Nje ushtrim zbavites

koperton

Primus registratum
Nje ushtrim zbavites

Lereni krijimin e universit.

Thuhet ne matematike se distanca me e shkurter eshte nje vije e lakuar ne nje reference.

Po ashtu "(rrenja katrore e -9) + (4) = 5".

ne Maple:
ABS(4+SQRT(-9));
?ABS;

"abs - The absolute value function
Calling Sequence
abs(x)"

E vertetoni dot kete? Me mbrapa filloni universin te diskutoni. Eshte shume e thjeshte.
Ushtrim zbavitje per juve & mua. U lodhet me universin.

Darien

Primus registratum
Re: Nje ushtrim zbavites

si e përkufizon funksionin vlera absolute për numrat imagjinarë?

koperton

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Darien:
si e përkufizon funksionin vlera absolute për numrat imagjinarë?
Provoje ne TI & HP scientific calculators, Matlab & Maple programs --abs(4+sqrt(-9))-- do rezultoje te gjithe ne numrin 5.

Une e perkufizoj vleren absolute <<per numrat imagjinare/reale>> si mund te e perkufizoje matematika vete.

Nje gje te sqarohemi une personalisht TI & HP calculators, Matlab & Maple e dime perkufizimin e vleres absolute --ndryshe-- nga cfare e ke mesuar ti.

Po te kesh paguar per shkollen ta kane futur pastaj. Nuk e ke mesuar plotesisht cdo te thote vlere absolute. Keni mesuar per numrat reale vetem.
Me vjen keq. Mos te behet surprize. Jeta eshte e mbushur me ironira.

koperton

Primus registratum

Ah jo vetem ne matematike. Ne fizike hyjne numrat imagjinare me se shumti. Guxoni te diskutoni per universin pastaj.

Darien

Primus registratum

nuk i kam përdorur makinat llogaritëse që thua
Matlab, Maple, dhe Mathematica nuk po llogarisin vlerën absolute, sepse kur kalon në hapësirë më shumë se një-përmasore, vlera absolute nuk ekziston më; me fjalë të tjera, matematika nuk e përkufizon këtë funksion për hapërsirat shumë-përmasore, por e zëvendëson me funksionin e distancës (emri i përgjithshëm); funksioni i distancës në hapësirën e numrave kompleksë është funsioni i normës komplekse

sqrt(-9) + 4 = 4 + 3i
numër kompleks
në këtë rast, abs(x) nuk ka më kuptimin: vlera aboslute e x-it, por merr kuptimin e ri: norma komplekse e x-it
në fakt, Mathematica përdor formatin Norm[x]

norma komplekse përkufizohet si rrënja katrore e shumës së katrorëve; në rastin tonë sqrt(4^2 + 3^2) = sqrt(25) = 5

unë të pyeta si e përkufizon, sepse mund të fillosh me një bashkësi numrash (në shembullin tënd, bashkësia C), dhe duke e çiftëzuar këtë bashkësi me një funksion distance krijon një hapësirë; pastaj e çiftëzon me një tjetër funksion distance dhe krijon një hapësirë me tipare të tjera

shënim: disa nga termat mund të mos jenë saktësisht shqip se nuk e kam këtu librin e Algjebrës

koperton

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Darien:
[qb]Matlab: sepse kur kalon në hapësirë më shumë se një-përmasore, vlera absolute nuk ekziston më;
[/qb]
Vlere absolute eshte madhesia. Vlera absolute e nje vektori. Magnituda e Nje vektori. |v1| eshte vlera absolute & magnituda e vektorit.

<<Po ashtu llogaritet per numrat imagjinare magnituda & vlera absolute>>. Perkufizim nuk e di permendesh.

Help function per abs() nga Matlab.
Code:
>> help abs

ABS    Absolute value.
    ABS(X) is the absolute value of the elements of X. When
    X is complex, ABS(X) is the complex modulus (magnitude) of
    the elements of X.

See also SIGN, ANGLE, UNWRAP.

Overloaded methods
    help iddata/abs.m
    help sym/abs.m
Versioni i Matlab 6.5

Code:
>> ver
-------------------------------------------------------------------------------------
MATLAB Version 6.5.0.180913a (R13)
MATLAB License Number: *******************
Operating System: Microsoft Windows 2000 Version 5.0 (Build 2195: Service Pack 4)
Java VM Version: Java 1.3.1_01 with Sun Microsystems Inc. Java HotSpot(TM) Client VM
-------------------------------------------------------------------------------------
>>

Darien

Primus registratum

vlera absolute është madhësia

madhësia nuk ka përkufizim ekzakt matematikor
funksioni vlera absolute është i përkufizuar për numrat realë (bashkësia R)

ndihma tek matlab përsërit atë që thashë unë, që po llogarit normën komplekse (modulin kompleks) jo vlerën aboslute

ç'lidhje kishte kjo me universin?

Darien

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Kopperton:
complex=imagjinar=i njejti kuptim
kompleks ka një pjesë reale dhe një imagjinare
imagjinar ka vetëm pjesën imagjinare

në lidhje me kolegjin:
lexo edhe një herë më lart dhe mos u mbështet tek përkufizimi i fjalorit që po shpjegon me fjalë të thjeshta për jo-matematikanët

në hapësirat shumëpërmasore (shumë në këtë rast do të thotë më tepër se 1) përdoret funksioni i normës (në shqip, norm ose modulus në anglisht) që është analog, jo identik, me funksionin e vlerës absolute

prapë nuk shpjegove ç'lidhje ka kjo me universin?

Futbollisti

Forumium maestatis

Darien me kenaqe /pf/images/graemlins/smile.gif
Une /pf/images/graemlins/wink.gif

shine*

Primus registratum

Hmmm Interesante... ne fakt mund ta mendosh (e permendet edhe ju) si mbledhje vektoresh. Por ne fakt po ta besh ashtu ka nje si tip mosmarrveshje. Sepse i bie qe te mbledhesh dy vektore, ne rastin konkret, me gjatesi 3 dhe 4, e i bie qe keto dy vektore te jene pingule qe te marresh nje resultante 5. Pse duhet te jene pikerisht keta dy vektore pingule???? Keshtu qe hidhet posht kjo menyre.

Qendron ajo qe thote Darieni.

H

herri

Guest
Nje ushtrim zbavites

Lereni krijimin e universit.

Thuhet ne matematike se distanca me e shkurter eshte nje vije e lakuar ne nje reference.

Po ashtu "(rrenja katrore e -9) + (4) = 5".

ne Maple:
ABS(4+SQRT(-9));
?ABS;

"abs - The absolute value function
Calling Sequence
abs(x)"

E vertetoni dot kete? Me mbrapa filloni universin te diskutoni. Eshte shume e thjeshte.
Ushtrim zbavitje per juve & mua. U lodhet me universin.

gurax

Pan ignoramus
Pergjigja e kesaj eshte dhene me lart dhe nuk e kuptoj pse eshte perseritur. Sidoqofte, nje tjeter menyre arsyetimi per te njejten pyetje do te ishte keshtu.

"(rrenja katrore e -9) + (4) = 5".

Jemi te detyruar te bejme llogaritjet sipas bashkesise se numrave komplekse meqenese kemi te bejme me rrenje katrore te nje numri negativ.
sqrt(-9) = 3i
Prej ketej:
abs(3i + 4) = 5
5 = 5

220px-Complex_number_illustration.svg.png

Sipas kesaj formule, a = 4; b = 3
Nr.5 eshte gjatesia, moduli, i vijes (vektorit) blu.