Ndryshimi i moshes apo thjesht plakja shkakton probleme...

Raif

Primus registratum
Ndryshimi i moshes apo thjesht plakja shkakton probleme...

Me ndryshimin e moshes apo rrugetimi drejt pleqerise (me falni qe po shprehem keshtu, sepse njeriu eshte plake nese ai/ajo e ndien vedin ashtu) shkakton probleme hormonale sidomos tek femrat.
Mjeket medicinal per kete problem ju thojn pacienteve se kan mungese te hormoneve dhe ato do te ken kete problem derisa te jen gjall(!!!).

Ne artikullin tjeter do te sjell nje shkrim ku sqarohet ky problem: Si eliminohet problemi me karakter hormonal me mjeksi me baroja, problem ky qe i mundon shume femra.

Raif

Primus registratum
Re: Ndryshimi i moshes apo thjesht plakja shkakton probleme...

Ndryshimi i moteve i njohur me emrin klimakterium
ne realitet eshte ndryshimi i dyte i moteve tek femrat, apo thene ndryshi fillimi i jetes se mesme. Para se te flasim per kete faze te jetes se femrave po permendi pak per ndryshimin e par te moteve tek femrat: Puberteti (prej moshes 10-15 vjec).
Per te dy keto faza te jetes se femres do te flasim me gjeresisht duke bere krahasime me te kaluaren ku verehet ndryshim fenomenal...

Raif

Primus registratum

Para se te flasim per ndryshimin e moteve tek femrat, po permendi se edhe tek meshkujt eshte ndryshimi i moteve apo rrugetimi drejt pleqerise.
Meqense me rregull kjo faze e jetes (klimakterium-i tek mashkulli) nuk sjell probleme (ne numer) sikur tek femrat, fillimisht do te flasim me shume per nryshimin e moteve tek femrat, e me pas edhe per problemin ne fjale tek meshkujt.

bona

Primus registratum

ndryshimi i moshes apo plakja sjell probleme?

Zoti mjek :
te lutem sqaroje pak me shume kete shprehje fjale per fjale.

plakja? plake ne shqiperi quhet edhe nje 50 vjecar po atje ku jeton ti jo .

probleme?

cfare problemesh? physiologjike-- nuk shef mire apo nuk vrapon shpejt si me pare?
probleme shoqerore? financiare? shpirterore?
po te jap nje shembuj:

jane dy vellezer 60 vjec sejcili. por nqs kane situate familjare shoqerore, financiare shpirterore te ndryshme sidomos dhe vendi ku jetojne dhe problemet jane te ndryshme. njeri ka hall si te ushqeje gojen e tij tjetri ka hall ku ti kaloj pushimet. njerit i ka ardhe mare ne jete ne kuptimin qe ne cdo moshe te caktuar ben ato qe duhet tjetrit jo. njeri duket dhe 10 vjet me i ri tjetri duket si nje 80 vjecar.
kjo eshte dhe per nje 20, 30, 40 etj.

Gjihashtu ka moshe sipas kalendarit qe mund te thote je 30 dhe moshen phisiologjike e ke 25 dhe anasjelltas.

dhe e fundit ti permende hormonet por ato s'mund ti shikosh te ndara dhe nga factoret e tjere qe permenda me lart apo jo?

Raif

Primus registratum

bona:"ndryshimi i moshes apo plakja sjell probleme?

Zoti mjek :
te lutem sqaroje pak me shume kete shprehje fjale per fjale.

plakja? plake ne shqiperi quhet edhe nje 50 vjecar po atje ku jeton ti jo .

probleme?

cfare problemesh? physiologjike-- nuk shef mire apo nuk vrapon shpejt si me pare?
probleme shoqerore? financiare? shpirterore?
po te jap nje shembuj:

jane dy vellezer 60 vjec sejcili. por nqs kane situate familjare shoqerore, financiare shpirterore te ndryshme sidomos dhe vendi ku jetojne dhe problemet jane te ndryshme. njeri ka hall si te ushqeje gojen e tij tjetri ka hall ku ti kaloj pushimet. njerit i ka ardhe mare ne jete ne kuptimin qe ne cdo moshe te caktuar ben ato qe duhet tjetrit jo. njeri duket dhe 10 vjet me i ri tjetri duket si nje 80 vjecar.
kjo eshte dhe per nje 20, 30, 40 etj.

Gjihashtu ka moshe sipas kalendarit qe mund te thote je 30 dhe moshen phisiologjike e ke 25 dhe anasjelltas.

dhe e fundit ti permende hormonet por ato s'mund ti shikosh te ndara dhe nga factoret e tjere qe permenda me lart apo jo?"

-Ju bona keni cituar fjale me thojza dhe Une nuk po i gjej ku i kam shkruar ashtu sic i prezantononi Ju, por sdo te ket problem per t'ju dhene pergjigje. Meqense Une jam duke shkruar dicka qe mund te ket interes te gjer tek lexuesit, antaret e Albforumit, eshte fjala per semurje qe perfshin numer te madh te femrave, me fillimin e Menopauzes ne moshen me rregull 48-52 vjece por ne realitet jo rrall here edhe ne moshe me te re, por me rrall ne moshe edhe me te thell deri ne 54 (femra qe kan menstruacione te rregullta) apo 55 vjec.

jam duke pregaditur artikull qe do te sqaron problemet ashtu sic kam paralajmruar, dhe Ju mund te lajmroheni prap per diskutim nese keni deshire.

bona

Primus registratum

zoti mjek

urime ne radhe te pare per artikullin. por prape une kisha te drejte te te kerkoja te ishe me specific.
une besoj s'do kesh shume attention nga audienca ketu ne kete forum per kete problem per keto arsye:
1.-- mosha ketu ne forum eshte shume e re dhe s'mendon njeri per keto qe thua ti.
2.-- cdo individ eshte unique. dhe ate artikull qe do besh ti duhet ta specificosh per cfare moshe e ke fjalen, sa perqind e femrave e kane ate problem per te cilin ti do flasesh dhe sa i intereson ketyre te rinjve te forumin
3-- mos harro se secili ka access per cdo lloj informacioni qe esthe out there si nga medical journals, ashtu dhe nga doc te tyre personal e qindra burime te tjera.

dhe e fundit po e theksoj dhe nje here factin qe artikulli duhet te jete shume specific jo te flitet ne pergjithesi " shume femra" . duhet te thuhet: keto lloj femrash me keto lloj problemesh.

po iki tani do flasim me vone

bona

Raif

Primus registratum

Fillimisht dua te them se kete artikull qe e kam pregaditur, nuk eshte vetem per nje person qe mund te ket interes apo te mos ket interes, por sipas mendimit t'im eshte teme aktueale dhe ne gjuhen tone te bukur shqipe.

Meqense jam mjek popullor, Une do te jap edhe rekomandime per t'a luftuar kete problem me mjeksi popullore me baroja problem ky qe eshte pakez me i madh se sa mendon bona, e kete po e permendi me qe kam patur paciente te shumta te cilat i kam ndihmuar me sukses.

Pra te shofim cka thot shkenca ne lidhje me ndryshimin e moteve, (me shume per fazen e dyte apo klimakterium te femrave):

Menopauza (ndalja përfundimtare e periodave-mujoreve)

Jeta mesatare e një femre sot zgjat deri në 74 vite. Mujorja- e saj e fundit-manopauza paraqitet ndërmjet viteve 49-52 të jetës, megjithatë te disa femra më herët , e disa tjera bile edhe më vonë.
Kjo do të thotë se femrat jetojnë në jetën e tyre me një përqindje prej 25 vitesh në fazën e të ashtuquajturës menopauzë, e kur kihet parasysh se 100 vjet me par jeta e një femre ishte perafersisht 38 vite, në këtë moshë atëherë ajo (menopauza) e qon atë në breg të vorrit. Mbi këtë bazë menopauza është një fenomen i ri i caktuar.

Faza e ndryshimit-kalimit prej asaj të pjellshme biologjike në atë jo pjellore te secila femër pritet të paraqitet në rrethana mjaft negative. Kjo shpie në humbje të vetëbesimit. Frika e pritjes e personit që është duke e pritur këtë ndikon apo len pasoja në fazën –tranzitore-kalimtare, para se të paraqiten ndryshimet trupore dhe kjo gjendje e rëndon edhe më shumë atë ndjenjë të dhimbjeve për sëmundjen në pritje , të cilës femrat i frikohen.

E tërë Bota Perëndimore ka një qasje jo të natyrshme apo unike lidhur me moshën. Dikush frikohet nga mosha (nuk e tregon moshën e saktë) dhe nuk dihet pse. Temat si për shembull ndërrimi i jetës dhe vdekja, jeta në botën tjetër, feja, përvoja dhe mençuria do të mund t’i jepnin sens dhe kuptim jetës që do tu hynte në shërbim. Rinia është një moshë e dëlirë, pa interesime të veçanta dhe njëherit e parehatshme.
Wilson-i ( gjinekolog amerikan) thotë:
Një femër në atë fazë (të menopauzës)është si „një e kastruar“. Andaj menopauza „për çdo femër paraqet një tragjedi të tmerrshme, e cila ndikon në mënyrë shkatërruese në shëndetin dhe jetën e çdo femre“.

- Zhvillimi i personalitetit është një proces që zgjat sa vet jeta, dhe në çdo faze të tij ka obligime.
Në këtë fazë të jetës është fjala për vlerësimin e urtësisë në vend të fuqisë trupore, angazhimi në shoqëri në vend të seksualizimit- tërheqjes ndaj seksit në raportet njerëzore.

Në fund të fundit është dhënë mundësia për të parë a njohur partner të ri dhe më gjithpërfshirës psikikisht, të pashëm dhe kursimtar, me ndjenjë humori dhe i natyrshëm. Më tej duhet krijohet shprehi fleksibiliteti në vend të ndjenjes së varfërisë në raportet emocionale njerëzore dhe raportet tjera me rrethin; kur fëmijtë dalin nga shtëpia, emigrojnë apo thjesht largohen, atëherë te ato shfaqet një dëshirë e tyre për të vënë kontakt me njerëz tjerë. Më në fund në këtë moshë është me rëndësi më mirë të vrasim mendjen tonë për një punë të caktuar, se sa të qëndrojmë shpirtërisht të mbyllur dhe jo-elastik. Njeriu në këtë fazë të jetës duhet të jep përgjigje në shumë pyetje. Kjo mënyrë e qasjes është qetësuese , por është e ndërlidhur edhe me rreziqe dhe më nuk shtrohen pyetje tjera.
Gruaja që mund te mirëpret të mirën dhe përballon të keqen (lajmin e pikëlluar) thotë: “Ka qenë njeri i mirë!” pranon zhvillimin e saj personal dhe në mënyrë lajmet jo të preferuara dhe ato të gëzueshme në vitet që vijnë. Gratë e tilla lamë kuptuar qartazi , se duhet të bëjnë lëvizje trupore dhe të angazhohen me diç psikikisht, por njëkohësisht të kenë zemër dhe kurajo për jetë të mëtejme. Ato kurrnjëherë nuk duhet të ndalin jetën e filluar , e as të ndalin fillimin e jetës.

-Çka paraqitet në manopauzë?
Te femra që ka hyrë në pubertitet , çdo 4 javë piqet apo zhvillohet një apo më shumë folikulë.Flluska e bardhë e pjekur prodhon hormone të gjinisë femrore, estrogjene. Ekzistojnë tri lloje te estrogjeneve: Më i rëndësishmi është estradioli dhe shërben për formimin e endomtriumit. Estroni kryesisht luan rol pas menopauzës dhe estrioli ndikon në mill(cipë si këllëf që mbështjell një muskul) dhe mitër në mënyrë të shkëlqyeshme. Kur fluska hidhet , e qeliza vezore e pleshme hapet, atëherë shpejt e krijon një të ashtuquajtur trupth të verdhë.
Atëherë në mënyrë të ngjashme hormoni i formuar i verdhë shndërrohet në progjestogen (Detyrë: shndërrmi sekrecial i mitrës në një fole më të mirë të vezës-qelizë.
Si pjekja –maturiteti i flluskave të vezeve, prodhimi i tyre i estrogjenit nga ana e tyre, vendi i tij, prodhimi i trupthave të verdhë nga hormonet e grumbulluara , me ndihmën e hipofizës dhe 2 hormoneve do të deponohet, prej të cilave hormoni i folikulit stimulues FSH, ngacmon rritjen e folikulit, ndërsa të tjerët lirojnë hormone luteotropike (LTH), dhe aktivizojnë bartjen-kërcimin e folikulit dhe nxisin formimin e trupave të verdhë nga hormenet.
Nëse vezorja nuk pllehet, atëherë trupi i verdhë shkatërrohet, ndalet prodhimi i hormoneve, ndërsa mykozën e membranës së mitrës e kaplon gjakderdhja.
Gjatë menopauzës vezorët janë gjithnjë e më tepër më pak të ndieshëm ndaj ndërhyrjeve të hormoneve të hipofizës. Rrallë herë piqet flluska e vezëve derisa mos të zhduken-paraqiten folikulet kurrnjëherë. Në mënyrë të ngjashme bie prodhimi i estrogjenve dhe të trupave të verdhë të hormoneve.Gjakderdhja paraqitet rrallë herë, shpesh herë e dobët ose fortë, për shkak se veprimi i dy hormoneve nuk është i harmonizuar më në endomtrium.

Që në fillim të vitit të 40 te shumë femra fillon të ndalet prodhimi i estrogjenve. Njëkohësisht fillojnë të paraqiten dhimbjet dhe ngritja e shtypjes së gjakut. Pas afro 6 viteve vie mujorja e fundit (menopauza). Por vetëm pas 6 viteve bie niveli i formimit të estrogjenit në vlera më të ulta, i cili mbetet gjatë tërë kohës së moshës së shtyer. Njëkohësisht sipas rregullit zhduken simptomet e klimaksit.

Menopauza në Evrope tash paraqitet mesatarisht gjatë moshës 49-52 vjet. Mirëpo ka femra të cilat i kanë mujoret pothuaj të rregullta gjer në moshën 53 apo 55 vjeçare. Përgjithësisht te femrat që e pijnë duhanin sa ma shumë duhan që pijnë, aq ma herët paraqitet menopauza.

Koha para ndaljes së formimit të estrogjeneve deri në menopause quhen paramenopauzë-paraklimaks. Koha prej paraqitjes së menopauzës deri te ndalja e prodhimit të estrogjenit në vezore, quhet postmenopauza. Pra para- dhe postmenopauza quhen klimaks ose ndërrim moshe

Në fazën e pubertitetit vezoret formojnë edhe hormone mashkullore- androgjene. Në kohën e klimaksit si në vezore ndalet prodhimi si estrogjeneve poashtu edhe androgjeneve, megjthatë prodhimi i estrogjeneve ndalet më shpejt deri te ndalja e tërësishme e sekrecionit të estrogjeneve. Kështu që vezorja në postmenopauzë ka nevojë në veçanti për gjëndra të androgjenit. Këta androgjen tejet të rëndësishëm te femrat e vjetra shkaktojnë paraqitjen e vetive të njohura të meshkujve të moshuar. Ju bien flokët dhe iu tëhollohen, por qimet ju rriten në vende të padëshruara, si në krah, këmbë, e mbi të gjitha përmbi buzë- në mustaqe dhe zëri i tyre bëhet i trashë.
Sasi e vogël e mbetur e prodhimit të estrogjenit te femrat e mplakura e ka burimin nga indet nëndhjamore, në të cilat androgjenet shndërrohen në estrogjene.Te femrat me peshë të madhe trupore formohet një sasi e madhe e estrogjenve me të shprehura me indet dhjamore nënlëkurore si te gratë e holla-dobëta, jo ciklike si në fazën e pjekurisë seksuale, por pa fluktuime të nivelit të vazhdueshëm.

Ankesat-dhimbjet psihosomatike

Rënia e pasqyrës së estrogjenit shkakton paraqitjen e ankesave ( të djersistjes, skuqjes në fytyrë, pengesave në gjumë dhe marramendjes) dhe ankesa psikonervoze ( labilitet disponimi, nervozizëm, mungesë koncentrimi, humbje fuqie, frikë, depresion, aktivitet të stërngarkuar dhe ankth).

Këto dukuri zhduken në mënyrë të mrekulluar, nëse merr fund rënia e estrogjenit.

Mungesa e estrogjenit shkakton ,përveq tjerash, veti prapavajtëse- retrograde, si për shembull tkurrje e organve seksuale dhe të gjoskit, mosmbajtje të urinës, rrudhje të lëkurës dhe thyeshmëri të eshtrave).

Trajtimi i estrogjenve ndihmon në ndërrimin e disponimit,nervozizmit, harresën, mungesën e koncentrimit, inflamacioneve të millit, artrozës në lëkurë dhe gjoks dhe mbi të gjitha ndryshimet sklerotike në arterie me sëmundjet e tyre pasuese siq është infrakti kardiak dhe apopleksia(humbje e menjëhershme e vetëdijes nga hemorrogjia në tru ose bllokimi i arterieve).

Shkaqet psikologjike të dhimbjeve nga klimaksi

Ato qëndrojnë për shembull në mbi-identifikim me një trup të ri atraktiv.Faza kalimtare shfaqet dukshëm dhe shpie në depresione.

Shkaqet tjera qëndrojnë në përpjekje të ikjes nga sëmundja në bazë të situates së stërngarkuar dhe të mosekzistimit të një strategjie për përballimin e saj. P.sh. fëmijët dalin nga shtëpia dhe femrës nuk i mbetet asnjë detyrë me rëndësi jetësore për ta bërë. Nëse e ka ndonjë burrë me sjellje patriarkale, i cili gjithashtu herët ka dalë në pension, nuk ka hobi , vetëm në shtëpi rrin dhe pret vetëm nga gruaja ta shërbej atë, apo që nuk mund ta ndihmojë veten kështu që pa ndihmën e saj ai ndjen uri aq të madhe edhe pse qëndron para frigoriferit të stërmbushur, atëherë ajo grua sëmuret.
Kjo është si një formë e njohur sociale dhe „e pafajshme“ e „grevës“ dhe nxit përqëndrim të vëmendjes dhe bashkëdhimbjes.

Mundësitë e terapisë

Terapia e të biseduarit, relaksim, shërimi stacionar

Kushtet sociale kulturore

Gratë e zëna me punë profesionale e konsiderojnë klimaksin si nivel i një faze të lirë kreative. Te femrat që mirren me profesion që kërkojnë aftësi mendore, shumë femra e përjetojnë nivelin më të lartë të aktivitetit kreativ vetëm gjatë menopauzës ose pas menopaouzës.
Natyrisht ato duhet ta ushtrojnë një profesion , i cili ju sjell atyre kënaqësi, ju mundëson kontakte të mira me njerëz dhe i kërkon ato, por nuk e tepron. Kjo më së shumti vlen për ato që jan të angazhuara në shumë profesione dhe me familje. Pjesëtarët e familjes duhet që të gjithë të angazhohen në punët e shtëpisë. Mundësitë tjera
Për ta kaluar mirë fazën e menopauzës janë: angazhimi në lëmitë sociale apo kulturore.
Vlerësimi i menopauzës (dhe i ankesave të lidhur me te) varet nga niveli kulturor. Në një rreth kulturor në të cilin roli i femrës është i përqëndruar vetëm në lindje dhe rritje të fëmijve, menopauza do fuqishëm vetbesimin e një gruaja të tillë. Në rrethet kulturore (në Lindje të afërt dhe të largët), ku përfundimi i pjellesshmërisë është i ndërlidhur me një ngritje të statusit shoqëror, menopauza te femrat zgjat normalisht.

Kohëzgjatja, frekuenca dhe intensiteti i dhimbjeve dhe në çfarë kohe dhe kur paraqiten ato. Në mjediset me një gjendje të mirë sociale, menopauza konsiderohet si një ngjarje më pak kritike, se sa në mjediset me gjendje jo aq të mirë sociale. Andaj edhe ankesat e paraqitura dallojnë ndërmjet këtyre mjediseve.

Lozja e shumfisht e roleve: Gratë pa fëmijë kanë gjithashtu ankesa dy herë më të mëdha dhe më të shpeshta nga menopauza, se sa ato me fëmijë në shtëpi para menopauzës. Në anën tjetër edhe angazhimi si dhe rolet e shumfishta me stërngarkim e shpiejnë gruan në situatë stresi. Fëmijët themelojnë familjen e tyre si dhe roli si vjehër. Prindërit e saj do të kenë nevojë për përkujdesje: kërkohet rol i motrës vet-sakrifikuese.

Ne artikullin tjeter do te flasim per problemin e njet tek meshkujt.
Dhe me vone si luftohen me sukses keto probleme me mjeksi popullore me baroja.

Raif

Primus registratum

Tani te shofim cka thot shkenca per ndirrimin e moteve tek meshkujt:

Klimaksi te meshkujt paraqitet shpesh herë në mënyrë jo-dramatike. Nuk ka shenja të çrregullta, të cilat vejnë në dukje ndonjë ndryshim hormonesh me ato të femrave. Megjithatë mbi të gjitha gjatë trajtimit të gjitha analizat laboratorike kanë një vlerë të rëndësishme.
Aktori Yves Montand (Iv Monta) ka konsideruar se humori, butësia dhe gjallërimi janë mjetet më të mira kundër mplakjes. Ato janë padyshim fjalë të vërteta, por fundja asnjëri nuk mund ta menjanojë
mplakjen. Profesor W. Weidner jep këtë mendim: “Ne mjerisht duhet ta dijmë se jemi një qenie që mplakemi duke filluar nga vitet 40 të jetës, i nënshtrohemi ndryshimeve jetësore
dhe atyre ndryshimeve të rregullta endokrine”. Andaj krizat e mesme të tashmë të njohura jo vetëm që ngërthejnë në vete komponente psikologjike, por gjithnjë e më shumë procese të fuqishme biologjike paraqiten me “ndërrimin shtimin e viteve” të mashkullit.
Por mashkulli me ndryshime hormonale rrallë here paraqitet qartazi krahasuar me femrën. Mungon një shenjë dalluese si për shembull përfundimi I funksionimit të vezorve. Me gjasë thënë thjesht humbja e hormoneve nuk është shkak i paraqitjeve të ankesave, por duket se në mes hormoneve individuale baraspesha ndryshon. Pra njerëzit e shqetësuar nuk duan ta pranojnë atë , madje edhe po të pësojnë ndryshime të mëdha.
Ekzistojnë simptome dhe shenja të tërësishme, të cilat mjeku ordinar duhet t’i merr parasysh kur ka të bëjë me konceptimin e raportit për pacientin mashkull. Karakteristikat e ndryshimeve të hormoneve te meshkujt mund të jenë: Rënia e fuqisë apo ndjenjes së epshit, humbja apo rëina e flokëve, humbja e fuqisë-molisja, penegesa në gjumë, marramandje, prirje e rritur për infektim, dhimbje të muskujve apo të gjymtyrëve, humbje koncentrimi dhe shenja depresive. Gjithashtu i shoqërojnë çrregullime, të cilat janë tipike edhe te femrat me shtimin e viteve, si për shembull: nxehtësi në trup, nervozizëm, “heart lawns” dhe djersitje e shtuar gjatë natës. Më tej rritet masa e yndyrës së organeve të brendshme-barku fillon të fryhet , e nuk është në atë masë si kur të pihet sasi e birrave në mbrëmje. Vlerat (analizat) laboratorike janë kritere më të rëndësishme diagnostike. Te hormonet e meshkujve vihet në dukej së pari testeroni. Në mes moshës 40 dhe 70 vjeçare testeroni aktiv bie në serum në vit afër 1.2 %. Se a bijnë vlerat faktikisht deri në atë masë, dhe a shtrohet domosdoja e zëvendësimit të tyre, këtë më së miri mund ta konstatojë diagnostifikimi laboratorik.
Për ndryshim nga femra, këtu nuk kemi referencë të sigurt klinike , siç e kanë femrat mosparaqitjen e gjakderdhjes mujore.Para se të nxirren të dhëna mbi aktivimin e mundshëm të zhvillimit të karcinomës së prostates dhe të prostates, nuk duhet rekomanduar zëvendësimin e tyre në mënyrë jo kritike , pa përcaktimin e antigeneve specifike të prostatës (PSA) dhe pasqyrën urologjike. Rregulli laboratorik i “DHEA”-së mund t’ju ofroj më shumë informata mbi shkaqet e dhimbjeve, për të cilat raportohet në praktikumin “vitet më të mira” dhe në “Melatoni Status” Gjithashtu këto vlera duhet konsideruar si terapi e adoptuar individuale. Lidhur me vlerën e tanishme dhe përvojën me
zëvendësues të estrogjenve me klimaks të organit seksual të mashkullit lexo (…) Në të gjitha rastet duhet reaguar: vetëm kur të ofrohet dëshmi për mungesë të diagnozës laboratorike dhe kërkohet zëvendësim i saj. Për shkak se vetëm nëse rezultat laboratorike përputhën me ankesat e dhëna të pacientit gjatë orës konsultuese, mund të rekomandohet trajtimi mjekësor i hormoneve.

bona

Primus registratum

zoti mjek

mua me kane mesuar qe nje artikull te shkruhet keshtu:

titulli

introduction

body of article: psh ketu jepet sa me pak probleme dhe jo dhjete sespe mund te behet confuze; nje here tjeter ta shpjegoj

Conclusion:

Referencat: shume e rendesishme kjo nga esthe mare informacioni.

nje here ne pharamcologji me mori nje jave te beja nje detyre: cili eshte ndryshimi i tre ilaceve qe perdoren per uljen e cholesterol.
zysha tha shko beje edhe i here goce. pse do thuash ti.

REFERENCAT ishin marre nga artikuj te shkruaj nga shkencetare qe ishin te punesuar nga companite pharamceutike qe e kishin prodhuar keto ilace. study ishte BIASED i thone keta te jashtmit ketu.

dhe qe dikush ta besoj kete artikull tendin, qe nuk esthe e qarte:
1. a eshte thjesht perkthim i joti-- dhe nuk thuhet nga kush i ke marre materialet.
2. esthe studim i joti qe ke bere vete experiment
3. apo eshte vazhdim i nje studimi qe kane bere te tjeret , dhe emrat nuk thuhen.

duhet te tregohet nga cili bord eshte aprovu.

nqs ju jeni licencuar ne canada per te ushtruar profesionin keto i di me mire se une.

dhe e fundit artikullin tend esthe shume e veshtire ta lexosh sepse termat qe perdor me mire perdori ne anglisht ne radhe te pare, pastaj perktheji ne shqip.
une nuk e di si esthe ne shqiperi apo ne kanada dhe si ka qene ne kosove por ne usa doc nuk diagnostikojne nga koka kane nje code qe sherben te zhduket confuse si per mjeket vete dhe per punonjesit e tjere te health care e deri te vete pacienti.

harrova me te thene kur te kem kohe do te postoj ketu nje atikull qe kane shkrujt te tjeret si nga mjeksia moderne dhe ajo holistike per te njejtin problem.
emra
credencials
dhe instituti per te cilin punojne

Raif

Primus registratum

bona:"zoti mjek

mua me kane mesuar qe nje artikull te shkruhet keshtu:

titulli
ESHTE TITULLI

introduction
ESHTE DHENE

body of article: psh ketu jepet sa me pak probleme dhe jo dhjete sespe mund te behet confuze; nje here tjeter ta shpjegoj
JAN PERFSHIR PROBLEMET QE MUND TE RRJEDHIN NE LIDHJE ME KETO FAZA TE JETES SE FEMRAVE DHE MESHKUJVE, MJAFT KJART.

Conclusion:
KAM PARALAJMRUAR SE DO TE JAP REKOMANDIME PER TI LUFTUAR KETO PROBLEME (QE JU NUK I NJIFNI FARE NE FAKT)

Referencat: shume e rendesishme kjo nga esthe mare informacioni.
KETU NUK KAM DHENE REFERENCA MEQENSE NUK KAM PERDOR EMRIN T'IM SI AUTOR I SHKRIMIT

nje here ne pharamcologji me mori nje jave te beja nje detyre: cili eshte ndryshimi i tre ilaceve qe perdoren per uljen e cholesterol.
zysha tha shko beje edhe i here goce. pse do thuash ti.
UNE JAM MJEK POPULLOR DHE JO FARMA KIMIST DHE CKA UNE DIJ JU NUK MUND T'A MESONI NE ASNJE UNIVERSITET NE AMERIKE APO KUDO TJETER!

REFERENCAT ishin marre nga artikuj te shkruaj nga shkencetare qe ishin te punesuar nga companite pharamceutike qe e kishin prodhuar keto ilace. study ishte BIASED i thone keta te jashtmit ketu.
UNE NUK JAM DUKE REKLAMUAR ASNJE ILAQ PER TE SHITUR, NE FAKT UNE JAM DUKE DHENE UDHEZIME - REKOMANDIME SI MUND TE ZGJIDHEN KETO PROBLEME ME MJEKSI POPULLORE ME BAROJA, F A L A S (PO CEKU SE KETE E BEJE VETEM NE ALBFORUM, PERNDRYSHI TE KOMUNIKOSH ME MUA DUHET TE PAGUAN LEK APO DOLLAR).

dhe qe dikush ta besoj kete artikull tendin, qe nuk esthe e qarte:
1. a eshte thjesht perkthim i joti-- dhe nuk thuhet nga kush i ke marre materialet.
2. esthe studim i joti qe ke bere vete experiment
3. apo eshte vazhdim i nje studimi qe kane bere te tjeret , dhe emrat nuk thuhen.
UNE KAM THENE SE DO TE SJELL ARTIKULL CKA THOT SHKENCA, PRANDAJ VETKUPTOHET SE KETO THENJE TE ARTIKULLIT JAN THENJE TE SHKENCAREVE MEDICINAL
duhet te tregohet nga cili bord eshte aprovu.
ESHTE APROVU NGA UNE (UNE MENDOI SE ARTIKULLI I PERGJIGJET THELBISISHT PROBLEMVE PER CKA BEHET FJALE, KETE JAM I LIR T'A THEM SEPSE PERVOJA IME SHUMEVJECARE ME PACIENTE/A ME PROBLEME MA LEJON NJE GJE TE T'ILL.

nqs ju jeni licencuar ne canada per te ushtruar profesionin keto i di me mire se une.
MENDOI SE JU NUK E KUPTONI ARTIKULLIN FARE DHE SE I KENI PARAGJYKIMET TUAJA...

dhe e fundit artikullin tend esthe shume e veshtire ta lexosh sepse termat qe perdor me mire perdori ne anglisht ne radhe te pare, pastaj perktheji ne shqip.
JU NUK KENI TE DREJT TE THONI SE UNE DUHET TE SHKRUAJ NE ANGLISHT E ME PAS NE SHQIP, SEPSE KY FORUM ESHTE PER SHQIPTAR DHE SI I T.ILL KETU DUHET TE SHKRUHET NE SHQIP NE REND TE PAR E NESE ESHTE ME RENDESI MUND TI SHTOHET EDHE ANGLISHT.
une nuk e di si esthe ne shqiperi apo ne kanada dhe si ka qene ne kosove por ne usa doc nuk diagnostikojne nga koka kane nje code qe sherben te zhduket confuse si per mjeket vete dhe per punonjesit e tjere te health care e deri te vete pacienti.
UNE PATA PARALAJMRUAR ME PAR SE DO TE SHOFIM CKA THOT SHKENCA DHE SHKENCTARET PA KOKE NUK MUND TE BEJNE ASGJE...

harrova me te thene kur te kem kohe do te postoj ketu nje atikull qe kane shkrujt te tjeret si nga mjeksia moderne dhe ajo holistike per te njejtin problem.
MORI ZONJE/ZONJUSHEZ, VETEM URDHERONI DHE SHKRUANI, POR EDHE TE TJERET JAN TE MIRSEARDHUR TE SHKRUAJN, POR JU LUTEM ARTIKULLIN T'A SHKRUANI SHQIP
emra
credencials
dhe instituti per te cilin punojne"
UNE PUNOJ PER VEDI (ME LICENC) KETU NE KANADA.

Raif

Primus registratum

Pritja se do te lexojm ndonje artikull nga bona pasi ajo premtoi se do te shkruaj...por nejse po vazhdoi Une.

Me rastin e problemeve shendetsore tek femrat (por edhe tek meshkujt) si pasoj e ndrrimeve te moteve apo rrugetimit drejt pleqerise (lexo artikujt e meparshem ne lidhje me kete), me mjeksi popullore me baroja ne mund te mbrohemi me sukses dhe nuk behemi te mvarun pergjithmon (sic thojn shumica e doktoreve medicinal ...hormonet po mungojn...), respektivisht, perdorim caja nga bimet per aq kohe sa eshte e nevojshme, zakonisht 6 jave:

1. SARUSHA 3/3 (vetem fletet)
2. Mender (pipere, najazme, dhiozem, nenexhik) 2/3 (vetem fletet)
3. Kamomil 2/3 (vetem lulet)
4. Milc (micel e bute, milce, bar blete) 2/3 (vetem fletet)

bimet e mesiperme perzihen mire(psh. 30gr Sarush dhe nga 20 gr Kamomil, Bar Blete dhe Mender) dhe e mbushim nje gjysemluge (luget e gotave qe i perdorim per caj cejloni apo te indise ne Kosove), ne nje gote 3 dl i qesim bimet e perziera si me lart dhe pasi kemi pervluar me uje shume te val, e kullojme MENJIHERE cajin e perfituar ne nje gote tjeter.
Pihen 3 caja ne dite: mengjes, dreke dhe ne mbremje, efekti eshte me i madh nese i perdorim gjysem ore para buke (sesht e domosdoshme).

Raif

Primus registratum

Cfar roli luajn Radikalet dhe si ndikojn ne ndrrimin e moteve?

Te shofim cfar mendon Dr Klaus Mohr:

Radikalët e lirë në vlugun e zhvillimit të sëmundjes: Një teori e re për ruajtjen e shëndetit.

"Jeta manifeston një fitore të përkohshme lidhur me shkakun , i cili shpie në vdekje".

Të gjitha qeniet e gjalla që marrin oksigjen duhet doemos, në metabolizmin e tyre, të njoftohen me formimin e radikalëve. Radikalët e ri janë produkte reaktive jo të qëndrueshme nga frymëmarrja qelizore, të cilat bartin elektrone (molekula të oksigjenit të mbushura me elektricitet). Ato reagojnë shpejt në yndyrë dhe në të bardhë të vesë.
Te këto membrana qelizore substancat e trashëguara (DNA-acidi nukleik) mund të shkatërrohen. Organizmi i shfrytëzon radikalët e lirë në një masë të kufizuar për t’u mbrojtur nga mikroorganizmat dhe për t’i formuar heterogjenet.
Në anën tjetër të gjitha dëmtimet në organizëm , menjanohen me anë të radikalëve.
Kemikalet: herbicidet, pesticidet, medikamentet, alkooli, smogu (tymi) nga indutria apo komunikacioni, rrezet ultra të kuqe apo radioaktive madje edhe inflamacionet:
e shkaktuara nga bakteriet, virusët, këpurdhat, ndikojnë përmes indukcionit të radikalëve të lirë të dëmtuar. Shumë sëmundje organike qëndrojnë në një shtrirje të gjërë në mënyrë habitëse në organizëm ,për shkak te dëmtimit qelizor të radikalëve të lirë.
Paraqitja e sëmundjeve kronike gjatë jetës ndikon gjithashtu edhe grumbullimin e lumit të radikalëve, gjë që shkakton mplakjen e trupit.Sëmundjet e tumorit, arterioskleroza, venitja dhe dobësimi i imunitetit shkaktohen nga radikalët e lirë.
Ne kemi një teori gjithëpërfshirëse mbi mplakjen fizike që lidhet me zhvillimin e sëmundjes, si pasojë e lumit të radikalëve gjatë jetës, i cili ndikon që nga lindja në organin e frymëmarrjes. Çdo infektim, prodhim kimike dhe ngarkesë me substanca të huaja-heterogjene, e mbi të gjitha substancat agresive, shkakton një ndryshkje të vogël në përbërjen e kryesore të trupit dhe në materialet e trashëguara (gjenet). Trupi jonë mplaket dhe shkatërrohet si një katedrale e ndërtuar nga gurët e rërës, nga goditja e një automobili të formuar nga thartira dhe nga gazërat industriale.
Produktet e prodhuara nga civilizimi i njeriut , nuk kaplojnë vetëm katedralet, por gjithashtu edhe trupat (dhe shpirterat) e njerëzve.
Njerëzit vuajnë nga sëmundjet dhe vdesin pas përfundimit të tyre biologjik trupor(dekompenzimi).
Kjo nuk do të duhej të ishte ashtu. Sepse jeta me frymëmmarje është krijim i pajisur me aftësi aktivizimi me ndihmën e radikalëve të oksigjenit. Enzimet endogjene si dismustasi(emër gjenerik për enzyme katalizim të reakcioneve të dy molekulave identike në gjendje të ndryshme oksidimi;p.sh.dismustas superoksid), peroxidas-i dhe cytochrome oxidas-i dhe parimisht ky mund t’i zë radikalët tepricë dhe mbi të gjitha rekasionet zingjirore duke parandaluar shkaktimin e dëmeve nga radikalët. Natyrisht ekziston një mundësi zgjërimi-përhapjeje të këtyre enzimeve detoksimit prej një njeriu në një njeri. Vetkuptohet se disa njerëz në kohën e pleqërisë së hershme respektivisht me sëmundje të hershme degjenerative do të atakohen më heret se të tjerët.
Gjithashtu ndjeshmëria e ndryshme, karshi ndotësve nga ambienti i ngarkuar, mund të shpjegohet me pajisjet për pasqyrim të enzimeve të kapluara me radikal, por edhe droga e alkool. Ndërsa një individi nuk i shkakton kurrfarë problemi, tjetrit individ mund t’ia shkaktoj; vdekjen bile në fazën e hershme.Ky ambient ka të bëjë me pasoja gjenetike. Të gjithë ne i njofim familjet, pjesëtarët e të cilave kanë qenë në fazën e hershme të pleqërisë të sëmurë. Në anën tjetër, ne njofim familje , pjesëtarët e të cilave edhe në raste të stërngarkimive kanë qenë të shëndosh për një kohë të gjatë. Mirëpo kjo nuk ka të bëjë vetëm me njerëzit: Studiuesit nga Univerziteti Metodist Jugor (South Methodist University) në Dallas (SHBA) kanë arritur të kultivojnë insekte të pemëve, aktiviteti i të cilave ka qenë për ta rritur nivelin e enzimeve Superoxid-Dismustas dhe të katalazës (hemoprotein që katalizon dekompenzimin e perioksidit të hidrogjenit në ujë dhe oksigjen 2H2O2 B O2 + 2H2O) 50% më lartë se sa aktiviteti përkatës i enzimeve të insekteve të rëndomta të pemëve (drosephila melanogaster). Insektet e perimeve janë në veçanti të preferuara nga studiuesit si objekte hulumtimi, për shkak se koha e tyre e gjeneratës është shumë e shkurtë.
Rezultati i këtyre studimeve: Jeta e insekteve të perimeve me aktivitetin e tyre më të lartë, të ashtuquajtur zënie e enzimeve me radikal, ka qenë afro një të tretën më i lartë se kohëzgjatja e insekteve "mesatare" të pemëve. A thua do t’i trasmetojë njeriu këto rezultate shkencore te njerëzit, …
Vetkuptohet se ai caktim statistikor i insekteve të perimeve nuk mund të bartet në njeriun, ngase organizmi i njeriut është më i komplikuar se organizmi i insekteve të perimeve.
Duke respektuar të gjitha interpretimet , njeriu mendon se me këtë metabolizëm të komplikuar të njerëzve, pret një shfaqje edhe më të qartë të aktiviteteve të enzimeve të zëna nga radikalët. Studiuesit e aktiviteteve të enzimeve të insektve të perimeve kanë konstatuar për të gjitha rastet si vijon: Ne jemi të sigurt se , e ashtuquajtura "hipotezë mbi radikalët e lirë" e moshës është e vlefshme".
Nga teoria në praktikë
• Radikalët e lirë janë të paqëndrueshëm, produkte me aftësi të larta reaksioni të frymëmarrjes së qelizave (molekula oksigjeni të mbushura me elektricitet). Ato shfrztëzohen nga masa e organizmit për mbrojtje nga mikroorganizmat dhe heqjen e trupave të huaj.
Mënyra civilizuese e jetës me ekspozimin e saj ndaj trupave të huaj (kemikalet, alkooli, pimja e duhanit dhe droga) ndikon që të rritet ngarkesa e radikaleve. Sasia e tepërt e radikalëve të lirë sulmojnë elementet formuese të qelizave, e në veçanti membranën dhe materiet trashëguese. Mplakja e trupit dhe një numër i madh i sëmundjeve degjenerative (artereioskleroza, infraktet, sëmundjet reumatike, sëmundjet e tumorit dhe degjenerimet) mund të evitohen në saje të veprimit të radikalëve të lirë. Radikalët e lirë janë bashkëpjesëmarrës në shumicën e dëmtimeve të qelizave dhe shkaktimit të sëmundjeve. Të gjitha veprimet e jashtme në qelizat e trupit: kemikalet, gazërat që lirohen nga automjetet dhe nga industritë, metalet e rënda, alkooli, medikamentet, rrezet radioaktive dhe ultra vjollcë, trupat e huaj, balkteriet , këpurdhat helmuese dhe virusët ndikojnë dëmshëm me induksion të radikalëve. Andaj radikalët e lirë qëndrojnë në qendër të zhvillimit të sëmundjeve.
Andaj pajisja e shumëfisht e me kapës të radikalëve , mund të zgjat dukshëm gjendjen e mirë shëndetësore. Deri sa kemi ardhë të ky nivel i dijes, ne kemi ndjekur në të kaluarën të dhënat nga reformimi i pasqyrës televizive. Lidhur me to, ne disponojmë me një teori fascinuese gjithpërfshirëse lidhur me mplakjen e trupit dhe zhvillimit të sëmundjeve të shpeshta. njohim një teori.
Pasojat e vërteta nga kjo teori për ju duhet të ishin të rëndësishme:
•Për parandalimin e shumë sëmundjeve dhe
•Për zgjatjen e mundshme të gjendjes së mirë shëndetësore.
Një numër i masave i mjekimeve serioze me mjekësi popullore ju japin juve një njohuri të re dhe duhet ta dini se shumë bimë mjekuese janë kundërhelmuese (antioksidante) dhe veprojnë në mënyrë efektive, dmth janë si kapës të radikalëve.
Sipas mendimit tim, njohuria, teoria dhe bazuar në to edhe rrethimi sistematik I veprimeve të radikalëve, paraqet një revolucion konstruktiv të kënaqësisë së jetës në medicinë. E kjo mbi të gjitha paraqet për medicinën preventive. Është i nevojshëm hartimi i një koncepti lidhur me përvijzimin e veprimit të radikalëve, sepse:
•Formimi i radikalëve, respektivisht ngarkesa e radikalëve rritet në mënyrë të qytetruar (substanca të huaja , smogu i metaleve të rënda,rrezatimi)
•Çnatyrizimi i ushqimit (rrugët e gjata të transportit, përgaditja indutriale dhe eventualisht rrezatimi) sigurimi i antioksidantëve natyralë i parandalon këto të gjitha, mbi të gjitha formimin e radikalëve sërish në artikujt ushqimor.
Natyrisht medicina zyrtare gjer më tani pak e ka marrë në konsideratë teorinë e radikalëve, e ende nuk ka ofruar prova konkrete të zgjidhjes së përkohshme. Andaj këtë çështje e ka vënë në pyetje. Andaj në këtë drejtim jemi vetëm me disa vet-inicitiva individuale , por ju lutem mjetet duhet të jenë të verifikuara. Në mënyrën fascionuese janë paraqitur , sipas mendimit tim, kapësit e radikalëve (molekulat fogosite ( phagocyte–qelizë që ka veti të bartjes së bakteries, trupave të huaj dhe qeliza tjera) në natyrë. Një numër i konsideruar i substancave natyrore, e në mesin e tyre edhe vitaminat e rëndësishme, vepron në mënyrë preventive në radikalët e lirë.
Simbioza e ngushtë në mes njeriut dhe lëmisë së bimëve shfaqet me veprimin e kapësve bimor të radikalëve dhe e mbështet këtë mendim.
Para se gjithash flavonoidet (substance me origjinë bimore që përmbajnë flavone në kombinime të ndryshme; anthoxanthins flavones, quercitins, etj) catechine dhe anthocyane (pigmente), të cilat gjenden me të madhe në lule, frute dhe gjethe, veprojnë si antioksidantë në radikalët e oksigjenit.
Bimet shumëvjeçare medicinale përmbajnë në mënyrë të mjaftueshme flavonid: lule murrizi, fletët „Ginko", të shtogut dhe të kulumbrisë), fletër e çajit „të zi" (mbi të gjithë çaji i gjelbër jo-i fermentuar dhe shumë të tjerë.
Veprimi i pritur mbrojtës i këtyre bimëve mjekësore kundër arteriosklerozës, pamundësisë së furnizimit të mjaftueshëm me gjak, çrregullime të funksionit të trurit, por edhe te sëmundjet nga të ftohtit (shtogu, kulumria) paraqiten sipas teorisë së radikalëve në një dritë –trajtë krejtësisht të re, gjithashtu edhe efekti i „Mariendistelfrüchte" në sëmundjet e mëlçisë.
Një element gjurmues kontravers (sipas medicinës zyrtare) selen, njeh kuptimin e vlerës së plot vetëm nga njohuria mbi potencialin e aktivizimit të radikalëve, për shkak se selen-i është komponent e domosdoshme e të glutathione peroxidase (enzimë që katalizon 2 glutatcione me H2O2 duke formuar GSSG dhe molekulat e ujit; enzimë kyçe në hidrogjen perioxid për çhelmim). Të pastrimit të trupit , kapës i rëndësishëm radikalësh. (Scavenger-Enzyms).
Me qëllim që të jetë më e kuptuar, pse sëmundjet e zemrës dhe sëmundjet „turnover" në regjionet ku ka mangësi selen-i paraqiten shpesh herë.
Edhe vitaminat e vlefshme këtu , vitamina C, E dhe provitmaina A fitojnë , sipas teorisë të radikalëve një rëndësis krejtësisht të re. Sepse këto vitamine veprojnë në dozim të lartë lidhur me parandalimin e gjendjeve të mangësive si antiooksidant, dmth kundër dëmtimit përmes radikalëve të ujit. Natyrisht për këtë nevojiten koncentrime, të cilat nuk mund të jenë në nivelin e dëshiruar gjithjë te organizatat profesioniste për plotësimin e mangësive egzistuese. Për një veprim optimal të kapësve të radikalëve nevojiten si plotësime, ushqimi i pasur me vitamina me një dozë të plotësuar. Radikalët e ri në vlugun e zhvillimit të sëmundjes i ka prezentuar fituesi i dyfishtë i Çmimit Nobel profesor Linus Pauling. Ai i ka prezentuar me sigurimin e 18 g të vitaminës C. Në vet-kërkimin permanent profesor Linus Pauling tash ai është në një moshë vitale 93 vjeçare (kur eshte bere ky shkrim, v e M. P.)
Megjithatë referenca e tij vetkërkimore në aspektin shkencor është kontraverzale.
Poashtu kontraverzale konsiderohet edhe aplikimi i vitaminës E në profilaks dhe terapi.
Megjithatë aty qëndron një sasi e madhe e zbulimeve individuale, për të cilat do të flitet …
Vërtet dhënia e një vitamine e izoluar nuk mund të ofrojë zëvendësim të një ushimi të fort kalorik. Në anën tjetër unë do ta konsideroja si një gabim, nëse trajtohet si plotësim i balansuar vitaminash- i lidhur me një çuraje të një jete me gjendje të mire shëndetësore dhe të hiqet dorë nga ushqimi vegjetativ.
Ky ishte mendimi i Dr te medicines zoteriut Klaus Mohr, ne lidhje me radikalet dhe rendesija e tyre per njeriun.

-Rekomandimi im:
Bima qe e zgjedh problemin e radikaleve eshte Caji I Gjelber(Green Tea). Ne Kosove ne e perdorim Cajin e njejt me nje dallim: Caji I gjelber kur pjeket ne teresi apo caji I Cejlonit apo Caji I Indise, i njohur si caji i Zi.

Eshte vertetuar klinikisht se radikalet stabilizohen nese perdorim caj te gjelber (green tea) por ketu duhet patur kujdes: Nje paketim i cajit ne fjale (kur e blejm te mbeshtjellur ne kese letre) eshte doze e madhe per nje gote-caj 3dl. Ne fakt per te patur efekt te deshiruar me nje kese duhet pregaditur se paku 3 caja (gota 3 dl)
Lexo pregaditja e cajave.

bona

Primus registratum

Mjeku Popullor

Jam shume kurioze si licencohesh ( kushdo) ne Canada per kete : MD of Alternative Medicine e therrasin ketu.

Sygjerimet ju lutem shkruani tek tema perkatese e sygjerimeve ose me mesazh privat

bona

Primus registratum

Lexoni me siper ju lutem. Shkruani sygjerimet ne temen perkatese. Faleminderit.

Raif

Primus registratum

Ketu eshte forumi shqiptar dhe si i till ketu ka perparsi gjuha shqipe.

Me falini per pergjigjen me vonese por nuk jam ne Albforum cdo dite.
Shkrimet tuaja jane shume intersante Mjeku Popullor dhe ju falenderoj.

bona

Primus registratum

Sygjerimet tek tema perkatese ose me MP

Raif

Primus registratum

Faleminderit AnaBlue

V

VIOLETA

Guest

Fillimisht dua te them se kete artikull qe e kam pregaditur, nuk eshte vetem per nje person qe mund te ket interes apo te mos ket interes, por sipas mendimit t'im eshte teme aktueale dhe ne gjuhen tone te bukur shqipe.

Meqense jam mjek popullor, Une do te jap edhe rekomandime per t'a luftuar kete problem me mjeksi popullore me baroja problem ky qe eshte pakez me i madh se sa mendon bona, e kete po e permendi me qe kam patur paciente te shumta te cilat i kam ndihmuar me sukses.

Pra te shofim cka thot shkenca ne lidhje me ndryshimin e moteve, (me shume per fazen e dyte apo klimakterium te femrave):

Menopauza (ndalja përfundimtare e periodave-mujoreve)

Jeta mesatare e një femre sot zgjat deri në 74 vite. Mujorja- e saj e fundit-manopauza paraqitet ndërmjet viteve 49-52 të jetës, megjithatë te disa femra më herët , e disa tjera bile edhe më vonë.
Kjo do të thotë se femrat jetojnë në jetën e tyre me një përqindje prej 25 vitesh në fazën e të ashtuquajturës menopauzë, e kur kihet parasysh se 100 vjet me par jeta e një femre ishte perafersisht 38 vite, në këtë moshë atëherë ajo (menopauza) e qon atë në breg të vorrit. Mbi këtë bazë menopauza është një fenomen i ri i caktuar.

Faza e ndryshimit-kalimit prej asaj të pjellshme biologjike në atë jo pjellore te secila femër pritet të paraqitet në rrethana mjaft negative. Kjo shpie në humbje të vetëbesimit. Frika e pritjes e personit që është duke e pritur këtë ndikon apo len pasoja në fazën –tranzitore-kalimtare, para se të paraqiten ndryshimet trupore dhe kjo gjendje e rëndon edhe më shumë atë ndjenjë të dhimbjeve për sëmundjen në pritje , të cilës femrat i frikohen.

E tërë Bota Perëndimore ka një qasje jo të natyrshme apo unike lidhur me moshën. Dikush frikohet nga mosha (nuk e tregon moshën e saktë) dhe nuk dihet pse. Temat si për shembull ndërrimi i jetës dhe vdekja, jeta në botën tjetër, feja, përvoja dhe mençuria do të mund t’i jepnin sens dhe kuptim jetës që do tu hynte në shërbim. Rinia është një moshë e dëlirë, pa interesime të veçanta dhe njëherit e parehatshme.
Wilson-i ( gjinekolog amerikan) thotë:
Një femër në atë fazë (të menopauzës)është si „një e kastruar“. Andaj menopauza „për çdo femër paraqet një tragjedi të tmerrshme, e cila ndikon në mënyrë shkatërruese në shëndetin dhe jetën e çdo femre“.

- Zhvillimi i personalitetit është një proces që zgjat sa vet jeta, dhe në çdo faze të tij ka obligime.
Në këtë fazë të jetës është fjala për vlerësimin e urtësisë në vend të fuqisë trupore, angazhimi në shoqëri në vend të seksualizimit- tërheqjes ndaj seksit në raportet njerëzore.

Në fund të fundit është dhënë mundësia për të parë a njohur partner të ri dhe më gjithpërfshirës psikikisht, të pashëm dhe kursimtar, me ndjenjë humori dhe i natyrshëm. Më tej duhet krijohet shprehi fleksibiliteti në vend të ndjenjes së varfërisë në raportet emocionale njerëzore dhe raportet tjera me rrethin; kur fëmijtë dalin nga shtëpia, emigrojnë apo thjesht largohen, atëherë te ato shfaqet një dëshirë e tyre për të vënë kontakt me njerëz tjerë. Më në fund në këtë moshë është me rëndësi më mirë të vrasim mendjen tonë për një punë të caktuar, se sa të qëndrojmë shpirtërisht të mbyllur dhe jo-elastik. Njeriu në këtë fazë të jetës duhet të jep përgjigje në shumë pyetje. Kjo mënyrë e qasjes është qetësuese , por është e ndërlidhur edhe me rreziqe dhe më nuk shtrohen pyetje tjera.
Gruaja që mund te mirëpret të mirën dhe përballon të keqen (lajmin e pikëlluar) thotë: “Ka qenë njeri i mirë!” pranon zhvillimin e saj personal dhe në mënyrë lajmet jo të preferuara dhe ato të gëzueshme në vitet që vijnë. Gratë e tilla lamë kuptuar qartazi , se duhet të bëjnë lëvizje trupore dhe të angazhohen me diç psikikisht, por njëkohësisht të kenë zemër dhe kurajo për jetë të mëtejme. Ato kurrnjëherë nuk duhet të ndalin jetën e filluar , e as të ndalin fillimin e jetës.

-Çka paraqitet në manopauzë?
Te femra që ka hyrë në pubertitet , çdo 4 javë piqet apo zhvillohet një apo më shumë folikulë.Flluska e bardhë e pjekur prodhon hormone të gjinisë femrore, estrogjene. Ekzistojnë tri lloje te estrogjeneve: Më i rëndësishmi është estradioli dhe shërben për formimin e endomtriumit. Estroni kryesisht luan rol pas menopauzës dhe estrioli ndikon në mill(cipë si këllëf që mbështjell një muskul) dhe mitër në mënyrë të shkëlqyeshme. Kur fluska hidhet , e qeliza vezore e pleshme hapet, atëherë shpejt e krijon një të ashtuquajtur trupth të verdhë.
Atëherë në mënyrë të ngjashme hormoni i formuar i verdhë shndërrohet në progjestogen (Detyrë: shndërrmi sekrecial i mitrës në një fole më të mirë të vezës-qelizë.
Si pjekja –maturiteti i flluskave të vezeve, prodhimi i tyre i estrogjenit nga ana e tyre, vendi i tij, prodhimi i trupthave të verdhë nga hormonet e grumbulluara , me ndihmën e hipofizës dhe 2 hormoneve do të deponohet, prej të cilave hormoni i folikulit stimulues FSH, ngacmon rritjen e folikulit, ndërsa të tjerët lirojnë hormone luteotropike (LTH), dhe aktivizojnë bartjen-kërcimin e folikulit dhe nxisin formimin e trupave të verdhë nga hormenet.
Nëse vezorja nuk pllehet, atëherë trupi i verdhë shkatërrohet, ndalet prodhimi i hormoneve, ndërsa mykozën e membranës së mitrës e kaplon gjakderdhja.
Gjatë menopauzës vezorët janë gjithnjë e më tepër më pak të ndieshëm ndaj ndërhyrjeve të hormoneve të hipofizës. Rrallë herë piqet flluska e vezëve derisa mos të zhduken-paraqiten folikulet kurrnjëherë. Në mënyrë të ngjashme bie prodhimi i estrogjenve dhe të trupave të verdhë të hormoneve.Gjakderdhja paraqitet rrallë herë, shpesh herë e dobët ose fortë, për shkak se veprimi i dy hormoneve nuk është i harmonizuar më në endomtrium.

Që në fillim të vitit të 40 te shumë femra fillon të ndalet prodhimi i estrogjenve. Njëkohësisht fillojnë të paraqiten dhimbjet dhe ngritja e shtypjes së gjakut. Pas afro 6 viteve vie mujorja e fundit (menopauza). Por vetëm pas 6 viteve bie niveli i formimit të estrogjenit në vlera më të ulta, i cili mbetet gjatë tërë kohës së moshës së shtyer. Njëkohësisht sipas rregullit zhduken simptomet e klimaksit.

Menopauza në Evrope tash paraqitet mesatarisht gjatë moshës 49-52 vjet. Mirëpo ka femra të cilat i kanë mujoret pothuaj të rregullta gjer në moshën 53 apo 55 vjeçare. Përgjithësisht te femrat që e pijnë duhanin sa ma shumë duhan që pijnë, aq ma herët paraqitet menopauza.

Koha para ndaljes së formimit të estrogjeneve deri në menopause quhen paramenopauzë-paraklimaks. Koha prej paraqitjes së menopauzës deri te ndalja e prodhimit të estrogjenit në vezore, quhet postmenopauza. Pra para- dhe postmenopauza quhen klimaks ose ndërrim moshe

Në fazën e pubertitetit vezoret formojnë edhe hormone mashkullore- androgjene. Në kohën e klimaksit si në vezore ndalet prodhimi si estrogjeneve poashtu edhe androgjeneve, megjthatë prodhimi i estrogjeneve ndalet më shpejt deri te ndalja e tërësishme e sekrecionit të estrogjeneve. Kështu që vezorja në postmenopauzë ka nevojë në veçanti për gjëndra të androgjenit. Këta androgjen tejet të rëndësishëm te femrat e vjetra shkaktojnë paraqitjen e vetive të njohura të meshkujve të moshuar. Ju bien flokët dhe iu tëhollohen, por qimet ju rriten në vende të padëshruara, si në krah, këmbë, e mbi të gjitha përmbi buzë- në mustaqe dhe zëri i tyre bëhet i trashë.
Sasi e vogël e mbetur e prodhimit të estrogjenit te femrat e mplakura e ka burimin nga indet nëndhjamore, në të cilat androgjenet shndërrohen në estrogjene.Te femrat me peshë të madhe trupore formohet një sasi e madhe e estrogjenve me të shprehura me indet dhjamore nënlëkurore si te gratë e holla-dobëta, jo ciklike si në fazën e pjekurisë seksuale, por pa fluktuime të nivelit të vazhdueshëm.

Ankesat-dhimbjet psihosomatike

Rënia e pasqyrës së estrogjenit shkakton paraqitjen e ankesave ( të djersistjes, skuqjes në fytyrë, pengesave në gjumë dhe marramendjes) dhe ankesa psikonervoze ( labilitet disponimi, nervozizëm, mungesë koncentrimi, humbje fuqie, frikë, depresion, aktivitet të stërngarkuar dhe ankth).

Këto dukuri zhduken në mënyrë të mrekulluar, nëse merr fund rënia e estrogjenit.

Mungesa e estrogjenit shkakton ,përveq tjerash, veti prapavajtëse- retrograde, si për shembull tkurrje e organve seksuale dhe të gjoskit, mosmbajtje të urinës, rrudhje të lëkurës dhe thyeshmëri të eshtrave).

Trajtimi i estrogjenve ndihmon në ndërrimin e disponimit,nervozizmit, harresën, mungesën e koncentrimit, inflamacioneve të millit, artrozës në lëkurë dhe gjoks dhe mbi të gjitha ndryshimet sklerotike në arterie me sëmundjet e tyre pasuese siq është infrakti kardiak dhe apopleksia(humbje e menjëhershme e vetëdijes nga hemorrogjia në tru ose bllokimi i arterieve).

Shkaqet psikologjike të dhimbjeve nga klimaksi

Ato qëndrojnë për shembull në mbi-identifikim me një trup të ri atraktiv.Faza kalimtare shfaqet dukshëm dhe shpie në depresione.

Shkaqet tjera qëndrojnë në përpjekje të ikjes nga sëmundja në bazë të situates së stërngarkuar dhe të mosekzistimit të një strategjie për përballimin e saj. P.sh. fëmijët dalin nga shtëpia dhe femrës nuk i mbetet asnjë detyrë me rëndësi jetësore për ta bërë. Nëse e ka ndonjë burrë me sjellje patriarkale, i cili gjithashtu herët ka dalë në pension, nuk ka hobi , vetëm në shtëpi rrin dhe pret vetëm nga gruaja ta shërbej atë, apo që nuk mund ta ndihmojë veten kështu që pa ndihmën e saj ai ndjen uri aq të madhe edhe pse qëndron para frigoriferit të stërmbushur, atëherë ajo grua sëmuret.
Kjo është si një formë e njohur sociale dhe „e pafajshme“ e „grevës“ dhe nxit përqëndrim të vëmendjes dhe bashkëdhimbjes.

Mundësitë e terapisë

Terapia e të biseduarit, relaksim, shërimi stacionar

Kushtet sociale kulturore

Gratë e zëna me punë profesionale e konsiderojnë klimaksin si nivel i një faze të lirë kreative. Te femrat që mirren me profesion që kërkojnë aftësi mendore, shumë femra e përjetojnë nivelin më të lartë të aktivitetit kreativ vetëm gjatë menopauzës ose pas menopaouzës.
Natyrisht ato duhet ta ushtrojnë një profesion , i cili ju sjell atyre kënaqësi, ju mundëson kontakte të mira me njerëz dhe i kërkon ato, por nuk e tepron. Kjo më së shumti vlen për ato që jan të angazhuara në shumë profesione dhe me familje. Pjesëtarët e familjes duhet që të gjithë të angazhohen në punët e shtëpisë. Mundësitë tjera
Për ta kaluar mirë fazën e menopauzës janë: angazhimi në lëmitë sociale apo kulturore.
Vlerësimi i menopauzës (dhe i ankesave të lidhur me te) varet nga niveli kulturor. Në një rreth kulturor në të cilin roli i femrës është i përqëndruar vetëm në lindje dhe rritje të fëmijve, menopauza do fuqishëm vetbesimin e një gruaja të tillë. Në rrethet kulturore (në Lindje të afërt dhe të largët), ku përfundimi i pjellesshmërisë është i ndërlidhur me një ngritje të statusit shoqëror, menopauza te femrat zgjat normalisht.

Kohëzgjatja, frekuenca dhe intensiteti i dhimbjeve dhe në çfarë kohe dhe kur paraqiten ato. Në mjediset me një gjendje të mirë sociale, menopauza konsiderohet si një ngjarje më pak kritike, se sa në mjediset me gjendje jo aq të mirë sociale. Andaj edhe ankesat e paraqitura dallojnë ndërmjet këtyre mjediseve.

Lozja e shumfisht e roleve: Gratë pa fëmijë kanë gjithashtu ankesa dy herë më të mëdha dhe më të shpeshta nga menopauza, se sa ato me fëmijë në shtëpi para menopauzës. Në anën tjetër edhe angazhimi si dhe rolet e shumfishta me stërngarkim e shpiejnë gruan në situatë stresi. Fëmijët themelojnë familjen e tyre si dhe roli si vjehër. Prindërit e saj do të kenë nevojë për përkujdesje: kërkohet rol i motrës vet-sakrifikuese.

Ne artikullin tjeter do te flasim per problemin e njet tek meshkujt.
Dhe me vone si luftohen me sukses keto probleme me mjeksi popullore me baroja.