Mbase duke u nisur nga dëshira që kam por edhe mëqe më tërheq shumë si loje gjithnjë e më tepër unë gjithmone do përzgjidhja dhe do luaja ; Shahun.
(Madje për të shtuar këtë pjesë po shikoja para disa kohësh një dokumentar rreth lojës së shahut , mjaft interesant.
Mendohet se loja e shahut ka ardhur nga yjet nga qënie më të evoluara se sa njeriu është një nga misteret më të mëdhaja të historisë njerëzore.Konsiderohet si "Loja e jetës". U zbulua pas shekullit të VI dhe madje në të gjitha territoret e botës , andaj mbetet e mistershme se si u përhap mennjehere në të gjitha vendet kjo lojë enigmatike. Mendohet se Loja e Shahut ka zbritur nga yjet nga një rracë aliene të quajtur "Pleadjanët" , gjithashtu thuhej se ata kanë vizituar planetin tonë vazhdimisht. Ekziston një fushë shahu prej platini metali me i cmuar në botë ku guret e shahut janë prej diamandi , guri më i pastër në botë , që mendohet se i zotërojne njerëzit me potent të botës. Një tjetër detaj interesant në vitin 2002 një grup arkeologësh në Shqipëri , në zonën e Butrintit zbuluan një gur shahu bizantin origjinal që i përkiste pikërisht shqiptarit Ali Pashe Tepelena.
Mendohet se ai e ka blerë atë në Egjipt dhe sipas mistereve kush e zotëron këtë gur bëhet i pavdekshëm.
Harrova të shtoja se meriten e zbulimit të shahut i takon Sirisë së lashtë.
Ekziston një legjendë për këtë një mbret indian gjatë betejave për zotërimin e territoreve të tij , humbi djalin. Kjo i shktaktoi atij një shqetesim të vazhdueshëm , dhe e mundonte fakti se si mund të fitonte pa humbur të birin derisa një dite ai mësoi të luante shah nga një monark dhe aty ai kuptoi thelbin e jetës ; që nuk ekziston një lëvizje pa sakrifikuar një gur të rendësishem.
64 kutitë e shahut i korrespondojnë 64 kodoneve gjenetike të ADN-së së njeriut. Kjo mbase shpjegon edhe lidhjen dhe dashurine e atyre që i tërheq loja e jetës.Ekzistojnë 12 kombinacione me 6 zero mbrapa për lëvizjet e gurëve të shahut , një numër i pafundëm , tejet të komplikuara dhe që kërkojnë përkushtim dhe një harmoni supreme brenda dhe jashtë qënies së njeriut.... Por kush i zotëron guret e tjerë? Mbeten enigma të mëdha!
Sidoqoftë është një lojë tejet e forte , stërvitese ,vendos si pikë strategjike luften midis së mirës dhe së keqes në jetë....)