Mos i quani "helenë"

McByrek

Primus registratum
Mos i quani "helenë"

Kohet e fundit ne median shqiptare, por edhe ne zhargonin tone te perditshem po gjen vend perhere e me shume nominativi: "helene", per t'iu referuar grekeve. Kam vene re, se ata qe e inkurajojne me teper kete zevendesim, jane disa gazetare me origjine greke, anetare te minoritetit, ose edhe shqiptare te paditur. Nuk mund te kete nje barazim te heleneve te lashte me greket e sotshem. Edhe pse greket ne gjuhen e tyre orvaten ta quajne veten "elinas" per t'u barabitur keshtu me helenet e famshem te antikitetit, asgje te perbashket nuk ka mes tyre. Perfshi ketu edhe gjuhen. Greket e sotshem nuk jane helenet e lashtesise. Greket e sotshem jane produkt i nje perzierje latinesh, turqish, sllavesh, egjiptianesh dhe shqiptaresh te vjeter. Kjo perzierje ka gjetur unitetin e vet, jo rreth idealeve te lashta klasike dhe fisnike te heleneve te vjeter, por rreth ortodoksise fetare dhe ksenofobise ndaj gjithe kombeve qe i rrethojne, perfshi ketu shqiptaret, turqit, bullgaret, maqedonasit, italianet dhe gjithe te tjeret. Do ju lutesha, kujtdo qe ka akses ne shtypin shqiptar, te mos hezitoje ta beje kete sqarim te vogel por te rendesishem. T'i quash greket "helene" eshte t'u besh qejfin dhe t'i legalizosh si pasardhes te atyre qe s'jane. Eshte njelloj si t'i quash amerikanet "inkas" apo serbet "ilire". Faleminderit.

McByrek

Primus registratum
Re: Mos i quani "helenë"

Fillimisht postuar nga OROSHI:
[qb] Shum e goditur :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: [/qb]
Faleminderit Orosh! Te pakten per dicka jemi dakord /pf/images/graemlins/smile.gif

soni2

Primus registratum

te ishin ata pasardhesit e heleneve do te ishin luftetare dhe jo tradhtare

greqise si ka mbetur vetem emri greqi

ata qe i quajn helene me mire ti quajne

rrace m*** e pederasta se mbajne vendin e pare ne bote per bythq***mllek

soni2

Primus registratum

o rob te kesh nacionalitetin francez italian apo kushedi cilin nuk te ben nacionalist me ate shtet vetem dokumantat jane te tille nqs se kupton diferencen ik e pyet ato qe i kane

McByrek

Primus registratum

Fillimisht postuar nga s@ilor:<br />[qb]
Fillimisht postuar nga McByrek:
[qb] Greket e sotshem nuk jane helenet e lashtesise. Greket e sotshem jane produkt i nje perzierje latinesh, turqish, sllavesh, egjiptianesh dhe shqiptaresh te vjeter. Kjo perzierje ka gjetur unitetin e vet, jo rreth idealeve te lashta klasike dhe fisnike te heleneve te vjeter, por rreth ortodoksise fetare dhe ksenofobise ndaj gjithe kombeve qe i rrethojne, perfshi ketu shqiptaret, turqit, bullgaret, maqedonasit, italianet dhe gjithe te tjeret. [/qb]
Ti do te thuash se ortodoksia fetare "greke" i beri latinet, turqit, sllavet, egjiptianet e shqiptaret e vjeter te bashkohen ne nje shtet te vetem, me nje gjuhe unike ne bote e te ngrihen e te luftojne kunder latineve, turqve, sllaveve, egjiptianeve e gjithe te tjereve? :confused: :confused: :confused:

[qb]T'i quash greket "helene" eshte t'u besh qejfin dhe t'i legalizosh si pasardhes te atyre qe s'jane. Eshte njelloj si t'i quash amerikanet "inkas" apo serbet "ilire". Faleminderit. [/qb]
Ne lidhje me kete pjese te teorise tende kisha 3 pyetje:

1- Nga c´kontinent u dynden keta grekerit e sotem dhe pushtuan tokat e vjetra helene?

2- Ku e di ti mor zoteri i nderuar se paraardhesit e tu dy shekuj me pare nuk kane qene po ata "greke" qe u dynden rastesisht jo me ne tokat helene por ne ato ilire?

3- Sa breza do u duhet ketyre "shqiptareve" te sotem qe kane dyndur kete forumin tone nga troje te huaja per t´u bere "amerikane", "franceze", "italiane", "gjermane" apo edhe "afgane"? [/qb]
Per pyetjen tende te pare dua te them, se kjo perzierje kombesh e cila nisi ne territorin e Greqise se sotme qe me periudhen e dyndjeve egjiptiane qe pranohen edhe nga historiografia greke kur flet per mberritjen e Kadmosit (qe njihet si shpikesi i alfabetit antik grek), vazhdoi me pushtimin romak, dyndjet sllave, perandorine bizantine, ate otomane e se fundi me prurjet arvanite ne Moré e ne gjithe Peloponezin, pra ishte kjo perzierje popujsh te debuar ose te mbetur gjate invazonesh, e cila e shkriu dhe e shperberi elementin antik helen, per te krijuar nje substrat te ri nacional, i cili te vetmen gje te perbashket qe gjeti, ishte evangjelizimi ne kishen ortodokse lindore e cila u quajt e ritit grek, meqe ata u bene perkrahesit me te zjarrte te saj. Kjo perzierje nacionale, huazoi alfabetin antik grek, per te shkruar gjuhen e vet, e cila ruan nga greqishtja e vjeter vetem disa elemente fare te zbehte. Keshtu qe ta quash kete perzierje qesharake "helene" eshte po aq qesharake.

Per ceshtjen e dyte, nuk eshte gjendur ende nje pergjigje. Mendohet qe substrati antik i grekeve te lashte dhe ilireve te kene qene po ata pellazge qe popullonin gjithe Ballkanin. Por kjo nuk eshte vertetuar kurre. Nese do te vertetohej, do te sherbente per t'i shtuar nje argument me shume kerkeses sime. Nese helenet e lashte ishin te se njejtes kombesi me ata tanet, imagjino sa logjike do ishte t'i quaje greket e sotshem, me emrin e paraardhesve tane te lashte.

Per pyetjen e trete, do te te pergjigjem kur te hapet tema: Shqiptaret dhe aftesia e tyre per t'u asimiluar, apo per t'u gerricur kot neper forume, ku nese nuk kane asgje per te thene thjesht sa bejne der der der. Pafshim

McByrek

Primus registratum

Fillimisht postuar nga s@ilor:<br />[qb]
[qb]
Per pyetjen e trete, do te te pergjigjem kur te hapet tema: Shqiptaret dhe aftesia e tyre per t'u asimiluar, apo per t'u gerricur kot neper forume, ku nese nuk kane asgje per te thene thjesht sa bejne der der der. Pafshim [/qb]
:thumbsup: bravo! atehere le te grricen e neper gazeta se nuk me behet vone hic.

/pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
Te referohej ty. Kot per info.

OROSHI

Primus registratum

Faleminderit Orosh! Te pakten per dicka jemi dakord /pf/images/graemlins/smile.gif

Ne cfar fushash kemi qen kontra mer Byreko /pf/images/graemlins/laugh.gif

McByrek

Primus registratum

Fillimisht postuar nga OROSHI:
[qb] Faleminderit Orosh! Te pakten per dicka jemi dakord /pf/images/graemlins/smile.gif

Ne cfar fushash kemi qen kontra mer Byreko /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
Me shumicen e gjerave per te cilat ti shkruan dhe me shumicen e pikepamjeve qe mbron nuk jam dakord, por kufizohem thjesht t'i lexoj dhe jo t'i kundershtoj. Nuk kam kohe te ndryshoj boten.

OROSHI

Primus registratum

Byreko,mbes ne pritje te kundershtimeve tuaja,une kundershtimet i vleresoj.Nuk para ofendoj njeri vetem sepse ai ka mendime te kundert me mua,une jam nje tip kritik,si i tille e mirepres kritiken. :wave:

balforum

Primus registratum

Ty s@ilor te keshilloj te lexosh histori dhe jo perralla me dordoleca qe i tregojne me shkume histerike ne goje peshkopet pseudo historiane greke.Hidhu nje vrap nga shqiperia dhe ble ndonje liber me fakte historie te pa thena me pare dhe te jesh i sigurt qe nuk ke per ti ngaterruar me mongolezet me helene.

McByrek

Primus registratum

Fillimisht postuar nga s@ilor:<br />[qb] /pf/images/graemlins/laugh.gif

e para qe do bej eshte te ble nje liber te vellezerve grimm. Jam me se i sigurt se ata mbajne gjithmone facoleta me vete per te fshire shkumen ne rast se u del nga goja. Me thua dot cili perkthim eshte me i mire?

:thumbsup: [/qb]
Ohuuu, per cfare flasim ne e ku e con muhabetin ti or sailor. /pf/images/graemlins/smile.gif Leri rehat vellezerit Grimm dhe futju punes e jep ndonje mendim te mencur nga ata te tute, ate bej. :wave:

soni2

Primus registratum

Fillimisht postuar nga s@ilor:<br />[qb] Mua me shkruajte? [/qb]
po o sailor ty te shkruajta te kesh nenshtetesine franceze gjermane italiane apo angleze nuk te ben si ata nqs kete se kupto ik e pyeti ato qe i kane

une i pyeta 85%te shokve te mi qe e i kane dhe thojne se jane shqiptare dokumentat jane te huaja por kete dif ti dhe shume si ti nuk mund ta kuptojne thjesht qeshtje ndjenje.

GJENERALI

Primus registratum

GREKET VETE QUHEN HELEN SEPSE FJALA "GREQI" dmth "VEND I PISIET DHE BARBA" dhe Greke dmth Barbare dhe Pisanjose! /pf/images/graemlins/wink.gif ...problemi eshte se ato sjane gje tjeter vetem nje fis i shkeputur nga pellazget e lashte dhe krijuan shtetin e tyre duke perfituar nga kushtetet historike. /pf/images/graemlins/wink.gif

balforum

Primus registratum

Ja nje pjes e shkeputur nga libri "arvanitasit dhe prejardhja e grekeve" e shkrimtarit arvanitas Aristidh Kola:

Me 1897 themelohet ne greqi shoqata me emertimin "LIDHJA ARVANITASE" me kryetar Marko Dh.Noti Bocarin dhe anetar te gjithe pasardhesit e prijesve te famshem te 1821.
Ata perpiqen te bindin mbretin Gjergj 1 se ne prag te zhvillimeve ne ballkan se"... nese nuk realizohet pakti me arvanitasit e islamizuar te zones lindore te vendit,sigurisht...Greqia e lire dhe vetem me kontribut te arvanitasve te krishtere do te mund te luaj rol kryesor...,por gjithashtu eshte e sigurt se pa ndihmen e te pareve nuk mund te arrije te kufizoje kerkesat perbuzese e te pa baza te bullgareve ,serbeve,dhe rumuneve".Njekohesisht Lidhja dergon tek shqiptaret nje thirje ,ku midis te tjera theksohet : "Vellezer... sado qe na ndajne vendi dhe feja , nuk pushojme se qeni vellezer...Ne zemer te popullit grek dhe shqiptar eshte rrenjosur ndjenja e afersise... Greku para se te behej grek,ishte shqipetar,dmth.pellazg...Grek do te thote shqiptar i civilizuar".
Nenshkruajne M.N.Bocari,Xhavella dhe Shehu.

Drane

Primus registratum

e pse e keni kaq problem se i thon grekve Helen?
Kush ishte Helena?Nje prostitut qe vrau burrin dhe qe i ndrronte dashnoret si ti donte.
Greket jane pasardhsit e nje prostitute ska asgje per tu krenuar ktu me termin helen.

balforum

Primus registratum

Hajde histori moj Liza hajde.Ti ja mbyll gojen gjith grekerve me kete qe shkruajte.Bravo :sleep:

McByrek

Primus registratum

Fillimisht postuar nga s@ilor:<br />[qb] /pf/images/graemlins/laugh.gif

Mcbyrek e lal. Un mendime kam. Te mencur a jo s´e gjej dot. Nganjehere kam e ndonje pyetje kur nuk e kuptoj dot boten. Por nje mendim te mencur te nje njeriu te mencur e kam e per kete rast. Thoshte njehere nje plak: se ia bere qejfin gjitonit nuk u prish dynjaja. Dhe me tutje: mos mat me kutin e tjetrit por me tendin. Keshtu qe them se per rastin ne fjale nje "kompliment" - qofte edhe i gabuar historikisht - per hir te se ardhmes eshte me "fisnik" se qindra grricje per gjera te se shkuares qe ne fund te fundit nuk i shpleks dot asnjeri kenaqshem per te gjithe. [/qb]
Sailor o trim i cartur /pf/images/graemlins/smile.gif . Jam dakord me gjitonine e mire dhe komplimentet e ndersjellta. Por kur gjitoni te ngul thiken pas shpine e s'le gje pa bere per te te marre edhe ate cike shtepi qe te ka mbetur, ti thua qe ne kembim t'u dergojme komplimenta? Mua kjo me duket inferioritet safi or vella. Dhe he per he, te siguroj qe s'kam ndermend te jem inferior para asnje greku a serbi. Te pakten une nuk i rrah minoritaret qe me dalin perpara nese shqiperia mundet ne nje ndeshje futbolli ne greqi.

Renea88

Primus registratum

kam nje grek ketu Jorgo, eshte si klysh jevgu e em thote ne greket kemi qene komb filozofesh .....po i thashe kurse tani jeni nderru ne komb kamarjeresh qe i shkoni turistave pas me pjaten me giros e tsatsiki
Ju be turiri si mut njeriut se ja dhane gjermanet te qeshures....

McByrek

Primus registratum

Fillimisht postuar nga s@ilor:<br />[qb] Kam e une nje grek ketu. Quhet Mihal. I pallo gjermanet para e mrapa ne u ngerdheshet gjithe kohes ne turi. Kur e njoha ishte ne bordin drejtues te asaj firmushkes me yll me tre cepa.

/pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
E ce pastaj? Kjo nuk e ben ate pasardhes direkt te Agamemnonit. Eshte thjesht ndonje refugjat i suksesshem, i biri i grekut te rendomte i cili sipas pershkrimit te Kadarese eshte: qoftexhiu Jorgo, lekurezi dhe rondokop qe s'ka fare te beje me heronjte e antikitetit te shkelqyer te nje kombi tashme te mbetur vetem ne letersi.
Vazhdoj te kembengul se t'i quash "helene" keta turq ortodokse eshte nderi me i madh qe mund t'u benim. Dhe t'u besh nder ketyre maskarenjve ne nje kohe qe na perbuzin me tere forcen e shpirtit eshte perdhosja me e madhe qe mund t'i bejme vetvetes dhe asaj per te cilen sakrifikuan prinderit dhe gjysherit tane.