Moisiu dekoron vrasësin e poetit

Martin Gora

Primus registratum
Re: Moisiu dekoron vrasësin e poetit

Vrasesi i Poetit nuk ka qene Abdiu por LIGJI.

Nje nocion vital per nje shtet e popullate, por qe ju nuk doni ta njifni. Ligji dhe zbatimi i tij, per nje popullate eshte shume here me i rendesishem sesa drejtesia relative e tij. Nder shekuj kombet me te perparuar ligjet kane pasur natyre evoluese, dmth ato kane qene fillimisht te gabuar, dhe kane evoluar me kohe. Shume prej tyre jane hequr fare si ligje apo jane ndryshuar rrenjesisht sepse perfaqesonin nje padrejtesi.Me keto ligje jane bere shume padrejtesira, sic ishte ligji per skllaverine ne amerike, por kjo s'do te thote qe ligjet nuk jane zbatuar.

Te gjithe shtetet pa diskutim jane themeluar dhe konsoliduar nga diktatore e despote 10 here me katil se Hoxha, ligjet e te cileve jane zbatuar pa diskutim, dhe kjo i jep atyre merita komb e shtet formuese dhe jo fakti se sa demokratik ishin ato ligje. Ligjet nuk jane kurre perfekte, dhe cfare konsiderohet sot nje ligj optimal, neser mund te hidhet poshte si ligj represiv, por kjo s'do te thote qe sa here qe behet kjo gjykatesit e prokuroret te denohen si kriminele se ben punen e tyre dhe zbatuan ligjin.

Perkundrazi ata duhen nderuar dhe dekoruar si shembull te korrektesise civile. A nuk na duhen sot ne pikerisht njerez si keta, qe zbatojne ligjte rigorozisht?

Martin Gora

Primus registratum

Issac

Une nuk urrej askend, por me duket mua se ti je ai qe kerkon qe une te te urrej. Une nuk kam arsye pse te te urrej se nuk isha une ne burg 50 vitet e Hoxhes por ti, pra s'kam as arsye dhe as motiv per te urryer askend.

Ja edhe nje here pse, ish-komunistet duhet ta qeverisnin kete vend mbas 92. Ata ishin ne balle te revolucionit demokratik, pra te paret dhe te gatshem per te perqafuar vlerat e nje shoqerie demokratike, dhe ndryshe nga ish- te persekutuarit, te afte per ta bere kete ndryshim, duke e thene hapur se komunizmi ishte gabim.

Ish-komunistet nuk kishin inat dhe meri me askend sepse nuk ishin ata qe ben burg apo internim gjate asaj kohe, pra ata me shume se kushdo ne ate shoqeri kerkonin paqe, stabilitet dhe fillim te ri. Por jo duke i lene te tjeret nga pas. Ish-komunistet ishin shume te gatshem te ndihmonin dhe emanciponin shtresen e te persekutuarve politike, per shume arsye.

Se pari detyrimi moral. Morali civil tek nje ish-komunist ishte shume i paster. Karakteri i tyre si individe ishte brumosur me nje mentalitet qe nxiste ndihmen ndaj njeri tjetrit, anti-krim, degjenerim e korrupsion, ku ndershmeria, ndihma pa interes dhe respekti vleresohej shume. Ti mund te thuash se ata ishin komuniste te brumosur dhe nuk i jepnin doren kurre viktimave te tyre, por kjo eshte e genjeshtert. Ish-komunistet e kuptuan fare mire se sa gabim ishin per 50 vjet dhe se cfare kishin bere. Edhe komunisti me fanatik ne shqiperi kur shikonte kushtet e mjeruara ku jetonte e kuptonte se keshtu nuk ecej me. Pra ndersa ata mohuan apo ishin gati te mohonin ideologjine komuniste, virtytet e karakterit te tyre, puna, ndershmeria, sakrifica,etj etj, ishin pjese e pandare e natyres se tyre si individe.

Se treti keta ishin gjithashtu edhe njerezit me te afte ne shqiperi, tashme doktore, profesore, inxhiniere etj etj, ata e kuptuan fare mire se ne nje sistem kapitalist ata do rrojne shume here me mire dhe do jene me te kamur. Kjo i bente ata ti sherbenin me zell ketij sistemi te ri, dhe kjo me tej do te thoshte se ata ishin te gatshem ta mirembanin ate; bashke me te sigurisht edhe stabilitetin, qetesine, dhe ekuilibrin e brendshem.

Kete ata do ta benin duke emancipuar, dhe ndihmuar ata qe ishin me mbrapa se gjithkush pra ish te perndjekurit, qe keshtu ne shqiperi te vendosej nje barazi apo drejtesi sociale, e cila do ruante ekuilibrat dhe stabilitetin e brendshem. Nje shoqeri e stabilizuar dhe ku te gjithe jane te kenaqur, ishte se tepermi ne interesin e ish-komunisteve sepse vetem ne nje shoqeri te tille ata mund te ushtrojne profesionet e tyre dhe te pasurohen me aftesite qe kane, kurse ne nje shoqeri me konflikt dhe sherr, me krim e kontrabande ata dalin ne plan te dyte, sepse i pari del horri e kontrabandisti.

Kur Berisha dhe kokepalaret e tij i eleminuan ish-komunistet nga pjesmarrja ne shoqerine shqiptare, vendi i tyre i dikurshem ne shoqeri ngeli bosh. Ai tashme duhej mbushur, pra dikush duhet te ishte klase e fuqishme dhe e pushtetshme ne ate shoqeri. Sigurisht ne nje shoqeri kapitaliste, kete klase e perbejne ata qe kane parane. Ish-komunistet nuk e benin dot parane ne kushtet e shtetit te Sales ku paraja behej vetem me kontrabande, apo me droge. Keshtu qe Horrat dhe Gangot injorante e te pashkolle, dolen natyrshem te perfaqesonin klasen supreme te shoqerise shqiptare.

Dhe Saliu i sherbeu ketyre shume bukur me paaftesine, kafsherine dhe xhahilllekun e vet, bajraktaro mesjetar. Ai vazhdoi ti godiste ish- komunistet duke nxjerre ligje Genocidi, e duke i demonizuar, mohuar e bile edhe c'varrosur pa qene nevoja, cdo simbol (lapidar, diten e clirimit etj etj) te tyre apo baballareve te tyre, kot me kot, sa per te futur sherr. Nderkohe ai fliste per suksese te medhaja ekonomike, dhe katerfishim te ardhurash kur te gjithe e dinin se te vetmit qe i kishin katerfishuar te ardhurat ishin horrat e gangot.

Pra Gangua dhe Horri ishin simbolet e suksesit ekonomik te Sales. Ne momentin kur ky sukses u ca si nje fllucke sapuni, dhe gangot e horrat i humben parate, dhe ata tashme nuk ishin me klasa supreme ne shoqerine shqiptare, shteti i Sales u sulmua dhe u rrezua per dy dite. Sigurisht, ai me horra e gango dha e mori per 5 vjet dhe po nga horra e gango qe ishin forcuar kaq shume nen kete pushtet, u rrezua.

RobertdeNiro

Primus registratum

Ja nje pjese nga intervista e FehmiAbdiut,ish-kryetari i gjykates Larte ne 1988 dhene "Gazetes Shqiptare"

...
Ishte hera e parë e këtij personi që dënohej nga drejtësia shqiptare?

Me sa mbaj mend unë, Havzi Nelaj ka qenë deklaruar fajtor dhe dënuar dhe dy herë më përpara. Më 1967 është dënuar me 15 vjet burg nga Gjykata e Shkodrës, me akuzën e tradhtisë ndaj atdheut, për arratisje jashtë shtetit, dhe herën e dytë, më 1975, Gjykata e Mirditës e ka dënuar me 8 vjet për agjitacion dhe propagandë kundër pushtetit popullor.

Sa mundësi ka patur Gjykata e Lartë t'i falë jetën Havzi Nelajt?

Në kohën që unë kam qenë në Gjykatën e Lartë, por dhe pas saj, kur Kolegji Penal i kësaj gjykate konstatonte se lloji dhe masa e dënimit nuk përbënin ndonjë rrezikshmëri kombëtare, edhe janë hedhur poshtë vendimet me vdekje, por për rastin konkret, rrethanat nuk e ndihmonin një gjë të tillë. Duhet pasur parasysh se bëhej fjalë për kërkesa dhe një mentalitet të legjislacionit të asaj kohe, flasim për vitin 1988.
...

LIGJET KOMUNISTE:

1)Agjitacion dhe propogand
2)Tentativ per arratisje

Qe ato ishin karikatura te kohes,kjo nuk do mend.
Te dekorosh nje gjykates te till,do te thote qe te kane rrjedhur mendet.

Martin1

Ti gjate gjith kohes i quan skllever ata qe vuajten neper burgjet e diktaures dhe nuk do ta kuptosh qe skllever ishit ju rojet e burgut.
Skllever qe nuk benit dhe nuk thonit dot ate qe mendonit, por perkundrazi donit te jepnin edhe jeten per ndertimin e diktatures.

Fehmi Abdiun “kryetarin e madh te gjykates” ,kete skllav te mjere,do e ndjek gjithmon dhe deri ne vdekje poeti i lirise.

Ti dhe gjith ata qe mendojne si ty,i thoni keto mendime vetem nepermjet internetit.Te mbrojtur nga anonimiteti qe ju fal ai. Ju nuk guxoni ta thoni kete perpara njerezve.
As aty ne Amerike dhe as ne Shqiperi. Perndryshe njerezit do ju shihnin me perbuzje. Do ju vinin vizen pergjithmone.

Disa shembuj nga jeta e perditshme:

1) Asnje ushtar apo oficer SS nuk ka dale kurre perpara njerezve dhe te tregoj se cfar krimesh ka bere gjate luftes. Per ta pergjegjesi i vetem per Holocaust-in ishte Hitleri.
2) Kam takuar me qindra qytetare te ish-Jugosllavise (per mua ata te gjithe jane Jugosllav) .Pas luftes se Bosnjes asneri nuk thot qe eshte Serb.Per cudi te gjithe jane ose Kroat,Malazez,Boshnjak.
Ne Gjermani jetojne perafersisht 700 000 Serb.
Serbeve ju vjen turp qe te tregojne se jan Serb. Ata bene ne vitet 2000 Holocaustin e ri. Turp ky nacional.

3) Ne nje qytet te Gjermanise jetoi me vite te tera djali i Rita Markos me familjen e tij. Ai deri ne fund nuk ju tregoi bashkatdhetareve te tij, atyre me te cilen ndau edhe kafshaten,se kush ishte.
Ne qe e nihnim Gjergji Markon, benim sikur nuk e dinim se kush ishte.

E sa e sa shembuj te tjere ka.

Cili nga ju qe aplikoj per shtetesi amerikan tregoi CV e vertete.
Ju te gjith bertitet : Ne jemi familje e persekutuar. Poshte Enver Hoxha.

Ti po te duash vazhdo te ofendosh viktimat qe dhane jeten per rrezimin e diktatures dhe thurju himne krimineleve te tyre.

Tek e fundit, interneti eshte i vetmi vend ku perverset arrine te nxjerrin ato cfar kane ne shpirt.
A nuk perdoret interneti nga pedofilet. Edhe atyre ju vjen turp tu trgojne njerezve se kush jane.

Nejse

Une po e mbyll pergjithmone bashkofendimin me ty, me ca vargje te Kadarese.

Dikur kinezet mu ne kembet.
E varrit te heroit q`u tret.
Varrosnin vrasesin qe bashke
Lavdi e turp t`ishin perjet.

Do te kujtohesh edhe ti mbase,
Por vec nen kembet e dikujt
Do cajne shekujt keshtu bashke
Lavdia e tij dhe i yti turp.

Martin Gora

Primus registratum

O Mazllem

Po Abdiu ZBATOI VETEM LIGJIN or taj. Ore ha pyke ti o trim apo jo? LIGJIN OR LIGJIN.

Cfaje ka Abdiu nese ligji eshte i mire apo i keq? Ke ankesa per ligjin, merr e kritiko kuvendin popullor, pjestar i te cilit ishte Kadare, dhe te shikojme se sa do te te ecin te sharat me te. Ishte Kadare qe e votoi agjitacion e propagande dhe jo ABDIU or TUNG.

Hej bela me kete, e ka koken shkemb graniti byrazeri, as i hyn e as i del gje.

Une nuk kam nevoje as te shaj e as te urrej askend, po te jete per konflikt une fitoj ne praktike, por bashkpunimi dhe bashkjetesa e te gjithe shqiptareve, panvaresisht nga e kaluara ishte se pari ne te miren tuaj pra ish-te persekutuarve.

Ish te privilegjuarit e Hoxhes ne 92 ishin ajka e shoqerise shqiptare, ishin njerez me vizion, me aftesi per ta arritur kete ndryshim dhe begati, ata ishin zemra e cdo gjeje te bukur qe revolucioni demokratik solli. Mireqenia e tyre do te thoshte mireqenie per te gjithe popullin, por ju deshet mireqenien e horrave jo ate te njerezve te afte e punetore.

Cili ishte vizioni i ish te persekutuarve, 30 vjet ne burg e ne kamp? Hakmarrja, larja e hesapeve, nxitja e inatit, urrjetjes sherrit. Normal nuk u ve faj, edhe une po te isha te njejten gje do beja. Por liderat ja pse jane, te tregohen me largpames dhe te mencur dhe ti evitojne aplikimin e ketyre emocioneve dhe ndjenjave, sepse liderat jane pergjegjes per te gjithe, komuniste, fashiste, balliste, etj etj. Hoxha ne shqiperi per 50 vjet u be pergjegjes vetem per komunistet dhe u ra kokes te tjereve, edhe ky DR Rrumpalla, po keshtu beri, i harroi te tjeret dhe futi nen krah vetem ata qe i vajten nga pas. Ja keshtu shkatrrohet shqiperia. Por Enveri e beri kete 50 vjet me pare ne kohe te tjera, kohe ideologjishe te fuqishme qe vune perballe njeri tjetrit djale e babe, vellain me vellane, patriotin me patriotin ne gjithe Europen, ne kohen pra kur diktaturat dhe despotet qeverisnin gjysmen e botes, po Sale bajraktari ne emer te kujt e beri?

Por ishit ju, xhahilet e PD qe i perdoret ish te perndjekurit si karte ne pushtet, qe statusin e tyre te te persekutuarit politike ia dhate qene e maceje edhe me langaraqeve apo hajduteve e krimineleve ordinere duke eleminuar keshtu ne syte e shqiptareve prestigjin e te qenit i persekutuar politik.

I perdoret keta si vegla per te demonizuar dhe ndjelle sherr e urrejtje mes shqiptareve, per te persekutuar opoziten ne vend qe te shtrengonit duart me te. Ca shqiptare u bene te njerkes e ca te nenes. E gjithmone ne emer te ish- te persekutuarve apo duke u fshehur mbas imazhit te tyre ndertuat nje shtet te kalbur e te korruptuar qe i coi shqiptaret ne ate mjerim dhe katastrofe si ajo e 97. Nuk ditet kurre te ftonit ne debat, te shtrengonit duart, te merreshit vesh, te ulnit gjakrat e konfliktin.

Akoma merreni me Hoxhen, kaq anakronike jeni. Nuk gjeni asgje me vlere per veten tuaj ne te sotmen dhe ne te ardhmen, akoma me Hoxhen, si mund te shikoje te ardhme shqiperia tek ju? Sikur neser te fluturojne gomeret ne Shqiperi ju prape Hoxhen do fajesoni, prape me Hoxhen ju.... te hapni barkun.

kastriot

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Martin1:
[qb] ...Cili ishte vizioni i ish te persekutuarve, 30 vjet ne burg e ne kamp? ... [/qb]
<span style="font-weight: bold">Ne si gjithe Europa, me sa dij une.
Zoti Nela ishte nje nga ata qe nuk kerkonte gje tjeter vecse liri fjale, shtypi si ne gjithe Europen. </span>

Lu

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Martini1...

...Po Abdiu ZBATOI VETEM LIGJIN...

Po o toc po zbatoi ligjin e K****, po n.q.s ai poeti ta zeme te kishte qene vellai yt, cfare do te beje, apo do ti'a jipje ti vete dekoraten Abdiut, se felliqesirat nuk kane moral. E cfare morali ka Fehmi Abdiu qe edhe sot pas 15 vjetesh, jep interviste dhe thote gjithe pasion se poetin e denuam me varje per agjitacion e propagande??
Dhe kur mendon qe felliqesira te tilla drejtojne akoma dhe aq me keq kur kane mbeshtetje nga monstra ai puna jote qe bertasin me te madhe per zbatim te ligjit!

RobertdeNiro

Primus registratum

rosuja

Po te tregoj nje anekdode,qe ka lidhje me pyetjen tende te mesiperme.

Dy vellezer lab shkuan per te vjedhur bageti.(Po te mos jepje prova se ishe hajdut i mire,nuk te jepnin nuse ne laberi dikur.)
Rrembejne nga nje dash,e vene mbi shpatulla dhe nxitojne te kthehen ne shtepi.
Pak caste me vone e merr vesh i zoti i bagetive vjedhjen dhe ju vihet ne ndjekje hajduteve.
I arrin dhe nga larg qellon mbi ta.
Njerin vella e kap plumbi ne koke dhe bie i vdekur ne vend.
Vellai tjeter nxitonte te ikte,pa u bere merak per ate qe ndodhi.

I zoti i bagetive i tronditur nga ajo qe po i shihnin syte i therret hajdutit-lab:
-O lab!Ku do shkosh pa vellain.Nuk te vjen keq?Apo turp nga bota?

I pergjigjet labi:
-Ik o te qivja udhet. Une koke lashe e koke mora.

eek.gif
eek.gif
eek.gif
eek.gif
eek.gif

kastriot

Primus registratum

<span style="font-weight: bold">Po Nanon kur do ta dekoroje Mosiu per ato Veprat dmth Krimet e bera ndaj Shqiptarve????</span>

kol kollomoqi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Fotaq:
[qb] Kastriot,kam respekt per ty,pasi je real ne postime dhe i drejte.
Por kete rradhe i jap te drejte Martinit1.
F Abdiu zbatoi ligjin e nje shteti te asaj kohe.Sikur ai te mos e kish zbatuar ndoshta do te ishte ky qe do te varej.
Artikulli eshte marre nga RD e Berishes.
Por a din ti Kastriot qe vete Berisha ka denuar ish te perndjekurit.Ishte Berisha ai qe ne nje nga gjyqet e Komunizmit kerkoi denimin kapital per nje nga desidentet e asaj kohe(nuk me kujtohet emri i personit),Berisha ishte si deshmimtar kundra te akuzuarit ne fjal....Po ashtu nuk jane te pakte infermieret qe pushonte nga puna Berisha,kur ato/a nuk paraqiteshin ne aksionet e ''dites se Enverit''///ose ''dites se ferrit'' te thuash.
Nuk jam dakort me dekoratat e Presidenti ''konsensual''///ose ''te perdal'',por nuk bie dakort me nje pacavure si RD qe kakaris vetem per fyellin e Berishes.Ishte Berisha ai qe dekoronte po ashtu kriminelet e popullit shqiptar(mori ballistesh),e tani flet e akuzon.
Ky vend vuan nga politikan e pacipe qe nuk akne me se te merren.
Nuk i kemi pare kurre PD-istet te dalin ne mitingje kur shqiptaret vetevriten ose masakrohen nga greket,por vetem kundra shqiptareve.Politika mish/mash e Berishes eshte me e keqe se e Nanos apo e Moisiut. [/qb]
edhe adolf ajhman zbatonte ligjin dhe urdhera...
ashtu si ushtaret serbe ne kosove, si greket ne kufi, si anija italiane qe fundosi katerin e rades!