Mikrobi Francez: Përtej një teorie të thjeshtë konspiracioni

alinos

Forumium maestatis

Publicisti rreket t’i shkojë deri në fund idesë së tij, që struktura intelektuale-politike shqiptare ka aromë franceze. Lista e tij fillon me countdown nga Kadareja dhe mbaron te diktatori komunist Enver Hoxha. Shembulli i tij ka një konkluzion të qartë: nga Franca…duhet të marrin dhe pozitivet

Nga Bernard Zeneli

Kishte kohë që mendoja për një tipar të përbashkët me të cilin mund të karakterizohet elita politike dhe intelektualët shqiptarë. E gjeta krejt papritur teksa shfletoja një libër. Propozimi im është që ka shumë më tepër se ç’duhet aromë franceze në kulturën tone politike. Po propozoj një listë të shpejtë:

Novelisti më i njohur shqiptar Ismail Kadare - bërë i famshëm në Francë dhe ka jetuar atje.
Sopranoja më e mirë shqiptare Inva Mula, jeton dhe punon në Francë
Media më e fuqishme, Klan - ka drejtues një francez dhe për më tepër dy eksponentë të fuqishëm të saj Andi Bushati dhe Arjan Çani kanë qenë studentë të frëngjishtes. Ky i fundit emisionin e tij të suksesshëm “Zonë e Lirë” e ka një kopje të përsosur të emisionit që transmetohet në kanalin France2. Edhe regjizorja Vera Grabocka, qe bashkëpunon me këtë television është specializuar në Francë.
3 rektorët e fundit të Universitetit të Tiranës kanë qenë të specializuar dhe të arsimuar në Francë.
Koncepti shqiptar i shkollës së lartë është një kopje e keqe e asaj në Francë. Shkolla shqiptare e filozofisë është totalisht nën ndikimin francez edhe me autorë si Fuga apo Sinani.
Në përgjithësi shkolla shqiptare, ende është totalisht në hullinë alla-franceze, që shtroi Skënder Gjinushi që kur u kthye nga Franca në vitet 80. Fatkeqësisht ne ende përdorim një sistem të studimit të matematikës, të cilën e kanë nxjerrë jashtë përdorimit edhe vetë francezët.
Një pjesë e mirë e shpurës këshilluese të kryeministrit aktual janë produkt i drejtëpërdrejtë i shkollës franceze, e në fakt asaj të majtë, siç është Universiteti Paris 8.
Një pjesë e mire e ministrave janë kualifikuar në Francë me në krye vetë Dr. Sali Berishën si kryeministër.
Edhe presidentët shqiptarë, që i kanë paraprirë këtij aktualit, i takojnë shkollës franceze. Po ashtu edhe kryetarët e parlamenteve, që i kanë paraprirë Znj, Topalli e cila zgjodhi Francën si vendin për të filluar vizitat si Kryetare e Parlamentit kanë qenë të ndikuar fuqishëm nga Franca. Edhe kryetarët e dy partive më të mëdha në vend, Rama dhe Berisha shihen si produkt francez.
Për ta mbyllur këtë listë do të doja të mos harronin, që edhe diktatori jonë Enver Hoxha ka jetuar e studiuar në Francë.

Shqiptarët që e kanë marrë mikrobin e kulturës franceze i gjen kudo nëpër Shqipërinë politike dhe intelektuale. (Ia vlen të theksohet fakti që jo të gjithë mikrobet janë të këqija.) E kam fjalën për njerëzit, që si puna e të lartpërmendurve që kanë patur një lidhje shumë të rëndësishme me Francën dhe frëngjishten, e cila me apo pa dashje ka lënë një gjurmë të thellë në formimin e tyre. Ndikimi i tyre në jetën tonë dhe mënyra se si ata e mendojnë, bëjnë apo luftojnë politikën ka diçka franceze. Fillimisht do të doja të theksoja se me përjashtime fare të pakta nga kjo listë e personave që kam rreshtuar, të gjithë kanë një stil autoritativ emocional të drejtimit qoftë në art apo politikë. Kjo është karakteristikë tipike e kulturës politike në Francë. Autoritarja që në disa raste shkon në kryeneçësi tipike franceze apo kokëfortësi allashqiptare e ka karakterizuar udhëheqjen shqiptare në shekullin që hodhëm pas e si duket do të jetë karakterizuese edhe për këtë shekull.

Gjetja e rrugës së mesme duke patur parasysh se ç’mund të jetë më e mira për vendin apo kombin aq tipike për stilin anglo-amerikan të udhëheqjes nuk ka gjetur aplikim në politikën shqiptare dhe ditëve të fundit duket se është rasti edhe për politikën franceze. Kthimi i dukurive në kriza (kushtet e këqija të emigrantëve në Francë dhe kolapsi energjitik në Shqipëri) e trajtimi emocional i tyre janë një tjetër karakteristikë e përbashkët për politikën dhe mënyrën se si bëhet ajo në të dy vendet. Në Shqipëri dhe Francë metoda për të bërë politika publika është në funksionalitetin me dramacitet të tejskajshëm të krizave të politikës e jo me mërzitinë aspak interesante por gjithmonë të sukseshme të evitimit të krizave. Duket se ekzaltimet emocionale si pozitive dhe negative e udhëheqin politikën mesdhetare ndërsa arsyetimi pa ngjyra si edhe vetë moti përbëjnë modelin e politikës anglo-amerikane - gjithmonë e ftohtë, gjithmonë me hapa të llogaritur mire.

Kultura politike shqiptare shfaq dukshëm një problematikë të shumë të ngashme me kulturën politike franceze. Një autor si William Safran në librin e tij The French Polity (Longman, 5th Edition) në faqen 54 sintetizon në këtë formë karakteristikat e kulturës politike franceze:
lezeti i rehatisë
instinkt të kultivuar për pronën private
dembelizëm kolektiv
këndvështrim shumëkëndor i realitetit
dëshirë për t’i bërë gjërat abstrakte
admirim për intelektualin dhe mungesë respekti për tregtarin
paprekshmëria e së “kaluarës” - një shenjtërim i pikëpamjeve tradicionale përsa i takon historisë dhe rezistenca për të ndryshuar atë
orientimi drejt botës në miniature: mëhalla, familja, individi
kujdesi i jashtwzakonshëm për formën dhe pamjen e jashtme të gjërave
palëvizshmëria e bazuar te frika e kontaktit me të huajt.

Lista ka të bëjë me Francën e ju siguroj për këtë. Sigurisht që si autori dhe të gjithë e kuptojmë problemin me këto lloj listash. Shpesh ato kanë problemin themelor të qasjes së kulturës politike në studimin e politikës, si theksimi i negatives apo të bazuarit në përgjigjet e marra nga pyetsorë që shpesh mund të jenë jashtë kontekstit. Sidoqoftë unë nuk mund të rrija pa e ndarë këtë listë me lexuesit dhe pa bërë këtë lloj lidhje. Ngjashmëritë në karakteristikat e kulturës politike që po t’i shtoj edhe evazionin skandaloz fiskal, moskryerjen e shërbimit ushtarak dhe të qënit të pakënaqur me ligjet, karakteristika franceze këto nuk do të dukeshin të tilla për një shqiptar. Ma merr mendja që secili prej nesh do e gjente veten duke e përshkruar pikërisht kështu kulturën tone politike. E pra, nuk është thjesht çështja për një teori konspiracioni. Po të shtoj këtu që edhe një vend si Rusia ka një ngjashmëri pothuajse identike me problematikën e paraqitur më lart, pamja sikur komplikohet pak më tej. Për mua një gjë është e qartë. Ka ardhur koha që nga Franca të marrim edhe pozitivet që shoqërojnë sistemin e atjeshëm demokratik e ndoshta meqë popullsia shqiptare është e re të mendojmë për të dalë nga ngërçi i një politike me emocion e pa mendim.

ABC nr.12-Bernard Zeneli
18.11.2005

http://www.abc.com.al/

zog

Primus registratum
Re: Mikrobi Francez: Përtej një teorie të thjeshtë konspiracioni

çi ke keto gjepura mo bernard, po p'se o s'analizon emrin tend francez njehere e pastaj "te medhajat" shkaqe ?

po pse ore, kur franca i ka dhene kulture botes mbare, pse o mos marrim edhe neve nga ajo.

siç e thua edhe vete, dembele ata, dembele neve. atehere ?

si dhe emigrantet nuk kane kushte te keqia ne france, perkundrazi ....

Kondrapedali

Kondrapedali

Sa kollaj e kanë disa veta t'ja vejn fajin të tjerëve. Harrojn që duhet të zgjedhin më të mirën nga diçka që i ofrohet apo që e zgjedhin vetë.
Po pse more djale faji i francezëve është që ne jemi së prapthi?

alinos

Forumium maestatis

pranimi i verber i nje vendi i cili i ka dhene mend botes si superfuqi, eshte paksa i imponuar me dhune dhe jo nje vlere qe njerezit e kane marre sepse iu ka pelqyer.

Do thoja se Zeneli ka me shume te drejte se c'ua pret mendja...

Kondrapedali

Kondrapedali

Sonila, ndofta Zeneli ka më shumë të drejtë e ndofta jo. Unë nuk e di se ku e gjen kurajon ky njeri që të nxjerrë karakteristika të popullit francez (apo edhe vetëm t'i citojë) e me këtë rast të bëjë paralelizma të Francës me Shqipërinë ndërkohë që i thur hymne sistemit anglo-sakson.
Ai duke kërkuar të na nxjerrë nga qorrsokaku na fut në një tjetër edhe më të errët nga i cili nuk e kemi haberin fare.

Vetëm për të ilustruar pakëz që ky xhaxhi më lart ja fut kot, po të përmend "trazirat" e Los Anxhelosit në SHBA-në që bën llogari të ftohta si moti. Pra ku ndryshon Los Anxhelosi amerikan me dhunën e kohëve të fundit në Francë?
Mos-reagimi ndaj Katrinës ishte edhe ajo një llogari e ftohtë e SHBA?

Pra ajo që po them unë është që ky xhaxhi mos të dalë sa majtas-djathtas duke gjetur shokë ideali por të shikojë ku qëndron realisht problemi tek ne.

MLK

Primus registratum

Une per vete mendoj se zeneli ka bere nje artikull tipik per revistat people dhe paralelizmat qe ka sjelle ne te jane qesharake e vetem nje fshatar (nuk eshte faji i fshatarit dhe skam asgje kundra perkundrazi) mund ti japi te drejte.
Te gjithe personat qe ai ka permenur ne listen e tij (perveç Kadarese e Ivna Mules) kane jetur nje kohe shume te shkruter ne France e flasin frengjishten ne menyre qesharake.
Domethene keta persona nuk kane arritur te mesojne gjuhen si duhet e jo me te kene karakteristikat e nje francezi!
Me ka rene rasti te ulem me disa nga personat e listes e mund tju them qe nuk kane asgje te perbashket dhe me nje francez te thjeshte e jo me me sitemet franceze dhe kulturen e te berit politike.
Politikanet tane se pari nuk dine te flasin, nuk dine te strukturojne nje mendim, nuk kane asnje lloj finese, nuk dine te zhvillojne nje debat kontradiktor, nuk kane piken e respektit per profesionin e tyre, nuk dine te instruktojne nje dosje per nje problem te thjeshte.....lista eshte shume e gjate.
Problemi i Zenelit eshte se nuk e ka idene se çdo te thote jete studenti, te jetosh ne nje dhome 4 m² e me banjo te perbashketa, te te shkoj jeta duke gjetur nje pune ne Mc Donald qe te paguash faturat....
Pra nje student nuk ka kurre shance dhe kohe qe gjate periudhes se studimeve te tije, te frekuentoje ate shtrese te popullsise qe perfaqson borgjezine e qe guvernon vende si Franca, pasi ata kane dale nga ENA (Ecole Nationale d'Administration) qe mbahet nga shkollat me te medha ne bote per administrim publik.
Zeneli harron qe shkollat i kane bere nje pjese e mire ne France pasi franca ka qen vendi qe ka dhurur bursa me teper per vendin tone (biles per numer bursa te dhuruara nga shteti frances Shqiperia ze vendin e pare ne bote).
Pa dashur te permend emra nga lista te gjithe e dime se Rama ka qene metrove te Parisit, Arjan Cani roje te Tati e ka nejt ventem me arabet......Pra ata qe nuk diten te bejne asnje gje ne France (kam fjalen ketu qe te integrojne sferat e larta te shoqerise franceze e jo te jen hajdute apo trafikante) sot ne Shqiperi kan arrit sferat e shoqerise shqiptare.
Pra ky artikul e ka vendin te Hosteni (revista e pare humorstike shqiptare) pasi eshte nje karikature e jo artikull i bazuar mbi nje studim filozofik serioz!

personazh

Valoris scriptorum

e mire pertej Zenelit ça kishte gabim tek ky artikulli? une per vete vura re nje perpjekje per analize se ku qendron problemi; sidomos tek ajo lista. eshte e vertete qe nuk eshte se tha ndonje gje te re, por se i kujtoi difektet e Shqiptareve, qe qenkan njesoj me ato te francezeve, nuk beri keq. une francezet nuk i njoh si popull, por nga ajo histori qe kam lexuar qe jane krenare e fanatike per kombin e tyre e kan shprehur shume qarte shume here. dhe kte e kemi dhe ne, biles me shume trapllik e me shume perçmim per popujt e tjere.
dmth nuk kuptova se ku qendronte revoltimi i anti-Zenelrave /pf/images/graemlins/laugh.gif

nuk eshte se ka shume stil si shkrim, po se e lexon nuk te merr jeten e as nuk te hedh hi syve. mua kshu mu duk.

padyshim

Primus registratum

Michael Moore qenka ul' kembekryq ne AF!
Inva Mula? me thote njeri ju lutem cfare efekti ka Inva Mula ne shoqerine shqiptare?
dhe Kadja u be njehere i famshem PASTAJ vajti ne France.
une jam i sigurte qe paralele te tilla anekdodike njeriu mund te gjeje me cdo popull qe viziton, dhe kjo per arsyen e thjeshte se te tera gjerat qe ky djalka (qe jep mesim ne nje universitet ne kosove)na deften kane ndodhur nje here ose nje tjeter ne cdo cep te dynjase.
pika qe s'na bie merremi akoma me budallalleqe!!

personazh

Valoris scriptorum

ja mirse na ribujte plako. ate e kapa une lum çuni po nuk bo burri per aq pak.

ishalla ke mledh nai çik pasterma ne raki per ket dimer.

zog

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
e mire pertej Zenelit ça kishte gabim tek ky artikulli? une per vete vura re nje perpjekje per analize se ku qendron problemi; sidomos tek ajo lista. eshte e vertete qe nuk eshte se tha ndonje gje te re, por se i kujtoi difektet e Shqiptareve, qe qenkan njesoj me ato te francezeve,

[/ QUOTE ]

shqiptaret me francezet jo vetem qe s'jane njesoj, por jane te vendosur ne skaje diametralisht te kunderta (antipode).

me shume te perbashketa kemi me anglo-saksonet psh, sesa me francezet.

ket se ka kap ai bernard-i.

te thuash qe francezet jane dembele, duhet patjeter te jesh idiot. kullen e eifelit sikur te shoheç, veper e ngitur vetem per NJE EKSPOZITION, e me pastaj do ta prishnin, e merr vesh qe francezet s'jane dembele.

francezet jane SOT i vetmi, ndoshta, popull me kulture ne ruzullin tone te vogel.

zog

Primus registratum

pranimi i verber i nje vendi i cili i ka dhene mend botes si superfuqi, eshte paksa i imponuar me dhune dhe jo nje vlere qe njerezit e kane marre sepse iu ka pelqyer.

Do thoja se Zeneli ka me shume te drejte se c'ua pret mendja...

[/ QUOTE ]

nuk ben keq ta kritikosh francen, ose cilindo tjeter popull, por me shkrime e mendime, e ide, me te bukura, te pakten, nga keto te ketija "profesorit".

lexoni dostojevskin, kritika e tij ndaj francezit eshte e sakte e aktuale edhe sot.

e franca s'do me dit hiç per shqiptaret e shqiperine, s'na llogarit hiç. e aq me mire per ne.

MLK

Primus registratum

Jam dakort me zog ne kete pike, pra Franca ka plot gjera per tu kritikuar e francezet po ashtu por paralelizmat qe ka bere "profesori" ne fjale jane boshe e shume te cekta.

D-J

Forumium maestatis

ide grandioze. Fantastike. ehste mjaft intriguese. akademikisht challenging. gjetja e parametrave, aplikimi i tyre mbi francen, krahasimi i tyre me shqiperine. realizimi i te perbashketave dhe te metave. krahasimi i sistemit francez me ate anglo saxon dhe pozicionimi ne favor te ketij te fundit.

Por c'e do qe eshte RUBISH. ose e mbrojtur mjaft dobet. I kam zili idene, po vete, me pak vullnet do ta kisha mbrojtur me mire /pf/images/graemlins/laugh.gif. Zeneli ka kafshuar me shume se cmund te pertype.

Kam pershtypjen se mikrobi keto dite eshte te sulmosh Francen. Sistemet kalojne me cikle dhe duket qe sistemi anglo saxon te kete the upperhand.

Emrat qe sjelle dhe ndikimet ne strukturen intelektuale politike jane te paperfillshme.

Lista e parametrave eshte mjaft e hapur dhe e gjere qe mund te aplikohet per nje vend te caktuar.

Kam pershtypjen se nuk e njef Francen, si ekonomia e 4 ne bote, si nga vendet me rendiment me te larte apo i meshon paragjykimve mbi tregetarin dhe inetelektualin francez ( dhe anglez) qe mund te kete qene keshu, po vetem ne shkullin 18.

Respekt per intelektualin apo deshire per ti bere gjerat abstrakte apo per idealizime ne Shqiperi, Oh PLEASE!!!

Struktura intelektuale politke shqipetare ka vetem ngjashmeri me sistemin e osmanllinjeve.

Dhe dicka tjeter: Zeneli humbet komplet ceshtjen duke bere analiza te tilla.

Zgjedhje te tilla per Shqiperine jane me drite vite larg.
te mendosh per zgjedhje midis te dyjave eshte sikur Shqiperia te jete ne dileme per te vazhduar me energjine atomike apo te gjeje zgjidhje me te mira ambjentaliste.

Megjithate, nice try /pf/images/graemlins/laugh.gif

EvEr8

Primus registratum

Publicisti rreket t’i shkojë deri në fund idesë së tij, që struktura intelektuale-politike shqiptare ka aromë franceze. Lista e tij fillon me countdown nga Kadareja dhe mbaron te diktatori komunist Enver Hoxha. Shembulli i tij ka një konkluzion të qartë: nga Franca…duhet të marrin dhe pozitivet

Nga Bernard Zeneli

Kishte kohë që mendoja për një tipar të përbashkët me të cilin mund të karakterizohet elita politike dhe intelektualët shqiptarë. E gjeta krejt papritur teksa shfletoja një libër. Propozimi im është që ka shumë më tepër se ç’duhet aromë franceze në kulturën tone politike. Po propozoj një listë të shpejtë:

Novelisti më i njohur shqiptar Ismail Kadare - bërë i famshëm në Francë dhe ka jetuar atje.
Sopranoja më e mirë shqiptare Inva Mula, jeton dhe punon në Francë
Media më e fuqishme, Klan - ka drejtues një francez dhe për më tepër dy eksponentë të fuqishëm të saj Andi Bushati dhe Arjan Çani kanë qenë studentë të frëngjishtes. Ky i fundit emisionin e tij të suksesshëm “Zonë e Lirë” e ka një kopje të përsosur të emisionit që transmetohet në kanalin France2. Edhe regjizorja Vera Grabocka, qe bashkëpunon me këtë television është specializuar në Francë.
3 rektorët e fundit të Universitetit të Tiranës kanë qenë të specializuar dhe të arsimuar në Francë.
Koncepti shqiptar i shkollës së lartë është një kopje e keqe e asaj në Francë. Shkolla shqiptare e filozofisë është totalisht nën ndikimin francez edhe me autorë si Fuga apo Sinani.
Në përgjithësi shkolla shqiptare, ende është totalisht në hullinë alla-franceze, që shtroi Skënder Gjinushi që kur u kthye nga Franca në vitet 80. Fatkeqësisht ne ende përdorim një sistem të studimit të matematikës, të cilën e kanë nxjerrë jashtë përdorimit edhe vetë francezët.
Një pjesë e mirë e shpurës këshilluese të kryeministrit aktual janë produkt i drejtëpërdrejtë i shkollës franceze, e në fakt asaj të majtë, siç është Universiteti Paris 8.
Një pjesë e mire e ministrave janë kualifikuar në Francë me në krye vetë Dr. Sali Berishën si kryeministër.
Edhe presidentët shqiptarë, që i kanë paraprirë këtij aktualit, i takojnë shkollës franceze. Po ashtu edhe kryetarët e parlamenteve, që i kanë paraprirë Znj, Topalli e cila zgjodhi Francën si vendin për të filluar vizitat si Kryetare e Parlamentit kanë qenë të ndikuar fuqishëm nga Franca. Edhe kryetarët e dy partive më të mëdha në vend, Rama dhe Berisha shihen si produkt francez.
Për ta mbyllur këtë listë do të doja të mos harronin, që edhe diktatori jonë Enver Hoxha ka jetuar e studiuar në Francë.

Shqiptarët që e kanë marrë mikrobin e kulturës franceze i gjen kudo nëpër Shqipërinë politike dhe intelektuale. (Ia vlen të theksohet fakti që jo të gjithë mikrobet janë të këqija.) E kam fjalën për njerëzit, që si puna e të lartpërmendurve që kanë patur një lidhje shumë të rëndësishme me Francën dhe frëngjishten, e cila me apo pa dashje ka lënë një gjurmë të thellë në formimin e tyre. Ndikimi i tyre në jetën tonë dhe mënyra se si ata e mendojnë, bëjnë apo luftojnë politikën ka diçka franceze. Fillimisht do të doja të theksoja se me përjashtime fare të pakta nga kjo listë e personave që kam rreshtuar, të gjithë kanë një stil autoritativ emocional të drejtimit qoftë në art apo politikë. Kjo është karakteristikë tipike e kulturës politike në Francë. Autoritarja që në disa raste shkon në kryeneçësi tipike franceze apo kokëfortësi allashqiptare e ka karakterizuar udhëheqjen shqiptare në shekullin që hodhëm pas e si duket do të jetë karakterizuese edhe për këtë shekull.

Gjetja e rrugës së mesme duke patur parasysh se ç’mund të jetë më e mira për vendin apo kombin aq tipike për stilin anglo-amerikan të udhëheqjes nuk ka gjetur aplikim në politikën shqiptare dhe ditëve të fundit duket se është rasti edhe për politikën franceze. Kthimi i dukurive në kriza (kushtet e këqija të emigrantëve në Francë dhe kolapsi energjitik në Shqipëri) e trajtimi emocional i tyre janë një tjetër karakteristikë e përbashkët për politikën dhe mënyrën se si bëhet ajo në të dy vendet. Në Shqipëri dhe Francë metoda për të bërë politika publika është në funksionalitetin me dramacitet të tejskajshëm të krizave të politikës e jo me mërzitinë aspak interesante por gjithmonë të sukseshme të evitimit të krizave. Duket se ekzaltimet emocionale si pozitive dhe negative e udhëheqin politikën mesdhetare ndërsa arsyetimi pa ngjyra si edhe vetë moti përbëjnë modelin e politikës anglo-amerikane - gjithmonë e ftohtë, gjithmonë me hapa të llogaritur mire.

Kultura politike shqiptare shfaq dukshëm një problematikë të shumë të ngashme me kulturën politike franceze. Një autor si William Safran në librin e tij The French Polity (Longman, 5th Edition) në faqen 54 sintetizon në këtë formë karakteristikat e kulturës politike franceze:
lezeti i rehatisë
instinkt të kultivuar për pronën private
dembelizëm kolektiv
këndvështrim shumëkëndor i realitetit
dëshirë për t’i bërë gjërat abstrakte
admirim për intelektualin dhe mungesë respekti për tregtarin
paprekshmëria e së “kaluarës” - një shenjtërim i pikëpamjeve tradicionale përsa i takon historisë dhe rezistenca për të ndryshuar atë
orientimi drejt botës në miniature: mëhalla, familja, individi

Lista ka të bëjë me Francën e ju siguroj për këtë. Sigurisht që si autori dhe të gjithë e kuptojmë problemin me këto lloj listash. Shpesh ato kanë problemin themelor të qasjes së kulturës politike në studimin e politikës, si theksimi i negatives apo të bazuarit në përgjigjet e marra nga pyetsorë që shpesh mund të jenë jashtë kontekstit. Sidoqoftë unë nuk mund të rrija pa e ndarë këtë listë me lexuesit dhe pa bërë këtë lloj lidhje. Ngjashmëritë në karakteristikat e kulturës politike që po t’i shtoj edhe evazionin skandaloz fiskal, moskryerjen e shërbimit ushtarak dhe të qënit të pakënaqur me ligjet, karakteristika franceze këto nuk do të dukeshin të tilla për një shqiptar. Ma merr mendja që secili prej nesh do e gjente veten duke e përshkruar pikërisht kështu kulturën tone politike. E pra, nuk është thjesht çështja për një teori konspiracioni. Po të shtoj këtu që edhe një vend si Rusia ka një ngjashmëri pothuajse identike me problematikën e paraqitur më lart, pamja sikur komplikohet pak më tej. Për mua një gjë është e qartë. Ka ardhur koha që nga Franca të marrim edhe pozitivet që shoqërojnë sistemin e atjeshëm demokratik e ndoshta meqë popullsia shqiptare është e re të mendojmë për të dalë nga ngërçi i një politike me emocion e pa mendim.

ABC nr.12-Bernard Zeneli
18.11.2005

http://www.abc.com.al/

[/ QUOTE ]

***vetem lepiresit, qe ende thithin ne eshtra, mund te jene kunder ketij shkrimi te siperm! /pf/images/graemlins/smash.gif

MLK

Primus registratum

Po te shohim shembujt qe sillen me siper ne lidhje me
1-lezeti i rehatisë
Kush eshte ai popull qe se ka qef rehatin!

2-instinkt të kultivuar për pronën private
Kush nuk mbron pronen private (baza e kapitalizmit)

3-dembelizëm kolektiv
Vendi numer 5 ne bote dhe ka arritur ketu nepermjet dembelizmit!!!

4- këndvështrim shumëkëndor i realitetit
Pasi aktoret qe e shohin realitetin kane kendveshtrime te ndryshme e kjo eshte diçka llogjike, bota nuk eshte bardh e zi pasi ylberi ka 300 milione ngjyra! Problemi eshte qe duhet te kesh syrin e mendjen e mprehet per ti pare.

5- dëshirë për t’i bërë gjërat abstrakte
Ka shume fenomene ne kete bote qe asnje nuk eshte ne gjendje ti shpjegoje.
6- admirim për intelektualin dhe mungesë respekti për tregtarin
Intelektuali ka nje vision global te gjerave, tregetari eshte pragmatik e ka per qellim te vetem te fitoje para me çdo lloj menyre. Pra tregetari u jep nje vlere monetare çdo gjeje, duke harruar kulturen, traditat, anen shpirterore...

7- paprekshmëria e së “kaluarës” - një shenjtërim i pikëpamjeve tradicionale përsa i takon historisë dhe rezistenca për të ndryshuar atë
Cili shtet ve ne dyshim te kaluaren e tij, aq me teper kur ajo ka qene e sukseseshme! (Shihni greket qe kapen akoma me 3000 vite me pare!!)

8- orientimi drejt botës në miniature: mëhalla, familja, individi
Kush nuk eshte i lidhur me kujtimet e tij, familjen lagjen ku eshte rrit...çdo njeri ka historine e tij dhe eshte i lidh me te!

Te merresh me formen do te thote qe te merresh me azhustime, pra te kesh kaluar problemin e thelbit.

Friken nga te huajt, perveç amerikaneve qe jane thuajse te gjithe te ardhur, e kane te gjitha vendet e tjera e kjo eshte humane, pasi eshte frika ndaj te panjohures.

Pra perveç shembujve mbi emrat e shqiptareve te implikuar ne politiken shqiptare, edhe argumentat qe jane sjelle per te mbrojtur analizen e tij jane teper te cekta!
Jam dakort me parashkruesit qe dhe pse keto qe shkruhen me siper jane te verteta, nuk perbejne diçka te spikatur per te krahasuar shqiptaret me francezet.
Pse te mos themi qe francezet kane 2 kembe, nje koke, du vesh e dy sy....e jane identik si ne!!!
Nuk e kuptoj ku eshte pjesa interesante ne kete artikull e kush eshte thelbi!
Ne kete bote, ke njerez qe dalin me mbledh guacka ne breg te detit, ka dhe nga ata qe zhyten 1000 metra ne oqean per te zbuluar te fshehtat e tij ne menyre qe te zbulojne diçka.

Per mua Zeneli me kete artikull ngelet nje mbledhes guackash te bregdetit e si i tille njef me teper se ai qe se ka bere kurre diçka te tille, po nuk ka interes kur diskuton per eksplorimin e oqeanit!

Hey Joe

Primus registratum

pajzotin si s keni pertu me shkrujt kaq shume per ato ca ka shkrujt zeneli . uuuuuueeeeeeeeeeeeeee !!!!!

alinos

Forumium maestatis

Eshte interesante fakti se ne kete teme kane reaguar negativisht personat qe jetojne ne France ose ne Kanada. /pf/images/graemlins/winkwink.gif

Eshte e vertete qe Zeneli ketu nuk eshte thelluar, ne fund te fundit ai vetem ka gerricur vemendjen e lexuesit, dhe nuk mund te beje me shume ne nje artikull te shkruar ne nje gazete, qe edhe pse me cilesore se shume te tjera ne Shqiperi, s'eshte gje tjeter vec nje e perjavshme.
Po ashtu mendoj se keni keqkuptuar mesazhin e tij. Orientimi francez ne eliten shqiptare eshte i dukshem, por ai nuk perkon me diplomacine franceze, e cila nuk ka qene aq ne favor te ceshtjes shqiptare apo ceshtjeve qe kane te bejne me Shqiperine. Ne te njejten linje mendimi, fakti qe ju thoni se Franca dhe francezet nuk kane ato tipare qe kane marre shqiptaret, nuk ben gje tjeter vec verteton tezen e Zenelit, se nga Franca kemi keqkuptuar shume, dhe nuk kemi marre ate qe mund te na vlente neve.

Se fundmi, vlen te permendet se shkollimi i marre influencon menyren tone te te menduarit. Zeneli eshte i shkolles anglo-saksone, edhe une po ashtu dhe jam dakort me te kur thote se menyra anglo-saksone e te berit te gjerave na shkon me shume per shtat sesa ajo e Evropes plake, kryesuar nga Franca.

Sidoqofte, mua me duket goxha interesant spekullimi i Zenelit, dhe per kete e solla ne forum.