MICS: 80 përqind e popullsisë brenda Shqipërisë, myslimane

MICS: 80 përqind e popullsisë brenda Shqipërisë, myslimane

Një studim i papublikuar më parë, që identifikon përkatësinë fetare, thotë se myslimanët përbëjnë rreth 80% të popullsisë në Shqipëri, një shifër shumë më e lartë se sa mendohej më parë. Një studim i “The Multiple Indicator Cluster Survey”, i bërë nga INSTAT në 2005 për UNICEF, kërkonte të zbulonte gjendjen e shëndetit të nënave dhe të fëmijëve, por përfshiu gjithashtu edhe përkatësinë fetare.</p>

U intervistuan më shumë se 5 mijë familje, nga ku 79,9% u identifikuan si myslimanë. Vlerësime të mëparshme tregonin se 70% e shqiptarëve ishin myslimanë, 20% ortodoksë dhe 10% katolikë. Studimi tregoi se numri i atyre që janë të sektit shia bektashi, i cili e ka selinë në Tiranë dhe thotë se është një fe më vete, ishte i papërfillshëm. Studimi për këtë arsye i kategorizoi bektashinjtë në kolona të tjera.</p>

Veprimtaria fetare dhe ndjekja e besimit ishte e ndaluar në Shqipëri që në vitin 1967 nga regjimi komunist, i ish-stalinistit Enver Hoxha, që e shpalli Shqipërinë një vend ateist. Në nëntor të vitit 1990, në prag të rrëzimit të komunizmit, Shqipëria lejoi praktikimin e fesë. Që atëherë ka pasur debate të gjëra, nëse Shqipëria është një vend mysliman apo jo.</p>

Bazuar në këtë studim apo anketim, myslimanët përbëjnë një shumicë prej 2,5 milionësh brenda një popullsie prej rreth 3,1 milionë banorësh.</p>

Studimi nuk ka marrë në shqyrtim një milion shqiptarët që jetojnë jashtë vendit dhe që janë emigrantë.</p>

Gjatë viteve ‘90 disa grupe fesh të reja erdhën në Shqipëri, përfshirë Kishat Evangjelike, Kisha e Jezu Krishtit dhe Shenjtorët e Ditëve të Mëvonshme, Dëshmitarët e Jehovait dhe disa sekte myslimane si Selefitë. Konvertimet dhe prozelitizmi nga lëvizjet e reja kristiane ngritën spekulime mes disa intelektualëve se Shqipëria nuk ishte më një vend me shumicë myslimane. Disa madje e kanë konsideruar shumicën myslimane si kripto kristiane, duke thënë se janë myslimanë në dukje dhe kristianë në besim.(Shekulli)</p>
ROb1oMtQHwc

Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=24152. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=24152