Meqe Gaxhoi (Gage) na lavderon Berishen "tone", jane punet "ne vije"

kastriot

Primus registratum
Meqe Gaxhoi (Gage) na lavderon Berishen "tone", jane punet "ne vije"

Gejxh: Berisha ka ndryshuar
"Të gjithë në jetë bëjmë dhe gabime"

Ilir Babaramo

Nikolas Gejxh nuk ka dëshirë të flasë për marrëdhëniet e tij të dikurshme me Berishën dhe Shqipërinë. "Diskutuam për të ardhmen e Shqipërisë, si ta përmirësojmë atë, përfshirë të drejtat e minoriteteve në përgjithësi dhe atij grek në veçanti", thotë shefi i dikurshëm i POAKA për takimin që bëri me Berishën në zyrën e këtij të fundit dy ditë më parë.

Kryetari i lobit grek në SHBA pranon se "të gjithë në jetën e tyre bëjnë gabime" në lidhje me marrëdhëniet e tendosura që ka patur me qeverinë shqiptare tetë vjet më parë, kur u shpall dhe "persona non grata" në Shqipëri. Një mbrojtës i flaktë i "çlirimit të Vorio Epirit", Gejxh u shpreh dje në një intervistë të shkurtër për gazetën se "kufijtë e Ballkanit do ndryshojë kur të gjitha vendet e rajonit do integrohen në Evropë". Me konceptin e ndryshimit të kufijve ai thotë se ka parasysh lëvizjen e lirë të njerëzve.

Takimi juaj me Berishën ishte një surprizë. Çfare u tha në atë takim?
Ne diskutuam kryesisisht për të ardhmen e Shqipërisë, si ta përmirësojmë atë, përfshi dhe situatën e minoritetit grek. Ai tha se ishte i vendosur që minoriteti grek dhe minoritetet e tjera të kenë të drejtën për të deklaruar identitetin etnik dhe fetar në një regjistrim të pritshëm. Ne nuk disktuam për të kaluarën, sepse unë mendoj se ishte një keqkuptim prej të cilit të dy kemi nxjerrë mësime.

Ish-presidentin ju e keni sulmuar për një kohë të gjatë. A keni ndryshuar mendim?
Disa nga qëndrimet e tij në të kaluarën unë i kam kritikuar fort. Por të gjithë ne bëjmë gabime në jetë. Tani ka ndryshime qëndrimesh dhe mua më duhet të pranoj qëndrimet e reja që po thonë.

Me çfarë merreni tani në Shtetet e Bashkuara?
Shkruaj libra dhe bëj filma.

A vazhdoni të merreni me organizatat e diasporës greke?
Ajo që unë përpiqem të bëj është përmirësimi i të drejtave të minoriteteve në përgjithësi, duke punuar për disa organizata të cilat nuk kanë të bëjë vetëm me minoritetin grek, si për shëmbull në Afrikën e Jugut ose në Rusi gjatë periudhës së regjimit komunist. Detyra ime si shkrimtar është të flas në emër të atyre që nuk kanë mundësi të flasin në emrin e tyre.

A mendoni se duhet të ndryshojë harta e Ballkanit?
Unë mendoj se e ardhmja e Ballkanit është në Europë. Dhe me hyrjen në Europë gjithçka ndryshon. Ndryshojnë kufijtë. Ndryshon dhe nervoziteti që ka lidhje me kufijtë. Njerëzit do të kenë mundësi të lëvizin lirisht përmes kufijve. Ju jeni i ri, por unë e mbaj mend se para Luftës së Dytë Botërore kufiri mes Shqipërisë dhe Greqisë mund të kalohej pa pasur nevojë për pasaportë, vizë. Banorët e fshtatit tim shkonin në Shqipëri, shqiptarët vinin lirisht në zonën tonë. Nuk kishte asnjë problem. Dhe mendoj se integrimi në Europë do ta bëjë të mundur sërish atë realitet.

nardi71

Primus registratum
Re: Meqe Gaxhoi (Gage) na lavderon Berishen "tone", jane punet "ne vije"

Kjo o kastriot ishte zhgenjimi me i madh qe mund te marri dikush nga mitizimi i liderit.
une di qe ne histori curcilli eshte takuar dhe ka bere pakt me stalinin per te mposhtur hitlerin si e keqia me e madhe dhe me kujtohet"isha gati te nenshkruaja marrveshje dhe me diallin vetm hitlerin te mposhtnim se ishte me i keq se vete ai"
po nuk e di se kush eshte me e keqia sipas doktorit per ne shqiptaret pas nikolla gazojanit?-ctrishtim dhe zhgenjim
Ska te beje fere sipas meje me ndonje fryme per Modernizim te politikes,as edhe me moderim evropian nga ana e tij -ehste me duket vetem nje marrosje pas deshires per tu riulur atje ku duket se se meriton
Pse niko gazojani smbron te drejtat e bijve te cameve pert rikthim ne tokate te pareve po i klasifikon ata si komunistet bij te baballareve qe bashkpununan me nazizimin?!!!!!?
Pse ai ishte ne krye te aktivisteve per shtypje te te drejtes se shqiptareve ne kosove per te qene i lire- dhe sa shume pse te tjera vijne pas kesaj ,po sia vlen ka hipokrizi dhe laqe,ka grykesi dhe sahan lepires,
Besoj cdo0njeri e ka nje pike limit durimi, duket grekete estudiuan temperamentin e berishes dhe ia kane ngulur thiken pikerisht atje
Sja vlen me me u marre me Ate pas kesaj. fund fund dhe vetem fund

Tasi

Primus registratum

Nard,

po jep shenja kapitullimi dhe ben gabim.
Kur ti ke bere nje kurs diku ne Shqiperi, padiskutim qe iu kane folur edhe per kete halen e fundit qe erdhi ne Shqiperi, direkt apo indirekt. Pra, eshte harxhuar shume mund e kohe per ta neutralizuar kete hale, por ai mund iku kot sepse politika pohoi se e kishte pasur gabim, apo nuk eshte tamam keshtu. Dhe kjo nuk eshte hera e pare qe na ndodh dhe po te rrime keshtu, pra vetem te zhgenjehemi dhe asgje tjeter, perseri do te na ndodhe.
Nuk kishte si te ndodhte ndryshe, kur ne votojme per te papergjegjshmit ne te kater anet e horizontit.

nardi71

Primus registratum

O pershesh,eshte shume pak e rendesishme se si ndihem une pas kesaj,se teke fundit une jam keshtu si jam ,ketu ku jam .ajo qe te ben te ndihesh i kapitulluar eshet ajo qe beri berisha(pse mua sme intereson hic se cbejen kolonia e socialkomunisteve pse ska m votu asnjerhere per ta dhe keshtu qe sndihem i mashtruar prej tyre une ndihem i mashtruar dhe i zhgenjyer nga ajo qe beri Doktori) ne keto dite-e kupton- skishte arsye per te ber nje te tille gjeme,dhe une perjetoj se pas keasaj ka kapitulluar ideja per nje rryme politke qendrestare ne shqiperi,per nje nacionalizem demokratik, apo si te shprehem me qarte une marr mesazhin se realisht ne greket nuk na mposhten ne 97 po dje me perulesine qenenrore te berishes vetm per tu riulur ne nje karrike qe duket se se meriton apo qe demton po te ulet.
Me kujtohen shume ide nga mai kampfi i hitlerit dhe shoh shume paralelizma pas 70 vjetesh ne veprimete edhe te berishes-,nje amalgame e perziere idesh te vjeteruara politke-te zviogeluara ne permasate gravitonit.Fakiri !!!kur e kupton se te tjeret e kane vene ne dare pse sdha doreheqien?ai seshte indivii berisha ai eshte shuma jone -bashkesia e te gjithe atyre qe besojne te vlerat politike te pd-se si nje force evropiane qe kerkon te ndertoje nje shtet te se drejtes ne shqiperi dhe larg obskurantizmit shtetror nacional grek,qe aspiron per nje shtet shqiptar piese e evropes por ate te shqiptareve ne radhe te pare.
O jo me eshte prishur shume qetesia shpirteroree politike pas kesaj,ndihem vertet keq dhe me duket se vetem kete nuk presin te beje nje lider i nje force te djathete ata qe i shkojne pas, besojne dhe shprehin veten sintetizueshem te shumedimensionalizmi i tij.
Se cperfaqwson dhe do niko gazojani ne edime,po si ne reagojme permes perfaqesueseve tane ketu sprfaqesohemi ne ze- ky eshte kapitullimi apo ndiesia i kapitulluar

Diabolis Dassaretis

Forumium praecox

Muhameti nuk shkon tek mali. Të vijë mali tek Muhameti.
Gejxhi ishte ai që shkoi tek Berisha, dhe ky i fundit kur të trokasin në derë, dhe ai që troket është mik si ambasadori i USA, nuk ka pse të mos hapë derën. Kjo është dhe traditë e shqiptarit por edhe diplomatikisht Berisha është ai që nuk lëshoi.
Ta dimë çbëjnë - thotë Godo - o të marrim plaçkat e të ikim ne, ose ata. Ndërsa Pollo tek Albania thotë "Ndoshta po gaboj duke kerkuar dicka diku si personazhi qe kerkon celesin e humbur poshte fenerit te rruges."
Ne i kemi marrë plaçkat me kohë por kur nuk janë të qartë se çfarë luhet ata në Tiranë, ne këtej s'kemi si të jemi. Unë nuk mendoj se është folur vetëm për minoritetin, 90% e të cilit nuk gjendet në Shqipëri.
E në fund të fundit, po sikur, ai Gejxhi ta ketë luajtur këtë lojë për ta lënë Berishën dhe pa ata që e kanë votuar gjithmonë. Berisha nuk ka pse nxitohet për zgjedhjet kur ja ka lënë Nanos gjithë mandatin.