Marveshja Turko-Jugosllave e vitit 1953.për shpërnguljen e Shqiptarëve.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Çubrilloviçi e shihte Turqinë si aleate të Sërbisë në politiken e shpërnguljes së shqiptarëve dhe konolizimin e trojeve të tyre.
-Në bazë të hulumtimit sistematik të dy shërbimeve konzullore(sektorit të pasaportave)Jugosllave dhe Turke.dëshmohet se në periudhen,1951-1961.prej Jugosllavisë për në Turqi,janë shpërngulur.414.500.mijë shqiptar me dhunë.ndërsa gjatë periudhes në fjalë(bazuar në statistikat sekrete jugosllave)në Kosovë ishin sjellur në heshtje,63.000.mijë kolonë sllavë.prej të cilëve,pas rënjës së Rankoviçit në vitin 1966.duke mos u duruar në njëfar"barazie"me shqiptarët,shumica prej tyre udbash e kriminel marrin e ikin në Serbi.Ndërkaq sipas statistikave të publikuara më vonë del se në periudhën 1952-1965.për në Turqi janë shpërngulur,452.371 mijë shqiptar për në Turqi.
 

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Në ato vite me dhunë detyrohen të shpërgulen edhe mijera shqiptarë,kryesisht nga Mali I Zi,(nga Hoti,Gruda,Plava,Gucia,Vuthaj,Ulqini,Tivari,Triepshi,Shpuza,Kraja)etj.
Në dimrin e vitit 1955/56.Organizohet aksioni për mbledhjen e Armëve dhe gjatë këtijë proqesi të dhunshëm I keqtrajtuan në format më mizore,më se 30.000.mijë shqiptar.
Në këtë ekspedit udbashke,nga rrahjet dhe torturat,u mbyten 103.shqipëtar.ndërsa u gjymtuan për jetë rreth 10.000.mijë të tjerë.
 

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Hulumtimet shkencore për zbardhjen e një marrveshje "xhentellmene" turke-jugosllave,e vitit 1953,ndërmjet Titos dhe Kypreliut,sado që janë jo të mjaftushme,prap na japin një psqyrë shumë të mirë,për ta kuptuar këtë marrëveshje,Vlenë të përmenden veprat e historianëve të kombit shqiptarë siq janë,Fehmi Pushkolli në veprën "Fronti Popullor-Lidhja Socialiste e Kosovës",Jusuf Osmani në veprën "Vendbanimet e Kosovës-Gjilani",Hakif Bajrami në veprën "Politika e shfarosjes së shqiptarëve dhe kolonizimi Sërbë I Kosovës 1844-1995.".Sabile Basha në veprën "Dëbimet e shqiptarëve dhe Kolonizimi I Kosovës 1877-1995." dhe në shumë hulumtime të punimeve shkencore të cilat e kanë për object të studimit këtë temë shumë të ndieshme për popullin shqiptarë.Të gjitha këto vepra dhe shumë dokumente tjera të cilat janë të lidhura me marrveshjen e Splitit ndërmjet Titos dhe Kypriliut.Në këtë marrveshje gojore edhe pse askush nuk diti se çka përmbante,pasojat e saj u pane menjëher.pas fillimit të zbatimit të saj.Pas vitit 1953,filloi dëbimi masiv i shqiptarëve për Turqi.gjë e cila e zbardhi këtë marrveshje.Reprwesioni Serbë u përcoll nga instrumentet shtetërore dhe në mënyrë të organizuar nga vetë shteti Serbo-Jugosllavë.Paraprakisht ishte një marrveshje në mesë të Jugosllavisë dhe Turqisë e njohur si "Konventa Jugosllavo-Turke e vitit 1938"e cila parashihte dëbimin e shqiptarëve për në Anadoll.Ç,ështj e shpërnguljes se shqiptarëve potuaj se u hesht gjithëher,ndërsa u shkrua dhe u propogandua,nga qarqet Serbe,Kinse për shpërngulje Serbo-Malazeze që në të vërtetë nuk ishte asgjë tjetër,veqse mërgime të vogla,të vullnetshme të popullsisë,serbe dhe malazeze.
 

ballhysa

Primus registratum
Sot pilitikanet ahqiptar i quajn turqit miq vellezer dhe serbet sllavet ....por horroj se gjith keto masakra i kan kryer dhe nuk kan kerkuar as falje
Hulumtimet shkencore për zbardhjen e një marrveshje "xhentellmene" turke-jugosllave,e vitit 1953,ndërmjet Titos dhe Kypreliut,sado që janë jo të mjaftushme,prap na japin një psqyrë shumë të mirë,për ta kuptuar këtë marrëveshje,Vlenë të përmenden veprat e historianëve të kombit shqiptarë siq janë,Fehmi Pushkolli në veprën "Fronti Popullor-Lidhja Socialiste e Kosovës",Jusuf Osmani në veprën "Vendbanimet e Kosovës-Gjilani",Hakif Bajrami në veprën "Politika e shfarosjes së shqiptarëve dhe kolonizimi Sërbë I Kosovës 1844-1995.".Sabile Basha në veprën "Dëbimet e shqiptarëve dhe Kolonizimi I Kosovës 1877-1995." dhe në shumë hulumtime të punimeve shkencore të cilat e kanë për object të studimit këtë temë shumë të ndieshme për popullin shqiptarë.Të gjitha këto vepra dhe shumë dokumente tjera të cilat janë të lidhura me marrveshjen e Splitit ndërmjet Titos dhe Kypriliut.Në këtë marrveshje gojore edhe pse askush nuk diti se çka përmbante,pasojat e saj u pane menjëher.pas fillimit të zbatimit të saj.Pas vitit 1953,filloi dëbimi masiv i shqiptarëve për Turqi.gjë e cila e zbardhi këtë marrveshje.Reprwesioni Serbë u përcoll nga instrumentet shtetërore dhe në mënyrë të organizuar nga vetë shteti Serbo-Jugosllavë.Paraprakisht ishte një marrveshje në mesë të Jugosllavisë dhe Turqisë e njohur si "Konventa Jugosllavo-Turke e vitit 1938"e cila parashihte dëbimin e shqiptarëve për në Anadoll.Ç,ështj e shpërnguljes se shqiptarëve potuaj se u hesht gjithëher,ndërsa u shkrua dhe u propogandua,nga qarqet Serbe,Kinse për shpërngulje Serbo-Malazeze që në të vërtetë nuk ishte asgjë tjetër,veqse mërgime të vogla,të vullnetshme të popullsisë,serbe dhe malazeze.
 

scadarsko

Locus omnem
Qa jan kto shpifje iher ma?ku i gjen kto rrena......ne ato vite si turqia e jugosllavija,ju sulen vendeve skandinave dhe gjermanise ne emigracion te organizum me kontrata pune.Kam njerez ne ato toka n mal zi,ku dhe sot jetojn nji pjes e mire dhe tregojn ato vite saktesisht e jo genjeshtra e intriga kosovarsh.kosovaret kajn emigru e lan tokat etyne qysh ne shekullin e 6-7kur erdhen sllavet ne gadishullin ballkanik,duke lene kishat ilire ne doren e armikut.n turqi ato gjeten mbeshtetje gjothmon u provat jan de fakto me urbanistiken dhe arkitekturen qe gjejm sot ne prizren apo gjakove....model turk!islamizimi i kosoves ka sjell dobesim ne identitetin komtar shqiptar,ku dhe sotballkani ndeshet me ket situat aq kritike.mos harrojm se europa nuk eshte e kenaqun me kete gjest prej shekujsh,prandaj ne jemi ndeshur nne konflikte tenji pasnjishme ne historin tone,e nuk duhet pas sot pretendime ndaj askujt,se fajjin e kemi vet ne si komb me dy krena.askush nuk na ka pushtu por na kane luftu se kemi shit e lan tokat e parve n meshir t fatit e ndor osmanllinjve,ku dhe sot i konsiderojm vellezen e realisht jan ato armiqt shekullor e jo vendet kristjane ballkanase qe i kemi perreth nesh ner kufinj.
 

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Qa jan kto shpifje iher ma?ku i gjen kto rrena......ne ato vite si turqia e jugosllavija,ju sulen vendeve skandinave dhe gjermanise ne emigracion te organizum me kontrata pune.Kam njerez ne ato toka n mal zi,ku dhe sot jetojn nji pjes e mire dhe tregojn ato vite saktesisht e jo genjeshtra e intriga kosovarsh.kosovaret kajn emigru e lan tokat etyne qysh ne shekullin e 6-7kur erdhen sllavet ne gadishullin ballkanik,duke lene kishat ilire ne doren e armikut.n turqi ato gjeten mbeshtetje gjothmon u provat jan de fakto me urbanistiken dhe arkitekturen qe gjejm sot ne prizren apo gjakove....model turk!islamizimi i kosoves ka sjell dobesim ne identitetin komtar shqiptar,ku dhe sotballkani ndeshet me ket situat aq kritike.mos harrojm se europa nuk eshte e kenaqun me kete gjest prej shekujsh,prandaj ne jemi ndeshur nne konflikte tenji pasnjishme ne historin tone,e nuk duhet pas sot pretendime ndaj askujt,se fajjin e kemi vet ne si komb me dy krena.askush nuk na ka pushtu por na kane luftu se kemi shit e lan tokat e parve n meshir t fatit e ndor osmanllinjve,ku dhe sot i konsiderojm vellezen e realisht jan ato armiqt shekullor e jo vendet kristjane ballkanase qe i kemi perreth nesh ner kufinj.
hajt ti se smerr vesh ma shum.sasht puna e jotja kjo.kjo asht punë e historianëve.lexo pak ma shumë ti.edhe mos i përzi Kosovarët.shqiptarët ku kan qen njejtën tragjedi e kan psu si në Shqipëri si në Kosovë si në Malë të Zi.Lexoje pa Historin e Çubrilloviçit-Artukoviçit-Titos etj.Turki ashtë një Popull më i poshtër qe ekziston mas Jahaudive.
 

scadarsko

Locus omnem
hajt ti se smerr vesh ma shum.sasht puna e jotja kjo.kjo asht punë e historianëve.lexo pak ma shumë ti.edhe mos i përzi Kosovarët.shqiptarët ku kan qen njejtën tragjedi e kan psu si në Shqipëri si në Kosovë si në Malë të Zi.Lexoje pa Historin e Çubrilloviçit-Artukoviçit-Titos etj.Turki ashtë një Popull më i poshtër qe ekziston mas Jahaudive.
hebrejt jan populli ma fisnik dhe me te respektumit n bot po ti po tregon vedin me ket thanje ksenofobe,ku vetem njerez pa horizont shprehen keshtu .....une nuk kam studju historin e cubrillovicit se nuk m intereson,ka histori me exsacte ku tregohet me mire vala e flukseve largimtare kosovare drej moldavise ne shekujt kur turqia hyri n fush kosov e beteja atje u fitua nga Serbia...ku dhe sot ato mburren me lavdi,qe thyen turkun dhe perqafuan kishat ilire te braktisuna prej dardanve...turk ee kosovar nji rrac jeni t perzim.
 
Last edited:

scadarsko

Locus omnem
15Qershor 1389 vritet ne betejen e fush kosoves Car Lazar ,dhe mbetet historikisht si kryevepra legjendare e mbreteris Serbe,ne luften kunder osmanllijve turq...pra kjo nuk na pelqen ne shqiptarve po asht Reale se e vertet.
 

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Enver Hoxha përderisa ika pas mardhanjet e mira Me Bashkimin Sovijeti,Kur ka qenë në Vizit te Titoja në Jugosllavi,a edini çka ika thanë Titos:Titos ika thanë Kosovën e ke Dhuratë nga Shqipëria për hir të Luftës Nacional Çlirimtare Antifashiste-Kosova nuk ka qenë e Enverit por e popullit Shqiptarë.
dhe
kur ipat prish mardhanjet me Rusinë në vitin 1972-73.për shkak se Pse e ka vizitu Kryetari Amerikan në atë kohë Rusin ika qu notë proteste Rusisë pse me pranu Kryetarin Amerikanë Rusia.
Enver Hoxha është munu me dal dhe mu ba ma Komunist se Rusia dhe për këtë shkakë Rusia ipat prish mardhanjet me Enveri.për këtë shkak edhe me Jugosllavin i prishi mardhanjet.
tani Enveri u lidh me Kinën.
kur u mbajtën Demostratat në kosovë në vitin 1981,Enver Hoxhës atëher ipat dal gjumi për Shqiptarët e Kosovës në mbledhjen e tij të Partis Komuniste pat thanë:
Populli shqiptarë duhet ti gëzojë drejtat e veta në Jugosllavi dhe i takon Republika në kuadër të Jugosllavisë.etj,etj.
me këtë histori unë mirrna dhe për këtë edhe jamë Profesor i Historisë.etj.etj
se nuk po du me hi në detale me data e me vite,kush shka ka thanë e ku ka thanë.
po të mos ishte Enver Hoxha pra çdo e keqe e ka edhe një të mirë.po të mos ishte Enver Hoxha sot Shqipërin e kishe Grek dhe sllavë moti ish asimilu populli shqiptar.
 

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
15Qershor 1389 vritet ne betejen e fush kosoves Car Lazar ,dhe mbetet historikisht si kryevepra legjendare e mbreteris Serbe,ne luften kunder osmanllijve turq...pra kjo nuk na pelqen ne shqiptarve po asht Reale se e vertet.
Serbija në atë vitë e ka humbë Luftën,sot disa historian dhe disa analista sërbë thojnë që si është e mundur qe populli serbë e feston humbjen,ku historia e tregon të kundërtën qe serbija e ka humb luftën në Kosovë në viti 1389(kosovska Bitka)e serb e festojn.po kjo është çmenduri e sërbëve.
 

scadarsko

Locus omnem
Enver Hoxha përderisa ika pas mardhanjet e mira Me Bashkimin Sovijeti,Kur ka qenë në Vizit te Titoja në Jugosllavi,a edini çka ika thanë Titos:Titos ika thanë Kosovën e ke Dhuratë nga Shqipëria për hir të Luftës Nacional Çlirimtare Antifashiste-Kosova nuk ka qenë e Enverit por e popullit Shqiptarë.
dhe
kur ipat prish mardhanjet me Rusinë në vitin 1972-73.për shkak se Pse e ka vizitu Kryetari Amerikan në atë kohë Rusin ika qu notë proteste Rusisë pse me pranu Kryetarin Amerikanë Rusia.
Enver Hoxha është munu me dal dhe mu ba ma Komunist se Rusia dhe për këtë shkakë Rusia ipat prish mardhanjet me Enveri.për këtë shkak edhe me Jugosllavin i prishi mardhanjet.
tani Enveri u lidh me Kinën.
kur u mbajtën Demostratat në kosovë në vitin 1981,Enver Hoxhës atëher ipat dal gjumi për Shqiptarët e Kosovës në mbledhjen e tij të Partis Komuniste pat thanë:
Populli shqiptarë duhet ti gëzojë drejtat e veta në Jugosllavi dhe i takon Republika në kuadër të Jugosllavisë.etj,etj.
me këtë histori unë mirrna dhe për këtë edhe jamë Profesor i Historisë.etj.etj
se nuk po du me hi në detale me data e me vite,kush shka ka thanë e ku ka thanë.
po të mos ishte Enver Hoxha pra çdo e keqe e ka edhe një të mirë.po të mos ishte Enver Hoxha sot Shqipërin e kishe Grek dhe sllavë moti ish asimilu populli shqiptar.
republik e 7 kena ken por tito bani leshime dhe e konsideroj enverin nji mitoman paranojak....gjynah qe nuk u bame republika allbanska,t pakten kishim dal sot n pamvarsi krejt kosov e shqipni kunder socjalist federalna republika jugosllavije...:
 

scadarsko

Locus omnem
Serbija në atë vitë e ka humbë Luftën,sot disa historian dhe disa analista sërbë thojnë që si është e mundur qe populli serbë e feston humbjen,ku historia e tregon të kundërtën qe serbija e ka humb luftën në Kosovë në viti 1389(kosovska Bitka)e serb e festojn.po kjo është çmenduri e sërbëve.
vetem mbreti bosanac tvrko1-re,doli krah betejes se kosovo poljes,dhe vende si hungarezet,gjermanet,bullgaret dhe shqiptaret nuk u perfshin ne fushe betejen e rendesishme ne historin e europes medievale......dmth Srbija luftoi e vetme deri me renien e thesalonikit ne duart e turqis.
 

scadarsko

Locus omnem
Në ato vite me dhunë detyrohen të shpërgulen edhe mijera shqiptarë,kryesisht nga Mali I Zi,(nga Hoti,Gruda,Plava,Gucia,Vuthaj,Ulqini,Tivari,Triepshi,Shpuza,Kraja)etj.
Në dimrin e vitit 1955/56.Organizohet aksioni për mbledhjen e Armëve dhe gjatë këtijë proqesi të dhunshëm I keqtrajtuan në format më mizore,më se 30.000.mijë shqiptar.
Në këtë ekspedit udbashke,nga rrahjet dhe torturat,u mbyten 103.shqipëtar.ndërsa u gjymtuan për jetë rreth 10.000.mijë të tjerë.
Enver Hoxha ka torturu per cdo dite psikologjikisht 3 miljon shqiptar e ti thu 103 vet u mbyten......nga UDB- ja!ma shkatrrum asht populli shqiptar se ai kosovar
 
Last edited:
Top