Martesat Katolik Musliman ne Shkoder!!

OROSHI

Primus registratum
Re: Martesat Katolik Musliman ne Shkoder!!

Shqiptarja,tema asht VETEM per Shkodrant apo te tjere qe din ndonji mlidhje martesore(ne Shkoder gjithmon)ndermjet dy komuniteteve.Me duket se ti sapo ke pa emrin tim ne kete teme je ngut me shkru,pa lexu postimet e mija,ksaj i thojne PARAGJYKIM,dhe ky asht vesi ma i keq ne nji shoqni demokratike!!!
"Heshtja asht flori" duhej t'a kishe "konsumu" para se te shkrujshe ndonji gja ketu,perndryshe bastardohet ne HIPOKRIZI me paramendim /pf/images/graemlins/wink.gif .

P.s,mos u mundoni me i dhan temes ngjyra te zbehta,jepni shembuj pa u mundu me paragjyku askend!!
MU ketu me keni,s'keni ka me qoni /pf/images/graemlins/laugh.gif

abs

nuk e di...

Fillimisht postuar nga Shqiptarja:
abstrakt, te faleminderit per sqarimin!Te them te drejten tashi mesova edhe dicka me shume per Shkodren gje qe une nuk e kisha ditur! /pf/images/graemlins/wink.gif

Sa per ate se perse po terhiqem, sepse une kam mendimet e mia sa i perket kesaj teme dhe ne kete rast me mire te sherbeje fjala "heshtja eshte flori" sesa temes t'i japim kahje tjeter. Une e respektoj cdo teme ne forum dhe kurre nuk dal jashte saj, por ka disa te cilet e bejne kete gje, dhe une nuk dua te bej pjese ne grupin e atyre anetareve!!! /pf/images/graemlins/wink.gif
Te lutem Shqiptare, kenaqesia ishte e jemja /pf/images/graemlins/smile.gif

Me vend me duket perzgjedhja jote qe te qendrosh ne grupnjerzit qe rrine ne teme, nje kohesisht si shoh te padrejte grupnjerezit qe (mendoj une) nje nga arsyet e thyerjes se rregullit ( pra daljes nga tema) eshte se ato jane "ngop" me "masen" e saj, ose e shohin temen ne nje kendveshtrim tjeter.
Ndoshta dhe une dhe ti do e "thejme" temen per t`i dhane vehtes tone kte te drejt liri fjale, por sic permenda ma nelt, kur ti vije momenti i vet.
Ne syte e mije te dy grupnjerezit jane te drejte, nga te dy grup njerezit perfitoj.

Nga pervoja ime, dua te te them dicka ne lidhje me shprehjen " heshtja eshte flori", ashtu eshte kur njeriu s asht i gatshem me fole ma haptas/ma thelle mbi ate teme ( kjo s ka te baje me intelektin apo...(simbas meje) por ka te baj me ate qe "s asht momenti, s eshte pjek momenti i personit" e kjo perzgjedhje eshte mire te respektohet nga rrethi perreth.

Pra, simbas pervojes, mendoj dhe se, heshtja e gjate/thelle USHETIN me shume se nje Kor njerezish, dhe personi/shoqeria qe hesht gjate shume "vjedh" keq kur "mbushet kupa", ( ne radhe te pare demton `shendetin` e vet, masnej dhe te mases perreth) /pf/images/graemlins/wink.gif

Nga mendimet tona, secili perzgjedh e merr pervehte vete ATE qe per ate eshte i dobishem.

Te pershendes /pf/images/graemlins/smile.gif

PS: Me vjen keq qe u beme tre vete qe po te drejtohemi ty, te lutem mos e merr personalisht.

Blue und Ori :wave:

------------------------

"Fol qe te shoh me tej"

-----------------------
pa kohe...

OROSHI

Primus registratum

A thu dy-tre raste martesash te perzime paska pas Shkodra???Ku paska ken toleranca fetare pra qe disa na e trumpetojn me te madhe?
Un mendoj qe ka edhe shum shum raste te tjera dhe kjo e ka ba Shkodren ma te larmishme ne kuptimin e vazhdimsis se jetes pa paragjykime fetare!!
Nuk ma merr mendja qe Genci nuk din ndonji rast,apo Harapi apo Tushi apo Absi /pf/images/graemlins/wink.gif .
Na nderoni me pjesmarrjen tuaj ne nji teme kaq te nxehte por shum te dobishme /pf/images/graemlins/laugh.gif

H

harap

Guest

Raste ka po qellimin e temes spo e marr vesh?
per mendimin tem ska asgje te keqe pasi njerezit nuk dojne fene po njeri tjetrin edhe kete se mohon njeri

bard

Primus registratum

Fillimisht postuar nga tushi:
[qb]
Fillimisht postuar nga Pop Tart:
[qb] Po une edi ne Shkoder esht pak problem ne te tilla martesa,djali i agjes tim esht martuar me katolike dhe gjith familja i thirrte kryqe pa as nje arsyje.Po ajo si vuri rendesi shume ketyre gjerave tani jetojn bashk dhe kane 2 femi dhe ja kalojn shkelqyshem .Por mendimi im esht se myslymanet jane me fanati se katoliket kot skan then myslymanja ner katolik ben qef kurse katolikja ner myslimanet vuan por ne jemi njerzit e Zotit dhe duhet ta duam ate dhe te respektojm ligjet njerzore [/qb]
Pop tart po tuj i than djali nans kryqe **** a ke pa /pf/images/graemlins/laugh.gif un po.Pra perveç fanatizmit ka t'bajn me edukaten e njerzin q1 per fat t'keq shum kuj i mungojn /pf/images/graemlins/frown.gif .

Kurse per at shembullin e hunit s'di ça me than se me sa duket s'ka turp as marre /pf/images/graemlins/wink.gif .Veç nji bagti mund te shpifin mbi fatkeqsin e tjetrit per qellime kaq t'ulta si ban edhe ky :shrug: .Un e kam njoft at person kam pershtypjen shum her ma mir se ky edhe pse kam lidhje me njerz shum t'afert t'tij prap nuk e din krejt ngjarjen si ka ndodh.Kurse ky i gjeti emen arsy e te tana ....t'kam than qysh n'fillim q1 nuk mush dmth je bagti n'form njerit po nuk t'kam than se keke edhe bagti e degjenerume :thumbsup: . [/qb]
o rrush,ti njifke i m**,sepse ngjarja asht sqaru aq mire saqe njerez jane mbyllur brenda,po ti je ai soj njeriut,qe don mi dal zot fares tende,fares se ndyre,edhe duke shpifur(dhe sa per dijenine tende shpifje quhet kjo qe thu ti,qe rren dhe han m** kot)se vec fara endyre,bastarde e ben kete gje,sepse jane te shumte katoliket ne shkoder qe i duket vehtja rraca "ariane"nuk po them se nuk ka edhe musliman(por jane me te pakte),por si muslimanet,si katoliket qe bejne keto poshtersina,nuk jane njerez,por jane bageti,dhe me e keqja eshte se nqs ben nje njeri dicka te felliqur,fill faji i vihet fese.i thote femija nenes kryqe m***t,me fal a mendon se eshte faji i nenes dhe i babait(qofte katolik apo musliman) qe nuk e kane edukuar mire ate femije dhe jo faji i fese he,mendoju pak.dhe nqs do te diskutosh perseri per ate fatkeqesi qe i ka ndodhur atyre te mjereve,(sepse nqs i njeh e di se i ka vdekur edhe nje pjestar tjeter i familjes),flasim ne privat sepse nuk duhet te merren neper goje me dhe per kete arsye nuk kamn dhene as emra.

OROSHI

Primus registratum

Harap,tema ka per qellim me vu n'dukje forcen e dashunis kundrejt asaj te fese!!!Feja s'diskutohet se ka vendin e saj,por historikisht feja ka dhan dorheqje gjithmone para forces se dashunis.
Harap,mos i len disa t'a kthejn temen ne "pajtime" gjaqesh,apo qa asht ma e keqja ne shpifje per ndodhi te ndryshme!!Mund te hapim nji tem tjeter per kete!1
FLM :wave:

Elis

Primus registratum

abstract

kush ti dha ty kto informata mar naqe qe shkodra asht gjys katolik e gjys mysliman shkodra ka ma shum mysliman se katolik po se ke msu ti 2 lagje rus katolik e rus mysliman zdo me than se shkodra asht gjys mysliman e gjys katolik se shkodra ska vec dy lagje po nejse se ktu shumica ka dal prej temes qe ka kerku oroshi me ca po shaf une ktu edhe pak fillojn e shahen po puna asht me fol te verteten se per mendimin tem asht e vertet qe ne shkoder ala shifen kto pun jo sja japim vajzen myslimanit gjithashtu sic thojn edhe myslimant sja japim katolikut une pervedi neser mu njoft me nji katolike nese me pelqen mu si person zdo te kishte ndiku aspak feja asht marre mu shiku kto gjana po hijm ne 2005

bard

Primus registratum

jashte teme, hap teme tjeter per ket pune

A

Adami

Guest

auuuuuuuuuuuuu bre
e paska hanger dreqi temen kaq te bukur qe ka hap ai zotnia.

Ok si shembull po ju jap qe ne apartmentin ku kam jetu une dikur ne shkoder kane kene shume familje te perzime katolik e mysliman. Axhen tem e kam te martum me katolike , por nuk arrij me kuptu nje dicka qe shqiptart/shkodrant po martohen me te huja , dhe noshta nakush edhe me naj zezake e lene ma martese ndermjet dy feve ne shkoder.
Po ca ka ranci feja more ndermjet nje ciftit qe duhen njeni me tjetrin?
Fanatizmin per kete gja e ka vetem koha e shkume qe kadal e kadal une mendoj qe po i ik koha, sepse nuk besoj te kete fe qe ndalon martesat e perzime, por jane njerezit qe i keqinterpretojne keto gjana ne emer te fese.

PS: mos delni prej temave me ofendime se sikur nuk eshte mire,mjafton me ju perqendru temes dhe kultures qe kena si shkodran se lame nam tu ra cope per gjana kotit.
Per ate zotnine ma nalt Rusi eshte nje e jo 2 apo 3, por kur kane pyt ma perpara: Ku ne Rus?- I je pergjigj me: ne rus magjarr ose ne rus te kisha e vjeter.Thjesht informacion ky se ata qe e kane nda ne ate menyre kane pase qellime te tjera kushdo qoshin ata.Ke mysliman qe jetojne ne rus qe disa e qujne katolik e ke katolik qe jetojne aty ku disa e qujne rus mysliman, pra Rusi eshte nje.Te pakten le ta bajne na brezi pak ma i ri ashtu.

Ju pershnes te tanve sa jeni itu e gjithe shkodrant neper bote.

abs

nuk e di...

Elisi, merr mor djal frym niher, e ven ndonje presje t pakten, se ma zune frymen...( maje /pf/images/graemlins/laugh.gif kte )

nigjo, e para, emrimi i rusit katolik e mysliman (ose si i quajne dhe ndryshe), me ka pas ba pershtypje se si dhe ne kohen e monos s j`u jane ndryshu emnat, (prandaj i mora per shembuj), si dhe, edhe pse ne ate kohe ishim `ateiste` fete jetonin(ne heshtje)shume ma aktive ne shkoder, se sa psh: ne qytete te tjera, (meqense kam jetu disa vite dhe ne qytete te tjera), ndryshimi atje ishte i dukshem, ngaqe, sic e kam permend diku ma nelt, afer 90% e popullsise ishin e te njejtes fe.

se dyti, nese sot ka ndonje ma shume te ksaj apo asaj feje, asht shume e mundshme, sepse (gjithmone simbas mendimit tem), kush `bertet` ma shume`bjen n sy ma shume /pf/images/graemlins/wink.gif kshtuqe ti, une apo dhe shume te tjere jane te lire te mendojne dhe ne pavetdije se cili eshte numri ma i madh. Edhe pse do me interesonte statistika e sakte.

Fundja, nga e `bertituna` na njeh e gjithe bota /pf/images/graemlins/wink.gif (si zakonisht dhe ne kte rast medalia ka dy ane)!

Por c randesi ka, se si sot jane zhvilluar ngjarjet, tema s ka lidhje me kte(si e njoh une dje, e si e njeh ti sot)
...tema pyet nese kena pervoja personale, familiare apo shoqerore ne lidhje martesore nepermjet feve /pf/images/graemlins/smile.gif e te perfitojme nga to.

PS: Me pelqeu mendimi jot personal mbi dashurine, plus qe nuk perkrah komunikimin me fyerje/sharje.

PSS: Nga pervoja personale,kam pas e kam shoqni shume te mire me Njerez te fese tjeter, nga ato kam nigju qe ishin shume Vetkritik me traditat e fese tyne dhe qe pikorientimi i qytetrimit ishte feja katolike.

Personalisht mendoj se s ka mire apo keq, KA VEC TE NDRYSHME, si dhe ka gjithmone e gjithmone vend per te ndryshuar permirsuar ne cdo lloj besimi apo...
Gjithashtu mendoj se po te kishim ken te tan te nje besimi, ai besim do kishte nendegzimet e veta.

Nuk me ka gezuar fakti qe "lulzuan" ne kte forme fete ne kto 14 Vitet e fundit, me ka pas pelqy ne nje forme ne kohen e monos, ato ishin indiskret, personale ma teper...kjo fatkeqsisht jo se njerezit kishin perzgjedh vete kte forme por nga imponimi, prandaj...kena dhe nje cope rruge te mire, mbas atij "termeti" per te gjete vehten!

Diten e mire /pf/images/graemlins/smile.gif

---------------------------

Niemals in der Welt hört Hass durch Hass auf, Hass hört durch die Liebe auf!

shkodrani80

Primus registratum

fillimisht u fillu me pytjen a do t kena guximin me u rrefy ktu per lidhje martesore mes dy feve.

na vin dy rrefime pas rrefimit te oroshit dhe postimi i dyt percaktohet nga oroshi si mendjemadhsi duke i dhan edhe leksjon se si duhet me shkrujt ndonese kur hapi temen kerkonte me pa guximin e shkodranve.

ma posht na vjen nji postim tjeter i cili nuk harron "me u fut n'tem" edhe me mendimin se myslimant jan fanatik.
dhe oroshit meqe i pelqen i thot qe asht e vertet. supozohet gjithmon qe jena brenda temes nga hapsi i temes.

dikush ndjehet i rrevoltum dhe na jep nji shembull tjeter per me tregu qe kja asht tem me tendeca per te sjell ne pah gabimet e ndonje feje.

me pas na vjen nji postim qe na deshmon se shum kush ka nji edukat te tille sa qe i thot nans kryqe *****.

dikush shprehet ma posht qe nuk do ta japi mendimin e saj sepse nuk ka besim qe do ti shpetoje ofendimeve te oroshit.

dikush tjeter i ban thirrje postimit te mesiperm duke thene qe s ke pse terhiqesh sepse ktu duhet te kete toleranc mirkuptim dhe harron ose e le menjan oroshin ne kte rast.

por pergjigje asht qe preferohet heshtja sepse tema mund te marri kahje tjeter duke mos e percaktu qe vete ajo mund te dali nga tema por te tjere mund ta transformojne ne te tille.

me poshte na vjen nji postim i cili akoma nuk kupton pse terhiqet nga shkrimi 'shqiptarja' [ndonese me lart eshte e shpjegume] dhe i tregon qe mundet te dali nga tema, gja te cilen shqiptarja dukshem se deshironte.

dhe oroshi ndjehet i paragjykum. nga e clia na len me nenkuptu qe ai eshte krejtesisht ndryshe nga shkrimet e meparshme. pra oroshi tashme ka ndryshuar.

se fundi oroshi na tregon gjithashtu qe kjo teme ka qellim qe me vu ne dukje fuqin e dashnis.
un mendoj qe kjo asht teme e cila mbahet ne kam nga oroshit & friends .
kjo teme mbetet per mu nji nga temat ma artificjale qe mund te jet kriju ndonjeher ne kte forum.

tushi

Valoris scriptorum

un mendoj qe kjo asht teme e cila mbahet ne kam nga oroshit & friends .
kjo teme mbetet per mu nji nga temat ma artificjale qe mund te jet kriju ndonjeher ne kte forum.
shkodrani80 nks e ke vu re n'fillim edhe disa q1 nuk besoj se kan paraqitjen si friends te Oroshit ju pelqeu mgjth vetem per pak koh /pf/images/graemlins/tongue.gif .
Sikur te kishim nej mrena kornizave te temes nuk kishte me pas ndoj problem pra me pru gjithsekush ndoj eksperienc personale apo te nigjume perkundrazi mund te kishte ken edhe me interes.Po tuj permend shembujt natyrisht permenden edhe problemet q1 mund te ken has njerzit q1 kan ba kto lidhje e m'duket se asht krejt e natyrshme.Ather fillon edhe çohet posti si kan ndodh edhe shum her tjera deri sa ndokush del jasht çdo kontrolli e fillon me kategorizime,kjo asht edhe arsyja qe nuk i preferoj temat ku flitet per fen e me perjashtim te ndonji ngacmimi nuk marr pjes.Per ket rast m'kujtohet nji film q1 u pat dhan ne TVSH rreth 93-94 n'mos gabohem Nusja nga Danimarka ne Turqi ku nji turk martohet me nji vajz daneze e simas filmit ajo ndrron emnin e fen simbolikisht kuptohet sa per ceremonin.Ma von ajo kthehet ne muslimane praktikante gja q1 i krijote edhe probleme me burrin si veshja psh ose me punen me faljen etj etj gati tuj u ba shkak me u nda me burrin per ket pun.Po si n'gjith filmat dashnija mbizotnon edhe i shoqi e pranon ate me gjith ndryshimin e saj.

Ne ket rast u ban te dy ne nji fe po djali ishte jopraktikant kurse vajza praktikante.
Tash ktu t'ja bajn gjithkush vedit pytjen a do ta kishin pranu ata me u martu me nji person te fese tjeter praktikant pra q1 te besojn e te ndjekun ritet respektive t'asaj feje.Mu edhe mund te me ndodhin po mendoj se jo :shrug: mgjth kshtu me duket vedi boll open mind.Nks se dikush i pergjigjet me sinqeritet po pytjes teme ath besoj se ai person ka kalu çdo ndjenj paragjykimit.He kush po na del ktu /pf/images/graemlins/laugh.gif

H

harap

Guest

Teme e gabuar ne vend te gabuar.
Ofendimet do editohen ne te gjitha temat