Re: LLASTONI KALAMOJT!!!!
Fillimisht postuar nga Belissa:
.....Ti thu me i mesu femijet me ushtar qe ne vegjeli ?!Flasim per femije apo jo ?!Une mendoj qe plotesimi i deshirave (qe populli yne fukara ua ka vene emrin teka se skishte jo se sdonte )e ben femijen ,e theksoj Femijen me besim me te plote ne vetvete .Me vone me kalimine moshes ai e kupton vete realitetin .Nje fjale me mend thote im ate :"Mos i mesoni femijet me fukarallek qe ne vegjeli se i ben inferior " .Eshte detyra jote si prind tia plotesosh deshirat e tij dhe ta besh ate te lumtur ne te tera format qe mund te ndodhen .Dhe nuk ka faj femija pse ti nuk ke para tija sigurosh keto ,apo se ai ka me dhjetra lodra te tilla ne shtepi si ato .Nje femije 0-4,5 ndoshta dhe me teper nuke ka kete llogjike te menduari .Beje femijen te ndihet mire dhe gjithshka ka per te ecur mire me te.
Perse me ve ne "goje" gjera qe nuk i kam thene?!
Kush te tha ty qe une jam per femije ushtare?! Kush te tha ty qe une jam per ekstremin tjeter?!
Me duket se je keqkuptuar.E dashur, une flas qe femijes t'i jepet ajo qe ke mundesi pa sforcuar, e nese mundesite e prindit jane te tilla qe jane shume te medha, nuk ke perse i dhuron diamante.
E ka thene dhe Odea dhe Odisea me lart, femijes nuk duhet t'i kufizohet dashuria,trego shume dashuri per femijen, nuk ka nevoje te jesh pasanik per te treguar dashuri/perkushtim, ketu qendron dhe gjirhe gabimi; shume prinder mendojne se duke i plotesuar femijes cdo "teke", i demosntrojne dahsurine e tyre.Jo e dashur, le t'i referohemi nje shembulli: Dy prinder shume te pasur, secili ben jeten e tij, mungon detyren e vet si prind por nga ana tjeter femija ka: mesues privat, dado, nuk i mungon asnje loder nga me te fundit qe ka dale, i blihet cdo gje qe kerkon dhe nuk i mungon asgje, PERVEC dashurise dhe perkujdesjes direkte te dy prinderve perhere te munguar ne jeten e tij.Nc, nc, nc, nc, kjo nuk eshte ajo per te cilen une flas.Ne shumcien e rasteve prinderit e ketij lloji i bejne keto gjera pasi mendojne se duke i plotesuar cdo "teke" e duke i krijuar kushtet e mesiperme, kompnesojne mungesat e tyre, dhe mendojne se jane lare ne kete forme me femijen, sepse sipas tyre atij nuk i mungon gje.
Nga ana tjeter mund te kete raste esktreme ku femija perfshihet ne jeten e te rriturve dhe madje jane po aq te barabarte sa ata ne kontribuimin qe bejne ne sigurimin e "kotheres" se perditshme te nevojshme per te mbijetuar (kam parasysh ketu shume familje (fukarenj dhe injorante) shqiptare qe kane nxjerre femijet te shesin ne rruge e qe s'mund te kthehen dot ne shtepi pa bere xhiron e kerkuar nga babai qe ve dore po qe se nuk ka lotesuar ate, jane raste qe i kam pare vete /pf/images/graemlins/frown.gif ).
Mos ngaterroni perkedhelite me llastimin.Te perkedhelesh femijen eshte detyre, t'i tregosh sa e do, ka nevoje femije te jete i mbrojtur me dashuri, me perkushtim nga pridnerit, llastimi eshte forma ekstreme e perkedhelise dhe gjithmone behet per te kompensuar paaftesine e rolit te prindit.Edhe femija kupton, me femijen duhet folur, nuk mund te kemi c'te duam ne kete bote, madje as ne te rriturit.Kjo ishte ajo qe desha te them une, jo ajo qe me vure ti ne "goje".
P.s.Fjala "teka" ekziston e cdo gjuhe te botes, e jo se e shpiku populli yne fukara.