Lajme shume pozitive kunder covid 19.

Moderna jep deklarate per publik qe vaksina e tyre mund te vrase
edhe variantin e virusit covid 19 te dale per here te pare ne Angli
qe dallohet per shkalle me te larte infeksioni dhe vdekshmerie.
Sipas Modernes,vaksina e tyre mund te vrase edhe variantin me te ri te virusit covid 19
te lindur ne Afrike.I vetmi problem eshte se imuniteti qe siguron vaksina mund te shkoje deri diku 6 muaj.
Kompania Moderna po punon per te krijuar nje version me te avancuar(upgrade) te vaksines.Vaksina e re do krijoje mundesine per
te ruajtur imunitetin ne trup per te pakten 2 vjet.Dmth synohet ne mbrojtje ndaj virusit per te pakten 2 vjet.
======
Kompania farmaceutike Johnson& Johnson do jape rezultatet e fundit te provave te fazes se trete qe ajo ka bere ne Brazil dhe Spanje,javen tjeter
midis datave 1-4 shkurt 2021.Deri tani thuhet qe vaksina e Johnson e Johnson ka efikasitet 90%,megjithate ky nuk eshte rezultati final i studimeve.
Nqs rezultatet nga studimet e fundit te kesaj jave dalin mire atehere kompania do kerkoje aprovim nga agjencia e FDA-se ne Washington.Kjo mund te kerkoje 2-3 jave.
Pas aprovimit do filloje prodhimi i vaksines dhe shperndarja qe ka shume te ngjare te filloje ne fillim te marsit.
Johnson e Johnson do prodhoje deri ne qershor 2021, 100 miljon doza vaksine per Ameriken.
Deri ne fund te vitit 2021 parashikohet te prodhohen 200 miljon doza vaksine per Bashkimin Europian dhe 200miljon doza per
vendet e botes se trete.Vaksiona eshte vetem nje cpim(one shot) dhe mund te ruhet per disa muaj ne frigorifera te zakonshem.
Kjo kompani po punon per te krijuar vaksine kunder covid 19 me dy cpime,si Moderna dhe Pffizer.Parashikohet qe versioni
me dy cpime me gjilpere(2 shots) i vaksines te
jete gati ne fund te vitit 2021.
=======
Para ca muajsh u be i njohur dhe u fut ne perdorim ilaci remdesivir per te kuruar infeksinet me covid19 te pacienteve ne spitale.
Ky ilac ka dhene rezultate te mira,megjithate nuk te garanton sherim per cdo rast apo shkalle infeksioni.
Te disa paciente ka dhene rezultat dhe jane sheruar te disa te tjere jo dhe ato kane vdekur.
=======
Ne mars te vitit te kaluar 2020,filluan studimet e nje ilaci qe sot perdoret kunder kancerit,se cfare efekti ka ky ilac kunder covid 19.
Ilaci njihet me emrin Aplidin ose njihet edhe me emrin Plitidepsin ,ky ilac eshte krijuar ne Spanje dhe eshte perdorur per te sheruar pacientet me
multiple myeloma(nje lloj kanceri).
Kete ilac e kane perdorur ne dy faza prove ne minj laboratori te infektuar me covid 19 si dhe infektuar me covid 19 versioni anglez.
Provat kane dhene rezultate jashtezakonisht te mira.Ilaci e ka shkaterruar virusin te dyja versionet.Dy provat kane perfunduar me sukses dhe do vazhdohet
me fazen etrete te provave klinike duke e provuar ilacin ne vullnetare,njerez te infektuar me covid per te pare rezultatet.
Nqs rezultatet dalin mire atehere per kete ilac do kerkohet autorizim dhe aprovim nga FDA-ja per tu perdorur ne mase dhe kuruar te semuret me covid ne spitale
si dhe te infektuarit qe skane simptoma.
 
Top