kush zoteron njuhuri te historise te me ndihmoj

dr.klevis

Primus registratum
kush zoteron njuhuri te historise te me ndihmoj

kisha disa pyetje reth ceshtjeve te ndryshme te historise tone antike. kush mundet te me japi njohuri reth ketyr gjerave dhe mbi te gjıtha burime! po e perseris mbi te gjitha burimet ku mbeshteten njohurite tuaja! po e them kete pasi jam duke pergatitur dicka si tip detyre le te themi dh nuk mund te flase per historine e hershme te kombit tone pa patur edhe burimet ku do mbeshtetem. per momentin kam keto pyetje!
1. herodoti babai i hisorise ky autor greke na thote vete se perendite greke jane te marra nga njepopulli me i hershem me emrin pellazget(me te hershem se toka me duket se do te thot me korigjoni nqs jo) dhe se vete ndertimi i akropolit ne athine eshte veper e tyre , pasi pellazget kane qene ndertues te zote kete e mbeshtesin edhe vete legjendat e rozafes pershembull. kam degjuar se katıo jane fjalet e vete herodotit a eshte e vrtete kjo gje ju lutem ma tregoni.
2. nqs keni materiale te ndryshme qe vertetojne prejardhjen e popujve te ndryshem evropian prej pellazgeve ose me mire reth fiseve te hershme ilire ju lutem ta permendni. psh: ngs e dini fjala england pra anglia eshte kuptimi i fjales enkelejt ky fis ilir! apo per fustanellat e skocezeve! vetem 3 vende ne bote mesa di un veshin fustanella dhe keta jan shqiperia,greqia dhe skocia! tani nuk eshte nevoja te permendim se nga mund ta kene marre. praq ju lutem cfaredolloj informacioani qe mbeshtet teorite e reja sipas se cilave pellazget apo edhe vete iliret jane i vetmi popull qe u kane dhe dhene jete qyteterimeve te zhvilluara perendimore.
3. kam degjuar se nje historian romak permend ne shkrimet e tije se germat romaket i kane marre nga iliret! pra bie poshte ajo thenia se ne nuk e kemi shkruar gjuhen tone por kemi shkruar ne gjuhen romake dhe greke! psh dihet qe greket shkronjat e tyre i kane marre nga qyteterimi mikenas,pasi dhe vete ngjashmeria e tyre eshte beafasuese. pra ne gjithmone kemi shkruar duke perdorur germat tona ato qe kemi dhe sot por thjesht te tjeret na i kane vjaedhur e na kane mashtruar deri ne ate pike sa edhe ne ti besonim. si ka mundesi qe nje kulture kaq e vjeter dhe e zhvilluar si ajo ilire nuk shkruante?! por qyteterimet me te reja si ai grek e romak kishin nje gjuhe qe e shkruanin per bukuri? pastaj dikush tregon per burimin e pare te shkrimit te ghuhes shqipe qe daton reth shek 9! ne nje mozaik kam pare nje shkrim te nje proverbi shqipeetare! i cili tani spo me kujtohet: nqs keni dicka per kete teme ta permendni ju lutem.
4. sa per iliaden e odisene ajo eshte e mbeshtetur ne gojedhanat ilire te vjetera . e pra mos u çuditni kjo eshte nje piste qe duhet çuar deri ne fund pasi homeri s mund te kete ber gje tjeter veçse te kete permendur ato qe ai ka mbledhur neper viset ilire dhe u ka veshur autoesine! dihet qe menyra e ndertimit te ketyre poemave eshte si ajo e gojedhanave tona qe vine tek ne prej koherave qe askush nuk eshte ne gjendej ti pergjiget! pastaj krahasimet e pamasa qe autori perdor psh gojeembeli,shtat selvi ,buze qershi e ku ta di se spo me vijne ne mendje pra krahasime te tilla me natyren qe ai i ben njeriut jane gjera qe perdoren ne gjuhen shqipe akome e sote e cila eshte pasardhesja e drejtperdrejt e ilirishtes! pastaj kam ven re ne youtube psh se ekzistojn disa mozaiqe e vepra ku ka skrime ne te cilat ka germa qe ne greqishten e vjeter nuk gjenden!
ju lutem nqs keni shkrime te shkrimetareve te medhenj apo studjuesve qe flasin dicka konkrete reth ketyre gjerave ta permendni nqs jo sikur dhe thjesht njohurit qe dispononi reth ketyre temave apo cfaredolloj teme interesante te historise tone ta permendni! ju falem.

Kondrapedali

Kondrapedali
Re: kush zoteron njuhuri te historise te me ndihmoj

Për këto që kërkon ti Klevis nuk a burime të besueshme dhe shumë pak publikime (aspak serioze). Kështu që, për të bërë detyrën bazohu tek shkrimtarët e vjetër direkt dhe nxirr konkluzionet vetë.

dr.klevis

Primus registratum
Re: kush zoteron njuhuri te historise te me ndihmoj

meduket se keshtu kam per ta ber. sa keq kemi ter kete histori dhe s dim ta shkruajm! ndersa komshinjt tane mburen me keto gjera se i kan te tyret gjasme!