Kush është më superior?

atman

Forumium maestatis
Kush është më superior?

Aristoteli thoshte se ai që vepron është më superior nga ai që e pëson veprimin. Ndryshe mund të thuhet se ai që jep është më superior nga ai që merr. Nënkuptimi; ai që bën një të mirë është më superior nga ai që e gëzon atë.
Ungjilli thotë:
“Krishti nuk erdhi për të qënë i shërbyer, por, për të shërbyer...”
Krahasuar me atë që thotë Aristoteli, vihet re shumë qartë kundërshtia.

maxper

Primus registratum
Re: Kush është më superior?

keto krahasimet superior/inferior me duken pak si naziskine, por pavaresisht, mendoj se ai qe ben dicka, qe jep, qe sherben eshte me i larte se ai qe i gezon keto.
nuk kuptoj tamam ku qendron kundershtia, ne faktin se del krishti si superior?

pinkparadise

Forumium maestatis

pikerisht, as une spo kuptoj ...

je duke thene qe :
-ai qe jep eshte superior nga ai qe merre...

dhe do ta krahasosh me :
-krishti nuk erdhi per tu sherbyer (dmth per te marre) por per te sherbyer (dmth per te dhene)

ku eshte kundershtimi ???

policia

Forumium maestatis

une mendoj se te ndihesh ose jo superior buron nga koka. kjo ka lidhje me kompleksitetin e qenies "njeri".ka njerez te kompleksuar nga ndjenja e madheshtise, dhe po ti vesh re keto ecin me koken lart dhe flasin me ze te forte.
ka te tjere qe vuajne nga kompleksiteti i inferioritetit. keta edhe kur flasin ndihen te pasigurt...
nga njeriu kalojme te grupi shoqeror, nga ky grup kalojme te kombet e keshtu me rradhe...ka kombe qe ndihen superiore dhe kombe qe ndihen inferiore...
ndersa ajo ceshtja e marrje-dhenies eshte nje raport qe mund te permbyset shpejt, ndersa ndjenja e te qenit superior ose inferior nuk permbyset aq kollaj...

atman

Forumium maestatis
Re: ?Fytyra tënde, të do ty po aq sa e do ti atë?

Tashmë ka marrë formë barcolete.
Dikur, ish kryeministri Mehmet Shehu, mori humoristin e mirënjohur Skënder Sallaku në makinë dhe e shëtiti andej këtej në Tiranë duke qënë vetë shofer. Tek dera e shtëpisë së Skënderit, para se të ndaheshin Mehmeti e pyeti:
- E, Skënder si ndihesh?
- Si mbret, - u përgjigj ky.
- Pse?
- Kur ke kryeministrin shofer…
Nga paralelizmi kuptohet qartë se roli i Krishtit edhe pse ishte bir i Zotit, ose profet i tij, (në një mënyrë ose tjetrën, kishte lidhje të drejtpërdrejtë me Zotin), ai qe në rolin e shërbëtorit dhe kjo gjë përbën bazën e kristianizmit; kjo gjë e quajtur “Përunjësi”. Edhe pse dishepuj të kristianizmit janë përpjekur të dallojnë ndryshime brenda etikës së përunjësisë, sërish, për mendimin tim, thelbi i saj mbetet i njëjtë. Në njëfarë mënyre njeriu duhet të braktisë, më e pakta ta lerë mënjanë dhe më e shumta ta harrojë dinjitetin e tij, në një moment përuljeje, pavarësisht qëllimit që mund të jetë fisnik.
Niçe tek “Përtej së mirës dhe së keqes” e ka trajtuar gjërë këtë problem dhe diku shkruan se përunjësia kristiane është shtrembërim hakmarrës dhe servil i mendjes plebease...që përgatitet për të fituar në të ardhmen. Në këtë rast, vlen, përshembull të kapen të dy përcaktimet i “shtrembëruar” dhe “hakmarrës”, pse? Hakmarrës sepse biri i zotit u xhvesh nga dinjiteti i tij për t’i shërbyer njeriut? Atëhere gjithë vepra rrëzohet posht. I shtrembëruar pse? Një ndërgjegje që bën për vete krenarinë, a mund të pranojë të xhvishet nga dinjiteti me dëshirë? Kurrsesi. Atëhere mbetet e ardhmja e cila qëndron në një botë përtej, ku është e detyruar të paguajë revoltën e vet.
Ndërsa Aristoteli bën fjalë për të kundërtën, për dinjitetin e njeriut.
Është një temë e cila sa më shumë të trajtohet aq më zemërgjerë tregohet, dua të them se mund të përhapë degë problemesh të ndryshme.
Nisur nga pikpamja aristotelike e dinjitetit dhe e epersisë së atij që bën mirë, një nga pyetjet që mua më duket interesante është:
- E do më shumë tjetrin, ai që merr borxh, apo ai që jep borxh?
Por, nëse i rikthehemi Hamletit, aktit të parë, skena e dytë, momentit kur Poloni porosit djalin e tij Laertin, do të shikojmë një mënyrë tjetër e cila e përligj të qënët po aq moralisht... “Mos jep dhe mos merr borxh, meqë, shpesh, dhënësi humb borxhin dhe mikun...”
Me këtë rast pyetja e mësipërme merr një formë tjetër:
- Është e domosdoshme që bamirësi të shpërblehet me mirënjohje, ose dashuri të anasjelltë, (dashuri - tingëllon term tepër i madh për rastin por është me vend), duke supozuar që mirëbërsi s’kërkon asnjë rikthim material të shumfishuar? (nënkupto fajdenë)
Kjo pyetje mund të marrë përgjigje nëpërmjet një pyetjeje tjetër:
- Fytyra tënde, të do ty po aq sa e do ti atë?
- Një shkrimtar, poet, artist , e do veprën e tij dhe shpesh marrëzisht, (kujto mbretin Pigmalion dhe skulpturën e tij), po, poezia, skulptura, tregimi, e do shkrimtarin, poetin skulptorin?

^Res-Cogitans^

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
... mendoj se ai qe ben dicka, qe jep, qe sherben eshte me i larte se ai qe i gezon keto.

[/ QUOTE ]

Pikrisht! /pf/images/graemlins/thumbsup.gif

zog

Primus registratum

e rendesishme nuk eshte as te marresh e as te japesh, por te BESH. dmth vepra eshte ajo qe ne nje fare mase ka vlere. por po ta shohim me imtesi as vepra nuk ka aq vlere sa AKSIONI.

psh kryeveprat jane vepra pa vlere reale ne vetvete. dmth eshte pune e bere kot, per qellim obskur ne te shumten. pra sot s'dihet pse.
ketu mund te permendim, piramidat e egjyptit, murin e madh kinez, kullen e eifelit, ose katedralet kushtuar zotit.

tek keto mrekulli, qellimi moral i ndertimit (psh : eshte mire ti japesh popllit kooperativist se quhesh patriot, bamiresia, permiresimi kushteve te jeteses, rendesia ekonomike, ritja mireqenies, etj, etj, qe sot i kemi ne qender te veprimtarise perditshme) eshte fare i padukshmen. ne thellesi te tyre qendron ne fakt ne te shumten PARANOJA, (jeta e pertejme te faraonet, frika nga fqinjet tek mbreti kinez, egoja e stermadhe tek francezet, etj, etj.)

pra mund te permbledhim sesa me pak vlere morale te kete nje veper, ose nje aksion (sepse perfundimisht vetem ky ose buja qe le pas, mbetet tek njerezit), aq me e madhe behet kjo veper historikisht.

Danae

Primus registratum

superioriteti qendron ne te vepruarit, aksionin dhe arritjen ne menyren me te duhur ne perqendrim si me moralin vetjak apo subjektiv, si me moralin shoqeror apo objektiv, ne kushtet me te sfavorshme.
Superiore eshte mbijetesa ne menyren me te duhur ne terren te panjohur, po qe edhe armik edhe me superiore e shikoj personalisht,si te ishe ne terrenin tend.
dija e perdorimit te mjeteve rrethuese si dhe perdorimi i tyre, duke arritur maksimalen ne disposizion si ne kendveshtrim personal,si ne kendveshtrim boterrethues, si nga kendveshtrimi i antagonizmit ky eshte superioriteti.

cacol

Forumium maestatis

Aristoteli thoshte se ai që vepron është më superior nga ai që e pëson veprimin. Ndryshe mund të thuhet se ai që jep është më superior nga ai që merr. Nënkuptimi; ai që bën një të mirë është më superior nga ai që e gëzon atë.
Ungjilli thotë:
“Krishti nuk erdhi për të qënë i shërbyer, por, për të shërbyer...”
Krahasuar me atë që thotë Aristoteli, vihet re shumë qartë kundërshtia.

[/ QUOTE ]

Nuk e di ku e shikon ti diferencen mes ketyre dy fjalive, sepse Krishti ben pikerisht ate qe Aristoteli konsideron si shenje superioriteti, pra Krishti JEP.
Duke preferuar qe te mos i pergjigjem temes ne baze te postimit tend fillestar, por thjeshte duke lexuar titullin, une mendoj qe SUPERIOR mund te quhet dikush qe vdes me buzeqeshje ne fytyre... qofte ky nje budalla i vetkenaqur. Kuptohet qe per te arritur tek " buzeqeshja finale " ka plot menyra, dhe ajo qe preferoj une, bazohet ne nje indipendence opinionale dhe ne nje veprimtari ( ose menyre jetese ) te pamvarur. Kjo nuk nenkupton te qenurit antikomformist, jo e jo te qenurit dele apo pjese e kopese, thjeshte per menyren sic e shoh une, shpreh domosdoshmerine e kapacitetit adaptiv qe s'duhet te mungoje kurre tek nje njeri, nqs ky deshiron qe te jetoje VERTETE, kuptohet. ( Koncepti i Alice-s pak a shume ).

^Res-Cogitans^

Primus registratum

e rendesishme nuk eshte [...]

[/ QUOTE ]

... humbesh nen nje retorik te ftoht,
nen fjal kaotike .

Pra asgje s'ka vler/moral sipas teje ;
s'esht ky nje moral, dhe nje moral pa kuptim?
Sa e leht esht te flasesh x nje pars destruens - yyyy kollaj fare ;
nese don te kesh te drejt ,
nuk e perballon dot kte "veper" duke shkatrruar ate t'tjetrit ,
por duke ndertuar diçka me te bindshme/solide .

Kurajo, na trego...
Zvicra neutrale , s'ka kuptim. /pf/images/graemlins/smirk.gif

matriksi

Primus registratum

Ai qe nuk gjykon.Ai qe esht i lumtur pa shkak. /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/goofy.gif

ALTIN

Primus registratum

Ai qe nuk gjykon.Ai qe esht i lumtur pa shkak. /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/goofy.gif

[/ QUOTE ]

si puna ime /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/kiss.gif /pf/images/graemlins/kiss.gif /pf/images/graemlins/kiss.gif

joetisti_

Locus omnem
mund te jete. Por te gjithe marrim e te gjithe japim. Ka nje cast barazimi. Edhe pse barazim tamam tamam s'mund te quhet. Sepse te kerkosh barazimin kalon ne idealizem te pandreqshem.

Jemi te ndryshem ne cdo aspekt dhe kjo na ben te dime te shijojme e te jetojme.

Ciarli

Forumium praecox
Djalli eshte me superior se Zoti, per shkak te hundes se tij kendrejte me lavjerresin e fytit, madje edhe kur qesh!