Kultura e Pirjes apo Kultura e Dehjes ?

Kultura e Pirjes apo Kultura e Dehjes ?

Një studim-strategji i MSH, vë gishtin mbi një nga plagët më të lënduara të shoqërisë: Stresi i jetës po mbytet me alkool..</p>

Ndoshta përdoruesit e rregullt të alkoolit e njohin termin “pirje binxh”. Për ne të tjerët që e dëgjojmë për herë të parë, “pirja binxh” është pirja “rëndshëm” e një sasie të madhe alkooli në një periudhë të shkurtër kohe, ose pirja e vazhdueshme për disa ditë apo javë rresht.</p>

Pirja binxh është një nga modelet e abuzimit me alkoolin, që prezantohet në një strategji të re të Ministrisë së Shëndetësisë për alkoolin në Shqipëri.</p>

Veç binxh-ëve që janë shtuar në masë, kategoritë e tjera të trajtuara në studimin që shoqëron strategjinë janë alkoolistët kronikë, të intoksikuarit nga alkooli, alkoolistet shtatzana etj</p>

Nëse keni menduar se e vetmja gjë e keqe që mund t’ju ndodhë nga alkooli është një dehje, marrje mendsh dhe gjumë deri në mesidtën e ditës tjetër, e keni gabim. Alkooli lë pasoja shumë më të rënda se kaq.</p>

Grupi i punës i Ministrisë së Shëndetësisë, që ka hartuar strategjinë shqiptare për reduktimin e dëmeve nga alkooli, konkludon se ajo çka është më preokupuese, është se kultura e të pirit po zëvendësohet dendur nga “kultura e dehjes”. Pasojat? Të shumta! Që nga sëmundjet e deri tek plagosjet, vdekjet, krimet, dhuna fizike dhe verbale, zjarret, papunësia etj.</p>

Strategjia synon të sigurojë një bazë të fortë, ku shteti duhet të ndërhyjë dhe të drejtojë. Nga e thëna në të bërë është në mes një mal i tërë, por sidoqoftë hapi i parë është hedhur.</p>

Në këtë strategji gjejmë edhe të dhëna interesante mbi konsumin e alkoolit. Del se tek ne ekzistojnë tri burime të prodhimit të alkoolit – prodhimi i brendshëm legal, produktet e importuara dhe produktet e prodhuara në kushte artizanale. Në renditjen e preferencave, rakia mbetet produkti më popullor i shqiptarëve, më pas vijnë vera dhe birra.</p>

Një nga pasojat më të rënda dhe që lidhet ngushtë me abuzimin me alkoolin janë krimet, çregullimet e sjelljes dhe sjelljet anti – shoqërore. Është konstatuar se përsa i përket dhunës që lidhet me alkoolin, ajo është më evidente në fundjavë.</p>

Sipas studimeve të Ministrisë, rezulton se krimet dhe dëmet që lidhen me alkoolin po shtrihen drejt periferisë së qyteteve, por po vihet re edhe përhapja e zakonit të daljes jashtë qytetit për të pirë. Nga rezultatet e studimeve, të cilat flasin hapur për shtim të përdoruesve të alkoolit, strategjia paraqet disa rrugë për minimizimin e dëmeve.</p>

Kërkohet një bashkëpunim më i gjerë me policinë dhe gjykatat, për të forcuar ligjet për sjelljet joshoqërore me shkak alkoolin, masa më të ashpra ndaj lokaleve, të cilët u shesin alkool individëve të dehur etj.</p>

Një vend të rëndësishëm në strategji ka zënë edhe mënyra se si duhet të trajtohen alkoolistët në burgje apo veprimet që duhen ndërmarrë për të parandaluar pirjen e alkoolit nën moshën e lejuar.</p>

Strategjia ka një pikë interesante edhe për lidhjen e alkoolit me aksidentet automobilistike.</p>

Siç edhe kuptohet nga kronikat e përditshme të përgjakjes së rrugëve, aksidentet e ndodhura për shkak të abuzimit me alkoolin janë në rritje të dukshme. Çelësi i zgjidhjes mbeten efektivat e policisë dhe niveli i angazhimit të tyre në terren.</p>

Të dhënat e studimeve</p>

- rreth 340 mijë persona përdorin pije alkoolike
- 40% e meshkujve nga 20 – 49 vjeç janë konsumues të rregullt
- Nga këta 7 % konsumojnë mbi masën e arsyeshme
- Rreth 2, 1 % e popullsisë kanë varësi alkoolike
- 4,8 % e femrave të moshës riprodhuese janë përdoruese të rregullta
- Rreth 16 % e drejtuesëve të atuomjeteve konsumojnë rregullisht alkool
- 19 % e drejtuesve janë konsumues rastësorë
- 98 % e përdoruesve të përhershëm të alkoolit janë të dhunshëm
- Në Tiranë rreth 20% e konsumatorëve mbi 15 vjeç abuzojnë me përdorimin e alkoolit
- Konsumi vjetor i alkoolit për person për popullsinë mbi 15 vjeç, mbas vitit 1995 është 3 litra alkool puro.</p>

Masat për alkoolistët në burgje</p>

- të shqyrtohet problemi i alkoolit para vendimit
- parashikimi i mjekimit për problemet e lidhura me alkoolin
- duhet që burgjet të disponojnë kushte për disintoksikimin alkoolik
- të caktohen ekipe në burgje për aplikimin e terapisë kundër alkoolit</p>

masat për të ulur pirjen nën moshë</p>

- rritje të kontrollit për respektimin e minimumit të moshës së blerjes së pijeve alkoolike (18 vjeç, parashikuar me ligj)
- implementim të programeve trajnues dhe ndërgjegjësues për prindërit, punonjësit socialë, arsimtarët
- pakësimin e ekspozimit të pijeve alkoolike të treg
- ndjekje të një politike çmimesh të efektshme te të rinjtë
- OJF – të kontribuojnë në përfshirjen e shoqërisë civile, për të marrë pjesë në monitorimin e respektimit të ligjeve dhe rregullave ekzistuese.(Shekulli)</p>
ecdmpNQx2dM

Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=25159. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=25159