Ku e ka mbeshtetjne e vertete Fatos Nano?

Martin Gora

Primus registratum
Re: Ku e ka mbeshtetjne e vertete Fatos Nano?

Prit se ka edhe nje ane tjeter

Më lejoni ta nis këtë
komunikim me Kuvendin dhe publikun duke përsëritur ngushëllimet, solidaritetin dhe angazhimin e Kryeministrit të Shqipërisë dhe Qeverisë së saj për kurimin e shkaqeve për transformimin e gjendjes që vazhdon të viktimizojë shtetas në duart e trafikantëve. Ngjarja tragjike e 9 janarit 2004 në bregdetin e Vlorës i është nënshtruar tashmë një analize të thellë dhe të gjithanëshme. Në këto analiza, me përgjegjësistë qeverisëse, ligjore dhe ekzekutive të maxhorancës, jo vetëm për shkaqet dhe pasojat që ajo krijoi, Qeveria po e thellon arsyetimin dhe po i forcon masat antitrafik dhe antikrim. Tashmë drejtësia e organizuar po i jep goditje vdekjeprurëse krimit të organizuar.

Menjëherë pas ngjarjes kam thirrur në takime institucionale, të ndara dhe të përbashkëta, titullarë të institucioneve të rendit, të mbrojtjes, të shërbimeve inteligjente dhe të drejtësisë, të cilët kanë për detyrë zbulimin dhe ndëshkimin ligjor të kriminelëve edhe në këtë ngjarje, si dhe të atyre që mund të jenë pjesë e rrjeteve kriminale kudo qofshin. Veprimet e strukturave të shtetit janë paraqitur tashmë publikisht dhe në mënyrë kronologjike në raportin zyrtar të qeverisë që gjendet edhe në tryezat tuaja të punës.

Dëshiroj të theksoj se është bërë një punë e guximshme dhe heroike e forcave të policisë dhe ushtrisë kombëtare, të cilat në bashkëpunim me strukturat aleate të NATO-s, veçanërisht ato të Italisë, nga të cilat do të veçoja Guardia di Financa, Grupo Navale 28 dhe Guardia di Costiera, të cilat në bashkëpunim me forcat tona të armatosura bënë të mundur shpëtimin e 11 shtetasve. Me këtë rast e kam për detyrë t'i falenderoj të gjithë pjesëmarrësit në këtë operacion, të drejtuar nga Shtabi i Emergjencës që krijoi Kryeministri dhe e drejtoi Zëvendëskryeministri.

Të nderuar deputetë të opozitës,

Ne punuam me të gjitha mundësitë kundër forcave të natyrës me qëllim që t'i shpëtonim të gjithë fatkeqët, por kjo nuk u arrit për shkak të vështirësive në terren, si dhe për shkak të sistemit të alibive, që ju keni ngritur duke e shoqëruar këtë ngjarje në çdo hap të saj. Paralelisht, policia e shtetit nisi hetimin për personat e dyshuar, një pjesë e të cilëve u ndalën që brenda natës së 9 janarit dhe të tjerë që janë arrestuar më pas apo janë shpallur në kërkim nga organet ligjore të hetimit.

Në vlerësimin tim ngjarja në fjalë u dëshmua edhe nga burime vërtet të pavarura dhe nga Ministri i Brendshëm i Qeverisë Italiane, një ngjarje sporadike, një shenjë se krimi i organizuar i trafikut të qenieve njerëzore tenton të ringrihet dhe nuk ka të bëjë me linjat e vjetra të trafikut tashmë të asgjësuara përfundimisht falë masave efikase të Qeverisë së Shqipërisë. Them sporadike, sepse qysh prej një viti e gjysëm nuk kishte ndodhur një ngjarje e tillë tragjike dhe as kalime të paligjshme të kufirit tonë detar.

Natyrisht, presioni i shtetit ligjor ndaj kësaj shfaqjeje të shëmtuar të krimit të organizuar ka qënë i madh, prandaj edhe format e shfaqjes së këtij trafiku janë bërë më të sofistikuara, prandaj u zgjodh një natë me një det prej 6 ballësh, ku vigjilenca për shkak të situatës logjike nuk ishte në nivelin e ditëve të tjera. Nuk mund të përjashtohet fakti që në organizimin e kësaj ngjarjeje mund të kenë marrë pjesë edhe zyrtarë të Policisë së Shtetit, të cilët në kushtet e abuzimit me detyrën, janë pa diskutim bashkëpunëtorë në këtë vrasje. Ndaj tyre ka filluar tashmë hetimi dhe jam i bindur se drejtësia e shtetit të së drejtës do të bëjë që ata të vuajnë dënimin e merituar për këtë krim të shëmtuar.

Në analizën time si Kryeministër, por jo vetëm timen, Qeveria dhe strukturat përkatëse kanë dëshmuar që në fillim një nivel të lartë ndërveprimi, organizimi dhe përgjegjësie. Kjo është një provë përveç të tjerash edhe për nivelin e bashkëpunimit me strukturat e NATO-s dhe me ato ushtarake të dy vendeve fqinjë, të Italisë dhe të Greqisë.

Më lejoni ta mbyll arsyetimin për ngjarjen korrente, duke iu referuar raportit zyrtar të Qeverisë që keni mbi tryezat tuaja. Po merrem me mocionin politik të mosbesimit që ka paraqitur opozita ndaj meje. Po merrem jo me topat që varen rrotull, por me shtratin e topit të opozitës, që nuk po i lë topat që ka rrotull të rriten.

Dua të ritheksoj se, Qeveria është këtu, maxhoranca është këtu, shteti ligjor është në këmbë për të kryer me shumë përgjegjësi të gjitha detyrat me transparencë ndaj publikut, që të identifikojë gjithçka që nuk funksionon, të ndëshkojë gjithkënd që ka përgjegjësi ligjore dhe penale, si dhe të akselerojë programet e kurimit të varfërisë dhe të shkaqeve që i lënë akoma shqiptarët të viktimizohen.

Në fakt jam i detyruar t'i përgjigjem politikisht kërkesës për mocion mosbesimi të opozitës.

Të nderuar deputetë,

Nuk është e vështirë të hetohet se, gjatë këtyre ditëve, njeriu që ka derdhur më shumë lotë, pavarësisht se në mënyrë tinzare, nuk është familjar i viktimave, por është një korb i zi që sillet e përsillet në skenën e historisë politike të re shqiptare dhe që quhet Sali Berisha. Unë jo një herë kam tentuar, madje edhe në ndonjë rast me humor, të vë në dukje ndryshimet politike mes nesh dhe Berishës. Ndryshimet tona janë thelbësore, janë ndryshime që fillojnë me pikësynimet tona politike dhe mbarojnë me teknologjinë e të bërit politikë. Janë ndryshime të thella që veçanërisht në momente tragjedish bëhen edhe më të qarta para syve të publikut.

Në këto ditë dhimbjeje për gjithsecilin, vetëm një njeri nuk rreshti së prodhuari vrer duke mos respektuar as traditën më të thjeshtë kombëtare: atë të heshtjes dhe paqtimit në respekt të të vdekurve. Atë të meditimit fisnik tradicional dhe të filozofisë së pajtimit shpirtëror që të ofron vdekja. Kjo nuk është një pamje e re për publikun shqiptar. Këtë e kemi parë edhe pas ngjarjeve të tjera tragjike. Një njeri bie duke rregulluar antenën dhe shpallet dëshmor i vrarë nga "komunistat", një tjetër vdes pale nga ç'sëmundje dhe në konferencat e shtypit të Berishës trumbetohet si krimi i radhës i "qeverisë komuniste".

Një hijenë sillet në politikën shqiptare. Ajo është Berisha. I paaftë të ofrojë programe alternative zhvillimi, i paaftë të konkurrojë sipas rregullave të një shoqërie demokratike dhe i paaftë të fitojë në rrugë normale, ai ka bërë të vetën, - duket se e ka gjenetike një gjë të tillë - teknologjinë e shëmtuar të hijenës që tenton të majmet nga vdekjet. Dhe nuk po majmet dot!

Unë nuk dua që këtë rast të sotëm dhe këtë tribunë ta përdor për të dëshmuar se politika jonë është krejt e ndryshme, sepse është një politikë e jetës dhe e ndërtimit të saj. Nuk do të doja ta shfrytëzoja këtë moment ende zije për të dëshmuar se ne asnjëherë dhe kurrë nuk i përdorëm vdekjet e të paktën 3000 shqiptarëve, që u vranë për shkak të qeverisjes së marrë të Berishës. Nuk kam dalë këtu që të tregoj se si zhdukeshin anijet, së bashku me dëshmimtarët, - siç është rasti i anijes me 32 shqiptarë të Dibrës e shumë e shumë të tjerave - sepse regjimi autoritar i Berishës i kishte mbyllur gojën mediave dhe transparencës së shoqërisë civile.

Nuk kam dalë këtu të evidentoj dëmet e pallogaritëshme që i bëri nderit dhe imazhit të Shqipërisë dhe vetë shqiptarëve instalimi i trafiqeve zyrtare të Berishës deri në furnizimin e makinës vrasëse të Millosheviçit. Nuk kam dalë në këtë foltore të respektuar që jo rallë është keqpërdorur, të filloj të ndërtoj një politikë të tipit të Berishës, e cila përdor këtë teknologji primitive dhe të papranueshme për shqiptarët, sepse përndryshe do të kërkoja me plot gojën gjykimin e Sali Berishës në Tribunalin e Hagës.

Nuk ka mënxyrë më të madhe se sa të dhunosh edhe vdekjen tragjike duke e nxjerrë në ankandin e spekulimit politik, duke u përpjekur çdo ditë të krijosh antishtet, apo shtet paralel, të krijosh çoroditjen e opinionit publik duke hapur kësisoj korridore të reja për krimin që goditi rëndë Shqipërinë. Një politikë e përgjegjëshme, një politikë shqiptare dhe kombëtare, jo si Berisha që deshi ta ndajë edhe ditën e zisë nëpër parti, është bashkim në refleksion kombëtar, është bashkim siç është në këto raste zija, është bashkim në goditjen e pamëshirshme ndaj krimit, pavarësisht se kush e mbart atë dhe në ç'formë shfaqet.

Berisha shtiret gjithandej si njeri i traditës. Ai nuk mund të jetë i tillë, pasi tradita e shqiptarëve është e ndryshme, është ajo e respektimit në heshtje të të rënëve. Kurse ai, ende pa u mbushur shtatë ditë nga ndarja me ta, ende pa u djegur qiriri i parë në varreza, me një padurim karakteristik prej hijene, kurdis këtë mocion mosbesimi me shpresën e marrë të përfitimit politik.

Unë kam më shumë miq se Berisha, jo vetëm në të djathtën europiane, por edhe në Veri të Shqipërisë, unë kam më shumë elektorat atje, unë kam më shumë mjete se ai për të përdorur për këtë rast, por për moralin tim politik dhe shqiptar, është e pa pranueshme të shndërrohet vdekja në arenë betejash elektorale. Ai e bëri. Kjo është fyerja e radhës që Berisha u bën shqiptarëve dhe të vdekurve. Kjo është përdhosje e traditës shqiptare dhe e vlerave tona humane dhe europiane. E kam thënë edhe më herët dhe e përsëris se Berisha shkakton një vorbull të frikëshme errësire, prapambetjeje, izolimi dhe moszhvillimi me teoritë e tija të konfliktit dhe mosbashkëpunimit.

Kur më vdiq nëna më 12 dhjetor 1995 dhe mua më sollën policët nga burgu i Bënçës në varrezat e Sharrës, disa sekonda para përcjelljes së saj. Duke mposhtur dhimbjen, i kam bërë apel Berishës dhe politikës shqiptare: "Të ulen armët!, jo vetëm për të vdekurit, por edhe për të gjallët!" Ndërsa Berisha që s'mësoi asgjë nga tranzicioni shqiptar dhe tragjeditë e tij, vazhdon të vrasë edhe të vdekurit. Për këto arsye lëvizja e vërtetë qytetare dhe europiane e shqiptarëve ka 13 vjet që të thotë me votën e lirë: "Mjaft, zoti Berisha!"

Ne nuk do të lejojmë që kjo të ndodhi, sepse jemi votuar për këtë gjë: jemi votuar që të ndërtojmë shpresën dhe jetën europiane për shqiptarët. Jo shpresën e abuzimeve politike, por shpresën reale, me projekte konkrete të kurimit të plagëve të shumta që i la shtetit dhe Shqipërisë e kaluara dhe rregjimi i Berishës. Për këtë arsye, në takimin e djeshëm të drejtuesve të partive pjesëmarrëse në "Koalicionin për Integrim" u vendos që të mbështeten masat konkrete ligjore dhe operacionale që do ta mbyllin plagën e të gjitha trafiqeve për Shqipërinë, që krimi i organizuar të goditet pa mëshirë, në front dhe në prapavijë dhe të kurohen plagët shoqërore që ka krijuar dhe vazhdon të krijojë varfëria e theksuar në disa zona të Shqipërisë. Ne, ndryshe nga pretendimi i këtyre të opozitës, nuk e fshehim aspak këtë realitet, e njohim mirë atë dhe e kemi të dokumentuar vargun e problemeve të shumta që kemi për të zgjidhur, por në vend që mbi këtë realitet të ndërtonim spekulime dhe abuzime politike, kemi ndërtuar programe të plota reformash dhe ndërhyrjesh të thella për zhvillim dhe integrim, tashmë pronë e publikut të gjerë, përmes të cilave përfundimisht do ta shëndoshim gjendjen me synimin për ta sjellë jetën e shqiptarëve në nivelet europiane me solidaritet mbarëkombëtar.

Po në takimin e djeshëm liderat e maxhorancës vendosën që të propozojnë ngritjen e një komisioni hetimor parlamentar në lidhje me ngjarjen tragjike të 9 janarit.

Unë e mbështes nismën e maxhorancës për këtë hetim parlamentar të çështjes, nismë e cila do të kontribuonte në thellimin e hetimeve dhe në sqarimin e publikut për shkallën e përfshirjes së gjithësecilit në këtë ngjarje. Në këtë funksion maxhoranca parlamentare do të kontribuojë në këtë komision hetimor për të sqaruar rrethanat e çështjes, si dhe përgjegjësitë publike e ligjore edhe të institucioneve të shtetit.

Si Kryeministër i Shqipërisë më lejoni të paraqes para jush drejtimet kryesore të aksionit ekzekutiv për vitin 2004 në luftë kundër Krimit të Organizuar dhe Trafiqeve;

1- Ne do të vazhdojmë ristrukturimin e Policisë së Shtetit dhe të Shërbimit Informativ Shtetëror. Në vlerësimin e qeverisë është e nevojshme krijimi i një strukture operacionale të veprimit dhe shkëmbimit të informacionit anti trafik. Kjo strukturë do të ketë në fokusin e punës së saj parandalimin e rasteve anti trafik, kapjen dhe evidentimin e trafikantëve dhe në mënyrë të veçantë dokumentimin ligjor të çdo krimineli që tenton të përfshihet në veprimtari anti trafik.

2- Vitin 2004 ne e konsiderojmë si viti i reformimit më të thellë të regjimit të menaxhimit të Kufijve shtetërore. Kjo reformë bazohet në Strategjinë për Menaxhimin e Kufijve Shtetërorë, e njohur edhe nga partnerët tanë që na asistojnë. Ne synojmë me këtë reformë që kufijtë shtetërorë të jenë të sigurtë nga intervenimi i krimit të çfarëdo forme dhe më të hapur për lëvizjen e lirë të shtetasve.

3- Qeveria do të vazhdojë pa hezitim të ndëshkojë zyrtarët e paaftë apo të korruptuar në Polici apo kudo tjetër. Policia e Shtetit po jep shembullin më të mirë të reagimit ligjor në këtë drejtim. Kam nxitur dhe do të mbështes çdo veprim anti-korrupsion edhe në radhët e administratës publike.

4- Përshtatja e legjislacionit me standarte dhe praktika të hetimit anti krim të organizuar apo anti mafie. Ne filluam këtë reformë ligjore dje, me miratimin e dy nismave ligjvënëse për ndryshimet në Kodin Penal dhe atë të Procedurës Penale. Këto nisma janë depozituar tashmë në Kuvend dhe do t'i nështrohen shqyrtimit dhe miratimit tuaj. Një seri tjetër projektesh do të paraqiten brenda 3 dhe 6 mujorit të parë të këtij viti. Këto ndryshime ligjore synojnë në thelbin e tyre krijimin e fleksibilitetit të nevojshëm për organet e hetimit në çështje anti trafik apo anti krim të organizuar. Këto nisma ligjore janë vlerësuar si pjesë të bazës ligjore për funksionimin efikas të gjykatave dhe Prokurosisë së Krimeve të Rënda.

5- Forcimi i kontrollit doganor dhe forcimi i masave anti-evazion. Shërbimi doganor, do të bëhet më mirë këtë vit modeli i sigurisë dhe i mbylljes së çdo shtegu ligjor apo fizik për trafik lëndësh narkotike apo për kontrabandë tregëtare. Natyrisht ne jemi të interesuar për bashkëpunim me biznesin e ndershëm, por kjo nuk do të thotë hapje të paligjshme doganore. Njëkohësisht, do të vazhdojë pastrimi i radhëve të këtij shërbimi nga elementë abuzivë, shumë më i thellë se deri më sot.

6- Krahas këtyre masave qeveria do të jetë shumë e vendosur për të vazhduar të përafrojë me reforma dhe veprime administrative dhe institucionale standartet e lëvizjes së lirë të shqiptarëve me ato të marrëveshjes Shengen. Mbi këtë bazë do të negociohet me vendet e BE-së për më shumë hapësira për lëvizjen e lirë të shtetasve, megjithëse duhet të pranojmë se në këtë drejtim ka realisht një progres të dukshëm.

Për këtë qëllim është hartuar një program i detajuar veprimesh ekzekutive, i cili monitorohet nga Kryeministri. Ne jemi të vendosur për t'i realizuar këto masa, pavarësisht zhurmës së opozitës, që po tenton t'i bllokojë edhe Kuvendin edhe zbatimin e veprimeve të shtetit ligjor.

Të nderuar deputetë,

Ngjarja tragjike e 9 janarit nuk ishte aspak një fillim i mbarë për vitin e ri ku po futemi. Është në dorën tonë që të ndërtojmë mbi këtë ndodhi tragjike një të ardhme tjetër për zhvillimet tona dhe integrimin e Shqipërisë. Këtu kam parasysh sidomos reformat që duhet të vazhdojnë të kryhen, jo thjesht sepse i kërkon Bashkimi Europian, por sepse ato përfundimisht do të përmirësojnë gjendjen në vend, do të forcojnë shtetin, ekonominë dhe shoqërinë shqiptare, duke e bërë përfundimisht të huaj mentalitetin e ikjes nga sytë këmbët dhe ndërtuar jetën e standarteve europiane në çdo pëllëmbë të Shqipërisë sonë të dashur.

Martin Gora

Primus registratum

Berisha e akuzon Nanon se nuk veproi shpejt dhe sic duhej per te shpetuar vikimat e tragjedise.

Berisha harron se po te vepronte ai shpejt dhe sic duhej ne 97 do shpetonte 2500 vete.
Berisha akuzon Nanos se eshte ai faktori kryesor i mjerimit te shqiptareve, mjerim ky qe i detyron ata te marrin skafet per ne perendim, por Berisha harron se si shqiptaret humben edhe kacidhen e fundit nga paaftesia dhe korrupsioni i shtetit te tij. Se si anije te tera moren rrugen drejt italise sepse ai ishte i paafte, ti ruante ata nga hajdutet publike, te mbante ekuilibrat e brendshem, paqen dhe harmonine ne shqiperi. Berisha harron se si ne Jug te shqiperise po varrnin veten 20 vete ne dite ne 97, pikerisht nga mjerimi qe ai shkaktoi. Ai akuzon per korrupsion, por harron Berisha se skafet, droga, kontrabanda, (vetem ajo me Serbine ishte 300 milione dollare)dhe e cdo lloji tjeter, jane te gjitha fenomene qe linden dhe u konsoliduan ne pushtetin e tij, me pare ato nuk ekzistonin. Nano i gjeti ato ne mes te shqiptareve me te forta se kurre, ashtu sic gjeti ai nje shtet shqiptar me te dobet dhe me te kalbur se kurre.

Berisha akuzon se Nanos nuk i kercet per ato viktima, por a i kerciti Berishes per ata mijera te vrare, qe vdiqen piekrisht se ai nuk zbriste nga kali pa plumb?

Eshte e qarte se Nano e demti shume veten politikisht kur ai nuk u kthye ne atdhe menjehere mbas tragjedise. Por kjo ka pak lidhje me ate tragjedi.
Vetem nje budalla nuk e pranon se trafiku i skafeve sot eshte ulur ne minimum dhe vetem nje idiot nuk e kupton se ky trafik vazhdimisht do tentoje te ringjallet, se lufta ndaj tij do jete e vezhdueshme, dhe se mbi te gjitha individi i fundit ne shqiperi qe mund ti jape fund ketij trafiku, varferise dhe mjerimit ne shqiperi eshte Berisha dhe maloko-kokepalaret e tij.

Kjo tragjedi nuk duhet te ishte kurre burim sherri dhe urrejtje per shqiptaret, por unisimi dhe bashkpunimi per ti bere gjerat me mire. Por Maloku Sale kete natyre ka. Ai e shikon boten ne bardhe e zi, dhe natyra e tij mesjtaro barbare e nxit ate vetem drejt luftes dhe urrejtjes.

Resumeja e tij nxin nga falimetimet dhe tragjedi 10 here me te medhaja se kjo e 9 Janarit, por natyra e tij barbaro-shpellare nuk e lejon ate ta lexoje kete fakt. Sigurisht ai shtyhet me tej edhe nga shpellaret e tjere, qe per 5 vjet sollen neveri dhe infektuan civilizimin jo vetem te Tiranes por te gjithe shqiperise.

Hiq Nanon dhe ngelet Berisha.........Une jam Sali Berisha, mbrapa me vjen 97.....

RobertdeNiro

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Martin1:

Me se fundi e kuptove, une jam vertet prototipi i shtreses time. Une nuk jetoj apo ekzistoj per meshiren apo miresine e te tjereve sic beni ju. Une nuk jam subjekt i vullnetit te tjetrit, pra skllav sic ishit ju per 50 vjet. Une i dal zot vetes, dhe dal ne krye ne cdo sistem, apo situate qofte, sepse "une" jam i AFTE, I SHKOLLUAR dhe I ZOTI; une di te mbijetoj, hipi ne maje dhe kontrolloj cdo situate, instinkti im eshte pushteti dhe fuqia dhe miqesia ime eshte me te fuqishmit, pushtetshmit dhe te kamurit.

Martin1

Bir oficeri e nip cobani .

Lexove nja dy libra te filozofit Friedrich Nietzsche dhe te duket vetja “Mbinjeri”.

Edhe diktatura naziste e Hitlerit mori shume pasazhe nga Nietzsche, per efekte propogande. Ne fund te luftes se dyte boterore e pane se cdo te thote me te rrejt menja se je “Mbinjeri”.

Ti spaske faj mor qyq, qe flitke gjith ato mbrockulla ketu ne AF ???

Po ilacet me grushta i ha si Nietzsche ???

Mos u merzit se : Cfar nuk te vdes, te ben me te fort .

Ateher foli Zarathustra : Dikur komunizmi e tash filozofi-shkreta
Te lodhen aq shume, sa te iku bleta .

Martin Gora

Primus registratum

Ha ha ha

Une s'kam nevoje per miratimin tend o kacurel. Harrove qe "une" te futa ne burg dhe "une" te nxorra nga burgu. "Une" prape studioj ne shkollat me te mira, jetoj me mire se ty, dhe jam me i kamur nga aty. Ti prape tek "une" vjen e falesh per kompesim prape tek "une" vjen per strehim po ashtu. Prape "mua" me kerkon qe te te integroj ne shoqerine shqiptare, tek shkollat e mia kerkon te studiosh, nga profesoret e Hoxhes kerkon te mesohesh. Prape nga "une" udhehiqesh. Ndoshta ish-komunistet u bene ca demokrate e ca socialiste mbas 92, por prape ata ngelen ne maje, ata iu udheheqin per mire apo per keq, ju prape jeni bishti i kavallit, prape jeni ne meshire te vullnetit te tyre. Erdhet ne Tirane dhe ne vend te shtregonit duart ne paqe me luftuat mua, e menjehere u kthyet ne llumin e shoqerise, menjehere ua mbyllen deren ne surrat, aty ne geto ne Bathore jetuat dhe iu steriotipizuan si Maloke koketrashe apo njerez te eger.

Ti nuk me lufton dot mua o kungull, ti s'ke as kapacitet dhe as potencial ta besh kete, historia e ka vertetuar kete tashme per 60 vjet. Do me shume prova se kaq? Djale oficeri apo nip cobani, une prape jam masteri yt. Ose meso te bashkjetoshe me mua, ose ne mal me ariun ke per te jetuar. Une prape te afirmoj ty dhe jo ti mua, prandaj mos e kafsho ate dore qe te nxori nga balta.

He pra kujt i iku bleta tani, mua apo ty? Mire i thone "Edhe dhi e zgjebosur, edhe bishtin perpjete". Rri o mavri urte aty, e gezoju ndonje kocke qe te hedh une, se po te jete per lufte, ti perfundon ne Spac edhe per 50 vjet te tjera.

Lu

Primus registratum

...Postuar nga Martini

PRIT SE KA EDHE NJE ANE TJETER...

Kjo ana tjeter, nje nga ato fjalimet mediokre te ashtuquajturit kryeminister qe e sheh realitetin shqiptar nga dritarja e avionit ose nga hotelet luksoze te vendeve ekzotike, dhe si gjithmone shan Berishen, duke mbuluar keshtu MUTIN qe i ka bere qeverisjes se vendit me te varfer te Evropes, ku njerezit luftojne me varferine e tejskashme dhe shoku kryeminister hapet B***** pa pike turpi neper saunat e Turqise.

...Pikerisht urrejtja patologjike qe keni Ti dhe shoku Nano dhe soj e sorollopi juaj per maloket, ka bere qe veriu i Shqiperise te zhytet ne mjerim.

TI Martin duhet te kesh nje arsye te forte qe shan maloket vend e pa vend. Trego o vlla pa frike cfare te kane bere , te kane bere ndonje gje ne nderin e familjes(nenen a motren)?
Te kane rrahur? Megjithate ju skeni moral.
Per ju eshte e lehte qe per cdo gje, argumenti juaj eshte (maloket e Berishes). Ju u jane erresuar syte sepse nuk mund te duroni nje verior tju nxjerre te palarat e maskaralleqet ne shesh. Ju keni frike nga e verteta dhe fshiheni si minjte e gjirizeve, por e keni kot ,cdo gje do vihet ne vendin e vet.
Ishit ju, gjeneralet e 97-es qe bete revolucionin komunisto-barbar, dhe tani po shihen rezultatet e qeverisjes se kallashnikovit, skamje, varferi ,krim i organizuar ,mafja me e felliqur, shteti me i korruptuar ne Evrope. Kete nuk e them une por instancat e larta te Evropes.
Sigurisht nuk kishte se si ndodhte ndryshe me nje Qeveri me prejardhje komunisto-barbare.

Nuk ishte Berisha ai qe u puth me Milloshevicin ne Krete, por Idoli yt Nano pak para se te ndodhte eksodi tragjik i 1 milion kosovareve.

Trafiku ne Shqiperi s'do te ndalet deri sa ne vend ka varferi dhe skamje, s'do te ndalet deri sa soji e sorollopi yt perfaqesojne qeverine me te felliqur ne Evrope. Por sdo te jete e larget dita kur populli i pervuajtur do tju shporrin dhe sdo tju ngeli gje tjeter vec te shqyheni B***** rrugeve te Amerikes.....

109UV

Primus registratum

Fillimisht postuar nga rosuja:
[qb] Nuk ishte Berisha ai qe u puth me Milloshevicin ne Krete, por Idoli yt Nano pak para se te ndodhte eksodi tragjik i 1 milion kosovareve. [/qb]
si ka mundesi te akuzosh nanon per tradheti kur ai takoi miloshevicin ne nje ambient nderkombetar ku shtrengimi i duarve eshte protokoll, dhe lavderon berishen qe i shiti nafte serbise ne kohen kur ajo shkaterroi ballkanin. te ishte berisha ne pushtet ne 99 do i kishte shitur serbise nafte ne shkoder nderkohe qe kosova behej shkrumb.
tjeter, si mund t'ja faturosh skafistet nanos ti kur ne kohen e berishes skafet niseshin ne mes te dites mer.

megjithate, eshte e kote te mundohesh te bindesh nje orangutang qe te arsyetoje si njeri.

kastriot

Primus registratum

[qb] Ha ha ha

Une s'kam nevoje per miratimin tend o kacurel. Harrove qe "une" te futa ne burg dhe "une" te nxorra nga burgu. "Une" prape studioj ne shkollat me te mira, jetoj me mire se ty, dhe jam me i kamur nga aty......... [/qb]
<span style="font-weight: bold">Ore po kaq njeri zemerngushte te varfer ne shpirt si ty nuk me kane zene syte deri tani. Ik ore shko vizitohu tek ndonje doktor se ndoshta gjen shpetim!</span>

kastriot

Primus registratum

Fillimisht postuar nga rosuja:
[qb] .....

TI Martin duhet te kesh nje arsye te forte qe shan maloket vend e pa vend. Trego o vlla pa frike cfare te kane bere , te kane bere ndonje gje ne nderin e familjes(nenen a motren)?
.........[/qb]
<span style="font-weight: bold">Po pyete mor rosuja se mos e ka ngaterruar ndonje &quot;malok&quot; trupmadh me mamane ose motren e bukur dhe i ka shkaktuar keshtu dhembje te medhaja ne prapanice.
Pyete mor te shkretin se duket qe paska vuajtur shume saqe e kane lene mend e kokes &lt;img src=&quot;/pf/images/graemlins/tongue.gif&quot; alt=&quot;&quot; /&gt;
goofy.gif
lol.gif
</span>

Martin Gora

Primus registratum

E di, e ke fjalen per skamjen qe shqiptaret pane kur humben cdo kacidhe dhe shtepite e tyre nga &quot;Gjigandet ekonomike&quot; te Malokut Sale.

Ah po per ty me siguri duhet te jete konfikt jug-veri. Cdo gje per ty eshte konflikt jug-veri. Ndjenja e viktimizimit te ben ty qe te steriotipizosh veten perpara se te te steriotipizojne te tjeret. Le pastaj kujton se je nga ata mund te te bejne edhe dem. Ja edhe Kaci ketu e ka mendjen te vrima e by****, me siguri i kujtohet gardiani i Burgut.

Edhe revolucionin ne 97 e beme ne, kurse ju gjithcka e bete perfekte, edhe pse i vodhet 1.2 miliarde dollare shqiptareve dhe i zhytet ata ne mjerim absolut, i late pa kursime, pa shtepi dhe me nje ekonomi qe e shkaterruat me politiken e gjendjes se shokut &quot;Oburra te djegim se e ke bere komunizmi&quot; , ju s'bete asgje keq, dhe shqiptaret duhet te pranonin cdo hajduteri mbi kurriz, hajduteri votash, lirishe e te drejtash, dhe humbjen e cdo qindarke vetem e vetem per tiu mbajtur ju ne pushtet.

Shqiperia nuk kishte pse te orientohej drejt kesaj natyre dhe jete plot konflikt dhe urrejtje. Fillimi i ri, dhe vizioni i ri i shqiptareve nuk ishte ai i mendimit bajraktaro-barbar qe aplikoi Berisha dhe kokepalaret e tij mbas 92, ku kundershtari politik futet ne burg, rrihet, persekutohet, dhe ambienti politik shqiptar orientohet drejt urrejtjes dhe hakmarrjes. Ne nuk kishm nevoje per keto.

Por ja ti prape nuk del dot nga natyra jote maloko-bajraktare dhe duhet ta quash Nanon armik vetem e vetem ai beri detyren e tij si diplomat dhe politikan dhe u perpoq te gjeje gjuhen e perbashket edhe me kundershtarin e vet Milosevicin ashtu sic bejne sot te gjithe kombet e civilizuar. A nuk beri Rugova, aleati i Sales te njeten gje?
A nuk ishte Nano me pas ai qe e perdori marrveshjen me Milosevicin ku ky i fundit angazhohej per respektimin e te drejtave te shqiptareve ne Kosove, kunder tij gjate luftes se Kosoves, duke e paditur Milosevicin si nje njeri qe nuk respekton asnje marrveshje, pra nje njeri me te cilin eshte e kote te flasesh? A nuk ishte Nano ai qe fare hapur mbeshteti UCK, jo vetem brenda por edhe ne arenen nderkombetare? A nuk ishte Thaci ai qe deklaroi ne New York se pa Nanon nuk do kishte lufte ne Kosove?

A nuk ishte Berisha ai qe beri 300 milione dollare kontrabande me Serbine per te lubrifikuar makinen e saj vrasese, a nuk ishte ndermarja e PD &quot;Shqiponja&quot; qe shiste nafte me trena ne Serbi, parate e se ciles financuan edhe fushaten 2 milione dollareshe te Saliut per referundumin e Kushtetutes se tij te deshtuar. Por ja ku duket maloku, jo veriori e as malesori por koketrashi dhe anadollaku,...duket pikerisht ketu kur nuk dallon dot se kur nje lider ka pergjegjesi per te bere lufte dhe konflikt, nga kur ai duhet te bej diplomaci e politike.

Per ju vetem burra me kame ne brez ka. Bjeri, digje e shkaterroje si qemoti.

kastriot

Primus registratum

Fillimisht postuar nga kastriot:
[qb] «Ma Tirana annega nell'illegalità»

«L'Albania non è un paese in transizione verso la liberaldemocrazia. Soltanto una piccola parte della sua economia è legale. La criminalità imperversa ovunque». Parla lo scrittore Fatos Lubonja, premio Moravia 2002

CLAUDIO BAZZOCCHI

Abbiamo intervistato a partire dal tragico evento di Valona lo scrittore Fatos Lubonja, l'intellettuale albanese più lucido nell'analizzare la realtà sociale e politica del suo paese Di Lubonja, premio Moravia nel 2002, è in uscita presso la Casa editrice il Ponte un libro intervista sulla sua storia di prigioniero politico ai tempi di Hoxha e sulla situazione attuale dell'Albania e dell'est europeo.

In Italia ci si meraviglia di quanto è successo, dal momento che si pensava che il traffico di esseri umani dall'Albania fosse un problema superato

Solo chi non conosce bene l'Albania, può meravigliarsene. L'Albania non è un paese in transizione che si avvia verso la liberaldemocrazia e il libero mercato. Il fabbisogno albanese è di 2 miliardi di dollari. Di questi solo 350 milioni derivano dall'economia legale. Altri 350 provengono dal traffico di droga ed esseri umani, 175 milioni dalla prostituzione e 600 dalle rimesse degli albanesi che lavorano all'estero. Il rimanente delle entrate albanesi è rappresentato dai crediti e dagli aiuti stranieri. Se queste sono le cifre come si può pensare che il traffico di esseri umani finisca? Esso è parte integrante di un'economia del genere!

Ma perché comunque il fenomeno è stato meno visibile negli ultimi mesi?

Il governo è stretto fra le pressioni dell'economia criminale e quelle dell'Occidente. Si è allora trovato il modo di rendere i traffici meno visibili, anche concentrandosi di più sul traffico di droga che su quello esseri umani. Dobbiamo sapere inoltre che, a differenza dei tempi di Berisha, ora tutta l'economia albanese, compresa quella criminale, è in mano a pochi monopoli, e per questo motivo le iniziative criminali sono meno visibili. Nei primi anni Novanta tu potevi vedere le persone che partivano dalle spiagge di Valona sotto gli occhi di tutti. Ora l'impresa criminale monopolista s'è fatta più accorta e nulla viene lasciato allo spontaneismo.

Hai parlato di grandi monopoli criminali, e ho capito che non ti riferivi solo ai traffici

Sì è così, alcuni grandi monopoli - o famiglie se preferisci - gestiscono tutta l'economia e sono i veri padroni della scena politica. In Albania non esiste il problema del crimine organizzato, l'Albania è gestita dal crimine organizzato e la classe dirigente albanese è al servizio dell'economia criminale a partire da Fatos Nano, che non può e non vuole fare nulla contro di essa. Un esempio. In Albania, gli stessi pomodori provenienti dalla Macedonia costano 4 volte di più che sul mercato bulgaro. Il perché è semplice. Il ministro dell'agricoltura Duka è quello che da anni detiene il controllo di tutto il mercato alimentare albanese e dalla sua posizione attuale di ministro dell'agricoltura si arricchisce sempre di più sulla pelle della povera gente, costretta a comprare i prodotti al prezzo deciso dal suo apparato monopolistico. Ora questo ministro è diventato anche padrone di una televisione privata ed è uno degli uomini più vicini a Fatos Nano.

È ancora possibile definire il partito socialista un partito di sinistra?

Assolutamente no. Se nel periodo comunista noi eravamo in un sistema caratterizzato dal massimo di eguaglianza e dal massimo di autoritarismo, ora abbiamo un sistema con il massimo di ineguaglianza e il massimo di autoritarismo, insomma un sistema fascista che attua la spoliazione sistematica delle risorse della povera gente. Sempre più businessman entrano nel partito socialista, anzi possiamo dire che ne sono i veri padroni. Non è un caso che alle ultime elezioni amministrative dell'autunno scorso la percentuale dei votanti sia stata solo del 25%. C'è una forte crisi di rappresentanza del sistema politico albanese, e la stessa base delle tradizionali roccaforti socialiste non va più a votare perché non si sente rappresentata da questi ricchissimi uomini d'affari.

L'esempio di Tirana, soffocata dalla speculazione edilizia sotto la gestione di quella che era una ex giovane promessa della sinistra albanese - Edi Rama - è molto significativo da questo punto di vista

Tirana è in mano a pochi grandi costruttori e ad una gigantesca speculazione edilizia, che elimina giorno per giorno gli spazi pubblici della città e non si cura affatto dei bisogni sociali della popolazione. Tu puoi vedere grandi palazzi, casermoni bruttissimi senza verde e senza servizi, grandi magazzini che nascono da un giorno all'altro, mentre i bambini non hanno scuole degne di questo nome, né servizi sanitari, biblioteche, piscine ecc... È questa la politica di sinistra del sindaco socialista di Tirana? Proprio Edi Rama è uno di quelli che nei dibattiti televisivi dice che l'Albania ha bisogno di riforme standard, che non esistono riforme di destra e di sinistra e che il pubblico va privatizzato per il bene del paese. Ovviamente non si limitano a privatizzare. Gli introiti della privatizzazione servono infatti a foraggiare una burocrazia corrotta e avventuriera, la stessa che abbiamo visto all'opera nella tragedia di sabato scorso: il capo dell'antiterrorismo, il capo della polizia stradale di Valona e il vicedirettore del porto.

Possiamo allora dire che l'economia criminale ha approfittato in questi anni della deregulation imposta dalla Banca Mondiale e dal Fondo Monetario Internazionale?

Sì certo, hanno approfittato dello smantellamento dello stato e delle sue prerogative, anche se va ricordato che gli albanesi all'inizio, a causa della loro chiusura precedente, non avevano una cultura civile e gli anticorpi sociali e politici in grado di controllare il potere. Diciamo che non è stato solo colpa della Banca Mondiale, anche se quello che dici è vero.

Di tutto questo gli intellettuali in Albania discutono?

I più sono parte del sistema, e si alimentano del sangue e del sudore della gente. I giornali in cui scrivono, le case editrici per le quali lavorano, i ristoranti e gli hotel che frequentano sono stati costruiti con i soldi del sistema di potere criminale che tiene insieme affari, politica e sistema mediatico. È il modello Berlusconi!

Marre nga &quot;il manifesto&quot; [/qb]
Fatos Lubonja, PREMIO MORAVIA 2002, Ish i Burgosur politik ne kohen e Diktatures.

Lu

Primus registratum

Martin,

O koqe kandari, e kam fjalen per skamjen e varferine qe ka pllakosur nen qeverisjen mafioze te 7 qeverive qe keni nderruar ne 7 vjet.
Sigurisht sipas jush qe jetoni andej nga Amerika nuk ka skamje kendej nga ne. Po hajde o borzilok na bej nje vizite ktej nga malet tona, te jesh i sigurte se nuk do gjesh Paris Hilton ne Simple Life, por Lulin e vocerr pa tollumbe fare, se ai i Migjenit i kishte tollumbet te pakten. Se ata te vobektit e 9 janarit sipas jush po shkonin ne piknik ne mes te dimrit. Apo e harruat ate familjen nga Hasi me 6-7 femije ne prag te vdekjes nga uria e te ftohtit. Te jesh i sigurte se nga keto ke sa te duash. Edhe atehere sikur tani per gomonen ishin gazetaret qe dhane sinjalin. Hajde dhe shihni realitetin shqiptar dhe mos kakarisni si pulat kodra mbas bregut ose kodra mbas oqeanit.
Vertet u be kontrabante nafte nen qeverisjen e PD, por kete nuk e beme ne (Maloket e Berishes). Te pakten Aleksander Meksin, Tritan Shehun, Genc Pollon etj, etj, nuk i njoh per malok more trendafil.

Kjo nuk do te thote aspak qe ne luften e Kosoves ne 99-ten Qeveria jone e nderpreu shitjen e energjise elektrike per Serbine. Dhe ne shqiptaret ketej pa drita. Nuk e beson?
Hajde pra per vizite ketej se kemi edhe hidrocentralin ketu ti shohim ststistikat.

Ore brumbull, kush e bente trafikun e armeve me Kosoven gjate luftes me makinat e policise e njerezit e policise? Nuk e di ? Hajde pyet kalamajte e lagjes time. Sigurisht qe do ta mbeshteste Nano Thacin, se ato kamionet qe shoqeroheshin me makina policie, ishin me arme ore arme dhe jo krom, dhe shiteshin ore trangull e nuk faleshin....

...MIRE THA AI, KOMUNISTET NUK DOREOHEN KURRE!!!

babi

Primus registratum

smash.gif
Ej po me duket vetja si ne parlamentin shqiptar!
smash.gif

Megjithate ne Shqiperi, politika manipulon cfaredolloj geje, si e djathte si e majte qofte ajo, e me duket se ketu eshte edhe sekreti i suksesit dhe jetegjatesise se politikaneve, ata na hedhin ne (popullit) ca kocka (ngjarje, veprime) e ne zihemi si qente.

Vallahi si Sala, si Nano e aplikojne mire fjalen e urte te ketij te shkreti popull:

[qb]&quot;QENTE LE TE LEHIN, KARVANI SHKON PERPARA&quot;[/qb]

wave.gif

asim

Primus registratum

[qb] Ha ha ha

Une s'kam nevoje per miratimin tend o kacurel. Harrove qe &quot;une&quot; te futa ne burg dhe &quot;une&quot; te nxorra nga burgu. &quot;Une&quot; prape studioj ne shkollat me te mira, jetoj me mire se ty, dhe jam me i kamur nga aty. Ti prape tek &quot;une&quot; vjen e falesh per kompesim prape tek &quot;une&quot; vjen per strehim po ashtu. Prape &quot;mua&quot; me kerkon qe te te integroj ne shoqerine shqiptare, tek shkollat e mia kerkon te studiosh, nga profesoret e Hoxhes kerkon te mesohesh. Prape nga &quot;une&quot; udhehiqesh. Ndoshta ish-komunistet u bene ca demokrate e ca socialiste mbas 92, por prape ata ngelen ne maje, ata iu udheheqin per mire apo per keq, ju prape jeni bishti i kavallit, prape jeni ne meshire te vullnetit te tyre. Erdhet ne Tirane dhe ne vend te shtregonit duart ne paqe me luftuat mua, e menjehere u kthyet ne llumin e shoqerise, menjehere ua mbyllen deren ne surrat, aty ne geto ne Bathore jetuat dhe iu steriotipizuan si Maloke koketrashe apo njerez te eger.

Ti nuk me lufton dot mua o kungull, ti s'ke as kapacitet dhe as potencial ta besh kete, historia e ka vertetuar kete tashme per 60 vjet. Do me shume prova se kaq? Djale oficeri apo nip cobani, une prape jam masteri yt. Ose meso te bashkjetoshe me mua, ose ne mal me ariun ke per te jetuar. Une prape te afirmoj ty dhe jo ti mua, prandaj mos e kafsho ate dore qe te nxori nga balta.

He pra kujt i iku bleta tani, mua apo ty? Mire i thone &quot;Edhe dhi e zgjebosur, edhe bishtin perpjete&quot;. Rri o mavri urte aty, e gezoju ndonje kocke qe te hedh une, se po te jete per lufte, ti perfundon ne Spac edhe per 50 vjet te tjera. [/qb]
ore martin ai kercenimi yt eshte si ai kercinimi i buburrecit qe i ben elefantit.ti si djal oficeri dhe nip cobani mund te hedhesh nje hap por te dytin ti nuk mund ta hedhesh dot sepse ti nuk e ke ate trashegim por ke perfituar nga momentet historike te shkarjes se njerizimit dhe iluzioneve qe paten se cobani munt te behet dhe president,dhe bankier,dhe menaxher etj.por kaha eshte duke ardhur qe punet te ndahen dhe secili te marr ate qe i takon d.m.th ti si nip cobani dhe me si bir oficeri te shkosh pra me dele se ke pervoj te trashegur dhe ti ruash delet nga ujku me medoden ushtarake qe te ka mesuar baba.ne nga jugu themi se nga gorrica nuk mundt te vjelesh moll por vetem gorrica.pra dhe njeres si ty jan veten gorrica te pa pjekura.

DFV

Primus registratum

Martini 1 dhe gjergji e ndonje tjeter,me vjen keq kur lexoj shkrimet tuja me sharje dhe kundra sharje me nje fjalor shume te pa pershtashem te pakten per kete forum.
C'eshte e verteta ne kete furum ne shkruajme per politiken dhe hallet qe ka Shqiperia dhe populli jone,jo se atje ne Shqiperi do na lexojne ne dhe te gjitha do ndryshojne si duam ne dhe vet populli,por nisur nga deshira per te cfaqur mendimet tona per te ardhmen,pjese e se ciles jemi edhe ne,duam te shkembejme mendime ,ide ,vlera duke mesuar nga njeri tjetri dhe pse jo per ti vene ato edhe ne sherbim te vendit tone.
Pra le te flasim per ate qe eshte me e mire per Ne vet por edhe per te ndertuar nje te ardhme me te mire per popullin shqiptare te pakten ketu ne leter.Le ti lem sharjet dhe ofezat personale dhe te cfaqim opinonet tona ne radhe te pare duke respektuar njeri tjetrin por dhe duke kendershtuar me fakte dhe argumenta te sakta.

woooooow

Primus registratum

Fillimisht postuar nga mistrec-sarande:
[qb] Kush ka shkruar gjithe keto filozofira ketu
rolleyes.gif
Gjysma e forumit nuk dine sa bejen 1+1=?. [/qb]
mistreco mos na fol me kunja po bjeri trroç muhabetit &lt;img src=&quot;/pf/images/graemlins/laugh.gif&quot; alt=&quot;&quot; /&gt; &lt;img src=&quot;/pf/images/graemlins/laugh.gif&quot; alt=&quot;&quot; /&gt;

asim

Primus registratum

rilindja demokratike Mirë se vjen Fatos historia, Prapa të vjen lemeria&quot;

Nga Bardhyl LONDO*

Zoti kryetar,

Zotërinj deputetë,

Zotërinj kongresmenë

Dje, isha në Gjirokastër. Qyteti i bukur i jugut që dukej sikur dhe ai është gati t&amp;#8217;i hipë gomones për shkakun në të cilin e ka katandisur qeverisja juaj, kishte hedhur vellon e zisë. Sepse ndryshe nga kantonizimi i Shqipërisë që ka sjellë qeverisja juaj, duke i ndarë qytetet apo krahinat në qytete me nënë dhe në qytete me njerkë, shqiptarët janë vetëm një. Dhe ashtu si çdo gjë të mirë apo të keqe që shqiptarët e memorizojnë në kujtesën e historisë, unë po ju sjell pak vargje që rapsodët e jugut kishin ngritur për lemerinë e 9 janarit dhe për figurën e kryeministrit. Kryeministri kongresmen, ashtu siç u shpreh vetë në kongresin socialist, e bëri vërtet historinë. Dhe ja cila është historia e tij.

Po citoj vargje të rapsodëve gjirokastritë:

&quot;Mirë se erdhe Fatos djali,

Se me ty na mori djalli.

Mirë se vjen Fatos skafisti,

Se me ty na doli shpirti.

Mirë se vjen Fatos kongresmeni,

Se me ty në det do vemi...

Mirë se vjen, o, zog i lirë,

Ti pi xhin, ne pimë hirrë.

Mirë se vjen, o, prijës i rrallë

Ti pi verë, ne s&amp;#8217;kemi dhallë.

Mirë se vjen Fatos historia,

Prapa të vjen lemeria.......&quot;

Zotërinj,

Gomonet nuk janë një fenomen i ri, as në historinë e Shqipërisë, as në historinë botërore. Për herë të parë gomonet u dukën në kohën e pushtimit otoman. Pushtimi i huaj përzuri prej Shqipërisë fisnikërinë, ajkën e kombit. Herën e dytë, gomonet u dukën në vitin &amp;#8217;44 kur u vendos pushtimi komunist. Përsëri një pjesë e mirë e shqiptarëve u detyruan të lënë atdheun e tyre. Por faqja më e tmerrshme dhe më e turpshme e gomoneve është rishfaqur pikërisht gjatë sundimit të kryeministrit kongresmen Fatos Nano, i cili, ashtu si Enver Hoxha që shpalli se do të bënte historinë, edhe kryeministri aktual shpalli të njëjtën gjë.

I pari shpalli se historinë do ta çante, siç e çau me shpatë në dorë. I dyti po e çan historinë me gomone.

I dyti është i vetmi kryeministër në botë dhe flet për suksese të qeverisjes, që i bie gjoksit dhe vetëmburret pikërisht në çastin kur deti përpiu me dhjetra shqiptarë.

Po, zoti kryeministër. Suksesi juaj më i madh qeverisës është tragjedia e gomoneve të 9 janarit. Kjo është e vetmja histori që ka shkruar dhe mund të shkruajë kryeministri aktual. Kjo është e vetmja qeverisje që ka realizuar mbretërimi i tij.

Por historia e kryeministrit, zotërinj, ka edhe më. Ajo i shton qeverisjes socialiste edhe një damkë më të shëmtuar. Në rast se gomonet dy herët e para u dukën në kohë të turbullta apo relativisht të lashta, gomonet tani janë shfaqur në kohë moderne. Ndërsa kryeministri lahet pishinave të ngrohta të hoteleve të Europës, shtetasit e vet i detyron t&amp;#8217;i gëlltisin humnerat e detit. Ndërsa kryeministri shoqëron verën luksoze me fruta deti, peshqit hanë shqiptarët e mjerë humbëtirave të Adriatikut. Ndërsa kryeministri bredh i shoqëruar vendeve turistike të Europës, shqiptarët e mjerë i shoqërojnë peshkaqenët e pamëshirshëm dhe mishëngrënës. Ky është kryeministri shqiptar dhe historia e tij.

Në historinë botërore njihet se gjithmonë xhelati nuk shkon në varrimin e viktimës, pasi e ka vrarë dhe masakruar atë. Ju kujtohen rastet ku Ledi Makbeth lante duart sa herë që bënte krime. Ju kujtohet Ponc Pilati se si lau duart menjëherë pas krimit. Të njëjtën gjë bën edhe kryeministri kongresmen. As ai, askush nga ekipi i tij qeverisës nuk mori guximin të shkojë në varrimin e atyre shqiptarëve fatkeq. Përse? Sepse xhelati nuk mund të shkojë kurrë tek viktima që ka masakruar. Ndryshe mund ta tradhtonte ndonjë detaj i vogël dhe krimi do të zbulohej. Historia e fshehjes së krimit është historia e kryeministrit kongresmen.

Edhe sot, kryeministri vazhdon t&amp;#8217;i mbetet i palëkundur traditës së krimit. Kryeministri, gysëm Ledi Makbeth, gjysëm Ponc Pilat, përpiqet t&amp;#8217;i lajë duart e përgjakura dhe t&amp;#8217;i rivrasë ata përsëri ose duke e kaluar fajin tek të tjerët, ose duke akuzuar vetë viktimat. Ndryshe nuk ka si shpjegohet fakti që në të parin prononcim zyrtër televiziv pas vakancave të tejzgjatura, fjala e parë e kryeministrit ishte fajësimi i viktimave për kalim të paligjshëm të kufirit. Kjo është historia që do të shkruajë dhe po shkruan kryeministri kongresmen.

Të jeni të sigurt se po vazhdoi historia e këtij kryeministri, do të shohim ndonjë ditë njerëz që do t&amp;#8217;i tërheqin zvarrë nëpër qytete, siç ndodhi në vitin 1990 në Sarandë vetëm se ata tentuan të kalonin pa leje kufirin.

Zoti kryeministër,

Historia që po shkruani ju, është historia e kantonizimit të Shqipërisë. Ju keni dënuar me hakmarrjen tuaj primitive një nga qytetet tona jo vetëm më të mëdha e më të rëndësishme, por një nga ato qytete që përbën palcën e kombit dhe të genit shqiptar. Dënimi i Shkodrës fisnike që e keni filluar qysh me ngjarjet tragjike të 2 prillit, është një nga krimet më të shëmtuara të historisë suaj si kryeministër. Dikur, të njëjtën gjë bëri edhe Enver Hoxha. Ai u hakmor ndaj Shkodrës në mënyrë barbare qysh sapo erdhi në pushtet. Ky është turpi juaj. Ky është akti barbar që nuk do t&amp;#8217;ua falin kurrë jo vetëm shkodranët, por asnjë shqiptar. Kjo është historia që po shkruani ju zoti kryeministër dhe për të cilën ju i bini gjoksit para kongresmenëve tuaj.

Zoti kryetar,

zotërinj deputetë,

Në rast se deri tani ky Parlament binte erë vjedhje votash dhe korrupsion, tani bie erë kufomë. Shikoni si vërtiten nëpër tavan dhe mure shpirtrat e atyre që mbyti në det historia që po shkruan kryeministri kongresmen. Hapni veshët mirë dhe dëgjoni si po jehojnë në Parlament klithmat e atyre fatkeqëve. Në rast se nuk i shikoni dhe dëgjoni këto shpirtra dhe këto klithma, atëherë ju nuk keni as sy, as vesh. Unë nuk i drejtohem kryeministrit, sepse e di që i mungojnë këto shqisa. Unë i drejtohem një pjese të deputetëve socialistë, sepse besoj se shumica e tyre nuk mendojnë siç mendon dhe vepron kryeministri dhe kryetari i tyre. Unë e ftoj këtë pjesë deputetësh të mbështesë mocionin e opozitës, sepse kështu do t&amp;#8217;i japë një fije qetësie dhe shprese shpirtrave të atyre që tani prehen të pafajshëm. Do t&amp;#8217;u japë pak shpresë shqiptarëve, por do të qetësojë deri diku edhe ndërgjegjen dhe moralin e tyre.

Ndryshe kjo sallë do të mbushet gjithmonë me shpirtrat e atyre që përpiu Adriatiku, ndryshe në këtë sallë do të jehojnë përjetësisht klithmat tragjike të atyre fatkeqëve. Dhe së fundi, ju bëj thirrje të bashkoheni me mocionin e opozitës, sepse përndryshe dhe në ditët që do të vijnë, do të detyrohemi të përsërisim refrenin:

&quot;Mirë se vjen Fatos historia,

Prapa të vjen lemeria&quot;.

*Fjala në debatin parlamentar të datës 17 janar 2004 për tragjedinë detare të 9 janarit

kastriot

Primus registratum

<span style="font-weight: bold"> &quot;Mirë se erdhe Fatos djali,

Se me ty na mori djalli.

Mirë se vjen Fatos skafisti,

Se me ty na doli shpirti.

Mirë se vjen Fatos kongresmeni,

Se me ty në det do vemi...

Mirë se vjen, o, zog i lirë,

Ti pi xhin, ne pimë hirrë.

Mirë se vjen, o, prijës i rrallë

Ti pi verë, ne s'kemi dhallë.

Mirë se vjen Fatos historia,

Prapa të vjen lemeria.......&quot;</span>

kastriot

Primus registratum

<span style="font-weight: bold">Krimet e kryera nga disa mbeshtetes te Nanos dhe lista e emrave te tyre</span>

2.6. 1992 Grabitet arka e kursimeve numër 8 Tiranë
29.1.1993 Grabiten në degën e valutës së Bankës së Kursimeve, 214 mijë dollarë, 142 mijë dhrahmi, 80 milionë lireta, 50 milionë marka.
30.6.1993 Grabitet pistoleta, policit Demir Lani në afërsi të “Vasil Shantos”
15.12.1993 Vritet tek 21-dhjetori, Sami Jata
17.12.1993 Grabitet shoqëria “Suisser”, 15.392 dollarë
17.6.1994 Grabitet përsëri “Suisser”, 5 mijë dollarë
29.7.1994 Grabitet agjencia e fluturimeve “Alitalia”
11.8.1994 Shoqëria “Shkumbin Petrol” grabitet në mes të ditës, merret kasaforta dhe hapet me shpërthim
12.10.1994 Grabitet shoqëria “IAP”, 3 mijë dollarë, plagoset roja Eduard Trimi
13.12.1994 Vidhet me pasojë vdekjen Pal Prendi nga Vlora, punonjës i pikës së grumbullimit të parave të “Gjallicës”. Grabiten 2 arka me para. Shuma 3 milionë lekë.
14.1.1995 Grabitet argjendaria “Agron”, 576 377 lekë
20.1.1995 Grabitet arka e kursimit në Vlorë, 2.539.500 lekë
21.1.1995 Grabitet “INSIG
1.3.1995 Grabitet firma “Roial”
3.3.1995, Grabitet ndërmarrja e lëndëve djegëse Tiranë
12.4.1995 Vritet dhe më pas i merren lekët Pirro Kominit, transportonte lekët e VEFA-s në banesën e tij në afërsi të Gjykatës së Tiranës, 18 milionë e 500 mijë lekë
15.6.1995 Grabitet fabrika e sfungjerit
31.10.1995 Rrëmbehet fëmija Erjon Nushi, prindërve u kërkohen 200 mijë dollarë për lirimin e tij
12.1.1996 Grabitet arka e VEFA-s në Vlorë, 145 mijë dollarë
18.4.1996 Grabitet BKT, dega Vlorë 22 milion lekë
26.2.1996 Akti terrorist tek supermarketi VEFA në Tiranë, vriten katër persona plagosen 17 të tjerë
26.7.1996, Vritet ish-drejtori i burgjeve Bujar Kaloshi në afërsi të shtëpisë së tij
11.10.1996 Bëhet kontrolli i banesës së marrë me qira nga Enkelejd Agaj, kapet një arsenal i madh armësh

<span style="font-weight: bold"> Orik Aredin Shyti
Altin Dolor Arapi
Leart Aredin Shyti
Enkeled Myrteza Agaj (i vrarë)
Nikolin Agim Novruzi
Gentian Enver Caka
Kreshnik Defrim Spahiu
Roland Sulo Shyti
Dritan Dylber Hate
Asho Agim Novruzi
Gezim Sali Gjoni</span>

gentilushi

Primus registratum

Keto jane pak qe ke shkruar ti.PO ka akte e gjera qe as ty e mua nuk na shkon mendja.Sa per kontributin e dy te medhenjve te politikes shqiptare ne luften e kosoves eshte vertetuar qe BAZAT E para te UCK U FORMUAN NE MALESINE E MADHE NE KOHEN KUR ISHTE PRESIDENT SALI BERISHA.SHkurt ja ku eshte kontributi.Sa per tosin nuk di gje cfare ka bere ne 99' kur plasi lufta ne kosove.
pershendetje

Xhaferr

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Cicero:
[qb] Keto jane pak qe ke shkruar ti.PO ka akte e gjera qe as ty e mua nuk na shkon mendja.Sa per kontributin e dy te medhenjve te politikes shqiptare ne luften e kosoves eshte vertetuar qe BAZAT E para te UCK U FORMUAN NE MALESINE E MADHE NE KOHEN KUR ISHTE PRESIDENT SALI BERISHA.SHkurt ja ku eshte kontributi.Sa per tosin nuk di gje cfare ka bere ne 99' kur plasi lufta ne kosove.
pershendetje [/qb]
bazat e para te ucks u formuan ne 1990 nga adem jashari dhe vellezerit e tij ne malesine e madhe kur president ishte ramiz alia.
sa per cka bere fatosi dhe nano per luften e kosoves pergjigjen e ke tek postimi i Martin1.
shnet