Jashte apo brenda?Pse?

juxhoxhjaj

Primus registratum
Jashte apo brenda?Pse?

Shume te rinje zgjedhin te shkojne jashte per studime edhe shume here nuk kane nje informacion te sakte por thjeshte duke pare ne TV kushtet mendojne se eshte me mire por TV jep me te mirat si rrjedhoj ka shume qe kane ngelur zhgenjer nga realiteti shpresoj qe te tregojne eksperienca ata qe studjojne jashte.
Une mendoj se eshte me mire ne shqiperi pasi vendi po zhvillohet dita dites dhe eshte mire ti perjetosh bashke me te zhvillimet sepse shume qe jane kthyer pas mbarimit nuk adoptohen dot me situaten.Shqiperia te ofron gjithcka te tjerat varen nga personi kam pershtypjen.

Hellena

Primus registratum
Re: Jashte apo brenda?Pse?

Kam pershtypjen se pengesa me e madhe eshte mentaliteti i njerezve atje .. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

M

Mortal

Guest

Ndryshimi eshte se jashte vendit njeriu i vendos vete rregullat, ne Shqiperia eshte shoqeria dhe familja qe e bejne kete gje. E kur kjo ndodh nuk i mbetet shume liri veprimi dhe zgjedhjeje njeriut aty. Pastaja dimri i kaluar e tregoi shume ecurine dhe perparimin e Shqiperise. Nqs Tirana nuk vuajti per drita, njerezit e Pogradecit krijonin qiririn nga qiriu. Mese normale te duash e te respektosh vendin tende, por kjo ndalon ketu. Kur qeveria e ketij vendi nuk parashtron oferta nga te cilat njeriu te zgjedhe, nuk ben kuptim qe dikush te vazhdoje te jetoje aty. Nuk do te sakrifikoja mireqenien time per hir te atdhedashurise dhe patriotizmit. Une skam bere shkolle te larte ne Shqiperia dhe nuk e di se si funksionon, por kur une them qe me vjen keq per vellain qe eshte student ne Tirane, te tjeret s'me hyjne ne sy fare.

E kuptoj qe jo te gjithe e kane mundesine per te studiuar jashte, dhe ne 'jashte' nuk nenkuptoj vetem Ameriken, por kur kjo mundesi te jepet duhet te shfrytezohet deri ne maksimum dhe ti thuhet 'Hello Globalizimit'.

pippo

Primus registratum

..... Je shume larg te vertetes mik ...
Te jap vetem nje shembull te vogel , pse ne universitet me me emer ne bote shkojne student nga gjithe bota, sepse pak a shume dituria nuk ka fund e te kesh mundesi te njoh sa me shume e sa me mire eshte zgjedhja me optimale e investimi me i mire per te ardhmen tende, per me shume duke qene se bie ne kontak me nje kulture tjeter [vetem mund te perfitosh] ...... Pastaj nese studentet shqipo nuk kthehen me ne Shqiperi edhe problem tjeter ....
Ti mund te jesh atdhedashes sa te duash po nuk eshte mire qe vjen ketu e genjen hapur.... Ose ne se do te na thuash se universitet shqipetare jane shume me te mira se ato europiane athere je akoma me larg te vertetes se nuk kam gjetur akoma nje universitet shqipetar ne klasifikimet boterore ......

Odea

Primus registratum

Supozimi qe vendi po zhvillohet duhet te shqyrtohet me tej pasi lloji dhe shpejtesia e zhvillimit jane shume te rendesishme. Shqiperia ndoshta po zhvillohet po me hapa teper te vegjel dhe jo shume te dobishem per institucionin e shkolles. Vetem nje njeri qe nuk ka studiuar kurre jashte mund te flasi kshu per shkollen ne shqiperi dhe ate jashte pasi te gjithe e dime, sic tha dhe faithless, qe shkollat me te mira ne bote kane nam per nje arsye, arrijne te japin nje nivel teper te larte edukimi por me teper, arrijne ti japin studentit nje jete te larmishme studentore (student clubs, organizata, etj) si dhe gjeja me kryesore, arrijne ti iu japin studentave mundesi te krijojne network connections me njerez te larte, te cilet ndoshta me vone do jene te dobishem ne karrieren e tyre. Keto gjera mik jane the three pillars of any good school dhe jo vetem qe duhen ndjekur nga studentet por dhe duhen adoptuar nga shkollat qe pretendojne te rriten ne nivel.