Ismail Kadare: Prania e dy shteteve shqiptare...

Ismail Kadare: Prania e dy shteteve shqiptare...

Ismail Kadare: Prania e dy shteteve shqiptare në Ballkan do të jetë e mirë për vizionin e shqiptarëve
Ilir Ikonomi
22-04-2006

Në një intervistë që i dha Zërit të Amerikës gjatë qendrimit në Shtetet e Bashkuara, shkrimtari i shquar shqiptar Ismail Kadare tha se me zgjidhjen e statusit të Kosovës, prania shqiptare në Ballkan do të jetë e fuqishme. Duke folur për ato që ai i quajti “dilema” tek disa shqiptarë lidhur me përkatësinë e tyre, ai tha se kombi shqiptar e ka vendin në Evropë dhe jo në Lindje. Ismail Kadareja erdhi në Shtetet e Bashkuara për të mbajtur një ligjëratë në Institutin Harriman të Nju Jorkut mbi marrëdhëniet mes letërsisë dhe tiranisë.

Zëri i Amerikës: Ky është një vit me rendësi për Kosovën, statusi i së cilës është në prag të zgjidhjes. Në Ballkan duket se do të krijohet së shpejti një shtet i ri. Çfarë prisni që të sjellë krijimi i këtij shteti të ri në psikologjinë shqiptare në përgjithësi?

Ismail Kadare: Me sa duket kjo do të ndodhë. Do të krijohet një tjetër shtet shqiptar në Ballkan, pra do të ketë dy shtete shqiptare. Për shumëkënd kjo u duk në fillim si pak e çuditëshme, e papranueshme. Këtu nuk ka asgjë të papranueshme, është normale. E papranueshme, e tmerrshme ishte që gjysma e kombit shqiptar nuk kishte liri, ishte në gjendjen e një kolonie. Kjo ishte skandaloze. Kurse zgjidhjet e tjera janë të gjitha logjike. Nuk duhet harruar që dikur, nëse hapim kronikat e Rilindjes, flitej për katër Shqipëri, ose katër vilajete siç quheshin. Prandaj këtu nuk ka asgjë të keqe dhe kjo është një përvojë që e njeh bota. Ka disa kombe që përbëhen nga dy shtete madje nga dy shtete e gjysmë. Pra, me sa duket, në një kohë të afërt në Ballkan do të ketë dy shtete shqiptare dhe kjo është një gjë e mirë për të gjithë hapësirën shqiptare, për vizionin e kombit shqiptar, për shtatin e tij, për përmasat e tij. Dhe kur trupi është më i plotë, edhe mendja bëhet më e plotë. Është diçka që i përshtatet kombit shqiptar dhe këtu nuk ka asgjë të keqe, përkundrazi ka një gjë të mirë: prania shqiptare në Ballkan do të jetë e fortë, e fuqishme. Kur them këto fjalë nuk i them sepse neve na duhet një prani e fuqishme për të uzurpuar ndonjë vend tjetër ose për t’u shtrirë diku ku s’na përket. Absolutisht jo. Kombi shqiptar do të gjejë shtatin e vet natyral. Se e ka gjetur këtë në një hapësirë unike ose në dy, kjo nuk ka shumë rëndësi. Kryesorja është që kombi shqiptar po hyn në Evropë me atë shtat që ka dhe jo me një shtat të gjymtuar siç ka qenë deri më sot.

Zëri i Amerikës: Kohët e fundit ju keni shprehur një farë ndjeshmërie për faktin që një pjesë e shqiptarëve priren të shohin drejt lindjes se sa drejt perëndimit, të cilin ju e konsideroni si vendin e natyrshëm të tyre. Cilat janë shkaqet e këtij preokupimi?

Ismail Kadare: Këtu kemi të bëjmë më tepër me një keqkuptim sepse nëqoftëse shqiptarëve do t’u shpjegohet mirë se çfarë është Lindja dhe çfarë është Perëndimi dhe përse ata i përkasin kontinentit evropian, atëhere nuk do të ketë dy mendime për këtë gjë por do të ketë një mendim. Natyrisht në çdo vend ka gjithmonë grupe të vogla që mendojnë mbrapsht dhe nuk u pëlqen kurrë mendimi i përgjithshëm por unë mendoj që vendi i shqiptarëve në Evropë është një vend objektivisht i natyrshëm, nuk është fryt i një propagande ose i një plani strategjik apo një shpikje. Shqiptarët e kanë pasur vendin në Evropë, e kanë dhe do ta kenë në Evropë. Nuk ka kontinent tjetër për ta. Prandaj vetë pyetja kur shtrohet, për mua përmban një element absurditeti. “Jo, po ne kemi edhe elemente nga Lindja,” thonë disa. Të gjithë vendet kanë elementë nga Lindja, disa herë edhe vende të largët. Të marrim Spanjën. Për shkak të një bashkëjetese relativisht të gjatë me botën arabe dhe myslimane, në kulturën, arkitekturën dhe gjuhën e saj ka gjurmë të kësaj bashkëjetese dhe kjo është normale, ashtu siç ndodh me të gjitha vendet. Por askush nuk mund të thotë se Spanja është midis Lindjes dhe Perëndimit. Ajo ka qenë dhe do të jetë gjithmonë një vend evropian. E tillë është pak a shumë pozita e Shqipërisë. Ne nuk jemi më afër asaj që quhet Lindje se shtete të tjera. Ka një sërë shtetesh që janë në kufi me Lindjen, shumë më afër se ne, prandaj s’ka pse ne t’i krijojmë vetes një lloj dileme të kotë, një lloj pyetje, hamendje, dyshimi nëse jemi më shumë kështu apo më shumë ashtu.

Zëri i Amerikës: Ka patur raste që në Shqipëri tensione ndërfetare janë rritur, përfaqësues të njërit besim fetar ankohen për veprime të besimtarëve të një feje tjetër, siç e kemi pare për shembull gjatë këtij viti. A është ende e vlefshme shprehja se marrëdhëniet ndërfetare në Shqipëri janë të shkëlqyera, apo kjo ka mbetur thjesht një formulë për t’u dukur mirë në sytë e botës.

Ismail Kadare: Nuk mendoj se ka qenë një formulë e sajuar për propagandë të trandafiltë, pra për t’u dukur mirë. Jo. Kjo ka qenë një gjë e vërtetë. Nëqoftëse do të kishte patur dizarmoni fetare, Shqipëria do të ishte shpërbërë prej kohe ose do të ishte tani një grumbull krahinash që kush e di se si do të kishin përfunduar po të ishin ndarë sipas feve. Kështuqë harmonia fetare, marrëveshja midis feve ka qenë një realitet, një gjë për të cilën shqiptarët janë krenuar me të drejtë. Sepse, duke qenë një popull shumë energjik në grindje, siç janë për fat të keq, ata do ta gjenin fenë si një vjegë, si një pretekst për t’u shpërbërë. Kjo nuk ka ndodhur dhe nuk ka pse të ndodhë tani. Natyrisht, në liri shfaqen probleme që për arësye madhore të robërisë nuk janë dukur më parë. Shqiptarët kanë patur probleme të tjera. Kur gjysma e Shqipërisë ishte shtypur nga komunizmi shqiptar dhe gjysma tjetër nga komunizmi serb, sigurisht që problemet fetare dalin në plan të dytë. Kështuqë kur vjen liria – Shqipëria dhe kombi shqiptar përgjithësisht, në shumicën e strukturës së vet janë të lirë - natyrisht që do të dalin probleme më të sofistikuara dhe prandaj del edhe problemi i kësaj harmonie fetare e cila, për mendimin tim nuk ka pse të rishikohet. Ajo ka qenë një përvojë shumë e vlefshme për kombin shqiptar por ajo duhet mirëmbajtur dhe duhet riushqyer, asaj i duhet bërë meremetim ashtu si çdo ndërtesë në këtë botë që kërkon mirëmbajtje.

Zëri i Amerikës: Sa rëndësi ka kërkimi i identitetit etnik apo fetar për shqiptarët në një botë ku kryefjala është globalizimi? Cfarë duhet harruar dhe çfarë duhet ruajtur në këtë identitet?

Ismail Kadare: Unë mendoj se identiteti shqiptar nuk bie ndesh me atë që quhet identitet evropian. Absolutisht jo. Evropa, që në themelet dhe në frymën e saj është Evropë e kombeve. Nuk është Evropa e fshirjes së kombeve. Nuk ka ndonjë Evropë abstrakte, të përgjithshme. Nuk ka ndonjë Evropë siç ishte doktrina e komunizmit sipas të cilës “jemi në radhë të parë komunistë pastaj kemi edhe kombësitë tona, jemi sovjetikë pastaj jemi edhe lituanezë, gjeorgjianë apo armenë” siç thuhej për kombet në ish Bashkimin Sovjetik. Jo. Evropa po ndërtohet si një Evropë e kombeve dhe jo si një Evropë e fshirjes së identiteteve. Prandaj, identiteti shqiptar si identitet themelor në Ballkan, është po aq i fuqishëm sa edhe identiteti grek, identiteti i sllavëve të jugut dhe s’ka pse neve të na shqetësojë një gjë e tillë. Ne kështu do të bëjmë pjesë në mozaikun evropian dhe kështu është e gjithë Evropa: në veri janë identitetet e vendeve skandinave, në qendër janë të tjera identitete, në perëndim të tjerë dhe në lindje të tjerë.

Zëri i Amerikës: Ndoshta vendet perëndimore nuk janë treguar aq dashamirës ndaj shqiptarëve, e kam fjalën te vështirësitë e mëdha që ende kanë ata për të udhëtuar në Perëndim. Duket sikur Perëndimi tregon një farë përbuzjeje ndaj faktit që shqiptarët janë ende të varfër. Kush e ka fajin në të vërtetë?

Ismail Kadare: Vështirësia për të udhëtuar në Perëndim është e përgjithshme. Ka një sërë vendesh, një pjesë e Evropës, nuk udhëton dot në Evropë. Kjo është e vërtetë. Është gjithashtu e vërtetë se për ne shqiptarët vitet e fundit është krijuar një lloj teprimi në këtë kah. Unë e kam ngritur disa herë që Shqipëria duhet të marrë masa për t’u mbrojtur nga racizmi antishqiptar. Çdo komb në Evropë e ka për detyrë t’i bjerë ziles së alarmit kur konstaton se me pa të drejtë – dhe gjithmonë racizmi është i padrejtë – ka shenja të racizmit. Unë e përsëris se ne nuk duhet të flemë mbi dafina por të shqetësohemi kur njerëzit tanë bëjnë gjëra të padenja por gjithashtu duhet të shqetësohemi kur pa të drejtë të tjerët na e teprojnë këtë gjë sepse racizmi krijon një kundërveprim shumë të keq tek një popull. Ai ose bëhet po ashtu racist ose egërsohet.

Zëri i Amerikës: Në ligjëratën që mbajtët në Institutin Harriman të Nju Jorkut ju folët për marrëdhëniet ndërmjet letërsisë dhe tiranisë. Tani që në Shqipëri tirania nuk ekziston më, me sa efektivitet po e shfrytëzojnë shqiptarët lirinë e fituar në aspektin e kulturës dhe të artit.

Ismail Kadare: Letërsia nuk përfiton e para nga liria, ndoshta përfiton e fundit. Letërsia është mësuar të jetojë në të dyja, edhe në mungesë të lirisë edhe në liri, prandaj ajo nuk përfiton përnjëherësh, përfitimi i saj është afatgjatë. Jeta shoqërore shqiptare do të ketë përfitime të tjera shumë të dukshme dhe i ka ndërkaq. Por në fund vjen arti sepse kalendari i artit është i ndryshëm, është shumë i ngadaltë, zhvillimi i tij është i ngdalatë dhe prandaj letërsia dhe artet jetojnë shumë gjatë sepse pjekurinë e tyre e arrijnë ngadalë.

Marre nga VOA
http://www.voanews.com/albanian/2006-04-22-voa1.cfm

zog

Primus registratum
Re: Ismail Kadare: Prania e dy shteteve shqiptare.

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />

Ismail Kadare: Letërsia nuk përfiton e para nga liria, ndoshta përfiton e fundit.

[/ QUOTE ]

ndersa une them qe letersia bile arti ne pergjithesi nuk perfiton hiç nga liria.

kjo shpjegon edhe pse tek kosovaret (shume me ne liri ideollogjike sesa tonen) nuk pati kadare, ose sot ne bote nuk ka shkrimtare te medhenj.

ilirjan

Primus registratum

thuaje cope;
demokracia shkaterroi ARTIN

une mendoj qe nuk eshte LIRIA pengese per ARTIN por "rendi i ri", prishja e hirarkise

eshte e tmerrshme kur shikon nje soliste te mrekullushme VJENEZE qe s,ka buke te haj dhe nga ana tjeter nje MAJMUN (kengetar) nga Bruklin qe jeton me vila lluksoze
puna eshte se ANTIVLERAT kane VLERE per "rendin e ri" te JUDES

Leshatani

Primus registratum

per "zog"un
ju kishit Kadaren, ne kemi A.Demaqin jo vetem shkrimtare por edhe patriot i cili u denua dhe mbajti 27 vite burg. Derisa Kadare ngrente se bashku me Enverin bile edhe shkruante me Enverin dhe per Enverin.

i_own_u

Primus registratum

kush esht Demaqi..? them se ti flet per Demaçin ai qe ka ato syzet by*h kavanozi, ehhh burr i nolt MitroviCari po esht içik si pall ta krahasosh me Kadaren..

te mos kishte bo 27 vjet burg dhe ndofta do ishte normal, po them se ju kan qelbezuar trut si ty dhe atij Lesh*ari

Leshatani

Primus registratum

gjuhe dhe kulture "kabuli" ke ti, nuk ta shohe per te madhe

Gysi

Primus registratum

mos ngaterroni vlerat artistike, letrare me vlerat njerezore. Duke i perziere muhabetet ne kete menyre nuk mund te merreni dot vesh.
keshtu si njeri, si patriot, une normalisht vleresoj me shume Demaçin, por si shkrimtar, nuk mund ti krahasojme dot. Pavaresisht se, ne fakt nuk kam lexuar asgje nga Demaci, por vetem e kam degjuar ne ato cka thote.

hawk

Primus registratum

Natyrisht Gysi ketu nuk po flasim per bagazhin letrare por per nje analize politike.Per te paren,pra letersia,Demaçi nuk mund te krahasohet me Kadarene dhe ketu eshte faji i atije(Leshatanit)qe ben krahasime te pavlera.Per te dyten pra per politiken edhe ketu Demaçi nuk mund te krahasohet me Kadarene pasi ky i fundit eshte bartes i te gjitha veseve te nje politikani ndryshe nga Demaçi i cili shquhet si nacionalist dhe atdhetare,pra virtyte qe i mungojne politikaneve shqipetare e aq me teper sahanlepiresit politikan Kadare. Mjafton te lexosh analizat e tija politike per te vertetuar politiken antishqiptare. Por me mire mos te flas keq shume pasi neser do ta kemi president.

Leshatani

Primus registratum

vlerat letrare te Kadarese kane te bejne edhe me personalitetin e tij, Kadarea ishte shoku-miku i Enverit dhe kurre nuk pati guxim te shkruan apo ta kritikoj Komunizmin lexo dreqin, dhe rrofshin GOMONAT dhe Kadarea iku per ne France.

OROSHI

Primus registratum

Un nuk e di se ku e shef ti "antishqiptarizmin" tek Kadare??Apo sepse ai na tregon nganjehere se si shqiptaret duhet te ndjekin rrugen per ne perendim dhe jo lindje?Ketu e ke inatin ti,shoku/bruder Hawk?

iriqi

Primus registratum

Per Kadarene vlen shprehja: Shkrimtar i madh, njeri i vogel.

zog

Primus registratum

i vogel t'duket ngaqe eshte ngjitur LART, edhe i madh (si shkrimtar) eshte per te njejten arsy.

hawk

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Un nuk e di se ku e shef ti "antishqiptarizmin" tek Kadare??Apo sepse ai na tregon nganjehere se si shqiptaret duhet te ndjekin rrugen per ne perendim dhe jo lindje?Ketu e ke inatin ti,shoku/bruder Hawk?

[/ QUOTE ]

Nga deklaratat e papergjegjshme politike.
Nga "leccaculizmi" i gjithe jetes se tije qe me xhaxhin deri tani.
Me sa shoh vetem ti ka probleme mes Lindjes dhe Perendimit ne nje kohe qe Europa Perendimore ka kohe qe lufton per heqen e ketyre kufijve dhe percaktimeve.
Mos harroj te te shkruaj se ne Lindje ndodhen shtete mjaft te zhvilluara,Japonia,Kina,"4 tigrat",Emiratat.
Ca t'ka dal gjeografia !? /pf/images/graemlins/laugh.gif

Me kujtohet bashkefshatari yt Fishat kur shkruante :

" afer me mbret t'Stambollit
me i bamun ball Nikollit"

...behu me perendimore nese kerkon te japesh shenja demokracie,kulture,tolerance.

hawk

Primus registratum

Nuk shikoj ndonje arsye qe ti Orosh te fluturosh me fantazi si avokat i Kadarese.
Ai te percmon dialektin,te quan injorant,njeri te eger,arkaik dhe kanunore,pra me nje fjale MALOK.Nuk te quan te barabarte me maloket e tjere te Permetit,Gjirokastres,Skraparit,Mallakastres etj etj.

Ka punuar deri ne fund per komunizmin aq sa ne e njohim me shume nga Kadare se E.Hoxha,ndryshe nga zona jote qe hiqet si antikomuniste.

Ndryshe nga ti qe je "nacionalist",Kadare jo vetem qe percmon nje pjese te popullit shqipetare brenda kufijve te sotem por nuk njeh dhe rrespekton gjakun e atyre qe luftuan dhe luftojne per liri e bashkim.

Pastaj ai ka dhe emrin Ismail,me teorine tende gjihcka qe ka lidhje me Islamin eshte fatkeqsi.
E cuditshme se si ti urren nje malok dhe nacionalist shume me te madh se ti si Baleta dhe mitizon gati na e ben te shenjte Kadarene!!
Por mendoj se e perbashketa e vetme eshte se Kadare pervec flamurit te antishqiptarizmit mbart edhe ate te antislamit.Tek ai kjo vjen si rrezultat i "kockes" qe i kane dhene per te lepire,kocke qe nuk i ka mungur gjate komunizmit.Ndersa tek ti dihet,eshte trashigimi gjenetike.

Por a mund te ec perpara atdheu me ca zagare dhe nje pakice qe mohon shumicen ose qofte edhe nje shqipetare po deshte ?!

MLK

Primus registratum

Te pakten Kadare nuk njihet si trafikan, hajdut, tutor prostitutash e kjo ndihmon shume me teper se sa pjesa me e madhe e shqiptareve neper bote per te rregulluar imazhin e Shqiperise.

hawk

Primus registratum

Cdo te thuash me kete se shqipetaret jane trafikante,hajdute,tutor !?

Apo do te thuash se mjafton te mos jesh i tille dhe dueht te behesh "shenjtore" ?!
Ne cilen kategori hyjne ato qe shesin ceshtjen kombetare,te cilet nuk po i percaktoj me nje fjale te vetme ?!
Ne cilen kategori hyjne ato ku e shohin popullin e tyre te ndare ne "klasa" superiore dhe inferiore sipas bindjeve ideologjike apo prejardhejs krahinore!?
Ne cilen kategori hyjne ato qe etiketojne popullin shqipetare sipas interesave te castit ?!

Sa i sherbejne Shqiperise keto figura edhe perse te painkriminuara?!
I tille ishte edhe Esad Toptani.

MLK

Primus registratum

Zëri i Amerikës: Sa rëndësi ka kërkimi i identitetit etnik apo fetar për shqiptarët në një botë ku kryefjala është globalizimi? Cfarë duhet harruar dhe çfarë duhet ruajtur në këtë identitet?

Ismail Kadare: Unë mendoj se identiteti shqiptar nuk bie ndesh me atë që quhet identitet evropian. Absolutisht jo. Evropa, që në themelet dhe në frymën e saj është Evropë e kombeve. Nuk është Evropa e fshirjes së kombeve. Nuk ka ndonjë Evropë abstrakte, të përgjithshme. Nuk ka ndonjë Evropë siç ishte doktrina e komunizmit sipas të cilës “jemi në radhë të parë komunistë pastaj kemi edhe kombësitë tona, jemi sovjetikë pastaj jemi edhe lituanezë, gjeorgjianë apo armenë” siç thuhej për kombet në ish Bashkimin Sovjetik. Jo. Evropa po ndërtohet si një Evropë e kombeve dhe jo si një Evropë e fshirjes së identiteteve. Prandaj, identiteti shqiptar si identitet themelor në Ballkan, është po aq i fuqishëm sa edhe identiteti grek, identiteti i sllavëve të jugut dhe s’ka pse neve të na shqetësojë një gjë e tillë. Ne kështu do të bëjmë pjesë në mozaikun evropian dhe kështu është e gjithë Evropa: në veri janë identitetet e vendeve skandinave, në qendër janë të tjera identitete, në perëndim të tjerë dhe në lindje të tjerë.

Zëri i Amerikës: Ndoshta vendet perëndimore nuk janë treguar aq dashamirës ndaj shqiptarëve, e kam fjalën te vështirësitë e mëdha që ende kanë ata për të udhëtuar në Perëndim. Duket sikur Perëndimi tregon një farë përbuzjeje ndaj faktit që shqiptarët janë ende të varfër. Kush e ka fajin në të vërtetë?

Ismail Kadare: Vështirësia për të udhëtuar në Perëndim është e përgjithshme. Ka një sërë vendesh, një pjesë e Evropës, nuk udhëton dot në Evropë. Kjo është e vërtetë. Është gjithashtu e vërtetë se për ne shqiptarët vitet e fundit është krijuar një lloj teprimi në këtë kah. Unë e kam ngritur disa herë që Shqipëria duhet të marrë masa për t’u mbrojtur nga racizmi antishqiptar. Çdo komb në Evropë e ka për detyrë t’i bjerë ziles së alarmit kur konstaton se me pa të drejtë – dhe gjithmonë racizmi është i padrejtë – ka shenja të racizmit. Unë e përsëris se ne nuk duhet të flemë mbi dafina por të shqetësohemi kur njerëzit tanë bëjnë gjëra të padenja por gjithashtu duhet të shqetësohemi kur pa të drejtë të tjerët na e teprojnë këtë gjë sepse racizmi krijon një kundërveprim shumë të keq tek një popull. Ai ose bëhet po ashtu racist ose egërsohet.

OROSHI

Primus registratum

Hawk,kjo asht e keqja juaj,citoni rreshta te Fishtes komplet gabimisht duke u mundu per t'i shfrytzu per te marr pike ne krahasimet Lindje-Perendim.

Kadareja ka rishiku shum nga opinionet e tij mbi figurat e ndrituna/franceskane/veriore,biles se fundi ka kriju nje simpati e cila mund te vihet re qarte tek ai.

Kadareja mundohet te jape nje ndihme te madhe(nepermjet vetndergjegjsimit popullor)per Krahinen e Kosoves,sepse ai,si largpames qe asht,e din qe Shqiperia pa Kosove asht si gjella pa krype.
Propaganda vetndergjegjsuese e Kadarese ne drejtim te kosovarve,bahet edhe ne aspektin historik(sidomos),sepse ai(Kadare)duke qene largpames sheh nji degradim te paevitueshem te identitetit shqiptar tek kosovaret nqs ata behen mikprites te rrymave ekstemiste/wahabiste/radikale islamike.

Permendja nga ana jote e "anti-katolik/malokizmit" te Kadarese,bahet vetem per te ul/armiqsu Kadarene me malsoret gege,dhe jo sepse ty te dhemb kjo gja....&lt;si rezultat nuk te merret parasysh verejtja jote ne kete rast&gt; /pf/images/graemlins/smirk.gif.

hawk

Primus registratum

Nuk permenda antikatolik mos ja fut kot.
Nuk pretendoj qe te marresh parasysh verejtjet e mia ti sepse ty "t'fluturon gamari".
Deshta vetem ti tregoj atyre qe lexojne se sa te paqendrushme dhe te njeanshme jane mendimet e tuja,se cfare vlerson ti apo ajo cka te eshte trasmetuar gjenetikisht,tek nje njeri.

P.S

Un nuk i mohova dhe as nuk i shtova Fishtes asgje.
Ti per interesat e tua i mohon dhe i shton Kadarese ate cfare ke deshire,na e paraqet si engjell.
Nejse mendimi yt,"tu prift mar".