INSTAT: Ekonomia shqiptare në rënie

Mbi 60% e shqiptarëve marrin borxh tek miqtë, biznesi: S’blen askush

Tiranë - Pavarësisht shifrave pompoze të qeverisë punësimi në Shqipëri ose numri i personave që sigurojnë të ardhura ka rënë me 4% gjatë 6-mujorit të parë të 2014.
Shifra është bërë publike në një raport të Bankës së Shqipërisë për Stabilitetin Financiar. Sipas raportit, qytetarët shqiptarë marrin borxhe për të plotësuar nevojat. 60 % e familjeve i gjejnë paratë në mënyrë informale nga miqtë dhe shokët, ndërkohë që vetëm 40% e tyre i kërkojnë paratë në sektorin formal ose në banka. 29 % e qytetarëve shqiptarë deklarojnë se kanë marrë hua të detyruar nga ulja e të ardhurave në familje si dhe prej shtrenjtimit të jetësës. Ndërsa qëllimet kryesore të huamarrjes së familjeve janë “blerja/riparimi i një prone” dhe “konsumi”.
Të dhënat tregojnë se aftësia paguese e borxheve nga këto familje ka rënë ndjeshëm si rezultat uljes së të ardhurave. Rreth 55% e familjeve huamarrëse i përkasin grupit me të ardhura mujore në kufijtë “17-50 mijë lekë”e cila gjithashtu vlerësohet, në ulje me 6-mujorin e kaluar, duke rënë nën mesataren e deritanishme. Pothuajse e njëjta situatë paraqitet edhe për bizneset, të cilat 5 vitet e fundit janë detyruar që të marrin më shumë hua.
Më shumë se gjysma e kompanive dhe sipërmarrjeve që operojnë në vendin tonë kanë deklaruar se kanë marrë hua për të vazhduar aktivitetin e tyre, por pavarësisht këtyre shifrave pritshmëritë për 6- mujorin e dytë të vitit përsa i përket ecurisë ekonomike priten të jenë më të mira.

ORA NEWS

scadarsko

Locus omnem
kure ka qene ne gjendje perfecte economie shqiptare?shqiperia po nuk pranon industrin e rende dhe te ringreje ato uzina te hershme,asnjeher sdo kete economie te shendoshe.qeveria shqiptare duhet te ri kombetarizoje te gjitha ish zonat industriale ne vend,e te luftoje ato mini fabrika private ,ku skan asnje shenje stabiliteti.hidrocentralet te shtetezohen,uzina e kabllove ne shkoder dhe miniera e bakrit dhe arit te kobetarizohen e jo ti lihet companise pirate KURUM turke.pasuaria shqiptare i perket shqiptareve e ekonomia vetem keshtu peson rritje.