Re: INJORANCA E KOHEVE MODERNE
Fillimisht postuar nga Kondrapedali:
[qb] Kohët moderne, injoranca, ...! Uf ça na bone me mor frym thell or çun/goc.
Një gjë unë akoma nuk e kam kuptuar. Për 50 vjet Enveri u mundua të shkulte "prapambetjen" nga shpirti i shqiptarëve. D.m.th u mundua t'i modernizonte ata dhe rezultatet duken edhe sot. Përse ne duhet të modernizohemi sipas modës së të tjerëve? Përse amerikania duhet medoemos të jetë e mirë për shqiptarin?
Injorancë ka jashtëzakonisht shum në Shqipëri dhe ka patur sa herë që shqiptari është munduar të imitojë të tjerët, të "modernizohet".
Për mendimin tim, modernizimi në Shqipëri duhet të ndalet tek teknologjia. Mentaliteti i shqiptarëve nuk duhet modernizuar sipas modës sepse kurrë nuk do t'i kalojë kufijtë e injorancës. Sado që kemi jetuar jashtë Shqipërisë, nën ndikimin e një kulture të huaj, përsëri në thelb mbetemi shqiptarë dhe e gjejmë vendin tonë menjëherë sa kthehemi në Shqipëri edhe pse na mënjanojnë.
Historia duhet studiuar dhe "dëgjuar"! [/qb]
o Kondrapedal e kape persembrapshti ate qe thashe !! une vetem e kisha me disa epizode qe me rane ti perjetonja !!
na prill kur vajta zbrita me traget ne durres dhe mu desh ti perkthenja nje Gjermani se ne durres (ne protin me te madh shqiptar) nuk na dinte kush as anglisht dhe as gjermanisht dhe tja shpjegonte sesi duhej bere fletehyrja apo rregjistrimi ne kompjuter !!!!
biles shoku doganier tha "doka edhe anglisht ky"
edhe ne pastaj duam te na vijne te huajt ne turizem tek ne !!!
ne çdo vend qe shkova sapo me pane pashaporten franceze me folen frengjisht neper dogana edhe ne vendet gjermanike !!!te mos flasim per anglisht qe dine te gjithe kjo ben qe nje i huaj te mos ndihet shume i vetmuar kudo qe te shkoje !!!
ajo çfare me irritoi te Burgu ne peqin ishte se injoranca e oficerave perfshi edhe drejtorin qe nuk dinin te lexonin nje pashaporte edhe pse ishte si te gjith pashaportat ne dy gjuhe !!!!
"si ta lexoj une me tha te marr vesh se kush je"
injorancen e koheve moderne mund ta quaj tek sjellja ekstreme dhe pa asnje kufi ne dukurite e reja per shqiptaret por dijenija e gjuhve dhe te praktikave jane domosdoshmeri per ne dhe shtetin tone !!!! gjithmone nqs se duam te ecim perpara !!
hapi njeçike gazetat shqiptare ku ke odertat per vend pune dhe shif se çfare kerkojne do ngelesh i habitur nga niveli i kerkesave ai i ofertave dhe rezultatin qe do nxjerresh kur te biesh perballe nje nenpunesi me keto cilesi !!!
shprehje me e degjuar eshte "mua don te me tregosh se si eshtebehet kjo pune ""
epizodi tjeter ishte kur erdhi nje ferry me vacanciere te huaj per te pare krujen dhe durresin e vjeter !!!!
habija e tyre kur policia dhe doganat shqiptare ju kerkuan te futen ne rrjesht per vulosjen e pashaportave dhe kontrollin doganor si ne zbritje ashtu dhe ne nisje !!!
thuaju atyre edhe njehere nqs duan te kthehen ne shqiperi ku 3 ore i bene eskursion dhe dy kontroll doganalpolicor !!