Greva dhe Parlamenti Rinor

Nobis

Primus registratum
Greva dhe Parlamenti Rinor

Parlamenti Rinor Shqiptar, organizata përfaqësuese e rinisë së shkollave të mesme, vendosi të mbështesë grevën e mësuesve të shpallur nga sindikalistët e arsimit. Anëtarët e Parlamentit Rinor identifikuan se rrogat aktuale të mësuesve janë diskriminuese për dinjitetin profesional të tyre duke ndikuar në mënyrë të drejpërdrejtë në shkallën e motivimit për mësimdhënie.

Duke qenë se Parlamenti Rinor përfaqëson nga poshtë lart interesat e rinisë të moshës 14 – 18 vjec u vendos që në emër të mbi 90.000 të rinjve të shkollave të mesme nga e gjithë Shqipëria, të organizohen solidariteti i nxënësve me grevën e mësuesve të tyre. Gjithashtu Parlamenti Rinor identifikoi se këtë vit shteti e shkeli premtimin e bërë gjatë vitit të kaluar për një rritje graduale të buxhetit të arsimit drejt shifrës 3.7% të GDPsë duke e caktuar një shifër akoma edhe më të ulët se ajo e vitit të kaluar. Sasia buxhetore e arsimit prej 3.7% e GDPsë është vendosur në Strategjinë Kombëtare të Zhvillimit nga vetë Parlamenti Shqiptar. Sic dihet vitin e kaluar, Parlamenti Rinor në bashkëpunim me Këshillin Rinor luajtën një rol dominant në ushtrimin e presionit ndaj autoriteteve për të rritur buxhetin e arsimit nga 2.8 në 3.1 % të GDP së Shqipërisë dhe për më tepër luajtën një rol aktiv edhe në ndarjen e këtij buxheti drejt zërave prioritarë sic ishte ngritja e laboratorëve të kimisë dhe fizikës. Kjo tregon se shteti, nuk është në gjëndje që të marrë vendime në dobi të komunitetit pa presionin e vetë komunitetit, dhe për këtë arsye Parlamenti Rinor në koordinim me Këshillin Rinor dhe sindikalistët do të ushtrojë një presion aktiv mbi debutetët e Parlamentit Shqiptar për të votuar për një buxhet më të lartë për arsimin. Duke identifikuar fuqinë reale te përfaqësuese të Parlamentit Rinor, aksioni rinor do të ketë si slogan vargjet e Jim Morrison “ata kanë armët – ne kemi numrat” me idenë se vërtet politikanët kanë pushtetin dhe ligjin por parlamentarët e rinj dhe sindikalistët kanë përfaqësimin real të komunitetit pra kanë numrat! Që nga e Mërkura, dt 15 Dhjetor do të fillojë aksioni më i ri rinor “ata kanë armët – ne kemi numrat” ku të rinjtë do të ndërmarrin aksione që do të prezantohen gjatë ditëve në vazhdim. Ndërkohë Këshilli Rinor Shqiptar do të koordinojë aksionet e Parlamentit Rinor me institucionet e tjera të shoqërisë civile dhe sindikatat për të realizuar objektivat buxhetore. Parlamenti Rinor Shqiptar

Jonni

Primus registratum
Re: Greva dhe Parlamenti Rinor

Sa keq me vjen kur lexoj kto gjera!!!!
Cuna dhe goca te parlamentit, ju solidarizoheni me greven e mesuesve? Greva e mesuesve behet qe ti rritet rroga atyre jo qe te rritet Perqindja e GDP per arsimin. Kjo per mua eshte nje nga levizjet me te keqija qe mund te keni bere (edhe se ne ate periudhe kam qene ne tirane dhe se kam degjuar as ket as levizjen). Nxenesit bojkotojne mesimin qe mesuesve tu rriten rrogat... :rolleyes: