Gramatika e shteteve

Ajatollah

Primus registratum
Gramatika e shteteve

Dime se Hungaria quhet keshtu nga hunet,barbaret gjermanike.Austria quhet Osterreich qe do te thote mbreteria e lindjes.A dini prejardhjen e emrit te ndonje hteti tjeter psh:Itali,Gjermani etj.

regele

Forumium maestatis
Re: Gramatika e shteteve

Iran, ne persishten e vjeter do te thote: Vendi i Arianeve;
Burkina Faso - do te thote vendi i te ndershmeve;
Island - do te thote ishull /pf/images/graemlins/smile.gif
Kolumbia - per nder te Kristofor Kolombit;
Ekuador - meqe vendi ndahet ne dy pjese nga ekuatori;
Bolivia - per nder te kapiten Bolivarit;
Kanada - ne gjuhen indiane Kanata - do te thote kasolle;
Bjellorusi - do te thote fusha e paqes ose Rusia e Bardhe;
Rumania - si rrjedhim i influences romane ne kete vend (por ka shume teori per kete emer);
Shqiperia - e dini vete kete muhabet /pf/images/graemlins/smile.gif
....
kaq, me vone ca te tjera !

Ajatollah

Primus registratum

Ishte njeri dhe kishte nje man ne shtepi.Kur e pyesnin ku po iken aiu thoshte gjer ne mani gjer ne mani e i ngeli Gjermani. /pf/images/graemlins/lol.gif

MLK

Primus registratum

Si ishte ajo punae Iranit, vend i Arianeve? Prandaj nuk beri krime Hitleri ne Shqiperi se paskemi qen race iraniane ne, ashtu ariane! lol

ujku81

Primus registratum

Gjermani -- Jermani - jerm (vend i njerezve ne jerm, ne kllapi, qe flasin si percart, nje gjuhe te pakuptueshme.

Kadare e permend kete ne nje nga librat e tij duke e lidhur me kohen e dyndjeve barbare ne Ballkan, ku popujt e ketushem qe nuk e kuptonin gjuhen e tyre u thoshin jermane.
E lezetshme apo jo!!!

Itali dmth vend i vicave (nga greqishtja e lashte)
France sipas emrit te frankeve (fis barbar qe i pushtoi)
Finlande - land of finns (toka e fineve) sipas fisit te fineve qe populluan vendin

shkodranlover

Primus registratum

Shume e vecante ajo ca mendon Kadareja, por sic kuptohet, zero saktesi, 100 per qind trapllik.

Atehere, gjermanet quhen keshtu sot nga bota sepse bota eshte njohur me fiset gjermane te cilat kane qene pjese e popullsise gjermane, sic kane qene albanet ne Iliri, prej te cileve njifet edhe Shqiperia neper bote. Spanjolet psh. i thone gjermanise Alemania, sepse sic duket jane njohur me fise te tjera, pjese perberese te po te njejtes popullsi. Kurse vetes ato i thone Deutsch (Dojc)- dmth akoma ndryshe.

ujku81

Primus registratum

e po normal o shoku, une per te qeshur e thashe, nuk ma ha mendja se e ka marre njeri seriozisht kete. /pf/images/graemlins/tonguee.gif
ne vete quhemi shqiptare, kur gjithe bota na njeh si albanians, albanesi, arnaute, alvanos, etj. dhe vendi Albania.
edhe greket e quajne veten helene dhe vendit te tyre i thone Hellas (vend i diellit) nderkohe qe gjithe bota i njeh si greke, meqe ra fjala ky emer nga vjen??

ados

Primus registratum

greek= geek.... njerez qe nuk flasin shume..ne shume raste te pabese(you are greek to me)..do te tho te pak a shume i panjohur, apo i dyshimte)Akoma eksizton kjo shprehje sidomos ne USA,e degjoja shume shpesh. Me vone u vune nje " R" per tu bere qefin klyshave..

marina s.

Forumium maestatis

Vertete interesante... Nuk kam lexuar asgje mbi faktin se pse e gjithe bota i njeh helenet si greke dhe e quan vendin e tyre Greqi.A di ndokush te thote ndonje gje??

Kondrapedali

Kondrapedali

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Vertete interesante... Nuk kam lexuar asgje mbi faktin se pse e gjithe bota i njeh helenet si greke dhe e quan vendin e tyre Greqi.A di ndokush te thote ndonje gje??

[/ QUOTE ]

Grekët e kanë marrë këtë emër nga romakët të cilët kontaktet e para i kishin me fisin "helen" që quhej Graecoi i cili banonte në Italinë e Jugut. Nga kjo i ka mbetur deri më sot.

marina s.

Forumium maestatis

emrin e ketij fisi e kam hasur,por nuk e dija kete qe tregove. /pf/images/graemlins/smile.gif

Dani83

Primus registratum

Kolumbia - per nder te Kristofor Kolombit

[/ QUOTE ]

Nese e ke fjalen per shtetin qe ndodhet ne Ameriken Latine thuhet: Kolombi. /pf/images/graemlins/wink.gif

(e di sepse kam nje mikeshe nga atje)

jimmy84

Primus registratum

Island - do te thote ishull /pf/images/graemlins/smile.gif

[/ QUOTE ]
Island=Iceland...toka e akullit, toke e akullt.
Costa Rica--Bregu i Pasur /pf/images/graemlins/wink.gif (kjo s`ka nevoje te ta thote njeri mjafton te dish dy llafe italisht apo spanjisht)
Wales...me sa di une vjen nga fjala Gal (fiset gale).

Interesante eshte fjala "serb". Kadareja (nuk e di e ka nga fantazi apo e ka lexuar) e nxjerr nga rrenja e fjales "serpente" (serp) dmth gjarper.
Kurse nje studiues i madh (Robert D`Angely) e nxjerr nga "serv" (dmth sherbetor). Sa te verteta jane? Megjithate te dyja variantet nje gje thone...serbet kane emer m... /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

Sirena

Primus registratum

greek= geek.... njerez qe nuk flasin shume..ne shume raste te pabese(you are greek to me)..do te tho te pak a shume i panjohur, apo i dyshimte)Akoma eksizton kjo shprehje sidomos ne USA,e degjoja shume shpesh. Me vone u vune nje " R" per tu bere qefin klyshave..

[/ QUOTE ]

Kurse une mbaj mend qe nje shoku im grek ma ka shpjeguar nje here se pse ata nuk e quanin veten greke dhe e kishin si ofendim dicka te tille...sepse ky term donte te thoshte "skllav" a dicka e tille,mirepo nuk e mbaj mend shpjegimin qe me dha ai per kete dhe kush e kishte perdorur per here te pare kete term.Do ta pyes dhe do jua them.

jimmy84

Primus registratum

He he he /pf/images/graemlins/laugh.gif E kane per turp emrin "grek" se per 400 vjet me rradhe kur ishin nen turqit me mire te te shanin nga nena sesa te te thoshin "grek". Sepse turqit fjalen "grek" e thoshin me nje perbuzje te papare dhe e konsideronin fyerje te rende /pf/images/graemlins/laugh.gif
Shikoni nje kuriozitet: Turqit na pushtuan ne, pushtuan edhe greket. Qe nga ajo kohe e deri me sot fjala "arnaut" eshte VLERESIM (arnaut ne turqisht---ai qe e ka per turp te terhiqet, te kthehet mbrapsht ne lufte dmth) Perkundrazi nuk e di c`dmth ne turqisht "Junanistan" (keshtu e quajne turqit Greqine) po fjala "grek" qe nga ajo kohe e deri me sot prape sharje qe sharje e kane ata /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif