Femra Shqiptare: A jam une njeri?

Iliri

Primus registratum
Femra Shqiptare: A jam une njeri?

Kete pyetje beri nje anetare e forumit. Pyetja e saj kuptohet pasi te lexosh disa nga shkrimet nen "femrat e krishtera" dhe "femrat islame." Duket qarte se disa anetare te forumit e mendojne femren jo si nje njeri, por se si nje kafshe. Nje kafshe e cila nuk mund te zhvillohet ne asnje menyre ne gjendje te lire, por shkon ne drejtimin qe e dergon liberalizmi perendimor ose islamizmi i azise. Ne mes te femres islame dhe femres kristjane eshte humbur plotesisht identiteti i femres shqipetare. Edhe ajo, si nje kafshe, duhet qe te drejtohet ne rruge drejt stalles islamike se per ndryshe perendimi do ta dergoje drejt stalles liberale. Barinjet myslimane qendrojne te gatshem me shkop ne dore per ti mesuar kesaj kafshe menyren e "mire" te jetes. Si kemi bere ne ne shqiperi para ardhjes se islamizmit? Martesa e femres me burrin, krijimi dhe zhvillimi i familjes qe beri te mundur gjeneratat, nuk ka egzistuar sipas tyre.

E verteta eshte se traditat e popullit shqipetar nuk i kan rrenjet ne kulturen islamike por ne kulturen Ilire. Teuta qendron ne te njejtin nivel me ate te Gentit dhe Bardhylit si mbretereshe e Ilireve te lashte. Femrat shqipetare, si femrat e tjera te botes, nuk jane kafshe. Ato jane nenat, motrat, dhe bijat e popullit. Dashuria dhe respetki per rrolin e tyre ne jeten tone nuk mund te zevendesohet me ligjet e zeza te islamizmit te Azise. /pf/images/graemlins/smile.gif

harry

Primus registratum
Re: Femra Shqiptare: A jam une njeri?

...............
....................
...................... :sleep:

jula

Primus registratum

Ne momentin qe mohove perkatesine ndaj nje kulture te vecante ("perendimore", "islamike") si kufi brenda te cilit mund te shprehet karakteri i nje femre, ndoshta qellimi ishte i kuptueshem.

Vecse, ne vijim, shoh se propozon shikimin e femres shqiptare nen nje kendveshtrim "ilir" (???), perseri teper kufizues (per te mos thene te pakuptimte).

Nje individ nuk mund te karakterizohet eskluzivisht nga asgje e tille: Besim fetar, perkatesi kombetare, identitet seksual, formim politik,etj.
Se bashku, gjithe kategorite e mesiperme (te zgjedhura e sipas kombinimeve me te cuditshme) pershkruajne nje individualitet.

Iliri

Primus registratum

Nje individ nuk mund te karakterizohet eskluzivisht nga asgje e tille: Besim fetar, perkatesi kombetare, identitet seksual, formim politik,etj.

Jam dakort.

Persa i perket kendveshtrimit ilir, ai u perdor vetem si nje shembull i se kaluares i cili tregon qarte se populli shqipetar dhe traditat tona nuk e pranojne idene se femrat jane kafshe.

karamel

Primus registratum

E cuditshme hera e pare qe jam dakord me nje cun!
Gruaja dhe burri kane po te njejtin status, dhe femra shqiptare eshte me karakter!
Mbase ajo duhet te afirmohet akoma me shume ne shoqerite e vendeve ne zhvillim...

olti

Neo

Kjo teme nuk ka lidhje me teologjine dhe nuk ka ne vetvete argumenta teologjik ne diskutim.
Tema zhvendoset tek diskutime shoqerore!

moonlight

Primus registratum

Nje gje nuk po kuptoj une…..
Shume po komentoni ju meshkuj per figuren e femres kristiane, myslimane, ateiste, etj etj. Thoni se qenkerkemi ose te shthurura apo te shtypura. Thoni se u merrkemi per kafshe e sende qe s’kane e s’dine te drejtat e tyre (?!) Besoni se femrat duhen trajtuar si nene, moter, …bla, bla, bla…
Po mire hidhja-pritja e figures se femres midis njeri-tjetrit, ulja e potencialit te saj gjer ne majen e gishtit tuaj te kembes, shprehjet prej Don Kishoti a thua se ju perket juve te na ndrisni emrin perseri…;sipas ketyre a nuk e shihni edhe tani me teper se kurre femren si send?
Ju harroni se te qenurit e krishtere apo myslimane vjen nga vet deshira e llogjika e femres per te gjetur shpetim e ngrohtesi ne dike shume me te larte se ju! Besimin as nuk mund t’ia marresh duke ia hapur dyert e modernizmit e as nuk mund t’ia japesh me force e dhune duke i mbajtur te nenshtruara. Ju harroni se nuk keni asnje te drejte ne syte e te lartit te na gjykoni. Kush ju ka vene ju si gjyqtar e polic tonin?!
E mos te shkoj me tej e te ve ne dukje faktin qesharak sesi e pergjithsoni femren (shumica prej jush ketu) e krishtere apo myslimane sipas fese te ciles i perkasin e jo sipas besimit qe secila ndjek. Asnje prej nesh nuk eshte pa mekat (hapni syte e ua vini gishtin vetes tuaj se pari) dhe sado e devotshme te jete nje femer ne ate qe beson, nuk do e ndjek ate besim der ne perfeksion. Po ashtu, ju lutem mos ngaterroni kot se koti femren besimtare ne shpirt me ate ne aparence (nese nuk e dalloni dot ndryshimin, shkoni e lexoni librin tuaj te shenjte e mesoni me pare se te jepni mend).
Na leni te ndjekim te qeta besimin tone, na degjoni fjalen aq sa ne, na respektoni njesoj cilesdo fe t’i perkasim, e jepni keshillen tuaj si mashkull duke pasur ne mendje se si ju e si ne gezojme te njejtat fryte qe sjell besimi yne.

p.s. kete doja ta postoja pak min. para se te zhvendosej tema nga Teolojia ketu, dhe kam ne mendje dhe temat: femra e krishtere, e femra myslimane.

Anasykaltra

Primus registratum

Ilir femra ne islam eshte shume e respektuar ben mire te informohesh...
Nese ne shqiperi nuk eshte, kjo eshte ceshtje tjeter flit per kete me mire sesa per gjera qe nuk i di.
:thumbsup:

Guest

:sleep:
mendoj se femrat nuk jane te diskriminuara :sleep:

Edi21

Primus registratum

Traditat e nje vendi nuk i ben feja? se ka vend qe nuk kan fe e kan tradita, kan vende me fe e besimi te dryshme po traditat e zakonet jan te njeta, pra me pak llafe si ai krishteri e si ai muslimani kengen e vallen ma hedhin njesoje neper dasmat e fijesat, me flasin te njejten gjuhe pavarsisht nga besimi i tyre. feja eshte nje besim qe po deshe beson po deshe nuk beson, pro zakonet e traditat jan qe kur lind e vdes me to jan te trasheguara, njeriu mund ta dryshoje besimin me kohe, por traditat e zakonet nuk dryshohen aq shpjet e nuk dryshohet nga nje person i vetem por nga nje grupe i ter. feja eshte dicka personale. traditat zakonet gjuha, gjaku keto e bejen nje kombe e jo feja, feja gjithon ka qen e perjashtuar.

I love new york

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Anasykaltra:
[qb]Ilir femra ne islam eshte shume e respektuar ben mire te informohesh...
Nese ne shqiperi nuk eshte, kjo eshte ceshtje tjeter flit per kete me mire sesa per gjera qe nuk i di.
:thumbsup: [/qb]
Si eshte i shprehur respekti ndaj femrave ne islam???

Harpetari

Primus registratum

asnje fe nuk e trajton femren si kafshe.ne asnje liber fetar nuk thuahet qe femra esht inferiore ndaj mashkullit.pastaj nuk duhet te harrojme qe nuk eshte feja qe po e trajton femren ne shqiperi si kafsh,pasi neve e dim shume mire qe ne shumicen e familjeve shqipetare dhuna mbi femren eshte perdorur dhe vazhdon te perdoret.prandaj te mos justifikohemi kot me fen .eshte shoqeria ,gjendia e shqiperis dhe meshkujt shqipetar sigurisht qe nuk jan te zot te sillen si njerez,dhe qe nuk duan ta pranojn barazin.

ladio

Primus registratum

...Barinjet myslimane qendrojne te gatshem me shkop ne dore per ti mesuar kesaj kafshe menyren e "mire" te jetes. Si kemi bere ne ne shqiperi para ardhjes se islamizmit? Martesa e femres me burrin, krijimi dhe zhvillimi i familjes qe beri te mundur gjeneratat, nuk ka egzistuar sipas tyre...
Ilir, me ato qe ti ke shkruajtur me lart thjesht ke treguar injorancen dhe urrejtjen tende qe ti ke ndaj muslimaneve. Ne sa vende te azise ke qene ti dhe i ke pare ata "BARINJTE muslimane"...??? Ato jane thjesht teorite e tua i dashur dhe do jete me e mire ti mbash per vete. Une kam qene ne shume vende te azise: Singapor, Malajzi, Tailande, Iran, Arabi Saudite... dhe nuk kam pare asnje nga ata "barinjte" qe ty te paskan dale ne enderr. Ne Azi ka aq shume fe dhe rraca sa qe ti as qe nuk e ke imagjinuar ndonjehere, dhe njerzit jetojne ne paqe dhe respektojne njeri tjetrin sepse jane njerez me kulture edhe tradita. Ate fjalen "kafshe" po deshe perdore per vete por mos i fut te gjithe njerzit ne te njejtin grade me ate tenden. Femrat shqiptare jane nenat dhe motrat tona dhe nuk do ta lejoja qe ti ta perdoresh ate fjale. Ato gezojne respekt dhe dashuri dhe jane ne nje shkalle te larte!!! Mua me vjen shume keq qe ne shqiperi femra trajtohet ne menyre te keqe kudo qe te jete, ajo qofte muslimane, e krishtere apo ateiste, qofte e mbuluar me shami apo me minifund, nuk guxon te eci ne rruge vetem sepse meshkujut (jo te gjithe) flasin fjale nga me te ndyrat dhe bejne veprime prej kafshe. Ajo tregon se sa te "edukuar" jemi ne shqiptaret. Dhe ata njerez i dashur ILIR nuk jane MUSLIMANET por jane disa njerez te ulet, me te keqij se kafshet qe as nuk e meritojne te marrin fryme ne siperfaqen e tokes. Ne asnje shtet qe kam shkuar nuk kam pare qe femra (sidomos mosha e re) te trajtohet ne ate menyre si trajtohet ne shqiperi dhe kjo vjen vetem nga INJORANCA e popullit shqiptar!! Kam jetuar ne Malajzi dhe singapor per shume kohe dhe nuk kam pare nje mashkull ti flasi femres ne ate menyre.... TURP PER NE SHQIPTARET!!!!!

Ne jemi vetem per te ardhur ketu tek forumi edhe te flasim se sa te keqij jane muslimanet, sa te keqij jane kristjanet por asnjehere se shohim veten tone. Lexoni, mesoni dhe edukoni veten tuaj dhe femijet tuaj o njerez dhe mos gjykoni te tjeret pa pasur kurrfare faktesh! Respektoni njeri tjeterin dhe mos shikoni se cfare eshte musliman, kristjan apo ateist. Feja i takon individit, cdo njeri ka te drejte te zgjedhi te besoje ose jo, te behet kristjan, musliman, budist,..., ateist. Asnje fe nuk urdheron te ulet dhe poshterohet njeriu. Ate e bejne vetem Injorantet.

Sinqerisht deshiroj qe ti shoh shqiptaret dhe shqiperine te dale nga kjo injoranca qe eshte futur dhe te perdori trurin per te mira dhe jo per te share njeri-tjetrin.

Ju pershendes te gjitheve
mySteRioUs

Katja

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Harpetari:
[qb]asnje fe nuk e trajton femren si kafshe.ne asnje liber fetar nuk thuahet qe femra esht inferiore ndaj mashkullit.pastaj nuk duhet te harrojme qe nuk eshte feja qe po e trajton femren ne shqiperi si kafsh,pasi neve e dim shume mire qe ne shumicen e familjeve shqipetare dhuna mbi femren eshte perdorur dhe vazhdon te perdoret.prandaj te mos justifikohemi kot me fen .eshte shoqeria ,gjendia e shqiperis dhe meshkujt shqipetar sigurisht qe nuk jan te zot te sillen si njerez,dhe qe nuk duan ta pranojn barazin.[/qb]
Eshte shume e vertete qe ne asnje liber nuk thuhet qe femra te trajtohet si kafshe. Por cfare ndodh ne te vertete????? Fatkeqesisht librat interpretohen sipas qejfit te njerit apo tjetrit. Dhe kjo nuk vlen vetem per femrat ne shqiperi po ne shume e shume vende .

Erison700

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga moonlight:
[qb] Nje gje nuk po kuptoj une…..
Shume po komentoni ju meshkuj per figuren e femres kristiane, myslimane, ateiste, etj etj. Thoni se qenkerkemi ose te shthurura apo te shtypura. Thoni se u merrkemi per kafshe e sende qe s’kane e s’dine te drejtat e tyre (?!) Besoni se femrat duhen trajtuar si nene, moter, …bla, bla, bla…
Po mire hidhja-pritja e figures se femres midis njeri-tjetrit, ulja e potencialit te saj gjer ne majen e gishtit tuaj te kembes, shprehjet prej Don Kishoti a thua se ju perket juve te na ndrisni emrin perseri…;sipas ketyre a nuk e shihni edhe tani me teper se kurre femren si send?
Ju harroni se te qenurit e krishtere apo myslimane vjen nga vet deshira e llogjika e femres per te gjetur shpetim e ngrohtesi ne dike shume me te larte se ju! Besimin as nuk mund t’ia marresh duke ia hapur dyert e modernizmit e as nuk mund t’ia japesh me force e dhune duke i mbajtur te nenshtruara. Ju harroni se nuk keni asnje te drejte ne syte e te lartit te na gjykoni. Kush ju ka vene ju si gjyqtar e polic tonin?!
E mos te shkoj me tej e te ve ne dukje faktin qesharak sesi e pergjithsoni femren (shumica prej jush ketu) e krishtere apo myslimane sipas fese te ciles i perkasin e jo sipas besimit qe secila ndjek. Asnje prej nesh nuk eshte pa mekat (hapni syte e ua vini gishtin vetes tuaj se pari) dhe sado e devotshme te jete nje femer ne ate qe beson, nuk do e ndjek ate besim der ne perfeksion. Po ashtu, ju lutem mos ngaterroni kot se koti femren besimtare ne shpirt me ate ne aparence (nese nuk e dalloni dot ndryshimin, shkoni e lexoni librin tuaj te shenjte e mesoni me pare se te jepni mend).
Na leni te ndjekim te qeta besimin tone, na degjoni fjalen aq sa ne, na respektoni njesoj cilesdo fe t’i perkasim, e jepni keshillen tuaj si mashkull duke pasur ne mendje se si ju e si ne gezojme te njejtat fryte qe sjell besimi yne.

p.s. kete doja ta postoja pak min. para se te zhvendosej tema nga Teolojia ketu, dhe kam ne mendje dhe temat: femra e krishtere, e femra myslimane. [/qb]
I ke hyre cep e me cep. Jam plotesisht dakort me te cituarin.

JoNiDa1

Primus registratum

uaaaa c'eshte kjo teme skandaloze...kjo bote pa prezencen e femres si qenie njerezore dhe vetem "njerezore" nuk do kishte kutpim /pf/images/graemlins/smile.gif