Feja e Shqiptarit eshte...

Prodigychild01

Primus registratum
Feja e Shqiptarit eshte...

Kam vene re qe Shqiptaret nuk jane shume fetare ne pergjithesi! Ka shume mundesi qe e tashmja te jete derivativ i periudhes se komunizmit qe i dhunoi institucionet fetare ne vend.

Mirepo une mendoj se ceshta eshte shume me e thelle. Shqiptared kane qene shume oportuniste kur i perket fese. Gjate pushtimit Otoman shumica u konvertua ne Myslimmane per lehtesira ne taksa etj etj.

Tani pas kaq vitesh shume Myslimane konvertohen ne te Krishtere per ti hapur dyert vehtes ne boten perendimore.

Para dy vitesh degjova per konvertime masive ne fshatra te Elbasanit nga Myslimane ne te Krishtere.

Edhe te Krishteret jane konvertuar ne sekte te reja te mbjella nga lloj-lloj misionesh.

Nuk dua te ofendoj askend me keto gjera qe jane vetem pikepamjet e mira, edhe besimtareve te vertete Zoti jua befte hallall.

Mirepo, shumica e ketyre konvertimeve kane pasur karakterin ekonomik, dhe ate te perfitimit vetiak.

Apo mos ndoshta eshte nje fe tjeter me e madhe qe i bashkon te gjithe Shqiptaret? -- Shqiptaria?

Nuk di se si tjeter te shpjegoj paqen qe ka mbizoteruar mbi Shqiptaret ne aspektin fetar...

Admir

Forumium maestatis
Re: Feja e Shqiptarit eshte...

Kur prenoncohemi nenkuptojme shumicen e Shqiptareve ne postimet tona, dhe e verteta eshte qe shumica e Shqiptareve nuk jane fetare. Historia na e ka diktuar kete.

Triumfi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Logos:
[qb]... dhe e verteta eshte qe shumica e Shqiptareve nuk jane fetare ...[/qb]
Fatkeqsisht!! /pf/images/graemlins/frown.gif
.. nuk njeh historia ndoni popull qe i ka bashkuar me shume se "feja" !

Gysi

Primus registratum

Nuk eshte problemi se shqiptaret nuk jane shume fetare, por faji eshte i atij 50 vjeteshi qe e shperfytyroi jashtezakonisht kete popull, ndaj tani duhet kohe per t'a rimarre veten. Dihet qe per te ndertuar duhet me teper kohe se per te prishur, dhe per mua duhet edhe me teper per te rindertuar. Jo vetem feja por mjaft vlera dhe tradita te tjera jane zbehur, pothuaj jane harruar nga shqiptaret, por une besoj se ne jemi komb qe ndryshojme me shpejtesi, dhe besoj se shume shpejt do te rimekembemi, edhe nga aspekti fetar.

Sa per konvertimet une di raste nga te gjitha palet. Por per mua nuk mund te quhet konvertim ai i dikujt qe nuk e ka njohur fene e "tij" sic duhet. Nje filozof Iranian thote qe: "Nuk mund te humbesh ate qe s'e ke". Kur ai thuajse nuk ka pasur fare fe si mund te tote qe e kam nderruar?!
Sigurisht qe fukaralleku eshte faktor i fuqishem ne kesi rastesh. "Fukarallek maskarallek", - thote populli.
Madje edhe ate "fene" shqiptare qe thua ti shume shqiptare po e shesin mjaft lire sapo kalojne kufirin, duke patur goxha konvertim edhe ne kete "fe" te perbashket.

Por nuk ka qene gjithmone keshtu. Shume histoiane dhe udhetare te shquar qe kane kaluar ne Shqiperi kane deshmuar per lidhjen e shqiptareve per fene. per menyrat se si ata i vleresonin dhe i festonin festat fetare, per respektimin e klerikeve, etj.

jim_albanian_morrison

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Logos:
[qb] Kur prenoncohemi nenkuptojme shumicen e Shqiptareve ne postimet tona, dhe e verteta eshte qe shumica e Shqiptareve nuk jane fetare. Historia na e ka diktuar kete. [/qb]
te flas qe historia na e ka diktuar qe ne shqiptaret kemi qene te pafe eshte e pavertete dhe duke e quajtur veten shqiptare e duke i ngritur larte traditat e vendit tone te thuash qe shqiptaret jane kthyer nga turqit ne mysliman pershkak te taksave prap nuk eshte e vertete pasi asnje qe e do shqiperine nuk do ta pranonte qe serbet ose greket jane me te zgjuar ose me trima se ne kurre dhe duke thene keshtu nuk ben gje tjeter vetem se e pohon kete pasi nen perandorin osmake kane qene edhe ata serbet dhe greket pra dhe kane pasur taksa shume me te forta se ne,po ta shohesh pake historine shqipria ka qene nje nder vendet me liberal te perandoris pasi vete shqiptaret kane kontribuar shume ne ndertimin e saj,une duke pare keto fakte them qe shqiptaret jane nje popull qe dine te marrin dine te kuptojne sic moren kristianizmin pasi ishte dicka shume e cmuar per kedo popull ashtu moren edhe islamin pasi edhe ajo eshte shume e cmuar per cdo popull dhe po ta shohesh feja e do atdhedashurine se kam fjalen per nacinalitetin ekstrem pasi ai vetem luftra dhe rracizem ka sjelle.nuk e di por nje ppopull me fe ka premisa gjithmone per bashkim gje qe ndryshon tek nje pa fe,dhe vete arsyeja qe ne shqiptaret mbetem pa fe per nje periudhe gati te gjate ka ndikuar edhe ne shume gjera ndaj atdheut pasi shume shqiptare sot nuk e konsiderojne shqiperine asgje madje eshte gjeja e pare qe ata shesin,po ta shohesh nga nje aspekt tjeter nje shqiptare qe shet fene ka shitur edhe atdheun pasi feja eshte pjes e tij,gje qe shume kombe si italia,gjermania nuk e bejne te jesh italian do te thote te jesh kristian kurse ne shqipri nuk ndodh perse ne duhet te kemi turp per zgjedhjet e te pareve tane ata kane zgjedhur islamin e kane rritur ate ne sofrat e tyre apo edhe krishterimin e tjer e tjer ne perse duhet ta ndryshojme,te thuash qe feja e shqiptarit eshte shqiptaria eshte gabim pasi shqiptaria eshte kombesia e tij kurse feja eshte dicka krejt ndryshe dhe sic e thashe me pare kur nuk eshte kundra shqiptaris vetem e vetem e forcon ate.

samanta

Primus registratum

Feja e shqiptarit eshte shqiptaria.Jam ne radhe te pare shqiptare,pastaj jam kristiane :angel:

jim_albanian_morrison

Primus registratum

Fillimisht postuar nga samanta:
[qb] Feja e shqiptarit eshte shqiptaria.Jam ne radhe te pare shqiptare,pastaj jam kristiane :angel: [/qb]
kurse une jam ne radhe te pare njeri pastaj shqiptar,dhe duke qene ne radhe te pare njeri jam mysliman pasi i tille ka qene edhe njeriu i pare.