Varet cfare kupton me fanatizem. Une kur e degjoj fjalen, mendimi i pare qe me vjen ne mend eshte mbrojtja me pasion e dickaje. Fanatizem, me cfare kuptoj une ketu po perdoret per te perkufizuar ate sjellje manifestuar nga ata njerez (quajtur ndryshe edhe konservatore- por qe me duket i padrejte) qe kufizojne lirite personale te te tjereve ne menyre te dhuneshme dhe te padrejte. Njerezve te cileve liria u eshte dhene me pikatore, sapo dalin ne jete dhe te papergatitur me shumllojshmerine e zgjedhjeve, do bejne zgjedhjet me ekstreme dhe do t'i vuajne pasojat pas nje tejngopjeje me kete lloj lirie. Ose si puna e qenit te lidhur me zinxhire, pas nje arratisjeje ai nuk kthehet me tek burimi i lendimit dhe i memorjeve te keqia. Nqs ne u japim liri graduale dhe te shendetshme te dashurve tane ata nuk kane per te na braktisur kurre.
Do permend dy raste qe me kane lene mbrese te thelle. Nje nxenesja ime e shkolles se mesme, dikur, u helmua per arsye se prinderit nuk e lejuan te fejohej me nje djale qe ajo dashuronte. Por ky mosbekim per bashkim, ndoshta per arsye te moshes ende te paarrire te vajzes, tani qe e mendoj, mund te kete qene si fija e fundit e kashtes mbi shpinen e devese, sepse ajo ishte nga ato qe vuante nga nje depresion i pasherueshem. Nuk e kisha vene re asnjehere te vinte buzen ne gaz.
Shembulli i dyte ka te beje me nje familje matriarkale. Nene Naxhua jetonte me te birin dhe nusen e tij si dhe tre femijet e tyre, dy djeme e nje vajze. Vajzen e quanin Roza dhe ishte ne moshe me mua. Ishim komshinj. Plaka ishte vete zoti vete shkopi si i thone nje fjale. Sipas tradites se nene Naxhos (ajo vinte nga nje fshat i Janines-origjine came), mbas moshes 10 vjecare, ajo e mbylli mbesen brenda kater mureve te shtepise, dhe e vuri te pergatiste pajen e marteses. Nuk kaloi shume kohe dhe vajza, nga vetmia ra ne nje gjendje psikopatike dhe e pakuruar (tabu nga gjyshja, e cila perdorte nje metode «yshtjeje») kaloi deri ne cmenduri. Kam kohe pa marre haber, se c'behet me te.
Keto jane raste ekstreme qe shkaktojne jo vetem kufizim lirie por vene ne rrezik edhe jeten. Nqs kjo eshte ajo qe kuptoni me fanatizem une jam kundra.
Mendimi im modest,
Eléonoré