Fëmijeria

TranofiljA

Primus registratum
Fëmijeria

Periudhe qe e kalojme te tere, por shume ndryshe.

E njoha mire C.

..C. lindi ne nje qytet te Amerikes rreth viteve '80. Krijese dashurie i thonin gjithmone. E vetmja gje ishte qe nena dhe babai nuk ishin te martuar. Vitet e para te jetes se saj i kaloi ne shtepine e gjyshit, i cili ishte treguar shume 'liberal' drejt ceshtjes. E ema perfundon ne burg per ca kohe, ceshtje droge etj.
I jepet liria perseri te kthehet tek e bija. Jo shume vone e ema i vdes, i jati zhduket nga jeta e saj...dhe gjyshi e adopton, per ta bere bijen e tij. Me vone vdes gjyshja...dhe gjyshi..ose me mire te themi babai tani ri-martohet.
Mosha ben te veten. C. rritet, shkon ne shkolle ben ate qe bejne gjithe 10 vjecaret. Ne kete kohe zbulon si padashje, duke lexuar letra te vjetra te jatit(gjyshit), qe te emen ja kishin therur dhe hedhur ne kanal.
Mosha 12, C. shendoshet....dhe talljet fillojne ne shkolle. Ajo behet e padurueshme, mistrece, agresive.
Mosha 13, ajo arratiset nga shpia (Massachusetts)...dhe merr autostraden ne kembe....duke bere autostop dhe perfundon ne Florida.
I jati e gjen, e merr ne shpi prape. Sjellja s'ka ndryshim. C. njeh nje djale....4 vjet me te madh. Ai e keqtrajton, e la me barre...dhe u zhduk. Mosha 14 vjece. Me nje femije. I jati e merr perseri ne shpi duke u munduar qe ta ndihmoje. Femine e jep per adoptim. Djale i mrekullueshem.....por nuk e mban dot.
Arratiset perseri nga shtepia dhe disa here te tjera.Kalojen vitet.......pas 5 vjetesh njihet me nje djale tjeter.....jetojne bashke...droqa (E)shfaqet ne ambjent.
Ben overdose me qellim qe ti jape fund jetes....perfundon ne spital. Shpeton....dhe duke i dhene kete lajm te mire...i thone " E di qe je shtatezane?"
Nje vit me vone lind nje vajze.
Nje vit me vone aksidentohet vete.
Nje vit me vone perfundon ne burg.
....tani kushedi ku eshte ajo, kushedi ku eshte e bija....kushedi /pf/images/graemlins/frown.gif ..........

..sa ndikon femijeria tek njeriu...dhe ne c'fare ai shnderrohet me vone???

Une them qe eshte periudhe thelbesore.........

tirana

Primus registratum
Re: Fëmijeria

Te gjithe ne nje fare menyre jemi "prodhim" i ambjentit ku jemi rritur. Femija eshte si sfungjeri, thith ç'do levizje, emocion, vemendje por eshte i paafte tu pergjigjet te gjitha pse-ve, biles un nuk di nese i lindin "pse-te" ne nje moshe te mitur. Te gjitha ngjarjet ose thjesht atmosferat familjare te perditshme, (keto me duken me te rendesishme), qe jeton, zene vend, mbillen ne koshiencen e tije, per tu rizgjuar nje dite ne forma te ndryshme sjelljeje e reagimesh ne drejtim te te tjereve dhe te vetvetes, te jetes ne pergjithsi.
Historia e femijes se Tranofiles ishte rast i rende dhe konseguencat jane po aq te renda, por besoj se ka nje qerre gjera te vogla qe mund te evitohen ne rraport me femijet, per ti shpetuar nga probleme eventuale kur te rriten, te vogla apo te medha qofshin..
Pranej kush ka njohuri *DHE ESHTE NE GJENDJE* te ofroje disa keshilla mbi rraportin e perditshem me femijet, le ti shkruaj ketu, se me sa di un, ka disa burrnesha te forumit kane nje e me shume femije.

* Kush nuk eshte ne gjendje, dmth kush nuk ka studiuar psikologji, le ti kurseje keshillat se nuk behet fjale si me gjet shalqinin e pjekur por per jete njerzish!!

Sara

Primus registratum

Jam shume dakort se femijeria na jep bazen per te qene te rritur,dhe jo shume here mund te ndryshojne moralet me te cilat jemi rritur.Por jashte shtetit,femijet marrin me shume ndihme se ne Shqiperi per problemet e tyre,sado te medha jane.Atje nese femija eshte pre e abuzimit,ose cfaredolloj hidherimi,nuk ka se tek kush te kthehet,asnje ndihme nuk i jepet.Une nuk jam psikologe,por duke pare eksperiencat e shkolles,menyra me e mire per te ndihmuar nje femije,eshte te flasesh me ta dhe te kuptosh pse sillen ne nje menyre ose pse ndihen ashtu.Pothuajse te gjithe femijet qe sillen keq kundrejt moshatareve te tyre,kane pasur nje eksperience abuzimi ne familje,shpirterore ose fizike.
Ketu egziston nje bamiresi,NSPCC e cila ndihmon femijet ne rrezik ose me probleme. Ata kane hapur nje linje telefonike falas,te cilen mund ta telefonojne cdo femije qe ndihet ne rrezik,ose thjesht ka pasur probleme dhe do dike per te biseduar anonim.Kjo linje merr me mijera telefonata.Ne Shqiperi nuk jane kushtet dhe fondet per te hapur nje bamiresi,dhe per ti dhene femijeve ndihme konkrete,por do te ndihmonte nese nje linje si kjo ishte hapur.Te pakten ata mund te flasin per problemet dhe ndjenjat,marrin disa keshilla dhe kane nje njeri qe i kupton dhe qe i flet ne menyre te ngrohte.Te pakten per ato pak caste ta kuptojne se nuk jane vetem,se ndoshta gjithcka do te rregullohet dhe te ndiejne se dikush kujdeset per ta.Cfare mungon eshte dashuria per keto femije,dhe ndoshta e vetmja menyre per ti a dhene eshte me pak fjale qetesuese ne ndermjet telefonit.

durrsakja

Primus registratum

Periudhe thelbesore me duket zgjedhje interesante fjalesh! /pf/images/graemlins/smile.gif
Cdo njeri kalon episode te caktuara ne femijeri qe mbeten gure ne themelet e botes se tij!
Megjithate duhen marre parasysh kthesat qe merr jeta ne rritje e siper. Nje njeri me femijeri te lumtur e te shendetshme mund te gremiset ne nje realitet te erret ne moshe te pjekur dhe femijeria e kendshmeketu del nga skena.
Sipas studimeve e ngjarjeve, trauma apo ekpserienca te dhimbshme te femijerise lene gjurme ndonjehere te paeliminueshme ne jeten e njeriut...ashtu sikurse nje femijeri e lumtur mbetet force energjie ne shpirtin e dikujt! /pf/images/graemlins/smile.gif

Thuhet (nga prinder e mesues) qe femijet gjithnje kuptojne me shume se arrijme t'i kuptojme ne!

Kordelja

Valoris scriptorum

Femijeria- natyrisht qe eshte themeli i personalitetit, aty ku formohet individi, pjesa vendosese e gureve qe me pas mbajne muret.
E rendesishme eshte perkujdesja prinderore pa ekzagjerime, natyra feminore eshte shume delikate.Prinderit shpesh gabojne ne edukimin e femijeve te tyre duke ua kufizuar jeten.Me kete nenkuptoj tutelen e tepruar.Kjo sjell te femija kultivimin e mvaresise dhe mungesen lirise vetjake, aq shume te nevojshme per te ardhmen.Nje femije i mvarur nuk eshte i lirshem, nuk mundet te marre vendime (nese mund t'i quajme te tilla).

Mos harroni, njeriu lind si individ dhe tek nje femije ka individualitet, me pas krijohet personaliteti. Per kete duhet nje pune e paster dhe e hapur prinderore.Vertet femijet behen gjykues te llahtarshem ne shume raste, ata e shohin boten ndryshe nga ne, keshtu e kemi pare edhe ne.Ne fillim bota e tyre eshte shume bardhe e zi, me pas merr ngjyrim. Nje femijeri e sforcuar ndikon ne percaktimin e ngjyrimit te botes vetjake ne te ardhmen.

Anasykaltra

Primus registratum

Une njoh nje tjeter rast si ky:
Komshiu poshte nesh kishte 5-djem dhe nje vajze tere jeten te keputur ekonomikisht dhe per rrjedhoje ne familje elementi dominant i komunikimit ishte dhuna e ushtruar nga i jati te emes dhe femijeve me rralle...
pernate te njejtat skena dhe ulerima qe vinin nga poshtej bashkeshorti pijanec dhe njeri i ulet ne tera kuptimet kokebosh dhe injorant...
femije te rritur keq e me keq.
Njenate po studjoja ne dhomen e gjumit...ishte vere nga poshte degjohen te zakonshmet uleria te cdo nate i jati qe ne kete rast rreh te birin 16-vecar pse kish ndenjur tere diten jashte me shoket dhe nuk kish kish bere punet nga ai te caktuara...
qetesi...pas nje cerek ore degjohen hapa ne korodor dhe nje dere qe kercet...me tej nje zhurme e fuqishme arme...
Te gjithe alarmohemi,zbresim poshte dhe shohim trupthin e djait qe tashme po ftohej ngadale duke e lene kete bote per faj te krenarise se lenduar nga i jati ne sy te vellezerve me te vegjel...adoleshent...faji i moshes keto ishin te nesermen interpretimet e njerezve por une qe kam jetuar pernate pothuaj me ulerimat e familjes poshte nesh e di se nuk eshte faji i djaloshit por e dhunes tashme te ngulitur ne trurin e tije prej vitesh...

abs

nuk e di...

gjurmet e femirise...

nje femer tregon...
isha 12/13 vjec, kuklla ime ishte nje mace ( pra nje krijese e gjalle). i beja rroba sikur te ishte bebi im, e doja marrzisht, me dilte perpara kur vija nga shkolla, flinte me mua...
babai im ishte njeri dominant, mamaja ishte njeri i qete qe nuk donte shamate...

nje dite babai e gjeti macen ne krevatin tim me mua, ai e mori ate, e perplasi pas murit, e rrahu egersisht para syve te mije, e futi ne nje qese ( thes te vogel) ja mbylli gryken dhe iku, e humbi diku larg...
ajo ka qene nje nga tmerret me te medha te jetes time, une isha e pafuqishme te mbroj "krijesen"time aq te dashur...
tani e kuptoj kte dhimbje te ruajtur gjate ne qenien time ( dhe se babai donte t me mbronte mua nga ndonje semundje qe mund te kishte macja) ...
edhe pse ishte moshe e madhe...ajo qante si femi, tamam si athere kur kishte qene 12/13 vjec, kur kishte perjetu kte vuajtje...te cilen mendonte se e kishte "harruar"...

Blendi

Primus registratum

Ne në Shqiperi kemi patur disi fat me shume se gjetke per sa i perket femijrise. Strukturat familjare pergjithesisht te rregullta, te diktuara nga politikat sheterore, lejonin qe shumica dermuese te rritej me dy prinder ne shtepi.
Edhe ne rastet e ndarjeve, perkushtimi ndaj femijes, dhenia e dashurise, afrimiteti i fqinjeve dhe i rrethit me te gjere familjar (im ate bente "babain" edhe per te bijte e se motres qe mbeten jetime), ka ndihmuar qe edhe ne situatat me te veshtira te rritemi njerez pa probleme te thella.
Edhe veshtiresite ekonomike, edhe sherret ne shtepi, qe i kemi degjuar thuajse te gjithe, nuk mendoj se na kane shqetesuar se tepermi psikologjikisht. Prkundrazi, ne shume raste me duket se na kane pjekur, na kane mesuar qe te vegjel qe jeta eshte e veshtire dhe se duhet mundim per ta bere me te mire. Ndoshta kemi pare tek veprimet e gabuara te prinderve gjera qe nuk duhet ti bejme. kemi mesuar psh se te qellosh nje femer eshte shume e shemtuar. Te pakten disa nga ne e kane mesuar.

Nuk e di. As une nuk jam aspak psikollog. Por jetoj ne SHBA dhe nuk kam gjetur kurre tek brezi im Shqiptar keto probleme flagrante qe kane Amerikanet. Ne jemi te qete, te sigurte, te shtruar, te vuajtur. Ndersa te keta gjen shume zemerim, edhe ata qe jane rritur me gjithe te mirat. EMINEM, me gjithe ato gjera qe thote per te emen dhe te atin, me zemerimin e vet qe e konsumon, eshte popullor sepse flet per gjera reale. Amerikanet e degjojne EMINEM dhe gjejne veten e tyre ne ato vargjet e tij. Po une?
A do mundesha kurre ne bote ti flisja sime meje ashtu? Asaj qe e hiqte buken nga goja per mua? Asnjehere, ne jemi me fat ne Shqiperi.
Ketu gjen pedofili, mazokizem, sadizem me shumice nder keta ketu. Me vjen mire qe keto nuk i pashe kurre mes qindra te njohurve te mi ne Shqiperi.

AnaBlue

Forumium maestatis

Ndoshta probleme te tilla nuk i ke pare dhe degjuar ne Shqiperi sepse nuk thuheshin. Mbaj mend kur isha e vogel, nje komshija ime vjen tek mami im e tmerruar dhe i thote se shoqja e klases se vajzes se saj qe ishte ne klase te 8 kishte ngelur shtatzane nga i ati. Kjo eshte ngjarje e ndodhur ne Tirane (nuk mbaj mend vitin). E ema shkonte ne turnin e trete dhe i ati... flinte me te bijen!!!! Por asnjehere gazetat apo lajmet nuk e treguan nje ngjarje te tille, prinderit e mbajten te fshehur nga femijet, familja nga fisi, etj. etj. Dua te them qe ne kohen qe neve kemi qene te vegjel, nuk e dime cfare ka ndodhur tek femijet e tjere jashte familjes tone, nuk dime nese jane abuzuar sexualisht apo fizikisht apo menderisht, mos te them qe nuk dinim as me elementaren, nese femijet e kishin barkun e mbushur kush shkonin te flinin. Gazeta e asaj kohe "Zeri i Popullit" nuk fliste kurre per problemet qe shqetesonin popullsine (sociale apo ekonomike) keshtu neve nuk kishim nga ti marrim vesh. Mos te them qe mentaliteti shqipetar i turpit nuk lejonte qe probleme te tilla te dilnin jashte shtepise. Mami im ka qene mesuese dhe ka pare raste femijesh te abuzuar. Cfare mund te bente pervec se te fliste me prinderit? A kishte ndonje organizate ne Shqiperine e asaj kohe qe te mbronte keto femije?

albana

Lara Croft

Blucka ka te drejte.Asgje nuk tregohej dhe gjithcka mbytej brenda familjes.Per plaget e femijeve nuk e vriste mendjen njeri sepse gjithe energjite shpenzoheshin ne fshehjen e drames qe kishte ndodhur.Viktima denohej me heshtje deri ne cmenduri.
Ne Korce mbaj mend nje rast kur isha ende femije dhe degjoja te riturit nga ndonje cep i dhomes,sesi nje vajze e perdhunoi i ati dhe teksa te gjithe e dinin dhe nuk benin ze ajo vrau veten.Vetem atehere u arestua i jati dhe askush nuk moei me vesh se c'u be me te.

Blendi

Primus registratum

Normal qe ka pastur raste se nuk thashe asnjehere qe jemi komb i persosur. Por pema duket nga frutet apo jo? Krahasoni nje adoleshent shqiptar me nje adoleshent amerikan.
Ose vereni statistikat e shtatezanive nen 13 vjec ne SHBA,
te arratisjeve nga shtepia,
te vetevrasjeve,
te perdhunimeve,
te humbjes se virgjerise ne moshe te mitur,
te sjelljes se armeve ne shkolle,
te vrasjes se shokeve te klases,
te divorceve,
te nderrimit te 100 parnereve te ndryshem,
te vrasjes se femijeve te tu,
te bombave qe vihen per sport,
te snajperave te rinj qe u meson njerku si te vrasin,
te serial killers...
Ky eshte nje vend ku "familja" si koncept po jep gerhamat e fundit. Larmia e krimit, fantazia ne krim e kesaj shoqerie me siguri i flet dy fjale per nje "femijeri" te shkalluar.

TranofiljA

Primus registratum

Kjo qe do shkruaj eshte pak si JO brenda temes..
Rastesisht lexova rreth nje studimi qe ka bere nje grup "professionals" per te pare si e nenkuptojne femijet DASHURINE. Kane pyetur femije mosha 4-8....dhe keto jane disa nga pergjigjet. Me pelqen thjeshtesia /pf/images/graemlins/laugh.gif (Do mundohem ti perkthej sa me "mire") /pf/images/graemlins/tongue.gif

<ul type="square">
[*]Dashuria eshte kur nje vajze hedh parfum dhe nje cun hedh kolonje dhe ata dalin dhe i marrin ere njeri-tjetrit. -Karl, 5
[*]Dashuria eshte kur mami i ben babit kafen, por para se t'ja japi e provon vete njehere qe te sigurohet qe eshte e mire.-Danny, 7
[*]Dashuria eshte kur ti i thua nje cuni "Sa te bukur e ke kemishen" dhe ai pastaj e vesh cdo dite. -Noelle, 7
[*]Dashuria eshte kur puthesh gjithe kohes. Pastaj kur lodhesh se puthuri, prape te pelqen te rrish dhe te besh muhabet. Mami dhe babi im bejne ashtu, ta shpifin. -Emily, 8
[*]Dashuria eshte kur mami i jep babit pjesen me te mire te pules. -Elaine, 5
[*]Love is that first feeling you feel before all the bad stuff gets in the way."- Charlie - age 5

...kte te fundit e lashe sic ishte. It's my fav /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif
[/list]

pse behemi kaq te komplikuar me vone???? :rolleyes:

shpresa

Primus registratum

Se dyshuam se mos ndoshta mami peshty ne kafe?
Piter Pani po mbush 200 vjetet, nje plak pijanec qe ta shpif.

nike palkola

Primus registratum

TranofiljA
Kam lexuar se fëmijt i zgjedhin prindët! Duket apsurde por e mundshme... Prindët dhe fëmijt e tyre janë shpirtnisht të ngjajshëm, e më vonë me mundime personale mund të ndryshojn...
Kur të bëhemi përsëri të dlirë si këta fëmijë që citove, do jemi afër përndritjes së shpirtit, që religjionet e quajn parajsë, xhehnet, nirvana samadi!
Jeta e të rriturve për fat të keq helmohet me egoizem, mëkate, krim, posesivitet, pseudodashuri, gjelozi, grykësi, smirë, zili, makutëri etj.
Vetem duhet të gjithë njerëzit ti përmbahen rregullit - çka nuk dëshiron me ta bërë (ty) mos ia bë tjetërkujt!
Njerëzit duhet edhe të bëhen DASHURI E VËRTETË!- që pak kush e jeton dhe e njeh!...

Kordelja

Valoris scriptorum

Te gjithe femijet lindin te pafajshem, te "bardhe".Me pas jane prinderit, edukata, shkolla, mentaliteti etj...qe ndikojne ne formimin e tyre.Une them qe rolin vendimtar e kane prinderit.Ata jane "shkruesit" e pare ne transformimin e individualitetit feminor (femijet lindin me individualitet, vetem) ne nje personalitet njerezor.
Te gjitha ato qe ju i perkufizoni: mekate, pseudodashuri, xhelozi, krim, posesivitet e ku di une se cfare qe jane as me shume e as me pak deformime te karakterit te persosur njerezor vijne si rezultate te reagimit qe ka femija ndaj rrethanave njerezve por qe udhehiqen nga kjo edulate nderkohe e brumosur.
Une e konsideroj nje reaksion zinxhir qe pasqyrohet bindshem dhe natyrshem ne ate c'ka ky individ paraqet ne jeten e tij.Ka raste kur kjo konsiderohet edhe Ligji i mbijeteses.C'do individ justifikon veprimin me ate c'ka ai perfaqeson.

gangsterja

Primus registratum
Femijeria............
Nuk ka shume per te treguar,mbasi shumicen prej tyre nuk i mbaj mend,ndersa shumicen tjeter nuk dua qe ta tregoj....U linda ne nje qytet te vogel sic eshte Burreli(ne verilindje)ne nje lagje te njohur te qytetit.Ne mes te gjithe moshatareve te mi(djem/vajza)ku qendronim deri ne ore te vona te nates duke luajtur lojera te ndryshme.Ketu ku vinin femijet e lagjeve te tjereave per te qendruar me ne.Nje femijeri e mbushur edhe me gezime edhe me lendime,nje femije shume i mire dhe i qete,nje vajze me tipare engjelli,me floket ne ngjyre te zinj,dhe sy jeshil(te hapur)me nje fytyre te fresket.Me ca buze te trashe,me ca duar dhe me nje shkelqim rrezellites ne fytyre,me mendimet qe vlonin ne koke.Me veshje te ndryshme saqe shume njerez mendonin(se jam djale).Kisha deshire kur isha e vogel qe te shkoja ne fshat,pasi me pelqente te qendroja ne maje te pemeve,te shkoja neper fusha,te takoja kusherinjte dhe te lozja me cunat e fshatit futboll.Kur isha e vogel doja qe te rritesha,ndersa tani une dua qe te jem akoma femije...............
Sa kujtime kam kur isha femije............