Enologjia (Vererat)

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Blendi je jashte teme komplet, pais i ke nxjerre te gjitha nga konteksti keshtu qe jane pa kuptim. Ti kuptosh duhet te lexosh diskutimet e mesiperme.
Ne France ne çdo lloj restoranti ke Menu (biles mos gaboj kete formule e kane nxjerr francezet).
Sigurisht mund te porosisesh me karte po te kushton akoma me shtrenjte nese mer nje hyrje, nje pjate e nje embelsire /pf/images/graemlins/wink.gif
Cmimet i solla per te dhene nje shembull me shifra ku nje puntor i thjeshte nuk mund te shkoj ne nje restorant me 2 apo tre yje jave per jave se i bije te harxhoje gjithe rrogen per 4 darka ne muaj /pf/images/graemlins/wink.gif
Ndersa historia e "drejtorave" ishte ne pergjigje te kerkeses qe me behej te pershkruaja verat qe kisha pire ne resto e duke qene se me punen qe bej lista eshte teper e gjate dhashe nje shpjegim me te shkurter.
Chateauneuf du Pape varet nga "Nom de Domaine" po nese do me vija te trasha fillon diçka te 8 euro e shkon te 250 euro (çmimet qe jap jane kur e ble direkt ne Chateau e jo çmime restoranti, nese do çmimet e restorantit shumezoi me 4 apo me 5 dhe do ti gjesh /pf/images/graemlins/wink.gif .
Per mendimin tim do ishte me interesante nese sillje diçka interesante per vererat pasi une sma do mendja se i interesoj shume njeriu se si dhe ti jam nje anonim e deshiroj te mbetem i tille ne kete forum.
Shendet paç /pf/images/graemlins/wink.gif
 

blendiys

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Nuk ndihem mire kur jam jashte teme,sikurse dhe te tjeret qe jane jashte teme.
Sa per punen e menuse,ti e di shume mire qe per te "mbush barkun" mund te shkosh dhe ne nje piceri pa qene nevoja per me paguar 200 e kusur euro (ketu perfshire dhe shishja e veres bashke me aperitivin dhe tiramisune /pf/images/graemlins/wink.gif )
Nejse,ishim tek vererat.

Une mund te sjell shume emra vererash,nje nder te cilat Porugezja,Bajoz,apo Casillero del Diablo,apo nje Hollick....

Shije shije kjo dynja /pf/images/graemlins/wink.gif ,dhe me e keqja kur shija bashkohet me fanatizmin.
Diskutim te mbare.
 

treshi

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

PlumpJack 2001 Cabernet Sauvignon
375475326366674931336c396e6d533477-100x100.jpg
446f59396b3046426d37796861635f7377-100x100.jpg
 

Erind

Forumium maestatis
Re: Enologjia (Vererat)

Muller Thurgau zona Trentino.
Shjije te lehte dhe eshte i aromatizuar nga frutat.

muller.jpg
 

Diavolessa

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

Si meno edhe per femrat mo Ersi /pf/images/graemlins/laugh.gif

Ama gjynah , se nuk e prodhojne me ..Kane bere nje tjeter ne vend te saj , qe momentalisht nuk me vjen emri... Shishja eshte e bukur, ama si vere cka /pf/images/graemlins/frown.gif

Te bardhe ka mbetur gavi di gavi dhe Traminer.

Kurse te kuqe dolcetto d'acqui- monterotondo etj etj..
 

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Te vererat eshte e rendesishme te shihet gjithashtu (zakonisht te tapa) nese eshte prodhuar dhe mbyllur ne chateau apo ne vendin ku eshte prodhuar apo eshte blere si e tille nga negociant (negociues apo tregetar vererash) dhe shitet ne emrin e tij, ne kete rast nuk mund te gjejme gjithmone te njeten shije vere dhe pse marka e saj nuk ndryshon! Ka gjithashtu negocjues qe blejne rrushin ne vende te ndryshme dhe e prodhojne ne te ndryshme e ne kete rast flitet per vere po eshte teper e veshtire qe shija e veres te kete lidhje me marken me te cilen tregetohet. Ne pergjithesi vererat me te mira jane ato te cilat prodhohen nga i njeti vresht, ne te njeten punishte (chateau) dhe mbyllja ne shishe behet po nga e njeta punishte (veretat me te medha procedojne ne kete menyre).
Vererat e lehta rosé, vera te bardha ne pergjithesi dhe te kuqe si Bojolais pijen brenda vitit te prodhimit e nuk mund te ruhen gjate pasi ne vend qe tu ngrihet, u humbet vlera qe kane.
 

Erind

Forumium maestatis
Re: Enologjia (Vererat)

Gavi eshte nje vere e mire, qe shkon shume me carcaleca deti, kurse Traminer ose Gewurztraminer i afrohet goxha Muller Thurgau-t vetem qe eshte me e erret (scuro) ne pamje dhe me e rende ne goje. Jane dy vera qe i shijoj shpesh.

Lexova qe Barollo do nxjer ne treg prodhimin e pare te ketej mijevjecari dhe thone qe eshte i nje viti (annate) te mire. (Barollo del ne treg vetem mbas kater vjet maturim).

Papy, apertivin me ty me nje Ferrari Alto Adige. :rolleyes:
 

Diavolessa

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

Oj Ersi me fal vonesen ...por s'pranoj aperitiv me brut una ...

Se mas mas buke... /pf/images/graemlins/wink.gif

Nuk e di ne ke degjuar per Dolce & Gabbana, po bejne edhe keta nje vere te mire....

Faro' una degustazione per loro' verrai?
 

Erind

Forumium maestatis
Re: Enologjia (Vererat)

Papi, se kisha pare pergjigjen. eshte akoma e vlefshme ftesa? /pf/images/graemlins/rolleyes.gif
 

TEDI

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Fillimisht postuar nga MLK:
[qb] budweiser eshte pije per katnaret amerikon lol, nuk kam pire birre me te shpifur, po si gjithmone amerikanet jane mbreterit e marketingut e po deshen me te shit diçka, me dhune e bejne e ta shesin, te bejne dhe te te duket e mire biles /pf/images/graemlins/smash.gif [/qb]
Si gjithmone dhe tani do na tregosh per ndonje vreshtari birre ne Bordeaux,se nuk kemi si ta hedhim poshte traditen Franceze.
Te rrofte Chateauneuf du Pape i 95-es (sinqerisht eshte vere qe te le pershtypje),por nje vere 10 vjecare mund te jete dhe uthull,ndaj mos u kap me vitet.
Mesa po shikoj po behet fjale vetem per verera te kuqe!!,nejse.
Kur flitet per verera te Kilit dhe te Afrikes se Jugut hidhesh perpjete sikur po te cenojne biznesin,e njejta gje do te ndodhte dhe me nje Belg nese do te flitej mbi birren (fatmiresisht ti nuk je as nje nga keta te fundit /pf/images/graemlins/laugh.gif )

Me te mira.

[/ QUOTE ]


MLk t Kundershtoj per birren se ka Budweiss Amerikon ose BUd qe eshte Amerikone po Budweisser Ceke eshte Numer 1 T Pakten kane Thene persona te Tjere me te medhenj Se ne ... Ne Leffe e Belgjikes nuk te Le Menjane ... MLk t Kundershtoj per birren se ka Budweiss Amerikon ose BUd qe eshte Amerikone po Budweisser Ceke eshte Numer 1
Vera TE mIRA KA DHE Shqiperia ne Kte ma kane Thene Te HUaj qe Vertete Kuptojne shume nga Verat. Varet si e Perpunon Veren c Rendesi ka Krahina ku Prodhohet RRushi ...
 

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Tedi,
E mira apo e keqja jane relative dhe varet se ç'fare nenkuptojme me to, keshtu qe nuk ka njesi matese per verat.
Ne pergjithesi, vererat vleresohen çdo vit nga "someliers" qe jane specialistet e degustacionit (provimit) te vererave.
Per sa i perket vererave shqiptare qe te kane thene te huajt, qe te jesh i huaj nuk do te thote te marresh vesh nga vererat keshtu qe mbetet evaziv si argument!
Te prodhosh vere eshte profesion me vete e ne shqiptaret nuk e kemi pas tradite.
Se pari ka te beje shume vendi ku prodhohet pasi kultivimi i vreshtave eshte profesion me vete, ashtu si dhe prodhimi i vererave nga varietete te ndryshme rrushi.
Chateaux te medha ne France psh, apo ne Itali.. kane vreshta 400 vjeçare.
Cilesia e rrushit varet shume dhe nga klima e vendit ku rritet, lageshtise, diellit....e keshtu me rradhe.
Nese flasim per verera tavoline; lista e vendeve qe prodhojne eshte shume e gjate, nese kalojme ne verat e cilesise se larte, atehere dy vende veçohen nga te tjerat, Franca dhe Italia, e ky eshte fakt dhe ka statistika shitjesh, keshtu qe nuk po e shpik une.
 

TEDI

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

Ma ka thene NJe Somelier kete gje jo KAtnaret qe pijn birra ne thone o e PApame ...
 

TEDI

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Per cilen vere behet fjale?

[/ QUOTE ]


Ishte Katoshi e Kantines Se LUani Berat dhe Kashmer po e Beratit KAntina Cobo ...
 

TEDI

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

JAm MEse Dakort ME PArafolesen ... PErsoni qe e PRovoi tha qe eshte e MIre nuk tha qe eshte PErfekte ... Dmth qe Me llojet e Tjera te Verave me Te mira qe kushtojne A Sai NUk krahasohet po me Vera Italjone qe thon t gjithe qe vijn n Restorante vetem se eshte ITaljone dhe me Nder eshte SH..rre ose Uthull e pijne ...
 

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Para nje viti e gjysem, kam asistuar ne nje seminar me gjithe prodhuesit e vererave ne Shqiperi te Hotel Rogner.
Kritikat ishin nga me te ndryshmet, duke filluar nga perqindja e aciditetit, nga filtrimi i tyre, amballazhimi e shishet, nga varietetet e rrushit qe perdornin.
Pjesa me e madhe blenin rrush nga Maqedonia e jo te njetin varietet, keshtu qe vera e prodhuar nuk korespondonte me etiketen. Reisling i Durresit ka me vite qe nuk perdor me rrush te varietetit Riesling por rrush tjeter te bardh te importit...
Pra nuk ka akoma nje formule te shkruar per prodhimin e veres, e njeta gje ndodhe me djathin te cilin nga i njeti prodhues nuk e gjen dy here me te njeten shije...
Potenciali per te bere vere te mire egziston ne Shqiperi, por duhet te krijohet kultura, e kjo do kohen e vet.
 

TEDI

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

Ne Me Kte jom Dakort ... NUk mund te flas me Garanci per Veren e Beratit por NJe nga Perfaqsuesit thoshte qe kane Blere LLOjin e Rrushit ne Itali dhe e Kultivojne KEtu... NUk jam i sakte qe te mos genjej kot ...
 
Top