Ekipi i bashkëshortëve që krijuan vaksinën për Covid-19

Ugur_Sahin_01[1].jpg

Kompania gjermane BioNTech, e themeluar nga dy shkencëtarë, është bashkuar me Pfizer për një vaksinë që eshte 90 përqind e efektshme.​


Dy vjet më parë, Dr. Ugur Sahin u ngjit në skenë në një konferencë në Berlin dhe bëri një parashikim të guximshëm. Duke folur me një dhomë të gjerë ekspertësh të sëmundjeve infektive, ai tha se kompania e tij mund të jetë në gjendje të përdorë të ashtuquajturën teknologji të saj të dërguarit RNA për të zhvilluar me shpejtësi një vaksinë në rast të një pandemie globale.
Në atë kohë, Dr. Sahin dhe kompania e tij, BioNTech, ishin pak të njohur jashtë botës së vogël të ndërmarrjeve evropiane të bioteknologjisë. BioNTech, të cilën Dr. Sahin themeloi me gruan e tij, Dr. lemzlem Türeci, ishte përqendruar kryesisht në trajtimet e kancerit. Ajo kurrë nuk kishte nxjerrë një produkt në treg. Covid-19 nuk ekzistonte ende.
Por fjalët e tij u treguan profetike.
Të hënën, BioNTech dhe Pfizer njoftuan se një vaksinë për koronavirusin e zhvilluar nga Dr. Sahin dhe ekipi i tij ishte më shumë se 90 për qind efektive në parandalimin e sëmundjes midis vullnetarëve të provës të cilët nuk kishin prova të infektuar më parë. Rezultatet mahnitëse nxorën BioNTech dhe Pfizer në frontin e garës për të gjetur një kurë për një sëmundje që ka vrarë më shumë se 1.2 milion njerëz në të gjithë botën.
“Mund të jetë fillimi i fundit të epokës Covid”, tha Dr. Sahin në një intervistë të Martën.
[Artikulli i plote tek Shqiperia.com]
 
Top