BeRaTsi_MiZeRje
Aktivist i AlbForumi

Dhe 40% as nuk e përdorin fjalën "vaginë!"
Nëse ju është dhënë një foto e anatomisë së grave, a mendoni se ju mund të gjeni të gjitha pjesët e saj? Sigurisht, ajo mund të jetë e vështirë për të emërtuar çdo qelizë të trurit, por cfarë për gjëra të mëdha, si mushkëritë dhe zemra - mund të tregoni për ta dhe t’i identifikoni ato ashtu si duhet? OK, le të biejmë shkurt: A e dini ku është vagina juaj?

Një studim i kohëve të fundit nga The Eve Appeal, bamirësia e grave me kancer, ka gjetur disa statistika të tmerrshme rreth asaj se sa shumë gra nuk e dinë për trupat e tyre; për të qenë të saktë, organet e tyre riprodhuese. Nga të anketuarat, vetëm gjysma e grave mes moshës 26 dhe 35 e gjetën vaginën në një diagram mjekësore. Do të doja kjo të ishte një shaka, por nuk është.

Një tjetër lajm, rreth 40 për qind e femrave mes moshës 16 dhe 25 nuk mund të përdorin as edhe fjalën vaginë, kur flasin për vaginën e tyre. Në vend të kësaj ato zgjodhën eufemizma të tilla si "pjesa e grave" dhe "copa e grave." Motra ime dhe unë e quajmë atë "kuzhina" ynë. Por, qëkur ne të të dyja mund të themi "vaginë" pa një stepje të vetme, ajo dhe unë kemi leje për të vazhduar të përdorim këtë fjalë. Por unë devijoj.

Në Mbretërinë e Bashkuar, rreth 55 gra janë diagnostikuar me një lloj të kancerit gjinekologjik përkatës dhe shkalla e vdekshmërisë është 40 për qind. Çfarë e bën këtë fakt edhe më të frikshme është se një e treta e grave mes moshave 16 dhe 25 vjeç nuk shkojnë për gjinekologun e tyre, sepse ato turpërohen.

Si dikush që shkruan për seksin dhe edukimin seksual, unë gjej këto shifra zemër-coptuese. Ndërsa unë jam për atë se gratë kanë nevojë të bëjnë kontroll mbi sistemin e tyre riprodhues, sepse natyrisht, unë ndjej se ju ndoshta duhet të dini se ku janë këto organe në trupin tuaj, sidomos vagina juaj. Nëse ju nuk mund ta emërtoni atë se çfarë është ose nuk mund ta gjeni atë në një diagram, ju me të vërtetë mendoni se ju duhet të angazhohen në një seks? Seriozisht e kam. A nuk janë "copat e grave" e tua shumë të vlefshme për ju? Unë kam dy mikesha të cilat, nën moshën 30 vjeç, përfunduan me kancerin e qafës së mitrës për shkak të virusit HPV. Edhe pse ato janë duke u shëruar tani, asnjëra prej tyre nuk do të jetë në gjendje për të pasur fëmijë dhe një prej tyre pothuajse humbi jetën e saj me sëmundjen. A ka dikush që dëshiron të merret me atë në 20-tat?

Rezultatet e këtij studimi na mësojnë se ne duhet të jemi më vigjilent në jo vetëm edukimin shëndetësor (që duhet të jetë e detyrueshme, sipas mendimit tim modest), por ne duhet të jemi më të hapur në mënyrën se si të diskutojmë trupin tonë. Gratë duhet të dijnë se si punojnë trupat e tyre, e jo të kenë frikë prej tij, dhe sigurisht nuk duhet të shmangur shkuarjen te mjeku, sepse turpërohen. A mendoni vërtetë se vagina juaj është e para që gjinekologu juaj e ka parë ndonjëherë?