Duhej vrare me gure...

TheWanderer

Primus registratum
Duhej vrare me gure...

Titulli i temes eshte marre nga fjalet e nje qytetari shqiptar pak vite me pare, kur nje baba vrau te bijen, meqe ajo kishte ikur ne diskoteke pa lejen e tij. Perseri sot, ndodh nje vrasje e tille. Deri ku ka arritur shoqeria shqiptare? Si i gjykon te tilla veprime?

Tre vëllezër masakrojnë motrën me të dashurin: Vramë për nder

Krimi trondit Lurën. 20-vjeçarja dhe fqinji i saj vriten pas refuzimit të lidhjes. Kapet një prej tyre, pranon vrasjen

Tre vëllezër vrasin motrën dhe të dashurin e saj. E konsiderojnë më të ndershme vrasjen, se sa një lidhje dashurie të motrës së re. Krimi i rëndë u krye dje, më 5 dhjetor të motit të shtatë të mijëvjeçarit të tretë, nga Selman, Urim dhe Ylli Buci, tre burra malesh, nga ata që martohen me mblesëri dhe interesohen më shumë për familjen e gruas, se sa për vetë gruan me të cilën do të ndajnë jetën. Një krim i pashpjegueshëm për shumicën e shqiptarëve, por që fatkeqësisht vazhdon të justifikohet nga një numër jo i vogël i bashkështetasve tanë. Në komunitetet e mbyllura mes maleve, ata njerëz që i rrinë anash rrjedhës së kohës, kanë ende pushkën shpëtimtare të nderit dhe dashurinë, armike të tij.

Nazife Buci, e cila ende nuk i kishte arritur të njëzetat, kishte guxuar të dashuronte fqinjin e saj, Granitin bashkëmoshatar, me të cilin kishte luajtur deri para pak vitesh në sheshin e vogël përpara shtëpive të të dyve, në qendër të fshatit Lurë të Dibrës. Familjet shkonin mirë dhe dy të rinjtë mendonin të bëheshin sebepi i një miqësie që do të shkonte përtej asaj që lidh fqinjët. Por ishin ende të rinj, e të pafuqishëm për të ngritur familje, ndaj kishin vendosur të dashuroheshin "vjedhurazi" deri sa t‘u trokiste ora.

Në fakt, ora trokiti krejt e zezë dje paradite. Familja e vajzës arriti ta zbulonte lidhjen dhe tre vëllezërit e mëdhenj vendosën të përdorin pushkët për ta mbyllur këtë mesele. I gjetën të dy, Nazifen dhe Granitin, diku prapa shtëpive dhe i ekzekutuan në vend, me kallashnikovët që kishin ruajtur që nga viti 1997 për të mbrojtur pronat dhe nderin e familjes.

Kur u njoftua policia, vrasësit kishin kohë që kishin marrë rrugën e arratisë, sepse në Lurë nuk ka as telefon fiks e as valë për celularë. Në mesditë, dhjetëra policë morën rrugën për fshatin e thellë, që njihet nga të gjithë për shtatë liqenet që ka pranë. U deshën pak minuta që gjithçka të bëhej e qartë për policinë. Tre vëllezër vranë motrën, Nafize Buci, 19 vjeç dhe të dashurin e saj Granit Gjoshi, në të njëjtën moshë. Arsyeja: Nderi.

Dikush në fshat u tregoi policëve se pas krimit, të tre vëllezërit morën rrugën e vetme që të nxjerr nga fshati, hipur në një furgon. Pas furgonit u nis edhe një "Fuoristrada". Rruga të nxjerr në Rrëshen dhe policët llogaritën se vrasësit nuk mund të kishin shkuar më larg se aq. Menjëherë u vendosën postblloqe në të gjitha akset rrugore që të çojnë e të nxjerrin nga Rrësheni. Fotot e tre vëllezërve u shpërndanë në të gjitha komisariatet e Veriut. Nga Tirana u nis me urgjencë Tonin Vocaj, drejtori i Krimeve të Hapura në Drejtorinë e Përgjithshme të Policisë së Shtetit. Por deri në mbrëmje vonë vrasësit nuk u kapën. Aty nga ora 17:00, një nga të afërmit e vrasësve komunikoi me policinë. Tha se kishte folur në telefon me tre vëllezërit e arratisur dhe parashtroi kushtet që ata ofronin për t‘u dorëzuar. Kërkonin që për krimin të arrestohej vetëm njëri. Policia nuk pranoi paktin dhe kërkimi vazhdoi përsëri maleve e pyjeve. Në orën 21:00, nëndrejtori i Policisë së Dibrës konfirmon kapjen e njërit prej tre vëllezërve. "Kemi arrestuar Urim Bocin, 32 vjeç. Kishte edhe armën e krimit me vete, një kallashnikov dhe ka pranuar se e ka vrarë ai motrën dhe të dashurin e saj", mësohet të ketë raportuar me telefon nga Lura nëndrejtori. Pas këtij arrestimi, një pjesë e forcave policore kanë nisur udhëtimin e kthimit drejt Dibrës, për të çuar në qeli Urimin, që tashmë i ka lehtësuar disi vëllezërit e tjerë, duke pranuar se vetëm ai e ka shkrepur armën.

Qerratai

Primus registratum
Re: Duhej vrare me gure...

Keta njerez duhen shuar si fis. Asgje me shume per kafshe te tilla.
Ahhhhhhhhhh qe s'eshte gjalle ai Enver Hoxha...

Piccolina

Primus registratum

Sipas meje nuk e kane fajin ata, por e ka menyra dhe mentaliteti ne te cilin jane rritur, nuk jane per tu vrare, jane per tu meshiruar...

Qerratai

Primus registratum

Ate thashe dhe une. Duhet eleminuar fizikisht cdo mbartes i ketij mentaliteti. Nderin do ua ruajme ne ndonje cope leter qe duhet t'iu niset perpara djegies ne turren e druve!

Al-Punk

Still here

Dmth i bie qe te vrasim 70% te njerezimit qe nuk ka mentalitetin tone?

Po ca jane keto thirrje barbare per vrasje mer. Mentaliteti dhe normat sociale nuk jane dicka qe ndryshohen per nje ore, ose qe ndeshkohen me Vrasje.
Ata vellezer jane fajtor per vrasje dhe denohen sipas ligjeve te shtetit.
Shoqeria te ndergjegjesohet qe seksi paramartese nuk eshte me krim ndaj virtytit.

marina s.

Forumium maestatis

Shoqeria nuk mun dte ndergjegjesohet me fjale sepse me injorantin dhe fanatikun nuk sherben logjika. Me vjen keq ta pranoj, por nje mentalitet i prapambetur, kur eshte i perhapur ne mase, vetem me ane te ligjeve shume te rrepta(qe cojne deri ne eliminim fizik) mund te mund te ndryshoje. Kjo si fillim;pastaj,krahas frikes,mund te fillohet te serviret edhe arsyeja. Brezi i vjeter,do e pranoje nga frika,brezi i ri do e pranoje nga qejfi dhe keshtu pak nga pak idete e kalbura zhduken.

Gysi

Primus registratum

Cila shoqeri duhet te ndergjegjesohet?

Duhet te kuptojme qe shoqeria shqiptare, te pakten sot, nuk eshte homogjene, ndaj dhe nuk mund te merret si nje e tere, unike dhe e njetrajtshme. Indinjata ndaj krimit eshte e natyrshme, por jo domosdoshmerisht edhe shperthimet agresive kulturevrasese.
Duhet te kuptojme qe jetojme ne nje shoqeri mjaft te copezuar ku bashkejeton edhe nje kod penal i cili e konsideron krim edhe denimin me vdekje kur vrasesi e meriton plumbin ne lule te ballit edhe nje kanun i cili i deformuar nga vetegjyqesia primitive e njerezve pa arsye nxjerr denime familjare me vdekje duke detyruar ngujimin e familjeve te tera qe jetojne nen autoshtetrrethim. Problemi eshte kur te dyja keto kultura kaq te ndryshme dhe pse jo dhe kaq larg njera-tjetres, detyrohen te bashkejetojne kaq ngushte dhe te ndajne detyrimisht jeten e perditshme.
Pikerisht, eshte diversiteti ai qe e shton dhe e erreson arsyen e fanatikut duke e ekstremizuar qendrimin e tij. Ne kete menyre ashpersimi i gjuhes ndaj botekuptimeve te ndryshme nuk i sherben aspak zgjidhjes se problemeve, por perkundrazi, i sherben acarimit te tyre. Jam i bindur qe duke degjuar reagime te tilla (te cilat eshte normale te jene bere edhe ne media), bashkefshatare te tjere ne Lure, te behen edhe me teper mbeshtetes te aktit te tre vellezerve. Kjo sepse polarizimi pjell ekstremizem edhe aty ku nuk ka e lere me aty ku ai eshte shtrire kembekryq.

Fenomene te tilla duhet te na bejne te reflektojme per realitetin shoqeror qe na rrethon dhe jo per te nxjerre fleterrufete e rradhes kundra mendjeve te erreta qe nuk arrijne te kuptojne realitetet e reja neper te cilat kalon shoqeria shqiptare.

gurax

Pan ignoramus

Keto diferenca kulturore qe ka permendur Gysi mua me duken edhe qesharake, por cuditerisht edhe reale. Te tere shqiptaret te njejten histori kane kaluar dhe se nga dolen kaq shume neo-kulturore te diversuar une s'e kuptoj fare. Mendim personal eshte qe arsyeja kryesore, per te mos thene e vetmja, per keto krime, eshte injoranca mbarepopullore qe ka gjetur shesh e po ben pershesh keto 10-15 vjetet e fundit nder shqiptare. Kjo ideja e Gysit qe t'i presim sa te ndergjegjesohen eshte fjale ne ere. Se tashti duket sikur ata te gjoret s'e dine dhe ne te tregohemi te kuptueshem dhe t'i presim sa te ndergjegjsohen per realitetin e turbullt qe po kalojme(???). A thua s'e dinin ata qe nese vrasin do ndershkohen? Besoj se po, meqe u kapen dhe ne arrati e siper. Vrane motren se i pelqente nje djale dhe s'ishte dakord me "mendimin e pjekur te meshkujve te shpise". Ca thoni ju me, une ndonje dite une do dal si Rambo me hark me shigjete me predha ne maje dhe do i gjuj komshiut se ka plluma dhe me hedhin nganjehere glasa ke ballkoni shpise! Ta coj dhe une nderin ne vend!

Fenomene te tilla per mua duhet te behen shembull per cdokend qe mendon se eshte mbi ligjin. Motivet e kesaj vrasje jane nder me te dobtat qe mund te ekzistojne. Cdo denim me pak se 101-shi do te ishte mbajtje me hater per autoret.

TheWanderer

Primus registratum

Gysi, gjykimi yt eshte deri diku i drejte, pavarsisht termave sociale te perdorur. Nese injoranti arrin ne ekstremitet dhe propozon vrasjen me gure te nje qenieje njerezore, nese vellezerit arrijne te vrasin motren e tyre pasi dashuroi nje djale, kjo nuk behet patjeter per shkak te krahut tjeter qe jeton ne shoqeri. Ti thua qe jane dy krahe: Ai i ligjit dhe ai i kanunit. Ti thua qe diversiteti ia erreson gjykimin fanatikut dhe e con ate ne ektremizem. Shume e drejte. Por ti gabon kur ben thirrje per tolerance. Nuk eshte faji i ligjit qe arrihet ne ekstremizem. Ligji eshte nje dhe eshte i njejte per te gjithe. pavarsisht se injoranti kerkon ndeshkim duke vrare me gure ose vellezerit apo baballaret vrasin motrat apo bijat e tyre. Qe te shmangim nje injorant qe ben thirrje per vrasje me gure, valle duhet ta tolerojme, sepse ka arritur keshtu per shkak te diversitetit shoqeror ku jeton? Nese vellezerit vrasin motren, kjo e ka nje justifikim, pai ne Shqiperi ka diversitet mendimi, feje, ekoonomie etj? Jo i nderuar. Ligji nuk duhet te toleroje asnje dhe bashke me keta vellezerit, ne burg duhet te perfunojne dhe funderrina te tilla te shoqerise qe propozojne vrasje apo denime te qenieve te pafajshme njerezore sic ishte kjo vajza. Ne bote ka shume vende qe jane me shume te diversifikuara se Shqiperia, por deklarata apo vendime te tilla per vetedenim, perfundojne shume me ndryshe dhe nuk ka asnje punonjes social, perfaqesues feje apo ideolog qe te kerkoje tolerimin e vetegjyqesise, per aq me teper kur ka pasoje vdekjen e nje personi.

Kondrapedali

Kondrapedali

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: t-On</div><div class="ubbcode-body">Ate thashe dhe une. Duhet eleminuar fizikisht cdo mbartes i ketij mentaliteti. Nderin do ua ruajme ne ndonje cope leter qe duhet t'iu niset perpara djegies ne turren e druve! </div></div>

Ky mentalitet nuk ndryshon në asgjë me mentalitetin e atyre tre robve.

Më fal Mosto por edhe ata ishin intolerantë ndaj një mënyre jetese e cila ishte në kundërshtim me atë që ata ishin mësuar të konsideronin si të drejtë pa patur të drejtë e pa qenë gabim.

marina s.

Forumium maestatis

Kondre,nuk mund te thuash qe master ka te njejtin mentalitet intolerant si ata. Po ashtu nuk mund te marresh ne konsiderate idete me te cilat jane rritur ata njerez dhe botekuptimin e tyre sepse shteti ka ligje te bazuara ne nje moral qe rregullon jeten e individeve ne shoqeri dhe qe shkon pertej ideve te individeve te vecante. Intoleranca e Masterit, e imja, e Gurax, e Wanderer kundrejt ketyre individeve eshte e justifikuar nga vete ligjet e shtetit, nderkohe qe intoleranca e njerezve si ata te 3 justifikohet vetem nga mendja e tyre dhe asgje tjeter.

Me fal Kondre, por po te benim te gjithe sipas mendjes sone dhe te kerkononim te mos gjykoheshim duke u kapur pas idese " ti je msu ndryshe,une jam msu ndryshe... kshu qe me le rehat se e di vete" do perfundonim te gjithe per dhjam qeni /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/shrug.gif

aristokratja

Forumium praecox

Jam shume dakord me dike qe tha me siper qe duhen denuar maximalisht. Jo si ai babai qe vrau vajzen se erdhi vone nga Pub-i dhe u denua vetem me 6 muaj, se paskesh qene ne gjendje jo te mire psikologjike. Dihet qe njerez te tille nuk llogjikojne, po te ndjekesh nje mentalitet te semure, nuk do te thote qe je ne ate moment psikologjikisht i paafte. Je gjithmone psikologjikisht i paafte. Dhe jam shume e sigurt qe po te pyesesh te gjithe njerezit e asaj zone, asnjeri nuk do te thote qe bene keq. Turp, qe ekzistojne akoma njerez te tille.

TheWanderer

Primus registratum

Vajza e vrarë në Lurë, orët në agoni duke kërkuar ndihmë

Bashkëfshatarët i dëgjonin rënkimet, por nuk e preknin

Nazife Buci, vajza 20-vjeçare, vrarë nga tre vëllezërit e saj, luftoi plot 4 orë me vdekjen, por nuk mundi të shpëtojë nga thonjtë e saj të pamëshirshëm. Plagët që mori nga plumbat e kallashnikovit të lëshuar në trupin e saj nga tre vëllezërit, ishin tepër të rënda dhe në mungesë edhe të dhënies së ndihmës së nevojshme mjekësore, ajo ka dhënë shpirt krejt e vetme, pa u prekur me dorë prej askujt. Ndërsa i dashuri i saj, Granit Gjoçi, 19 vjeç, ka vdekur në vend nga plumbat e marrë dhe kufoma është marrë e dërguar në shtëpi nga familja dhe të afërmit e tij. Nazife Buci, përkundrazi, nuk ka gjetur vdekjen e menjëhershme, duke u rezistuar plagëve të marra për 4 orë rresht. Edhe pse ngjarja e tmerrshme ka ndodhur në qendër të fshatit, përpara një lokali, askush nuk është afruar, qoftë edhe për të dëgjuar një fjalë të vetme prej saj, apo për t‘i dhënë një pikë ujë për të njomur buzët e thara nga dhimbjet e padurueshme të plagëve të marra. Vetëm pas 4 orësh, tregojnë dëshmitarët okularë në vendngjarje, ajo ka dhënë shpirt, pasi nuk janë dëgjuar më rënkimet dhe ofshamat e saj. Kështu, Nazife Buci ka përballuar krejt e vetme 4 orët e fundit të jetës së saj fare të shkurtër, vetëm prej 20 vitesh, duke luftuar me plagët e marra dhe të ftohtin kallkan të maleve të Lurës.

Burime nga Drejtoria e Policisë Dibër saktësuan për "Shqip" se kanë qenë forcat e kësaj policie që kanë dërguar pranë familjes së saj trupin e pajetë dhe të ngrirë nga të ftohtit, të 20 vjeçares, që u vra nga vëllezërit e saj. Edhe e ëma e viktimës nuk është parë pranë vajzës në ato katër orë tragjike të fundit të jetës së saj, kur luftonte me vdekjen.

Trupi i pajetë i vajzës është marrë vetëm kur ka rënë mbrëmja, sepse, sipas mendësisë së zonës, një vajzë që turpëron familjen nuk bën të respektohet as e vdekur. Burrat e fisit Buci nuk morën pjesë në varrim të nesërmen, jo vetëm nga frika e hakmarrjes, por edhe nga turpi.

Kështu, ekzekutimi mizor nga tre vëllezërit nuk ishte kulmi i kafshërisë së kësaj historie. Njësoj pa ndjenja u treguan të gjithë në Lurën mes malesh, përfshirë nënën e Nazifes.

marina s.

Forumium maestatis

I shkofshin mbrapa te gjithe ata qe e ka e kane pare aty e s'e kane ndihmuar!

Kafshe!

Gysi

Primus registratum

Ore, ketu nuk po flasim a duhet apo jo te toleroje ligji. Ligji eshte ligj dhe duhet zbatuar. Pertej ligjit, i cili nuk ka se si te toleroje ne asnje rast, une e kam fjalen per komunikim kulturor.
Diversiteti, sic u shpreh Wandererer nuk pjell domosdoshmerisht ekstremizem dhe agresivitet. Por ekstremizmi eshte pjelle e polaritetit qe karakterizon kete diversitet. Ne kete menyre, reagimi juaj (jo ndaj vrasesve, por ndaj nje shoqerie te tere ku gjallerojne mentalitete te tilla qe shpesh here shperthejne ne krime brenda familjes si keto ketu), per mua con ne polaritet. Nderhyrja ime ka te beje pikerisht me ruajtjen e nje koshience per te mosnxitur polaritet ndaj orientimeve te tjera kulturore me tonat, pasi keshtu vetem se i ekstremizojme pasuesit e ketyre kulturave.

Nga ana tjeter, me duket se po e kapim problemi pak ne menyre te paqarte. Kam pershtypjen qe informacioni qe na vjen ne per ngjarjen nuk eshte objektiv, pasi veshtire se mund te shpjegohet reagimi unison i te gjithe banoreve te zones, ne solidaritet me vrasesit. Une mund te besoj shume gjera, por nuk mund te besoj qe te gjithe banoret e nje zone, te nje fshati, jane kriminele. Ne kete menyre edhe thirrjet per gijotine apo per bugim ne periudha kohore vitesh e llogaritur me tre shifra nuk me duken te ardhura nga ndonje racionalitet i perdorur me maturi.
Eshte kollaj te denosh disa njerez, por cfare do te arrish? Thjesht do ti besh heronj, do ti besh shembuj te flijimit per hir te disa idealeve, virtyteve, ndereve qe neve nuk i kuptojme.

Ad

Nev

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/frown.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/frown.gif nuk gjej fjale te shpreh trishtimin, qe me kapi duke lexuar kete histori /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/frown.gif Te vrasi vellai... vellai qe duhet te gjendet pran, per cdo fatkeqsi qe te bie ne jete... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/frown.gif

D-J

Forumium maestatis

jane shume intriguse kto lloj vrasjesh /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif interesante por ne keto vrasje per nder perfshihen dhe Vrasjet e Pasionit qe jane vrasje nga dashuria xhelozia apo tradhetia

cdo mashkull qe dashuron eshte ne zemer nje vrases potencial /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif

He did not wear his scarlet coat,
For blood and wine are red,
And blood and wine were on his hands
When they found him with the dead,
The poor dead woman whom he loved,
And murdered in her bed.

Yet each man kills the thing he loves,
By each let this be heard,
Some do it with a bitter look,
Some with a flattering word.
The coward does it with a kiss,
The brave man with a sword!

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif

marina s.

Forumium maestatis

Nuk besoj se Wilde e kishte llafen per tre derra robsh si ata,kur thote "brave man" .

TheWanderer

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Gysi</div><div class="ubbcode-body">Nderhyrja ime ka te beje pikerisht me ruajtjen e nje koshience per te mosnxitur polaritet ndaj orientimeve te tjera kulturore me tonat, pasi keshtu vetem se i ekstremizojme pasuesit e ketyre kulturave.
</div></div>
Vrasja i pjesetareve te familjes apo kujtdo qenieje tjeter njerzore nuk eshte kulture apo orientim kulturor. Nese e ke fjalen per botekuptime dhe interpretime te gabuara fetare, eshte tjeter problem.

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Gysi</div><div class="ubbcode-body">Eshte kollaj te denosh disa njerez, por cfare do te arrish? Thjesht do ti besh heronj, do ti besh shembuj te flijimit per hir te disa idealeve, virtyteve, ndereve qe neve nuk i kuptojme.
</div></div> Cfare nuk kupton ti Gys? Idealin, virtytin dhe nderin e ketyre krimineleve? Keta nuk kane ideale, virtyte apo ndere... Apo mos kjo vajza duhej vene ne qender te fshatit e duhej vrare me gure?

Heronjte nuk jane kriminele dhe nuk vrasin pjesetaret e familjes. Nese keto jashteqitje shoqerore te shekullit XXI do te quhen heronj pasi te denohen, atehere kemi nje problem psiqik mbare shoqeror, te cilit, ta them me bindje, une nuk i perkas.
Shpresoj te mos bejme te gjithe burgaxhinjte heronj, nisur nga ky gjykim.