Dislessia (problem shqiperimi)

Diavolessa

Valoris scriptorum
Dislessia (problem shqiperimi)

- Dislessia (Veshtiresi ne lexim)

- Disgrafia (Veshtiresi ne kuptimin e gjerave)

- Discalculia (Veshtiresi me numrat (Mbledhje - zbritje- shumezim - pjestim)etj-etj)

- Disortografia (E pamundur te shkruash pa bere gabime drejtshkrimore)

Kohet e fundit kam icik si problem shqiptmi. Bej shume gabime kur flas. Flas teper shpejt, por nga nje here edhe me merret goja /pf/images/graemlins/madie.gif

Nuk e di a i takon psikologjise kjo tema, por ne se di kush ma shume le te shkruaj. Flmnd para kohe.

susana

Primus registratum
Re: Dislessia (Problem shqiperimi )

HI DOLCEZZA!
UNE KAM PASUR NJE SHOQE QE KA TE NJEJTIN PROBLEM ME TE TENDIN.AJO FLET SHUME SHPEJT DHE KERKON TE THOJE C'DO GJE PERNJEHERESH SAQE I MBAHET GOJA DHE FJALET NUK I SHQIPTON TE PLOTA.AO ESHTE NJE SHOQJA IME E FEMIJERISE DHE E DI, QE E KA PASUR KETE PROBLEM QE E VOGEL. NUK E DI NESE TYA KY PROBLEM TE ESHTE KRIJUAR TANI,APO E KE PASUR????????? NUK DI SHUME PER KETE DHE NUK DI SE SA MUND TE NDIHMOJ.EDHE ATE SHOQEN KAM VITE QE NUK E KAM TAKUAR DHE NUK E DI SE CA KA BERE! :wave:

ladouce2005

Primus registratum

Papi zemer, dhe mua po me ndodh :confused:
flas shume shpejt dhe i ngaterroj ose shkurtoj pa dashje fjalet...
po mendoja se ndoshta ndosh ngaqe jemi ne mes dy gjuhesh tere kohen, dhe ka momente qe truri eshte i lodhur dhe teper i ngarkuar, aq sa nuk e kontrollon me te foluren si duhet :confused:
sa per te lexuar, shkruajtur, kuptuar dhe llogaritur, jam akoma ne top forme /pf/images/graemlins/laugh.gif

romeo

Forumium maestatis

Zakonisht kjo gje ndosh nga mbingarekesa qe truri peson kur komunikon ne dy gjuhe ne menyre konstante. Me ndodh shpesh pershembull qe padashur ne ndonje bisede te fus ndonje fjale shqip ose e kunderta dhe ne ndonje rast as nuk e ve re. Natyrisht eshte mese normale dhe ne keto raste nuk konsiderohet si diçka patologjike por thjesht si nje efekt anesor i bashkjetimit ndermjet 2 gjuheve, qe nuk eshte vetem bashkejetim gjuhesor por eshte edhe i veshur me shume valenca kulutorore. :book:

ladouce2005

Primus registratum

valenca=vlere /pf/images/graemlins/laugh.gif per ata qe ndoshta nuk e dine

mua me ndodh gjithmone te fus shqip ne fjalite qe them, sidomos fjalen "mire" dhe "dakort" /pf/images/graemlins/smile.gif
ose me qellon ti pergjigjem telefonit te shtepise duke thene emrin e kompanise ku punoj :shrug: /pf/images/graemlins/smile.gif

anjeza

Primus registratum

me duket se e trasmeton edhe kur shkruan,
pasi thuhet shqiptimi dhe jo "shqiperimi"
eshte 1 dem i vogel celebral i trurit,por kjo s'do te thote qe s'ka permisime,perkundrazi
me vullnet,perqendrim,me fole ngadale e mendu shpejt arrihet ne rizultat te mire.
pershendetje

ladouce2005

Primus registratum

dhe fjala "rezultat" nuk shkruhet "rizultat "harmony /pf/images/graemlins/wink.gif

beshbossi

Primus registratum

edhe permisime,permiresime shkruhet /pf/images/graemlins/laugh.gif

ana karenina

Primus registratum

Ouu sa embel paska plasur muhabeti ketej /pf/images/graemlins/tongue.gif Do i fusni kembet ne teme se keshtu me muhabete kafeneje nuk shkohet perpara thote rregullorja :rolleyes:

Diavolessa

Valoris scriptorum

Flmnd te gjitheve per pergjigjet.

Tek e shkruajtura s'i jap rendesi e vlera eshte teper 0. Do duhej eshte dicka e mire nga pamja, por edhe nga leximi. Kam hallin tek e folura, sepse po behet nje problem e marrte e mira.
:mad:

D-J

Forumium maestatis

dyslexia nuk ekziston fare thone expertet ne UK eshte vetm nje emotional construct dhe jo diagnoz shkencore

ata thon femijt jan diagnostiku me dislexia per ti mbrojt nga turpi dhe te marrin ndihm me teper neper shkolla

problemet e disleksis kan te bejn me intelligjencen dhe populli e ka per turp ti thush ke inetligjence te ulet prandaj kan shpik diagnoza te tipit disleksia

nuk duhet te ket me disleksia thon ata te Cambridge sepse robt vetem justifikohen me inteligjencen e tyre te ulet dhe i shpeton nga ndjenja e turpit apo paaftesis.

p.s kshu ben gjithmon psikologjia, shpik semundje te mbaj robt me rroga dhe pune. shkenc me koti ska. le qe sesht shkenc fare. brockulla vetm asgje te bazuar. Prralla me bisht /pf/images/graemlins/tongue.gif

te jem un e zhduk fare si "shkenc" apo pseudoshkenc se si hy njeri npun /pf/images/graemlins/laugh.gif

b.k.

Primus registratum

MIre e ke ti po pse vazhdon te postosh ketu, biles hap dhe tema /pf/images/graemlins/laugh.gif

D-J

Forumium maestatis

im in love thats why :wub:

but thats another prob /pf/images/graemlins/laugh.gif

ana karenina

Primus registratum

Sa mire, lum si ti /pf/images/graemlins/laugh.gif Not another, but YOUR problem :wink:

Papi si vajti ai muhabet? :rolleyes:

D-J

Forumium maestatis

dashnia asht bekim, probleme t’ktilla pacim dhe u shtofshin ngahera. wish all have countless, sleepless nights (till destruction comes /pf/images/graemlins/laugh.gif )

lack of it is a cursing. wish wrath’s God is filled for none /pf/images/graemlins/laugh.gif

may God bless you all /pf/images/graemlins/smile.gif

p.s kshu mthoshin dhe ke teologjia, ti cdo ktu /pf/images/graemlins/laugh.gif

ana karenina

Primus registratum

Do ikesh vete apo te te ndihmoj une? Ik shastisu ke dashuria ose diapazoni :smash:

befana.gif

:lol:

D-J

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga **** Darlington Delarge:
[qb] i shpeton nga ndjenja e turpit apo paaftesis.

[/qb]
to that end seems justified, or is it?

Princesha

Primus registratum

un them vjen nga stresi qe i fut vetes, sepse e ndjen sikur ajo qe jep nuk eshte e mjaftueshme...nuk mendoj se eshte nga paaftesia, se nqs nuk ke pas probleme perpara, ath ska pas si te vije paaftesia me vone.

valltarja

Primus registratum

Nje kuriozitet i vogel fjala disleksi vjen nga greqishtja dhe eshte sakte:dhislexia,qe do te thote dhis-nga:dhiskolo=e veshtire + lexi(leksi)=fjale,pra veshtiresi ne te folur,ne artikulumin e fjaleve.
Me sa kam degjuar nje menyre eshte te shkruash dhe te flasehs per te mos nxituar te thuash shume mendime bashke.Pershendetje