"Diktatura e te mireve" - zgjidhja e problemeve te Shqiperise?

Klinton

Primus registratum
Re: "Diktatura e te mireve" - zgjidhja e problemeve te Shqiperise?

Fiorent pershendetje

Fjalen konservatorizem mund ta perkthejme ne shqip si "prapambetje" qe te jemi brenda normave te gjuhes shqipe.
Neqoftese individe te caktuar udhetojne me parimin e "vjetersise se mendimit" ky eshte nje problem tejet i madh per ata individe ne varesi te gradave qe kane mbi supe.
Konceptimi i nje problemi sic eshte gjakmarrja dhe perzierja e saj ne probleme serioze sic ndodh me politiken shqiptare sot, komplikon se tepermi shoqerine, shtresen intelektuale dhe i detyron ata te kthejne koken mbrapsht duke krijuar keshtu nje atmosfere mosbesimi per te ardhmen e nje ceshtjeje apo disa ceshtjeve shume serioze me te cilat perballet shoqeria shqiptare sot.
Ne repliken time te mesiperme keni te shkruajtur fare qarte dhe ne menyre te koncentruar se si mund te mbyllet nje plage shoqerore megjithese nuk besoj se keni marre mundimin per te depertuar ne thellesi te postit tim ose per ta lexuar te gjithin.
Ne lidhje me perkatesine time ose me origjinen time, perseri ngeleni nje "i prapambetur" ne mendime pasi une ne repliken time nuk etikova ty si nje jugor, verior, toske apo gege.
Ajo qe "ti" nuk kupton akoma deri me sot, eshte se behet dallim ndermjet shqiptareve a thua se gjysma e shqiptareve na qenkan te zi, pjesa tjeter te larme dhe pjesa tjeter i perket perendise dhe ndonje pjese tjeter i perket rraces ariane.

Neqoftese ju keni lexuar ate artikullin ne ate gazeten "shekulli", patjeter qe redaktuesit e gazetes jane te njeanshem sepse nje shqiptar i ndergjegjshem nuk do te publikonte te tilla komente-marrezira.
Ndryshe do te ishte neqoftese do te botohej nje lajm rreth nje vrasjeje dhe tjeter kuptim merr neqoftese i thuret himn ose i behen lavde.
Megjithate koha do te gjykoje gjithshka sepse tanime jetojme ne kohe paqeje dhe do te kete kohe te mjaftueshme per te ju rikthyer te gjitha gjerave me karakter manipulues.

Kam vene re gjithashtu qe diskutante te ndryshem "te kulturuar dhe te arsimuar" e hapin diskutimin e tyre me periudhat e hershme te evolimit te njeriut dhe ajo qe me cudit me shume eshte se behet nje krahasim mes skllavopronarit dhe skllavit.
Kjo nuk eshte pak per te kuptuar se nje pjese e mire e shqiptareve akoma jetojne keto kohera te kaluara dhe e konsiderojne periudhen e mevonshme te evolimit si me te hershme.
E cfare mund te thoja me shume ne kete diskutim kur fjalet e mesiperme e mbyllin katerciprisht zhvillimin e nje debati te sinqerte pro-pro ne favor te te gjitheve?
Sic duket rakitizmi teorik e ben njeriun te mendoje e besoje se "diktatura e te mireve" qenka me e shenjte se gjithshka sepse kur nxjerrim te tilla konkluzione patjeter qe bazohemi diku dhe kjo kohe i perket periudhave te hershme.
Megjithese jemi nje komb qe kemi njohur lirine tone pas shume shekujsh pushtimesh, perseri nuk do te guxoja te thoja se jam i civilizuar, jam perparimtar, mendoj e veproj ne menyre shkencore, sepse kjo liri qe fitova nuk eshte aq e gjate sa te flas me nje ndergjegjshmeri te tille ashtu sikur flasin shume ketu e ne boten shqiptare virtuale anembane.

Fiorent duke e mbyllur per te mos e bere te merzitshem me kete diskutim, doja te shtoja se cdo veprimtari ne shoqerine shqiptare me karakter "regresiv" do te thote qe intelektualet budallenje bejne shpikje, disa te burreruar marrin guximin ta shfaqin dhe disa te poshter e gezojne ate.
Teori qe pranohet nga une e shume te tjere si une, qe thone se "dardha e ka bishtin perpara".

Fund.

rosen

Primus registratum

-diktatura e te mireve- dhe me pas- zbatimi i ligjit pa kompromis.Nuk do te doja qe dy shprehjet te identifikoheshin.Diktature vjen nga fjala diktat qe ngjan shume me nje urdher dhe ky i fundit te jete unilateral. Praktikisht vullneti i popullit(qe ne shqiperi eshte formalisht sovran) del jashte loje.Pushteti i kalon nje direktorati qe ka ne zemer vetem te miren e atdheut(sipas njerit propozim te Alibaba).Shembuj historike ka padyshim(ne eksperiencen franceze paranapoleonike).nje reforme instituzionale e kesaj permase-ndryshimi i formes se shtetit nga republike ne nje direktorat- qe hedh poshte vlerat e demokracise(sepse ndoshta kjo e fundit eshte shume kaotike)eshte e papranueshme ne princip.Demokracia duhet vene ne funksionim dhe jo zevendesuar.Strumenti ose nje nga strumentet eshte ZBATIMI I LIGJIT PA KOMPROMIS.

fjorent

Primus registratum

Per cfare po flet Klinton ? A e ke lexuar artikullin? Nese jo pse ja keput kot si kofili pas te vjelit?
Une artikullin tend te meparshem e lexova 2 here sepse nuk deshiroja te humbja pjese nga akuzat e tua personale pa lidhje e te acaruara ne kulm per shkak te permendjes se gjakmarrjes. Sipas teje ne nuk duhet fare te flasim per kete teme vetem sepse e perseris edhe nje here clirohuni nga kompleksi i te qenit nga veriu sepse e kam vene re qe acaroheni shume sa here dikush kritikon keta shqiptare. Nuk e kam aspak problem te kritikoj shqiptare nga jugu per trafiqe te femrave e te droges, prandaj mos na terhiqni ne polemika gjeografike qe nuk na kane shkuar ne mendje.
Sa per zgjidhjen qe jepni kunder gjakmarrjes te gjithe e dime qe po te funksionoje ligji e kushtetuta nuk do te kete as gjakmarrje por nuk do te kete as trafiqe, prandaj te flasesh ne pergjithesi per zbatim ligji nuk mjafton. Duhet qe shoqeria te ndergjegjesohet akoma me shume e ta konsideroje gjakmarrjen si krim tejet te rende qe meriton denimin maksimal.
Megjithate koha do te gjykoje gjithshka sepse tanime jetojme ne kohe paqeje dhe do te kete kohe te mjaftueshme per te ju rikthyer te gjitha gjerave me karakter manipulues.
Kete shprehje me thene te drejten nuk e kuptova, mbase eshte teper intelektuale per shijet e mia te prapambetura.
Flisni me shkoqur here tjeter Klinton se perdorimi i shume termave intelektuale bie ne kontradikte me ato qe deklaroni me siper.
Sa per gjakmarrjen do flas gjithmone si turpi i Shqiperise (ver re i Shqiperise jo i Shqiperise se Veriut) sepse te mbyllesh 1 femije ne nje kulle vetem sepse babai i tij ka vrare dike vite me pare eshte per mua krim kunder njerezimit.

Elsi

Forumium praecox

Shikoni, une e shpjegova me pak fjale idene time. Nqs nuk ju pelqen fjala diktature, atehere mos e shihni fjalen diktature. Une kam propozuar nje zgjidhje per sherimin e shoqerise shqiptare, pasi mendoj se ajo nuk mund ta sheroje veten e vet, ashtu sic nje i semure nuk mund te sherohet vete. Shoqeria shqiptare do nje kure pak te dhimbshme (si cdo kure) e cila sipas meje eshte (mos e shihni kete fjale) "diktatura e te mireve". Une ju them qe nuk eshte aq e vjeter sa c'kujtoni, e ju me coni tek cesaresme e ne kohen e Napoleoneve. Regjimi qe propozoj une eshte vetem nje regjim qe zbaton PERPIKMERISHT LIGJIN, une nuk e kuptoj se ku mungon demokracia e liria ketu. Cfare eshte liria e demokracia: te gjithe te barabarte perpara ligjit!

Pra, une po bej nje propozim konkret. Deri tani nuk kam marre asnje alternative me pak te dhunshme por konkrete. Gene, me dy rreshta nuk ke dhene asgje konkrete. Nqs perton me shkrujt, atehere nuk ia vlen te kundershtosh, te thuash qe jam 100% kunder. Te lutem, dhe ju lutem te tjereve, jepni alternativa konkrete. Dua qe kjo gje te diskutohet, dhe nuk kam asnje problem me ata qe e kundershtojne idene time, vetem se une nuk shoh asnje zgjidhje tjeter. Nese keni zgjidhje konkrete (realiste), atehere ju lutem shpaloseni dhe ta diskutojme. Gjithashtu ju lutem mos u futni ne replika te kota, thjesht diskutoni temen.

Fjorent, thua qe me edukimin/demokratizimin e shoqerise mund te arrihet "sherimi" i shoqerise shqiptare. Kush do ta beje edukimin dhe si do ta beje?

Gjithe te mirat...

komino

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga -gene-:
[qb]
Fillimisht postuar nga Alibaba:
Nise nga me e thjeshta Gene, une dua vetem te diskutoj alternativat qe i mbeten vendit dhe shoqerise tone per te filluar rrugen e zhvillimit e te mireqenies. Nese je 100% kunder dhe mendon se mund te behet ndryshe, thuaje ketu se si mendon se mund te behet....
Demokracia eshte rruga

lexo kushtetuten shqipetare dhe nuk ke nevoje per asnje filozofi tjeter.

qe te perdor nje metafore
vetem barishtet rriten vete e nuk duan perkujdesje-
grurin nuk mjafton t'a hedhesh ne toke, ai kerkon kujdes qe te rritet mire- ashtu edhe demokracia [/qb]
Me duket se perton te lezosh alibaba

edhe njehere

demokracia eshte rruga

lexo kushtetuten shqipetare nese kerkon te dish se cfare nenkuptoj me demokraci

Demokracia nenkupton zbatimin e rrepte te ligjit (per te gjithe)dhe ne kete nuk po them asgje te re

Tani sqarohe mire ate qe ke ne mendje

Si duhet te jete sistemi qe po propozon??

Une propozoj te zbatojme mire ate sistem qe kemi sot (demokratik)

Cfare propozon ti???

te pyes perseri

kush zgjidhet dhe nga kush?
cfare ben pasi te zgidhet? (cfare ben nderyshe nga sot? - ne leter te pakten)
Sa zgjat mandati?
kush garanton perfundimin e mandatit?
po sikur objektivat te mos realizohen cfare ndodh-zgjatet mandati?
Kush kontrollon veprimet e diktatorit? (diktator - askush)
a ka ndarje pushtetesh?

Mos po propozon nje qeveri nga ato te pajtimit kombetar?

Une te propozoj sitemin qe kemi sot
Hap kushtetuten dhe meso si eshte
Mbase do te habitesh po te shohesh se sa i vlefshem eshte ky sistem

Propozoj edhe dicka tjeter
mos harxho kohen tende duke enderruar sisteme diktatoriale qe mund te ndryshojne gjerat shpejt - mendo si te gjesh nje menyre qe ky sistem qe kemi te gjeje aplikim

une akoma jam 100% kunder cdo lloj sistemi qe ngjan sadopak me nje diktature

alternativen e ke para syve DEMOKRACI

Elsi

Forumium praecox

[qb] Me duket se perton te lezosh alibaba

edhe njehere

demokracia eshte rruga

lexo kushtetuten shqipetare nese kerkon te dish se cfare nenkuptoj me demokraci

Demokracia nenkupton zbatimin e rrepte te ligjit (per te gjithe)dhe ne kete nuk po them asgje te re

Tani sqarohe mire ate qe ke ne mendje

Si duhet te jete sistemi qe po propozon??

Une propozoj te zbatojme mire ate sistem qe kemi sot (demokratik)

Cfare propozon ti???

te pyes perseri

kush zgjidhet dhe nga kush?
cfare ben pasi te zgidhet? (cfare ben nderyshe nga sot? - ne leter te pakten)
Sa zgjat mandati?
kush garanton perfundimin e mandatit?
po sikur objektivat te mos realizohen cfare ndodh-zgjatet mandati?
Kush kontrollon veprimet e diktatorit? (diktator - askush)
a ka ndarje pushtetesh?

Mos po propozon nje qeveri nga ato te pajtimit kombetar?

Une te propozoj sitemin qe kemi sot
Hap kushtetuten dhe meso si eshte
Mbase do te habitesh po te shohesh se sa i vlefshem eshte ky sistem

Propozoj edhe dicka tjeter
mos harxho kohen tende duke enderruar sisteme diktatoriale qe mund te ndryshojne gjerat shpejt - mendo si te gjesh nje menyre qe ky sistem qe kemi te gjeje aplikim

une akoma jam 100% kunder cdo lloj sistemi qe ngjan sadopak me nje diktature

alternativen e ke para syve DEMOKRACI [/qb]
O Gene, demokraci po them edhe une, dhe nuk pertoj te lexoj fare. Une nuk them qe te mos zbatohet kushtetuta shqiptare, une them te kunderten, te zbatohet PA KOMPROMIS. Kjo eshte demokracia e vertete, ligji i barabarte per te gjithe, PA KOMPROMIS.

Si do te behen zgjedhjet? Ate une nuk e di, por nese ka nje shumice te intelektualeve qe e propozojne kete qe propozoj une, atehere behet, ndodh sepse ka vullnet per ta bere. Cfare do te ndodhe pas kesaj periudhe? E thashe edhe njehere, edhe po nuk i fitoi zgjedhjet e ardhshme, atehere do te kete dhene shembullin e mire, sinjalin e mire, do te jete nje pike referimi per progresin, dhe shoqeria do te kete filluar te "sherohet".

Ti thua kushtetuta eshte zgjidhja, dhe vetem kaq. Kushtetuta eshte aty prej 1998 dhe jo vetem qe nuk ka ndodhur asgje, por gjerat ne disa aspekte jane perkeqesuar. Ajo kushtetute do njerez qe ta aplikojne, por e gjithe klasa politike shqiptare nuk mund ta zbatoje, dhe e di pse? Sepse jane te pamoralshem, nuk kane asnje vlere etiko morale, jane pasqyrim i shoqerise shqiptare. Prandaj une them qe ajo kushtetute duhet te zbatohet nga intelektuale qe kane pare bote me sy, qe dine te udheheqin, qe jane largpames, dhe qe e duan Shqiperine. Me thoni se si do ta benit, dicka konkrete. Une them me nje ekzekutiv shume te forte (pra balanca e pushteteve te peshoje nga ekzekutivi). Po ju?

Elsi

Forumium praecox

Ky ekzekutiv duhet te rregulloje sistemin e kalbur gjyqesor, te vendose njerez te ndershem. Duhet te ndertoje nje polici dhe ushtri me njerez te bindur dhe te ndershem, dhe se fundi, te filloje nje lufte kunder korrupsionit, dmth, te mos kursehet ASNJERI, as majtas as djathtas as anash, ne cdo fushe (se pari ne administrate), gjithmone DUKE ZBATUAR LIGJIN. Pastaj, te behen reforma ekonomike drastike per shendoshjen e ekonomise, reforma pozitive ne arsim, ne administrate etj etj. Kete bile mund te mos e quash fare diktature, por ne krahasim me shtetin rrumpalle qe kemi patur keto 14 vjet, mund ta percaktosh si te tille, ose mund t'i vendosni emrin qe doni.

komino

Valoris scriptorum

Nuk po te kuptoj fare alibaba (dhe jo per fajin tim por sepse po i ben vete punet lemsh)

TI po propozon qe te zbatohet kushtetuta?

Ku qendron e reja ne kete mes?!

Ti propozon qe zgjedhjet t'i beje populli?

Ku qendron e reja ne kete mes?!

Kerkon rrepublike presidenciale?

Populli nuk e do - dhe kjo do te thote se Ti kerkon ta imponosh me force.

Kerkon unifikim te pushteteve?

Ti je i pari qe kerkon te shkelet kushtetuta (prandaj nuk e te kuptoj une Ty - ky eshte lemshi qe ben)

Kerkon nje qeveri demokratike (zgjedhje te lira, ndarje pushteti etj - si ne kushtetuten tone), apo kerkon nje qeveri diktatoriale (disa vete zgjedhin nje DIKTATOR qe unifikon nen vete pushtetet dhe dhe imponon me FORCE vullnetin e tij tek populli injorant qe nuk meriton te marre vendime)

Nese kerkon thjesht nje klase politike TE RE qe te zbatoje kushtetuten si shprehje te vullnetit te popullit, nuk po na thua asgje te re

Ata persona qe do te pranoje si diktatore, paraqiti ne zgjedhjet e ardhshme dhe, nese marrin votat e duhura, askush nuk i pengon te qeverisin ne menyre perfekte shqiperine pa hequr dore nga demokracia.

fabiola

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Alibaba:
[qb] Ky ekzekutiv duhet te rregulloje sistemin e kalbur gjyqesor, te vendose njerez te ndershem. Duhet te ndertoje nje polici dhe ushtri me njerez te bindur dhe te ndershem, dhe se fundi, te filloje nje lufte kunder korrupsionit, dmth, te mos kursehet ASNJERI, as majtas as djathtas as anash, ne cdo fushe (se pari ne administrate), gjithmone DUKE ZBATUAR LIGJIN. Pastaj, te behen reforma ekonomike drastike per shendoshjen e ekonomise, reforma pozitive ne arsim, ne administrate etj etj. Kete bile mund te mos e quash fare diktature, por ne krahasim me shtetin rrumpalle qe kemi patur keto 14 vjet, mund ta percaktosh si te tille, ose mund t'i vendosni emrin qe doni. [/qb]
me fal ti ALIBABA,por me duhet te te ve ne dukje qe para se te flasesh per nje ceshtje(cfaredo) me pare duhet te familjarizohesh me argumentin. e thashe me siper qe propozimi yt ishte konfuz, teper abstrakt,irracional,nje produkt i mendjes me interes vetem akademik,keshtu sa per te diskutuar ne pafundesi rreth hollesirave imagjinare apo dogmave qe mund te dalin,por ne rrafshin konkret,praktik,te perditshem mbetet ne ajer.
nese do te kishe familjaritet me filozofine politike,me sistemet politike qe nga antikiteti e deri me sot dhe nese do te kishe baza te thella objektive,impersonale,shkencore mbi konceptet "shtet","shoqeri","ligj","ekonomi",etj. duke diskutuar do te mberrije heret a vone ne konkluzionin e pashmangshem se "demokracia" eshte i vetmi sistem i mundshem,i pranueshem,i arsyeshem.

nuk dua te shes mend,por me duhet te them se retorika jote eshte shume e ceket dhe diletanteske,aspak si ajo e nje politikani profesionist.mundohu te degjosh me shume dhe pastaj kur te kesh ndryshuar skema mendore diskuto me konkretisht.

Elsi

Forumium praecox

Shiko harvey, une nuk e kam hapur temen per te shitur mend, nuk jam politikan (as dua te jem)dhe nuk po them se shpika ndonje gje te re dhe ju lutem me duartrokisni. Une po bej nje propozim, dhe vetem se e quajta diktature (qe ka konotacion te keq) ju po i keqkuptoni gjerat. Sa per mendimin tim "diletantesk" e "te ceket", faleminderit per konsideraten (vetem mos perdorni fjale me te medha se c'duhet se humbasin vlere), e per idete e mia qe qendrojne ne ajer e jane abstrakte, ti thua qe "demokracia" eshte rruga e vetme, por nuk mundet, e perseris, nuk mundet ta percaktosh se cfare eshte demokracia, sepse eshte nje koncept ABSTRAKT; pra edhe ti mik i dashur je ne ajer.

Gene, nuk do ta perseris 100 here, se ne cdo postim po them te njejten gje; Edhe nje here, une nuk pretendoj se po shpik gjera te reja, e vetmja gje qe po them eshte qe te vendoset nje qeveri e rrepte, e sakte, e ndershme. Besoj se jeni dakort me mua kur them se ekzekutivi eshte pushteti me i fuqishem dhe qe imponohet ne pushtetet e tjera. E pra, une them qe perseri, ekzekutivi te jete pushteti me i fuqishem, dhe te imponohet tek pushtetet e tjera duke i pastruar nga korrupsioni, duke i "sheruar".

Duhet te bijme dakort ne disa gjera perpara se te vazhdojme, dhe gjithmone harvey, duke bere pak filozofi politike (qe eshte prape shkence abstrakte):
1. a jeni dakort me mua kur them qe klasa e mesme e nje shoqerie eshte ajo qe percakton progresin e nje vendi?
2. a jeni dakort me mua kur them qe klasa e mesme shqiptare eshte e "semure", apatike, e pafuqishme?
3. a jeni dakort qe klasa politike aktuale vjen nga kjo klase e mesme e "semure", rrjedhimisht eshte e "semure"?
4. cila eshte menyra sipas jush me ane te se ciles "sherohet" kjo klase e mesme dhe kjo klase politike?

Une e dhashe zgjidhjen time, pres te jepni zgjidhjet tuaja. Ju lutem mos me thoni me demokracia dhe vetem kaq, sepse demokracia e "te semureve" e coi Sokratin ne gjyqin perpara popullit te tij dhe e denoi me vdekje.

komino

Valoris scriptorum

qareteso mendimet me veten alibaba

ne fillim propozove diktature

pastaj nje rrepublike presidenciale me nje junte te plotfuqishme

pastaj zbatimin e demokracise (nuk eshte aspak koncept abstrakt - populli zgjedh dhe garantohet ndarja e pushteteve per te garantuar pamundesine e diktaurave - lexo kushtetuten)

kerkon zbatimin e ligjeve?
Cfare kerkon konkretisht ne kete teme, nje formule magjike per te sjelle mireqenie e rend menjehere?

Sejcili pushtet ka rolin e vet ne nje sistem demokratik dhe te gjithe jane shprehje e vullnentit te popoullit (nga populli per popullin)

nje femije nuk mund te vrapoje pa mesuar te ece, sado i rrepte e diktator te jete mesuesi i tij.

do nje propozoim?
e perseris
Zgjidh ne menyre demokratike personat qe mendon me te afte per te vene ne funksion nje sistem demokratik (ate te kushtetutes shqipetare sepse eshte shume i vlefshem) ne kushtet e nje vendi si shqiperia

zgjidh nje nga ata qe kerkojne voten tende!

Nese mendon se asnjeri nuk vlen te votohet, paraqitu vete ne zgjedhje dhe kerko votat e elektoratit!

Egzekutivi ka ne dore aktualisht te gjitha mundesite per te luftuar korrupsionin e plaqe te ngjashme - problem jane pushtetaret e jo institucionet

Ndahe mendjen pra alibaba

Cfare kerkon me kete teme?

Elsi

Forumium praecox

Gene, nuk dua ta kthej ne chit-chat kete teme, shikoni pyetjet qe kam renditur ne postimin tim te fundit qe ta organizojme me mire kete teme...

komino

Valoris scriptorum

Ok alibaba

tre pyetjet e para jane retorike (jemi dakort dmth- me disa rezerva per te dyten)

per te katerten

EDUKIMI (per te sheruar klasen e mesme)

DEMOKRACIA (menyra e percaktimit te klases politike dhe menyra me te cilen ajo duhet te qeverise)

Jane te dyja tema te gjera dhe nuk besoj se duam t'i trajtojme brenda kesaj teme (jo vetem per shkak te titullit)

Elsi

Forumium praecox

Edhe une jam dakort me edukimin e klases se mesme dhe demokracine (dmth, zbatimin e ligjeve). Tani te diskutojme se si mund te arrihen keto...

A mund ta arrije kete klasa e sotme politike ose klasa e mesme shqiptare?
1. Edukimi sot - nuk e besoj se mund te edukoje nje shoqeri nje sistem edukimi i korruptuar, pavaresisht nga arsyet (rrogat e vogla etj etj)
2. Politika sot - Sic e rame dakort me lart, klasa politike eshte e "semure", pra nuk mund ta sheroje dot shtetin.

Pra, une mendoj se vete shoqeria shqiptare sot nuk ka forca ta "sheroje" veten, aq me pak kete mund ta beje klasa politike shqiptare, dhe me c'shoh, nuk ka premisa ta beje nje gje te tille, sepse ka 14 vjet qe thjesht nuk arrin dot. Ju si mendoni, si mund te arrihet? Une them se me menyren qe kam propozuar me lart, dmth nje ekzekutiv i forte, qe zbaton ligjin, i perbere nga njerez qe e duan vendin, qe krijon nje shtet te forte, mund te "sherohet" shoqeria shqiptare, dhe mendoj se kjo menyre eshte e shpejte dhe efikase.

E di qe propozimi im eshte ne rrafsh teorik, por vetem kaq mund te bejme ne forume, te krijojme qendrime me ane te debateve, dhe nese ka bindje e vullnet te perhapur ne nje mase te gjere intelektualesh, gjithcka mund te arrihet.

Nejse, do te doja mendimin tuaj: Si mund te arrihet edukimi i klases se mesme dhe demokracia (dmth zbatimi i ligjeve) sot?

komino

Valoris scriptorum

ok

nje egzekutiv i forte me njerez te ndershem qe zbatojne ligjet demokratike

te miratuara nga nje legjislativ i forte me njerez te ndershem i zgjedhur ne menyre demokratike

qe kontrollohet e gjykohet (zbatimi i ligjit) nga nje gjyqesor i forte me njerez te ndershem (ketu une do te isha per nje zgjedhje direkte te kryetareve te gjykatave te rretheve nga elektorati - por me kujdes qe te mos cenohet zbatimi i ligjeve ne menyre te barabarte ne ne gjthe vendin - ky eshte diskutim tjeter)

e gjithe kjo e integuar nga mekanizma ligjore te paderogueshme me ane te te cilave krijohet nje rreth virtuoz i kontrollit reciprok te tre pushteteve qe i detyron te jene te ndershem (gje qe do te mungonte krejtesisht ne propozimin tend - gjithcka ne dore te egzekutivit)

akoma, e integruar nga nje shoqeri civile aktive (qe po ndertohet) e cila kontrollon efektet reale te qeverisjes (projektet nga efektet shndryshojne shpeshhere) dhe perdor mekanizmin e votes per te ndeshkuar deshtimet politike te njerit apo tjetrit (zakonisht gjyqesoi bene punen e vet pas kesaj).

EDUKIMI POLITIK I ELEKTORATIT (se nuk ka rendesi matematika ne kete mes)
cdo force politile ka per detyre (morale) te edukoje politikisht elektoratin e vet (ata qe i degjojne fjalen) - i tregon si te jene aktive ne shoqeri, si te kontrollojne efektet e qeverisjes, si te organizohen, cfare te kerkojne nga qeverisja, i orienton ne pikat kritike te qeverisjes e ne gabimet e bera etj etj etj.

u zgjata shume

Elsi

Forumium praecox

[qb]
e gjithe kjo e integuar nga mekanizma ligjore te paderogueshme me ane te te cilave krijohet nje rreth virtuoz i kontrollit reciprok te tre pushteteve qe i detyron te jene te ndershem (gje qe do te mungonte krejtesisht ne propozimin tend - gjithcka ne dore te egzekutivit)

akoma, e integruar nga nje shoqeri civile aktive (qe po ndertohet) e cila kontrollon efektet reale te qeverisjes (projektet nga efektet shndryshojne shpeshhere) dhe perdor mekanizmin e votes per te ndeshkuar deshtimet politike te njerit apo tjetrit (zakonisht gjyqesoi bene punen e vet pas kesaj).
[/qb]
Si mund te arrihet kjo? Dmth, sistemi gjyqesor eshte i korruptuar; si mund te arrihet pastrimi dhe ndertimi i sistemit gjyqesor? Une mendoj se kjo arrihet vetem me ane te nje ekzekutivi te forte, si fillim.

Edhe nje gje, ajo qe propozova une eshte dicka e perkohshme, derisa gjerat te kthehen normale. Une nuk them qe kjo duhet te jete forma e qeverisjes gjithmone, them se kjo eshte kura per semundjen, pastaj balancat mund te kthehen ashtu sic duhet, dmth balance e pushteteve (megjithese realisht kjo lloj balance nuk eshte e mundur asnjehere ne praktike).

Ti thua qe e integruar nga nje shoqeri civile aktive qe po ndertohet; kush eshte kjo shoqeria civile aktive qe po ndertohet Gene, une nuk shoh asgje te tille. Nqs e ke fjalen per Fatos Lubonjen, Blendi Fevziun, Armand Shkullakun e shoke, une nuk mendoj se ata reflektojne shoqerine civile/klasen e mesme shqiptare. Klasa e mesme shqiptare eshte ne gjume, nuk ka forca per te reaguar ndaj padrejtesive, eshte e integruar ne "korrupsion", sad but true... Nuk ka njeri ne ate shoqeri qe po t'i jepej mundesia te mos perfitonte nga nje tender, nje mashtrim me cmime, nje evazion fiskal, nje shtese pa leje, nje prishje rruge per interesa private, nje nderhyrje ne rrjetin energjitik/ujor, nje rryshfet per nje dokument te thjeshte, nje dore pare per te kaluar nje provim, nje valixhe me pare per te fituar nje gjyq, e mund te vazhdoj keshtu gjithe diten me ilustrime; me vjen keq por ky eshte realiteti i shoqerise shqiptare, eshte semundja e shoqerise shqiptare...

komino

Valoris scriptorum

po te tregoj nje histori dhe shpresoj qe te te spjegoj perse une jam 100% kunder cdo lloj diktature

Per kuriozitetin tim personal, nje mbremje mora pjese ne nje konference te "lotta comunista" ketu ne padova.

NE fund te konferences debatova me relatoret mbi disa probleme (ne fakt i kundershtova shume dhe pas meje filluan edhe pjesemarresit e tjere)

Praktikisht behej fjale per rolin e shtetit ne komunizen

Propozohej nje diktature proletariati ne vitet e para derisa te realizohej lufta e klasave dhe nuk do te kishte me reaksionare etj ejt
Pra, shteti do te kishte nje rol te perkohshem dhe do te perdorte forcen per te bindur ate pakicen kapitaliste te kthehej ne proletariat.
Pas kesaj gjithcka do te kthehej ne nje komunizem te paster ku nuk do te kishte aspak nevoje per shtet por komunitetet do te ishin te afte te organizoheshin vete

Une mendova
Nqs edhe HOxha ne shqiperi ishte nisur nga kjo teori (ishin teori marxiste e leniniste) atehere spjegohet fare mire perse sistemi degjeneroi dhe here pas here shqikeshin armiq te socializmit kudo.
NQS NUK DO TE KISHTE ME ARMIQ, SHTETI NUK DO TE KISHTE ASNJE ARSYE TE EGZISTONTE DHE HOXHA ME SHOKE DO TE HUMBNIN PUSHTETIN.

Eshte krejtesish natyral (jo e drejte as e justifikueshme) instikti i mbijeteses se pushtetit me te gjitha mjetet.

Ti me ben te njejtin propozim vetem se po nderron rolet
nje pakice e kulturuar dhe e ndershme (per mendimin tim, qe nga momenti kur pranojne te jene ne aparatin e nje diktature nuk jane me te ndershem) te imponoje vullnetin e saj tek shumica sepse eshte injorante(e egzagjerova pak propozimin tend)

komino

Valoris scriptorum

Atehere

meqenese ne kete teme kerkon formula magjike
(une kam rreth 1700 postime dhe shume prej tyre jane diskutime mbi menyren e funkksionimit te demokracise ne shqiperi - nuk mund te pretendojme te permbledhim gjithcka ketu), une propozoj nje aplikim te demokracise me te gjere dhe shfrytezimin e atij parimit te mbijeteses se organizatave.

NJE ORGANIZEM ANTIKORRUPSION I ZGJEDHUR DREJTPERDREJT NGA ELEKTORATI (E FUSIM NE KUSHTETUTE) ME MANDAT TE RINOVUESHEM DREJTPERDREJT NGA ELEKTORATI
KY DO TE KETE SHUME PUSHTET HETIMOR MBI TE GJITHE INSTITUCIONET DHE DO TE JETE I PRIRUR TE GJEJE TE KORRUPTUAR PER TE MBIJETUAR (ka shume vend per diskutim ketu)
Eshte nje evolucion demokratik i sherbimit te kontrollit te shtetit (qe, me sa di une, duhet te drejtohet nga opozita aktualisht)

Kurre me nje diktature tjeter ne shqiperi!
Demokracia eshte rruga, me sovranitetin e popullit dhe ndarjen e pushteteve.
JO nje egzekutiv me te forte por ne elektorat me te forte.
Mos i nenvlefteso kaq shume shqipetaret
Ajo qe mungon tek ne jane alternativat politike te vlefshme dhe jo elektorati
Mendo qe rreth 50% e elektoratit nuk voton fare - kjo ndodh sepse nuk ka alternativa te kenaqshme dhe mosvotimi eshte nje ftese konkrete per nje brez te ri politikanesh te afte (te afte dmth edhe te bindshem per elektoratin)

Elsi

Forumium praecox

Gene, une nuk propozoj formula magjike, une propozoj gjera te provuara me pare (ka shume raste, jo perfekte, por asgje nuk mund te jete perfekte). Ajo qe propozon ti eshte formule magjike. Sapo rame dakort qe klasa e mesme dhe e gjithe shoqeria eshte e semure dhe thua qe nje organizem antikorrupsion te zgjidhet nga po kjo shoqeri e semure; cfare te ben te mendosh se nje organ i tille, i zgjedhur nga nje shoqeri e semure, do te jete i shendoshe? Jam dakort me ty kur thua qe elektorati duhet te jete i forte, por duhet nje pikenisje, sepse ky elektorat nuk eshte i forte tani, dhe nuk mund te shnderrohet papritur ne te forte, duhet nje shtyse, dhe kjo shtyse, per mendimin tim, eshte ekzekutivi i forte (diktatura e te mireve).

Pastaj eshte hera e pare qe degjoj qe nje organizem i tille te zgjidhet direkt nga populli, vetem ne Athinen e Sokratit behej kjo gje, dhe Sokrati shkoi per dhjam qeni nga ky lloj sistemi drejtesie. Si mund te zgjidhet ky lloj organi nga populli, sikur te ishte parti politike? E di ti qe ne zgjedhje ajo qe percakton nese do te fitosh apo jo eshte a je apo jo orator, genjeshtar, dhe nuk ka rendesi a je apo nuk je i zoti ne fushe dhe i ndershem?

Tani, sa i perket diktatures, se u be terkuze: Mos e keqperdor termin qe perdora une. Diktatura te ciles i referohem une eshte shtet i rrepte, qe zbaton ligjet e sotme PA KOMPROMIS, dhe qe me ne fund te kete fuqine vendim-marrese e te vendose rregull ne shoqerine tone. Kjo eshte ajo qe propozoj une.

komino

Valoris scriptorum

eshte diskutim i kote per mua

cdo here qe shkruan ndryshon propozimin dhe nuk pranon se po e ndryshon

Te zbatohet ligji.

Ate po them dhe une dhe ate thonin te gjithe edhe perpara se te hapej kjo teme (Diktatura e te mireve)

Te zbatohet ligji duke filluar nga zgjedhjet e lira dhe ndarja e pushteteve

Pune te mbare