Dhjetë fëmijët dhe jeta sekrete e Fidelit

Dhjetë fëmijët dhe jeta sekrete e Fidelit

Një libër i ri, “Without Fidel”, shkruar nga gazetarja amerikane Ann Louise Bardach, tregon për herë të parë detaje të veçanta për jetën e “Leader Maximo”. Lidhjet e tij të fshehura dhe fëmijët e jashtëligjshëm…</p>

Për të përshkruar sipërmarrjet revolucionare të Fidel Kastros, boja është derdhur lumë dhe janë harxhuar me qindra fletë revistash e gazetash. Por, deri më sot nuk dihej asgjë e saktë mbi jetën e tij private dhe mbi të gjitha se sa fëmijë kishte sjellë në jetë. Më në fund libri “Without Fidel”, i shkruar nga gazetarja amerikane Ann Louise Bardach, që do të dalë në shitje këto ditë në Amerikë, na rrëfen sekretin. Në jetën e tij prej amatori, EL Comandante kishte joshur me dhjetëra gra dhe sot mendohet se ka dhjetë fëmijë biologjikë. Libri i fundit i Bardach, një pjesë e të cilit është publikuar para kohe nga britanikja “Daily telegraph”, nuk tregon vetëm për jetën e gjatë politike të Kastros dhe vëllait të tij Raul, por jep edhe detaje të pafundme të jetës intime të ish-diktatorit kuban.</p>

Fëmijët</p>

Lideri kuban ka pasur një jetë të paqëndrueshme nga ana sentimentale. Gruaja e parë e Fidel Kastros ishte Myrta Diaz-Balart, me të cilën u martua më 11 tetor 1948. Në atë kohë të dy të dashuruarit ishin 22 vjeç. Me Myrtan, Kastro pati një fëmijë, Fidel Angel Kastro Diaz-Balart, që ndryshe quhej Fidelito e që lindi në vitin 1949. Çifti u divorcua më 1955-n. Më pas ajo u martua me Emilio Nunez Blanko. Fidelito u rrit në Kubë dhe për një periudhë të caktuar, para se të pushohej nga i ati për paaftësi në detyrë, ishte në krye të Komisionit për Energjinë Atomike. Vetëm dy vjet pas triumfit revolucionar, më 1961-shin, Fidel Kastro gjeti një lloj qëndrueshmërie me Dalia Soto del Valle, një vajzë 20-vjeçare nga Trinidadi. Dalia i dha pesë fëmijë: Alexis, një programues informatike, Alexander, inxhinier informatik, Alejandro Castro, edhe ky programues informatike, Antonio, kirurg ortoped, dhe i fundit Angel, lindur më 1975-ën, i diplomuar për Mjekësi. Dalia dhe Fideli u martuan në fshehtësi të plotë në vitin 1981, por ajo u shfaq për herë të parë në ekranin e televizorit në krah të tij vetëm në vitin 2003. Këta janë fëmijët e lindur nga lidhjet zyrtare të EL Comandante. Por, mendohet se Castro ka pasur edhe një numër shumë të madh lidhjesh klandestine. Vetëm në vitin 1956 supozohet të kenë lindur tre fëmijë të paligjshëm nga lidhjet e tij jozyrtare: fëmija i parë erdhi në jetë nga lidhja me Natalia Revueltan, një aristokrate kubane, që më pas u bë një pasionante e revolucionit, të cilën e njohu pak muaj pas divorcit. Ajo lindi një vajzë më 3 mars të vitit 1956, të cilën e pagëzoi me emrin Alina Fernandez. Alina më vonë do të bëhej ylli radiofonik i të dëbuarve në Majami dhe autorja e një libri të dhimbshëm kujtimesh mbi veten dhe të atin. Fëmija i dytë lindi nga lidhja me një vajzë misterioze të quajtur Panchita Pupo. Po në vitin 1956, Maria Laborde, gruaja që pati një histori të shpejtë dashurie me Fidelin vetëm një ditë pas daljes së tij nga burgu, lindi Jorge Angelin. Nga një tjetër flirt në vitin 1960, mendohet të ketë lindur fëmija i dhjetë i Kastros, i quajtur Ciro, emër që iu vu për nder të një martiri të revolucionit. Nëna e tij mbeti e panjohur dhe asnjëherë nuk u mor vesh gjë për të. Ciro, sipas atyre që trego Bardach në librin e saj, i ngjan një “ylli kinemaje”. Ai i ka sytë jeshile dhe lëkurën e errët. Pasi studioi edukim fizik në kolegj, Ciro është martuar me një funksionare të Partisë Komuniste dhe jeton në një shtëpi luksoze në Havana. Por, fëmijët e Fidelit mund të mos “ndalen” këtu. Sipas rrëfimeve të një dezertori kuban, që më parë punonte në shërbimet sekrete në vendin karaibik, një tjetër fëmijë i Kastros ka lindur në vitin 1970 nga lidhja klandestine e radhës. Kur gazetarja Ann Louise Bardach pyeti Kastron se sa fëmijë kishte, gjatë një interviste për “Vanity fair” në vitin 1993, ai buzëqeshi dhe u përgjigj: “Pothuajse një fis”. Emri Kastro rrjedh nga latinishtja dhe do të thotë besnik, por edhe pse i qëndroi besnik politikës së tij, nuk mund të thuhet e njëjta gjë për gratë me të cilat u lidh gjatë gjithë jetës. Në vitin 2008, një tjetër dokumentar i bërë nga një gazetar amerikan tregoi se ai kishte fjetur me më shumë se 35 000 gra. “Ai ka fjetur të paktën me dy gra në ditë për më shumë se katër dekada. Një për drekë, një për darkë”, pati treguar një ish-zyrtar i Kastros me emrin Ramon. Që Kastro ka qenë shumë i preferuar nga gratë, kjo gjithmonë është ditur në Kubë. Para dhe pas revolucionit ai u prit si hero në Havanë, gjithmonë i shoqëruar nga një numër i madh admiruesesh femra.</p>

Sëmundja</p>

Fidel gjatë gjithë jetës së tij kishte bërë gjithçka kishte mundur për të mbajtur të fshehta lidhjet e tij jashtëmartesore dhe fëmijët e tij kanë respektuar të atin duke mbajtur gjithmonë një profil të ulët. Sipas tregimit të Bardach, asnjë nga fëmijët e Kastros nuk do të marrë në të ardhmen frenat e pushtetit. Më i besueshmi për të pasuar Raulin është 43-vjeçari Alejandro, djali Raul Kastros, kolonel dhe “ylli i ri i Ministrisë së Punëve të Brendshme”. Libri hedh dritë edhe mbi sëmundjen që në vitet e fundit ka prekur Fidelin dhe vuajtjet e ish-diktatorit. Kastroja krenar, tregon shkrimtarja, fillimisht kishte refuzuar një ndërhyrje kirurgjike që do e kishte detyruar të jetonte për një periudhë të gjatë në spital me një qese plastike të mbërthyer në trup. Megjithatë ai vendosi ti nënshtrohej një operacioni më të rrezikshëm, që sapo të shërohej do ti garantonte pavarësi të plotë. Për fat të keq ndërhyrja dështoi dhe Fidel gati sa nuk vdiq nga një infeksion i rëndë që i preku zorrët. I ndodhur në këtë pikë, ish-diktatori pranoi ndërhyrjen kirurgjikale standarde, por mbeti shumë zemërthyer: “Fideli qante shumë herë në ditë. Ishte me të vërtetë i shkatërruar”, i ka rrëfyer shkrimtares një burim anonim, i cili punonte në të njëjtin spital ku Fideli ishte operuar. Nga kontaktet me sistemin shëndetësor Kuban, ajo zbuloi se Kastro ushqehej vetëm në mënyrë intravenoze pesë muaj pas operacionit dhe humbi më shumë se 20 kilogramë. Një doktor spanjoll i thirrur posaçërisht për tu marrë me shëndetin e tij, i frikësuar se nuk kishte më shpëtim, zëvendësoi ushqimet e forta me një dietë ushqimore shumë të rreptë.(Shqip)</p>
st4-5V_4l_c

Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=23154. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=23154