Cybernautismi

Le_Routard

Forumium maestatis
Cybernautismi

Degjova qe tashme eshte nje 'semundje' zyrtare e cila quhet 'Cybernautisme'. Njerezit qe qendrojne me ore, biles me dite te tera para kompjuterit, pa mundur te shkeputen prej tij, krahasohen nga psikolloget me perdoruesit e drogave te forta (heroin/kokain).

Ne Paris eshte hapur nje klinik specjale per trajtimin e 'cybernauteve' dhe numri i 'pacjenteve' eshte reth 30 ne jave...

Kush ka shenjat e kesaj lloj semundje te nrej doren. /pf/images/graemlins/wave.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

Ps. Po Zogun e ka pa kush knej rrotull keto ditet e funit? /pf/images/graemlins/laugh.gif

zog

Primus registratum
Re: 'Cybernautismi'

heh,,,,, droga eshte helm por kajhere dhe ilaç, tunxh bir.

ne fakt ne ndryshim me drogat, por dhe me TELEVIZIONIN (ose telebelane, te perngjajshmen e tij) kibernetika ka nje avantazh, me te madhin, INTERAKTIVITETIN.

psh, gjate kohes time ne net, kam pare sesi njerez injorante zgjuaresohen, njeres pa aresim permiresohen, njeres pa kulture kulturohen, njerez agresiv zbuten, kriminele qe ndergjegjesohen, njerez pa shoqeri dashurohen, njerez te papune punesohen.

etj, etj, etj.

tashi francezet na i quajne te semure t'gjithe keta, ndersa une i quaj te semure ata te cilet ne epoke te tille cibernetike e informacioni, nuk i terheq kjo gje.

pastaj kush po ja u q........ nonat (grate) francezeve. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Le_Routard

Forumium maestatis

/pf/images/graemlins/laugh.gif
Ne fakt gjithe ato te mira qe lartpermendi Zogu, duke perfshi ne at' punen e grave /pf/images/graemlins/laugh.gif , jon te padiskutueshme. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Por qe te jemi pak me preciz 'te semuret' e internetit konsiderohen ata qe jane aq shume te pushtuar prej tij saqe jane komplet te shkeputur nga realiteti dhe te paaft per te kryer detyrat e nevojat e jetes se perditshme.

Zakonisht prek moshat e reja dhe 'fans'-at e lojrave ne rrjet. Psh, para ndonje viti vdiq nje 15 vjecar ne Japoni, arsyeja ishte nga lodhja, shterimi total i fuqive. Kishte tre dite qe luante ne internet, pa henger, pa pire e pa fjetur....

ana karenina

Primus registratum

Shume i dashur L. R.

Ti shquhesh per aftesine marramendese te hapjes se temave (ose diskutimit) ne menyre te tille qe fton, me sakte NDJELL, ca si puna e Zogut te 'gjejne shesh e te bejne pershesh' :smash: E ke kete talent ta perdoresh zgjuarsine me shume humor dhe pa u qesendisur shume per rendesine e problemit :tipsy: .

Kjo ishte sa per hyrje /pf/images/graemlins/laugh.gif

Vazhdim nuk ka njehere per njehere se une nuk kisha degjuar (po kisha dyshuar nga eksperienca :cool: ) ndonjehere per kete semundje.

P.S: Sa here te kam thene se psikologji e psikolog nuk shkruhen dhe as lexohen me 'll' :wink:

Kujdes fjalorin ca qe nuk i vene dot fre gjuhes!

Le_Routard

Forumium maestatis

Ngjo ktu ti Anna Scottit, une Zogun nuk e ndjell hic, ai vertitet vet verdall. Po te me kishe akuzuar per ndjelljen e ndonje zogeshe, mbase edhe do e pranoja. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Sa per temen mbase eshte me interesante sec duket, sepse prek nje lloj simptome te ketyre viteve te fundit.

Cfare i shtyn njerezit te ngulen me ore te tera perpara kompjuterit e te shkeputen tersisht nga realiteti. Flas per ata qe rine duke luajtur nga mengjesi deri ne darke pa i hequr syte nga ekrani i kompjuterit, e jo per ne qe bojme nga dy tre ore llafe e llogje n'AF.

Ps. Meqe ra llafi nuk e di pse e kam me te leht te shqiptoj 'll'-n sesa 'l'-n. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Le_Routard

Forumium maestatis

Ho me ju do flisni per temen apo jo?! Se kshu si e keni nis shifeni kur dilni ke mamat.

Ahhh, si nuk kam nje gome te fuqishme qe tjua kisha fshire mesazhet me rrenje!!

Dolores

Primus registratum

LR me ate metaforen e gomes, me duket po jep shenjat e para te Cybernautismi /pf/images/graemlins/laugh.gif

ana karenina

Primus registratum

L. R. si qe ajo puna e ndjelljes? /pf/images/graemlins/tongue.gif Ti i ndillje keto zockat (se qekan shume me sa po shoh) apo ata te ndjekin ty? :rolleyes:

Futni kembet ke tema, ndryshe ne vend te gomes do perdor ekskavator e ta zhvendos ke thashethemet! :smash:

Dolores

Primus registratum

Cybernautismi yt karakterizohet vetem me nji fjale : Extremiste

/pf/images/graemlins/laugh.gif

Kordelja

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga LR:
Degjova qe tashme eshte nje 'semundje' zyrtare e cila quhet 'Cybernautisme'. Njerezit qe qendrojne me ore, biles me dite te tera para kompjuterit, pa mundur te shkeputen prej tij, krahasohen nga psikolloget me perdoruesit e drogave te forta (heroin/kokain).
....
Nje pytje kisha une, nje pytje te lodhur: Kta fmit e kqi ku i kane prinderit t'u thone qe njeriu s'duhet te rrije me shume se i ore para PC-se?! :smash:

Le_Routard

Forumium maestatis

Vallai ka ardh koha qe 'kalamojve' 15 vjec mezi i thuhet miremjes, jo mo ti vesh rregulla....

Turing

Primus registratum

Qe interneti dhe hapesira e pafudme virtuale te konsideroheshin si substanca addiktive kete e kisha degjuar dhe kam pare vete persona te tille por ta krahasosh me drogat e forta me duket shume paksa e eksagjeruar.

Mendoj, qe termi 'cybernaute' eshte shume i gjere pasi brenda ketij perkefuzimi futen shume kategori por termi 'cybernautisme' mendoj qe nuk eksiston. Une nuk e di ku e ka lexuar, pare apo ndegjuar LR kete term por ta kerkosh ne google i vetmi link qe del eshte ai mbi kete teme te AF.

Ka cybernaute qe rrine me teper se 8 ore ne dite ne internet per te kerkuar informacione personale apo profesionale por qe s'mund ti konsiderrosh si te semure. Per sa kohe qe nuk kthehet ne nje aktivetet te perditshem dhe zevendeson realitetin nuk eshte aspak i demshem.

Biles, une mendoj qe per disa mund te perdoret edhe si forme kure kunder stresit, per te zbrasur ne menyre anonime gjithe tensionin e akumuluar gjate dites.

E mendoni c'do te ndodhte sikur vetem per nje ore interneti te mos eksistonte ???

Une mendoj qe Big bangu i ardheshem do jete pikerisht ky, zhdukja e internetit.

ana karenina

Primus registratum

[qb] Vallai ka ardh koha qe 'kalamojve' 15 vjec mezi i thuhet miremjes, jo mo ti vesh rregulla.... [/qb]
Ishalla nuk po ngjan nga mami e babi kolopuci juaj se po ngjau pisk do e kete punen. /pf/images/graemlins/laugh.gif

arun

Primus registratum

[qb] Degjova qe tashme eshte nje 'semundje' zyrtare e cila quhet 'Cybernautisme'. Njerezit qe qendrojne me ore, biles me dite te tera para kompjuterit, pa mundur te shkeputen prej tij, krahasohen nga psikolloget me perdoruesit e drogave te forta (heroin/kokain).

Ne Paris eshte hapur nje klinik specjale per trajtimin e 'cybernauteve' dhe numri i 'pacjenteve' eshte reth 30 ne jave...

Kush ka shenjat e kesaj lloj semundje te nrej doren. :wave: /pf/images/graemlins/laugh.gif

Ps. Po Zogun e ka pa kush knej rrotull keto ditet e funit? /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
nuk e di si quhet me gjuhen zyrtare psikologjike por ky eshte nje fenomen qe une e njoh te pakten prej 10 vjetesh

lexoja nje dite ne nje gazete se ai person qe qendron me shume se 8 ore ne dite para komjuterit jo vetem qe eshte i predispozuar te semuret psiqikisht, por ajo qe eshte me e rendesishmja humbet dallimin misis realitetit dhe virtualitetit......................

gjekec

Primus registratum

addicted.jpg
sim-internet_addict420.jpg