Civilizimi Perendimor dhe Ne !

gurax

Pan ignoramus
Re: Civilizimi Perendimor dhe Ne !

Tema vertet qe eshte mjaft e ngjashme me shume qe lindin ne zonen e Teologjise. Qe ne klasifikimin qe myslimanet jane kaq krenare qe ruajne disa tradita dhe vlera qe perendimi i ka humbur.
Mua s'me dukeket ashtu tamam, PrincipiEl. Per arsye se vertet qe ekziston ne boten perendimore prostitucioni, aborti e ndonje gje tjeter, por shoqeria eshte mendjehapur dhe tolerante deri ne ate mase sa te mos paragjykoje dike qe ne nje menyre ose nje tjeter nuk eshte sipas rregullave qe vete shoqeria i ka zgjedhur. Eshte nje shoqeri perendimore qe prostitucionin nuk e vesh me vello balerinash per ta cuar ne nje harem sepse eshte nje nder shume i madh per nje vajze kur zgjidhet konkubine/grua e nje sulltani/sheiku dhe e detyrojne te largohet nga ai qe zemra do te donte t'i rrinte prane. Eshte nje shoqeri e cila damkoset si e shthurur nga rujatesit e zellshem te kultures se vertete ku bazohet perendimi, i cili ka guximin te pranoje qe eshte i paditur, por qe ka dhe deshiren e paepur per te ecur perpara dhe te mos vetkenaqet me levdata mutuale, ose te pranoje te mireqena disa klishe' te interpretuara "shume thelle", deri dhe ne nivelin e leximit fjale per fjale te shprehjes "mos me bjer ne qafe".
Transhendenca? S'ka te beje aspak me ndalimin me ligj te mbajtes se kravates ne Iran nga meshkujt dhe arkivimi i nje femre (te huaj) me fytyre te pambuluar rrugeve si provokacion publik.
/pf/images/graemlins/smile.gif

PS: BeBa, It will only take a life time to explain. Now, let's suppose... ... /pf/images/graemlins/wink.gif :rolleyes:

-----------------------
"Freefall! The art of getting smashed!"

bazuka

Primus registratum

boo sa keq vete nonjeher epuna kur keto pune shperndahen familjareshe :goofy:

gurax

Pan ignoramus

Why, you're missing your baby flame, StarGate? /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/tongue.gif

-------------------
"Be the change you want to see in the world" - Ghandi

bazuka

Primus registratum

no i was trying to be the change you want to see in the world baby :devil: /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/wink.gif

jula

Primus registratum

Une nuk jam ne zonen e te mahniturve nga "civilizimi perendimor", por me duket vetja realiste kur them nje te vertete banale: Alternative konkrete me te arrire nuk shoh.
Principiel, leri ato "think again" te lutem /pf/images/graemlins/smile.gif , me jep alternativen (r-e-a-l-e!) dhe e diskutojme...me pragmatizem sigurisht.

Laicizmi me duket fitorja me e madhe e atij qe quajme "perendim": Fakti qe morali im eshte vetem imi dhe opcional per te tjeret, fakti qe ajo cka quhet "mekat" nuk kthehet ne "krim" apo "faj penalisht i denueshem".

Dakooort? :wave:

***p.s. Tema me duket per tek Arena.

Danae

Primus registratum

Fillimisht postuar nga PrInCiPiEl:
[qb]
Civilizimi Perendimor dhe NE!

Ne keto kohe 'moderne' , kur abortimet , martesat homoseksuale dhe prostitucioni, gadi kudo ne Perendim,jane legalizuar , dhe njeriu eshte hyjnizuar , muslimanet jane krenar qe jane te fundit qe ende u permbahen ne menyre te plote , vlerave mbi te cilat dikur bazoheshin cilvilizimet perendimore.

Ne nuk po bejme dicka te pandershme , por vetem po ofrojme dicka esenciale per mbijetesen e civilizimit perendimor , transcedentalizmin!

--------------------------------------
Jam miku më i ngushtë i Isait, birit të Merjemes, si në këtë botë, edhe në tjetrën.
Muhammedi a.s. [/qb]
kam evituar te shkruaj tek tema,per faktin se nuk kuptoj saktesisht per cfare duhet te jene krenare muslimanet??
Princ,mendoj se nuk kemi jetuar asnjehere ne vendet arabe qe te flasim per civilizimin e tyre.
Nuk mund te them se politika qe ndjekin vendet perendimore eshte me e mire,por te arrij qe muslimanet jane krenare se jetojne ne vende ku politika dhe ligjet etike e morale jane te drejta nuk e them.sic i thone:Ligjin e ben Maliqi e Maliqin e ben ligji.
une kam pak njohuri ne lidhje me vendet Arabe,preferoj te mos shprehem,pasi fundja edhe keto informacione qe na japin jane shume te perpunuara,ashtu sic shkruajne per Shqiperine e shqiptaret ketu, po njesoj do shperndajne arabet, nga ana e tyre,informacion te perpunuar sipas interesave vetjake.
me kohen do merren vesh gjerat,deri atehere le te ndjekim ate cfare ne na u shpall,pa u ngaterruar me politika te drejta apo te gabuara.
pershendetje,dit.

PrInCiPiEl

Primus registratum

Gurax - Shpresoj se shkrimi juaj nuk ishte vetem sa per "sport".
Nje lexim i vemendshem i postimeve te bera me larte jep pergjegje te nevojshme dhe te mjaftueshme per gjerat qe potencon.

Ketu kemi te bejme me nje kritike te filosofise moderne perendimore - kritike me shume ndaj MENDIMEVE se sa ndaj njerezve!

Derisa fjala 'Perendim' do te kete vetem domethenie afirmative dhe fjala 'Lindja' vetem domethenie pezhorative,do te jete shume veshtire te ndertohet nje rend i ri boteror , i bazuar ne barazi dhe drejtesi.
Sot eshte pergjegjsi e jona qe te respektojme njeri-tjetrin e te punojme se bashku per te miren e te gjitheve , pa dallim race ,feje , gjuhe dhe kombi.

Shkurt dhe shqip :
DREJTESI PER MBARE BOTEN !

PrInCiPiEl

Primus registratum

Danae
Shkruajtur më 26 Maj, 2003 13:39
...me kohen do merren vesh gjerat,deri atehere le te ndjekim ate cfare ne na u shpall,pa u ngaterruar me politika te drejta apo te gabuara...
Danae - /pf/images/graemlins/smile.gif
Pikërisht aty është esenca ! /pf/images/graemlins/wink.gif
Sikur që kam potencuar më herët :
Ne duhet të mendojmë dhe vlerësojmë edhe njeherë mënyrën e të menduarit dhe të vepruarit që mund të jenë në kundërshtim me të Vërtetën Absolute !
Problemet BOTERORE eleminohen vetëm atëherë kur ekziston DREJTESIA dhe të zhdukën padrejtësitë.

Përshëndetje E.

bazuka

Primus registratum

Fillimisht postuar nga jula:
[qb] Une nuk jam ne zonen e te mahniturve nga "civilizimi perendimor", por me duket vetja realiste kur them nje te vertete banale: Alternative konkrete me te arrire nuk shoh.
Principiel, leri ato "think again" te lutem /pf/images/graemlins/smile.gif , me jep alternativen (r-e-a-l-e!) dhe e diskutojme...me pragmatizem sigurisht.

Laicizmi me duket fitorja me e madhe e atij qe quajme "perendim": Fakti qe morali im eshte vetem imi dhe opcional per te tjeret, fakti qe ajo cka quhet "mekat" nuk kthehet ne "krim" apo "faj penalisht i denueshem".

Dakooort? :wave:

***p.s. Tema me duket per tek Arena. [/qb]
Cfare kupton ti me reale ? pragmatizem apo realitet te kushtezuar :eek: :devil:

bazuka

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Lara Croft:
[qb]
Jemi nejrez dhe bjeme zgjedhjet tona. E rendesishme eshte te mos biem ne "mekat" dhe e dime qe une dhe ti kemi imazhe permbledhese te ndryshme per kete fjale. Deri ne momentin qe nuk i bejme keq njeri tjetrit le te jetojme ne paqe. [/qb]
a thua te jemi aq liberale ne nejrezit ncncncncnc :rolleyes:

PrInCiPiEl

Primus registratum

jula:

- Nëse ju më pyetni : What do you want ?
Unë do të ju përgjegjem : I WANT NOT TO WANT ! /pf/images/graemlins/wink.gif

Nje numer i konsiderueshem mendimtaresh dhe poetesh Perendimor gjate shekullit te kaluar i kane bere nje kritike te thelle kursit te zgjedhur nga Civilizimi Perendimor.

Nese cdo kush prej jush nuk e ka lexuar librin e shkelqyeshem :

1) " Crisis of the Modern World "
nga
Rene Guenon

atehere shumica e njerezve ne Perendim jane te njohur me vepren :

2) " The waste Land "
nga
T.S.Eliot-i fenomenal

apo edhe :

3) " Where the WasteLand Ends "
nga
Theodor Roszak.

Ketu mund te permenden edhe veprat e autoreve te tjere europian dhe amerikan gjate dekadave te fundit qe ose e pershkruajne gjendjen tragjike spirituale te jetes njerezore ne shoqerine moderne ose i kritikojne tendencat ne ngarjen e Civilizimit Perendimor ne drejtime shkaterruese.

Ju Të tjerë(a)t: - Lexoni rrjeshtat e mësiperm /pf/images/graemlins/smile.gif

PrInCiPiEl
:cool:

jula

Primus registratum

Dy fjale jane shume dhe nje eshte pak...gjithsesi jam e lumtur te jetoj ne nje shoqeri qe nuk e konsideroj kaq ulet, do ta kisha te pamundur te vihesha ne vendin tend Principiel. :shrug: :book:

p.s. ...jashte teme dhe ndoshta jashte truri: per mua Islamit i nevojitet nje levizje..."muslimane protestante"..., termin "protestant" e perdora per te dhene idene historike. :angel:

gurax

Pan ignoramus

PrincipiEl, po s'te duket dicka e mire qe nje shoqeri eshte ne gjendje te dalloje te metat e vetvetes dhe paraprije ate qe ti e quan shkaterrim? /pf/images/graemlins/tongue.gif /pf/images/graemlins/smile.gif Sa jane shoqerite e tjera jo perendimore ne gjendje te veteanalizohen?
I'd openly advice, move on a bit. /pf/images/graemlins/smile.gif Food for thought!

-----------------
"Love, n - A state of mind where all things seem nicer and make more sense. The likeness to find yourself in a situation when you are convinced all look at you and think 'Is he nuts?' but you don't give a damn anyways"

PrInCiPiEl

Primus registratum

jula- THINK AGAIN!
E kam potencuar më lartë :
Ne anen tjeter QELLIMI i qyteterimeve eshte(dhe duhet te jete!) I PERBASHKET :
Kundershtimi me ateizmin , agnosticizmin dhe materializmin.
Qe te trija ato , qe u permenden me larte , fillin e kane nga koha e rilindjes , iluminizmit dhe pozitivizmit , tani te veshura me mbulesat e marksizmit , darvinizmit dhe frojdizmit !
/pf/images/graemlins/smile.gif
That's all !

Gurax- Lexo postimet e mia më me vëmendje më lartë !
Në mes të tjerash:
Nga postimi im :

Ketu mund te permenden edhe veprat e autoreve te tjere europian dhe amerikan gjate dekadave te fundit qe ose e pershkruajne gjendjen tragjike spirituale te jetes njerezore ne shoqerine moderne ose i kritikojne tendencat ne ngarjen e Civilizimit Perendimor ne drejtime shkaterruese.
Prandaj më me kujdes në shkrimet dhe citimet e juaja !

Unë nuk e kam ndërmend të bëjë lojë ping-pongu këtu !

bazuka

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Gurax:
[qb] PrincipiEl, po s'te duket dicka e mire qe nje shoqeri eshte ne gjendje te dalloje te metat e vetvetes dhe paraprije ate qe ti e quan shkaterrim? /pf/images/graemlins/tongue.gif /pf/images/graemlins/smile.gif Sa jane shoqerite e tjera jo perendimore ne gjendje te veteanalizohen?
I'd openly advice, move on a bit. /pf/images/graemlins/smile.gif Food for thought!

-----------------
"Love, n - A state of mind where all things seem nicer and make more sense. The likeness to find yourself in a situation when you are convinced all look at you and think 'Is he nuts?' but you don't give a damn anyways" [/qb]
NAH I DONT THINK SO GURAX BECAUSE THERE IS SMTH THAT ISLAM CAN DO AND OTHER RELIGIONS CANT
TELL THE TRUTH

jula

Primus registratum

Ej, "ping-pongu" /pf/images/graemlins/smile.gif kur ben citime autoresh amerikane dhe europiane, kij parasysh se ata jane krenaria e civilizimit te vet, e pikerisht atij civilizimi qe keta autore me te drejte kritikojne, pa e mohuar.
Barbarizmat e tipit "denime me vdekje ne mungese se ke botuar nje liber" jane te huaja tashme per kete pjese te botes. Sigurisht kane njohur Inkuizicionin e tmerrshem, por kjo eshte zotesia: jane shoqeri dinamike, ne zhvillim, ne transformim, nuk jane mumifikuar dhe nuk kane absolutizuar nje model te perjetshem.

C'kuptim ka nje teme e tille...nuk eshte racionalisht e provueshme teza, eshte ceshtje parapelqimesh. Une ne Arabine Saudite (fjala vjen) do te isha e padeshiruar dhe sigurisht nuk do ma kishte as qejfi te jetoja. Po s'kam dale ndonje here me shpate ne dore per te mohuar kete cope civilizimi(!) ne emer te nje tjetri...mahhh keni logjike te cuditshme dhe interesante, s'e mohoj dot.