Cilat jane karakteristikat e nje qyteti?

Odea

Primus registratum
Cilat jane karakteristikat e nje qyteti?

Ok...jam e sigurte qe shumica prej jush jetojne ne qytete qofte te medhaja, qofte te vogla. Gjithesesi, e keni menduar ndonjehere se pse vendi ku jetoni quhet qytet dhe jo fshat apo town alla anglishte. Kush mendoni ju se jane karakteristikat qe e bejne nje vend qytet?

Gjithashtu, kush mendoni se jane qytetet me interesante dhe pse?

Hajde, diskutim te mbare dhe pa zenka plz /pf/images/graemlins/smile.gif

Odea

Primus registratum
Re: Cilat jane karakteristikat e nje qyteti?

Hey...tema ime nuk o interesante kshu? Shume keq kalamoja...ma lenduat sedren /pf/images/graemlins/frown.gif

Meqenese spo e merr njeri iniciativen, po filloj une e para. Si studente gjeografie /pf/images/graemlins/laugh.gif, mund te them qe karakteristikat e nje qyteti jane density (ne shqip thuhet dendesia apo dyndesia? se maj men) si dhe niveli i ekonomise ne qytet. Dmth, qe dicka te shihet si qytet, duhet te kete me shume se nje lloj ekonomie, si psh te kete jo vetem agriculture por edhe information technology, industrial, etj. Karakteristike tjeter jane pallatet /pf/images/graemlins/laugh.gif
Pse pallatet? Sepse pallatet tregojne dyndesine e njerezve gje qe e ben kete vend urban. Gje tjeter eshte e lidhur me ate qe thashe paksa me siper qe vendi te kete ndertesa te cilat i perkasin llojeve te ndryshme te ekonomise si psh ndertesa per kompanite, ndertesa ligjore, dhe dicka tjeter eshte qe te kete universitete dhe me shume se dy shkolla elementare apo gjimnaze. Te gjitha keto jane te lidhura shume me dyndesine e njerezve pasi kjo eshte karakteristika numer nje qe e ben nje vend qytet dhe jo fshat apo qyteze.

Anyway, une sjam shume e mire si gjeografe (tu kalu me pesa mo lol) kshu qe...kush ka zemer ene ma ploteso apo korrekto shkrimin /pf/images/graemlins/laugh.gif?

tola77

Primus registratum
Re: Cilat jane karakteristikat e nje qyteti?

uh, nuk e kisha pare kete teme une odea. Mendimi im i thjeshte dhe modest eshte:qytet quhet shtrirja e nje popullimi te qendrueshm,qyteti ka denduri dhe madhesi te konsiderushme, dhe ka rendesi shteterore(ne te ka zyra dhe funzione shteterore shpesh neper neper qytete ka bazen shteti). Vazhdimin po e le per me vone.....

gangsterja

Primus registratum
RRuget me asfalt(infrastruktura),kultura mikpritja,zhvillimi ekonomik,kulturor dhe ai gjygjesor(burgu yne)ardhja e popullsise,dhe fondet e qeverise per nje zhvillim sa me te larte te qytetit,edhe arsimi luan nje rol te vecante.