Cila e verteta?

Cakmaku

Primus registratum
Cila e verteta?

Sofia ishte perendesh e diturise, per greket te arrish diturine, filosofine, teresine njohjes se reales do te thoshte te duash Sofine. e ti qe do njihesh si Filo. Por kush eshte kjo Sofi sot? Ku duhet kerkuar? eshte e mundur te arrijme njohjen e se vertetes pa e dashur ate me pare. kush eshte e verteta, ajo qe mendoi ose posedoj, zotroj une?

Cakmaku

Primus registratum
Re: Cila e verteta?

E verteta ishte, eshte e dotejete? E verteta fillon nga une? E verteta eshte antonim i pavertetesise? Eshte Zoti? Je ti? Jemi ne? Apo kur s'jam as une, as ti, as ne, por veç ajo?

romeo

Forumium maestatis

e verteta nuk eshte vetem nje gje.
eshte nje rruge qe ne pershkojme gjate gjithe jetes. Kur arrijme ne fund te kesaj rruge, kemi te verteten.

Cakmaku

Primus registratum

Issi i vogel,
faleminderit per mendimin tend. Mendoj se ke shpallur nje te vertet, edhe pse te vogel, por edhe pse nuk jemi ne fund te rruges. Une mendoj se, nese e verteta ekziston, ajo nuk mund te jete vetem ne fund te ketij itinerari jetesor por edhe ne fillin, gjithmone e ne fund. Me fjale te tjera ne vijme nga e verteta jetojm per te verteten dhe presim arritjene e plote te saj. por kam frike se keshtu kam shprehur vetem disa koncepte. Ndonje tjeter mund te thote se kjo eshte nje loj fjalesh. pershendetje.

AL PACINO

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga dashamiri:
[qb] Issi i vogel,
faleminderit per mendimin tend. Mendoj se ke shpallur nje te vertet, edhe pse te vogel, por edhe pse nuk jemi ne fund te rruges. Une mendoj se, nese e verteta ekziston, ajo nuk mund te jete vetem ne fund te ketij itinerari jetesor por edhe ne fillin, gjithmone e ne fund. Me fjale te tjera ne vijme nga e verteta jetojm per te verteten dhe presim arritjene e plote te saj. por kam frike se keshtu kam shprehur vetem disa koncepte. Ndonje tjeter mund te thote se kjo eshte nje loj fjalesh. pershendetje. [/qb]

Guest

Fatkeqesisht.. apo fatmiresisht (nuk di ta quaj..) intelekti njerezor eshte teper i kufizuar.. Kjo e ben njeriun qe te vazhdoje te kerkoje gjithmone njohjen e te mos mberrije ne asnje perfunim.

Per mua, e verteta egziston.. por nuk mund te jete ne njeriun e as duhet kerkuar atje, perdersa ky i fundit eshte i paperkryer..

Greket e lashte (Oi Filoi tis Sofias..) sollen shume shembuj, ku treguan se e verteta dhe njohja egzistojne ne nje bote tjeter nga kjo e jona.. Ndoshta ne Perendine.. ndoshta ne Idete.. kryesore eshte qe nuk gjenden ne njeriun.

Per mua kaq mjafton, dikush te filloje te kerkoje te verteten.. por te heqe dore nga cdo gje njerezore, dhe te pranoje te dhenat, ashtu sic i vijne pa perpunime.. e sigurisht do ta gjeje dicka ne fund.

Kordelja

Valoris scriptorum

...te pranoje te dhenat, ashtu sic i vijne pa perpunime

Me falni, c'ndergjegjesim eshte ky juaji??!!

Per mua eshte nje pohim (urdher) shume i guximshem. :confused:

Guest

atehere degjo edhe nje me te guximshem /pf/images/graemlins/tongue.gif
.. ne momentin kur njeriu fillon te llogjikoje gabon. Dhe kjo ndodh sepse eshte i kufizuar.

Psh do te themi c'eshte e verteta? Per secilin eshte e ndryshme. Eshte ajo qe mesoi nga prinderit, mesuesit, jeta.. Pra per dike e verteta eshte dicka.. per nje tjeter, eshte dicka tjeter..

Por panvarsisht nga perfundimi yne i se vertetes.. ajo ndryshon ne thelb ajo?? Kete nuk arrijme te kuptojme ne "gjallesat" /pf/images/graemlins/smile.gif

pershedetje

x

Primus registratum

E VERTETA....APO AJO CKA NA INTERESON ESHTE DICKA QE FSHIHET PAS TE VERTETES?AJO NUK EKSISTON NE VETVETE POR ESHTE NJE INTERPRETIM I YNI...NE E SHPIKIM ATE.

Guest

Ky i fundit ishte teper i guximshem.. as une nuk do te guxoja ta thoja /pf/images/graemlins/smile.gif

Shpresoj te mos ta kesh me tere mend miko..

moonlight

Primus registratum

E Verteta per mua eshte ajo c'ka besoj e jo medoemos kuptoj. Jam shume e kufizuar ne njohurite e mia (sado larg t'i ndodhem injorances totale); por besimi ne ate te Vertete me ben te jem optimiste ne jete, pasi e Verteta eshte bashke e hidhur edhe e embel; dhe ajo e imja eshte shume here me teper e embel. /pf/images/graemlins/smile.gif

personazh

Valoris scriptorum

besoj diçka qe te krijon bindje te thelle, derisa te dale diçka tjeter e ta hedhi poshte.

çao moonka :wink:

assassino26

Primus registratum

E verteta lidhet me:
A.Qartesine e mendimit B.Perputhjen ose jo te mendimit me realitetin C.Suksesin D.Verifikimin???

psiko...

Primus registratum

sa veshtire te definohet! per mua e vetmja gje qe eshte ende e vertete eshte: ajo qe asgje nuk eshte e vertete.

joetisti_

Locus omnem
S'e kam ditur ndonjehere keshtu sic eshte shpjeguar ne teme :) Une di qe 'sofia' do te thote 'dije' dhe 'filozofi' do te thote 'dashuri per dijen'

Por po te jete per te kerkuar ndonje Sofi, kam une nje ne lagje :p

e panjohura

Valoris scriptorum
E verteta eshte KJO: :)

Grua ( femer), mos u beso kur te thone se je aq e bukur sa yjet ne qiell ndihen xheloz per ty!
Jane vetem vargje te kopjuara nga nje poet i cmendur,ne nje nate ku skishte asnje yll ne qiell.Pastaj poeti vdiq mbi vargjet qe s'i besoi as vete.....

Landi78

Forumium maestatis
E verteta eshte subjekti qe e ben njeriun te jetoje i lire. Kur nuk e themi kapemi peng i fantazise sone per te parit te transfruara gjerat dhe padashje e fusin veten reale ne nje perjetim jo-real te shpikur nga vete ne. E Verteta eshte "zonje aristokrate ne gjak" e cila ne shoqerine e sotme konsiderohet si funderrine dhe nje "pastruese" e rendomte, per vete faktin sepse ajo na cjerr masken e bukur qe ne vendosim duke fshehur fytyren tone reale poshte saj dhe qe ne na ben te ndihemi keq ta shohim sikur te ishte bije e hasmit tone. E Verteta eshte celes qe cel vetem nje porte. Porten qe nepermjet te jetuarit i lire te ben te arrish ne lumturi te vertete dhe ne harmoni me fytyren origjinale :) Flm per temen!!

brenatohyseni

Forumium maestatis
KUSH E KA GJETUR TE VERTETEN TMA THOTE DHE MUA SE KAM SHUME KOHE QE E KERKOJ E VERTETA ESHTE NDERDHURUR NE NJE MYNYRE QE NUK MUND TE NXJERRESH NJE KONLUZION ESHTE SI TE KERKOSH GJELPEREN NE KASHTE

Ciarli

Forumium praecox
E verteta eshte drite e bardhe, tensioni infinit, dhe jo drite diellore apo faktor vital dhe ajo mund te mbahet vetem nga Zoti, i cili eshte prej drite dhe jo-material, pjese e se vertetes absolute.