Bota e kristaleve. Diamanti, Kristalet e metaleve, etj.....

dimir

Forumium praecox
Bota e kristaleve. Diamanti, Kristalet e metaleve, etj.....

Ne qofte se ju ka zene syri dicka te bukur. Ai ka qene nje kristal.
Kristalet e metaleve jane diçka e panjohur per mua nga ana se si prodhohen, dhe perse sherbejne. Ne qofte se keni ndonje informacion jeni te lutur te me shkruani.
Kryesisht interesohem per kristalet e metaleve. Ne nje metode eksperimentale kam prodhuar kristale argjendi te rradhitura ne nje plan si hojet e bletes. Kane me teper qendrueshmeri se Argjendi normale ndaj acidit nitrik, ndoshta mund te sherbejne dhe diku tjeter, por tani per tani nuk ja kam idenë.

une_une

Primus registratum
Re: Bota e kristaleve. Diamanti, Kristalet e metaleve, etj.....

Fillimisht postuar nga Dimir:
[qb] Ne qofte se ju ka zene syri dicka te bukur. Ai ka qene nje kristal.
Kristalet e metaleve jane diçka e panjohur per mua nga ana se si prodhohen, dhe perse sherbejne. Ne qofte se keni ndonje informacion jeni te lutur te me shkruani.
Kryesisht interesohem per kristalet e metaleve. Ne nje metode eksperimentale kam prodhuar kristale argjendi te rradhitura ne nje plan si hojet e bletes. Kane me teper qendrueshmeri se Argjendi normale ndaj acidit nitrik, ndoshta mund te sherbejne dhe diku tjeter, por tani per tani nuk ja kam idenë. [/qb]
Kristalet jane te forta 1) per nga materiali 2) per nga bonding (atom-elektron-etj). psh. metalic bond eshte i forte.

Ne te vertete kur them nga materiali nga nr. i elektroneve, neutroneve etj. psh silicon eshte i dobet sepse asnjehere nuk eshte i plote. p,n,d, shtresat me elektrone. Metalet kane te gjithe lidhje te forta per shkak se plotesojne rruazat rreth tyre. Plus kane nje det me elektrone ne numer qe rrit percjellshmerine e tyre.

Si behen kristalet? Veshtire te pershkruhet por ideja eshte qe pastrohen nga impuritetet(mberturinat) dhe ne teperature te caktuar te formohen lidhjet kristalore.

Keni pare diamante fallco? Nje pjese behen shume paster sa dhe diamantet naturale do ngjanin fallco para tyre.