Besnikeria

besim231071

Primus registratum
Besnikeria

Ky vyrtyt i qeneve,qe ka mijra vjet qe na imponohet,ne
emer te moralit,me ngjan se sot eshte kthyer ne ves.

pinkparadise

Forumium maestatis
Re: Besnikeria

besnikeria eshte ves????
besnikeria eshte diçka e karakterit te personit, sot ose je ose sje, por kjo te pakten ne vendet e civilizuara eshte diçka me deshire dhe dhe aspak e imponuar...

marina s.

Forumium maestatis

<font color="blue">Ne radhe te pare,dyshoj se qente kane virtyte.
Ne radhe te dyte,besnikeria nuk eshte e imponueshme ashtu si nuk jane te imponueshme nje pjese e mire e rregullave morale(perjashto ketu ato per te cilat,nese i thyen,denohesh nga ligji,si vjedhja e vrasja psh.)Fakti qe ti sillesh sipas disa rregullave morale,nuk do te thote se je i detyruar ta besh. Do te thote se ndikohesh nga opinioni qe te tjeret kane per sjelljen e moralshme dhe ,rrjedhimisht, TI vete VENDOS t'i NENSHTROHESH.
E treta,ma sqaro pak kete punen e vesit se nuk e kam fort te qarte...
</font>

zog

Primus registratum

s'eshte as virtyt, as karakter, as ves por thjesht MAREVESHJE. ose me sakte fjala e dhene.

BESA vjen nga fjala BZAJ (nga ku vjen edhe fjala BUZE) = BEJ ZE, pra i jap fjalen dikujt, ne frengjisht tek tekstet e librave te kadarese thuhet shprehimisht per BESEN =&gt; la parole donné.

pra ti i jep fjalen tjetrit per miqesi ose qe t'ia dalesh mbane nje aksioni ose pune, prandaj lidh besen me te.

besnikeri do te thote pra veçse MBAJTJA E FJALES. i beses =&gt; ai qe e mban fjalen e dhene. ose nuk e ha fjalen e dhene. e te tjera kombinime.

me duket se ka nje shprehje te tille qe : fjala eshte me e rende nga guri.

zog

Primus registratum

ne fakt si psikollogji BESA lidhet me BURRIN, kush eshte burre ka edhe bese.

marina s.

Forumium maestatis

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
s'eshte as virtyt, as karakter, as ves por thjesht MAREVESHJE. ose me sakte fjala e dhene.

BESA vjen nga fjala BZAJ (nga ku vjen edhe fjala BUZE) = BEJ ZE, pra i jap fjalen dikujt, ne frengjisht tek tekstet e librave te kadarese thuhet shprehimisht per BESEN =&gt; la parole donné.

pra ti i jep fjalen tjetrit per miqesi ose qe t'ia dalesh mbane nje aksioni ose pune, prandaj lidh besen me te.

besnikeri do te thote pra veçse MBAJTJA E FJALES. i beses =&gt; ai qe e mban fjalen e dhene. ose nuk e ha fjalen e dhene. e te tjera kombinime.

me duket se ka nje shprehje te tille qe : fjala eshte me e rende nga guri.

[/ QUOTE ]

<font color="blue">Po qe te mbash fjalen a nuk duhet te kesh karakter? E qe te quhesh njeri me karakter, a nuk duhet te mbash fjalen?
O Zog,pse ngaterrohesh me etimologjine e fjaleve? Gjykoje çeshtjen vetem nga ana sociale. Mos e ngaterro veten me gjera te tjera.
</font>

pinkparadise

Forumium maestatis

[/ QUOTE ]

aspak dakort, besnikeria / besa ska gjini, nuk ka te bej me burrin veçanterisht, sepse ke gra qe jan po aq te beses / besnike se sa meshkujt, mos me shum.

zog

Primus registratum

varet se çfare quajme karakter ose karakteristike, pershembull TRIM, GUXIM, FRIKE etj, jane karakteristika qe njeriut nuk i imponohen nga jashte (prej moralit, ose ndergjegjes megjithese pa tjeter keto ndikojne fortesisht) por prej natyres se qenies, keto karakteristika shfaqen edhe tek kafshet.

ndersa siç e thashe besa eshte tjeter gje, ajo s'eshte veçse marreveshje, kur je trim mund te kesh edhe bese, prandaj edhe JO KOT qenit i themi kafshe besnike, ngaqe ai eshte trim.

nuk ka si te jete delja kafshe besnike, ngaqe ajo nuk eshte trime por dhjakse.

a kupton hej çike /pf/images/graemlins/laugh.gif

zog

Primus registratum

[/ QUOTE ]

aspak dakort, besnikeria / besa ska gjini, nuk ka te bej me burrin veçanterisht, sepse ke gra qe jan po aq te beses / besnike se sa meshkujt, mos me shum.

[/ QUOTE ]

ato grate ashtullojit quhen BURRNESHA ! /pf/images/graemlins/laugh.gif

zog

Primus registratum

. Mund vetem te thuhet qe eshte karakteristike e mire dhe e vyer!

[/ QUOTE ]

mund te jesh HORR dhe i beses. dmth besen, beselidhjen (kushte quhet mos gaboj ai klubi futbollit te kavajes) ti e perdor per vrasje ose grabitje.

bile them se ketu nevojit me shume sesa per aksione te mbara, siç pernjeheresh ja vure vulen akade(mike) /pf/images/graemlins/laugh.gif ti !

marina s.

Forumium maestatis

<font color="blue">Ne po e trajtojme besnikerine e njeriut ne kontekstin social,pra njeriu supozohet i qyteteruar.Kurse ti po na e trajton njeriun si nje kafshe,jashte kontekstit te civilizimit.

jo bre curr /pf/images/graemlins/laugh.gif une nuk te kuptoj dot ty
</font>

zog

Primus registratum

dhe une moj yll, ne kontekst social po e zhvilloj diskutimin biles edhe po e konsideroj beselidhjen, bile shtoj qe edhe qenin e vendos tek kafshet sociale (te shoqerushme).

sepse i forte e trim eshte edhe luani ose tigri, ujku, etj, po ata s'jane te beses, ngaqe nuk kane lidh MARREVESHJE gje me njeriun.

juve tani doni ta quani karakteristike, lloj, genre, tip, ves, tipar, natyre, stil apo tjeter, veçse harroni qe keto jane fjale te pergjithshme qe mbrend atyre mund te fusesh dhjetra proçese pak a shume te ngjashem.

ndersa une, s'jam kundra jush, futeni ku te doni tek keto lloj klasifikimesh por desha vetem ta çoj me lart, ta rendis me me kujdes e PREÇIZION, ne dosjen ku e ka vendin kete karakteristike ORIGJINALE e qe zgjendet kund te shaiptarit.

prandaj thash e them /pf/images/graemlins/laugh.gif qe ajo quhet FJALE E DHENE !

ju tani merreni dhe futeni tek koshi i karakteristikave njerezore. niveloni pra si jeni mesu, gjithnje nga poshte.

ju qofte per hajr.

zog

Primus registratum

gjykimi tend eshte relativ, dmth i drejte vetem per ty. kur shkruajta mbi kete teme nuk e kisha parasysh ate.

as me vjen keq qe ti nuk je i nje mendjes me mu. bile po te ishim s'me ngelej asgje me shtu.

marina s.

Forumium maestatis

<font color="blue">More djale i dashur,ti me larte ke thene qe kafshe si luani,tigri etj nuk jane besnike sepse nuk kane bere MARREVESHJE me njeriun,kurse qeni eshte besnik sepse e ka bere kete marreveshje.Nga kjo nenkuptohet qe,sipas teje,besnikeria eshte fryt i civilizimit njerezor.
Pastaj tek postimi i parafundit i joti thua qe kerkon ta vesh besnikerine aty ku e ka vendin si karakteristike ORIGJINALE.
Nuk je koherent,me vjen keq.
</font>

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

Zog, ti je i vetmi per te bere amalgama, besnikeria s'ka lidhje me Besen = parole doner e ku di une .Edhe ti e di shume mire qe eshte ne karakter te çdo njeriu te jete apo jo besnik.Po mua vete kjo teme me duket budallallik,vetem kjo kishte ngel pa u hap. I bie qe ai qe eshte besnik te vij e te thote "une jam besnik" edhe nje tjeter te vij e te thote " une s'jam "E kujt po i behet vone se jemi apo jo besnike ne forum,te gjithe mund t'ja fusin kot dhe asnjehere nuk do ta dime eshte apo jo e vertete. Pa kuptim fare kjo teme