Autismi

trebeshina

Primus registratum
Autismi

Mund te me shkruaj ndokush nga ju cfare dini per autismin.
Pse eshte perhapur kaq shume ne bote dhe cilat jane metodat e kurimit?

cufi_bardhit

Primus registratum
Re: Autismi

Me sa di une eshte zhvillim mendor i vonuar tek femijet e vegjel. Ata kane edhe te folur te vonuar. Ka gjera qe i kuptojne ne krahasim me moshataret e tyre ka gjera qe nuk i kuptojne. Se si sherohet sdi gjo.

S

Scorpion

Guest

Autizmi apo Autismi konsiderohet nga grupi i shkencetareve nderkombetare si nje shqetesim i lidhur me funksionet e metabolizmit dhe neurologjike.

Megjithese, predispozita e zhvillimit te nje sindrome autizmi eshte dhe mbase ndoshta qe ne lindje, shenjat klinike apo mjekesore behen me te qarta ne moshen 2 vjeç, dhe manifestohen apo shfaqen me difekte e ndryshime te medha e kritike ne komunikimin verbal dhe joverbal, ne veprimet ndershoqerore dhe atij te imagjinates dhe interesave.

Personat qe vuajne nga autizmi, shfaqin gjithmone probleme te organizmit dhe keto nqs nuk kurohen ne menyre korrekte e te sakte, shpien ne probleme te sjelljeve te individit, te stereotipit, qe mund te perfundojne dhe ne spazma etj...

Nqs dikush eshte i interesuar per mjekimin dhe shkaqet apo faktoret ndikues, eshte i lutur te shkruaje, gjithashtu dhe te sjell dhe material apo cka di mbi kete semundje. Ju flm!

trebeshina

Primus registratum

Problemi yne eshte me djalin, eshte 4 vjec dhe pas vizitave qe i kemi bere na kane thene se ka element te autizimit.
Ka veshtiresi ne komunikim, dhe ne dhenie marje informacioni. Nuk ka probleme me shendetin, eshte shume i zhdervjellet por eshte i shperqendruar. Pervec terapise me psikologun ka ndonje menyre tjeter kurimi?.

S

Scorpion

Guest

Atehere nga disa libra mjekesore e literature mora keto te dhena e shpresoj qe te jene sadopak te nevojshme per ty.

Duhet thene e theksuar qe per shkak te ndryshimeve individuale qe ka kjo semundje, nuk mund te kete terapi dhe mjekime konstante apo efikase per te gjithe njesoj. Dmth varet shkalla e semundjes dhe simptomave.

Duke patur parasysh qe shumica e individeve qe vuajne nga autismi paraqesin nje nivel te larte te "metaleve te rende" ne trupin dhe organizmin e tyre, terapia qe u ofrohet atyre eshte nje protokoll me kurim bio-mjekesor: Trajtimet qe njihen deri me sot, te pakten ne vendet e zhvilluara jane ose permblidhen ne disa lloje.

1. Diete pa glutine, glukoze.

2. Terapi e pershtatur per problemet e tretjes e specifikuar per cdo person ne varesi te shkalles se semundjes.

3. Kurim i çdo ndryshimi biologjik e te metabolizmit.

4. Riorganizim i problemeve neurologjike te demtuara ose çrregulluara.

5. Cdo lloj terapi e vetme qofte dhe per nje problem qe nxjerr kjo semundje.

Perdorimi i barnave dhe farmaceutikeve qe merren per te kuruar kete lloj semundje deri me sot nuk ka nxjerre efekte anesore apo dhe probleme te tjera te demshme, gjithsesi individi duhet te kontrollohet nga mjeku here pas here qe me pas te marre e kaloje ne perdorimin e barnave.

Do mundohem te te gjej serish material te nevojshem.

endacakja

Primus registratum

Ato që di për autizmin
është që terapia varet siç u tha më sipër nga shkalla e sëmundjes..Sa më shpejt të konnstatohet aq më shpejt terapia ka efekt.Përveç psikologut i cili nuk e di sa orë meret me fëminë që është e rëndësishme është nevoja të merren dhe persona të tjerë që kanë studiuar psikologji.Ka dhe shumë rëndësi dhe se në çferë shteti jetoni së për shembull unë që jetoj dhe studioj në Greqi është një nga sindromet që nuk ekszistojnë qëndra dhe ndihmë e madhe nga shteti.Di që në Amerikë për këtë sindrom kushtet për terapi janë shumë të mira.Eshtë shumë e rëndësishme vetë prindërit të jene në dijeni të të gjithave simptomave .Sa më shumë të lexoni për këtë aq më mirë.Gjithashtu psikologu duhet tju ketë thënë se tani më në këtë moshë duhet të merreni seriozisht me ushtrimin e foljes së gjuhës.Për këtë do të nevojiteni një logo-terapist.Gjëja kryesora që duhet ta keni vënë re është që ka vështirësi me ambjente të reja,persona dhe objekte të reja ose të panjohura për fëminë.di gjithashtu që për tu qetësuar bëjnë një lëvizje duke e përsëritur.Nuk e di se në kë shkallë ,por nuk ndejnë frikën dhe kjo është shumë e rrezikshme për fëminë por dhe familjen.
Më kishte bërë shumë përshtypje kur në universitet profesoresha përpara amfiteatrit na prezantoi një nënë që kishte fëminë me autizëm dhe përveç se na shpjegoi shumë gjëra për sindromi kërkoi dhe ndihmë me pagesë simbolike nga studentët për tu marrë me fëminë.Kishte arritur fëmija të kalonte ditën (shumë orë )me grup të tërë psikologësh dhe studentësh duke u mësuar.Ajo vetë kishte arritur të dinte dhe të kalonte dijet për sindromën nga vet akademikët dhe me sa na tha këtu në greqi janë shumë mbrapa dhe ndiqte një metodë amerikane,më duket në qoftë ses harroj psiko-dinamike.

ados

Primus registratum

para dy dites kishte nje reportazh prej mese 20 min tek CNN, per nje vajze nga Vermont ne Usa me kete problem..ishte shume rrenqethese..Hera e pare qe kisha degjuar per kete semundje, nese mund ta quaj keshtu..

b.k.

Primus registratum

Percaktimi si semundje apo jo eshte pak i veshtire. Ideja e terapise ne cdo rast eshte jo te zhduke kete crregullim (pasi kjo nuk eshte e mundur) por qe te ndihmoje individed e prekur ne ato fusha qe crregullimi krijon probleme. Psh, problemi i te kuptuarit te emocioneve tek njerez te tjere. Ne kete rast terapia mundohet te ndihmoje qe keta individe te kene sa me pak probleme per shkak te ketij deficiti.

Dmth qellimi kryesor i terapise eshte qe ti beje keta individe sa me te panvarur, dhe ti mesoje se ti te krijojne nje jete normale panevaresisht nese e kane kete crregillim apo jo.
Ne varesi te sa i rende eshte crregullimi, per disa terapia ndihmone te mesojne psh te ushqehen vete, kurse per disa te tjere terapia mund te fokusohet ne te mesuarin e nje profesioni.

trebeshina

Primus registratum

Problemi me djalin per sa i perket autismit po vazhdon ka dite qe me duket mire ka dite sikur po peson regres. Nuk paska hall me te madh

truth_hurts

Primus registratum

trebeshina do te keshilloja mos presesh kaq gjate pergjigjet e forumistave per ate qe din por te kontrolloje njher tek http://www.google.com materialet rreth kesaj fjale kyce"autismi"..uroj fat edhe gjithe te mirat femijes tuaj,mbi te gjitha te beheni te forte!respekte!