AKSIONI CIVIL - Qendrimi Juaj

AKSIONI CIVIL - Qendrimi Juaj

Sic e dini, sot te premten 29 Shtator, 2006 "Aksioni Civil" ne bashkepunim me Mjaft! kane organizuar protesten e tyre te pare antiqeveritare. ne mbrojtje te lirise qytetare dhe te demokracise ndaj tentativave te berishes per te marre nen kontroll te treja pushtetet Gjyqsor/Legjistlativ/Egzekutiv.
Por cili eshte qendrimi juaj personal ne lidhje me kete? Mendoni se ka nevoje per te tilla levizje intelektuale, apo jeni te mendimit se qeveria Berisha eshte fat per Shqiperine dhe duhet lene te punoje e qete. Ju shqeteson:
Nepotizmi?
Orat 65,000 dollareshe te fatmir mediut?
Presioni ndaj Presidentit nga çimka Berisha dhe Gaz Dibra i tij.
Ngrirja e mendimit ndryshe brenda PD (rasti ngjela)
7 apartamentet dhe 1.000.000 USD te Agita Berishes
Kthimi i Gazidedes ne administrate shteterore
Kthimi i Gjeneralit famekeq Agim Shehu
Zevendesimi i porfesionistave me militante
Prishja e kontrates me GE.
Shkeljet e vazhdueshme te kushtetutes.
Ministrat pa arsimin minimal per detyren qe kryejne (fatmir mediu psh, ka mbaruar per inxhinjeri nafte dhe nuk ka punuar ASNJE DITE. Vendi i pare i punes per te ishte Minister i Mbrojtjes /pf/images/graemlins/eek.gif

Mendoni se Shqiperia ka ecur perpara kete vit? Apo ne nje rreth...?

mjaftproteste-m.jpg

Aksioni Civil dhe “tërheqja” e pushtetit

Gazeta Shqip

Aksioni civil dhe “tërheqja” e pushtetit
Mustafa Nano

Një vend, ku mungon liria për t‘u shprehur kundër pushtetit, është në të vërtetë një vend pa liri. E tillë është Shqipëria e sotme e sunduar nga Sali Berisha. Ndryshimi prej Shqipërisë së sunduar nga Enver Hoxha është në të vërtetë esencial, por jo për meritë të sundimtarit të këtyre ditëve: Enver Hoxha të merrte jetën, ndërsa Sali Berisha ta nxin jetën. Gazetarët, që janë kundër tij, i konsideron zëdhënës të krimit, nëpunësit e të punësuarit e tjerë në sektorin publik (mjekë, mësues, oficerë, policë, akademikë etj., etj.), që nuk janë të tijtë i pushon nga puna, sipërmarrjet private të drejtuara nga biznesmenë jo demokratikes, ose i sulmon me polici tatimore, ndërtimore e të llojeve të tjera, ose i bën të mbyllen e të falimentojnë, institucione e krerë të tyre, të cilët marrin shpesh herë vendime që janë në kundërshtim me interesat e pushtetit, i sulmon, i fyen, i denigron, i përbalt me shpifje, i shantazhon e kështu me radhë.

Në këto rrethana pra, Shqipëria është një vend lehtësisht i kualifikueshëm si pa liri. Dhe ky është konteksti dramatik, në të cilin ka marrë udhë Aksioni Civil, i themeluar nga një numër aktorësh të zëshëm të shoqërisë civile, përfshirë lëvizjen “Mjaft!”. Në kundërshtim me pritmërinë e të gjithëve, u deshën vetëm dy-tri ditë që ky lajm të merrte dhenë, e në kundërshtim me pritmërinë time, u deshën po kaq ditë që të lindë një diskutim mbi këtë iniciativë qytetare. Një pjesë duket se mezi e kanë pritur këtë gjë, por një pjesë tjetër kërkojnë ose ta minimizojnë Aksionin (i cili është vetvetiu i minimizuar, pasi është ende në shpërgënj), ose ta etiketojnë atë në mënyrë pejorative.

Këtë tentonte të bënte dje Mero Baze, në një shkrim të tijin, ku theksonte me tone gati përshëndetëse natyrën thellësisht opozitare të Aksionit. Nuk mungonte një lloj ngazëllimi te Baze, pasi më në fund ka ardhur puna (sipas tij), që ai nuk do të dallohet më si lopa laramane në livadhin e gazetarisë shqiptare. Me këtë Aksion (e me çalltisjen “simetrike” të Lubonjës ca kohë më përpara) që të gjithë qenkemi mero-izuar, me fjalë të tjera jemi shndërruar në shërbëtorë padronësh politikë.

Ngazëllimi i Meros është i kotë. Përveç kësaj, Lubonjën s‘e ka akuzuar askush ndër ne si shërbëtor të pushtetit. Mero mund ta ribotojë atë shkrimin tim (e autorizoj për këtë, nëse i lipset autorizimi im), dhe gjëja më e fortë e thënë nga unë në adresë të Lubonjës është shumë e thjeshtë: “Lubonja është i pavarur, por nuk është i paanshëm; ndërsa Berisha e zgjodhi si anëtar të KDRTSH-së, jo ngaqë i vlerëson pavarësinë, por ngaqë i vlerëson anshmërinë. A do ta zgjidhte Berisha Lubonjën, nëse ky i fundit do të vijonte të ish po aq kritik sa ka qenë në të shkuarën ndaj tij?” Nëse kjo është fyerje, atëherë Mero Baze do të bënte mirë të ribotonte ndonjë shkrim të tijin mbi Fatos Lubonjën e Mustafa Nanon, të bërë ca vite më parë; do të bënte mirë të ribotonte gjithashtu shkrimet e vjetra të Lubonjës, të cilat i kushtohen Berishës. E pas kësaj, mund t‘i rifuteshim prapë diskutimit mbi fyerjet e shpifjet.
* * * * *

Me daljen në dritë të Aksionit Civil, pushtetin dhe njerëzit e tij i ka zënë zekthi. Kjo zbulohet edhe prej faktit, që dje, në mënyrë krejt të papritur, drejtori i Aviacionit Civil dha dorëheqjen. Ishte një dorëheqje prej skuthash. Madje, edhe emërtimi i dorëheqjes ishte i tillë: e përkohshme. E çuditshme. Askush nuk ka kërkuar dorëheqjen e tij; aq më pak, këtë farë dorëheqjeje të përkohshme. Dorëheqja është një akt i fisëm, e pikërisht për këtë arsye askujt nuk i ka shkuar mendja të kërkojë akte të fisme nga një zyrtar harbut. Ai duhet shkarkuar në mënyrë ceremoniale. Vetëm kështu mund të marrë me vete e për jetë damkën që meriton, atë të një zyrtari të pistë të administratës. Pas kësaj, të shkojë të merret me organet e drejtësisë. Ndoshta atje, për të mos u bërë kurban, do detyrohet të thotë dhe emrat e atyre që e futën në këtë valle.

Vërtet pushteti është trembur prej protestës së paralajmëruar të Aksionit Civil? Do të çuditesha, po të ishte kështu. Edhe ne, që e kemi lajmëruar këtë protestë, më shumë se sa suksesit të pritshëm të protestës, po i gëzohemi më shumë faktit, që më në fund u bëmë bashkë në një iniciativë të këtij lloji. Po i gëzohemi gjithashtu faktit, që jemi të vendosur në këtë ndërmarrje, dhe në këtë kuptim, jemi shumë pak të merakosur mbi numrin e pjesëmarrësve në këtë protestë. Madje, personalisht, duke e njohur mirë nga njëra anë qasjen tradicionalisht të trembur të shqiptarëve ndaj pushtetit, duke e ditur nga ana tjetër, që të gjithë janë të cenueshëm prej një pushteti të tillë (rrjedhimisht, “kanë arsye” të tremben), nuk e kam ushqyer veten me iluzione mbi ndonjë pjesëmarrje kushedi se çfarë. Askush prej nesh nuk jeton me këtë shqetësim.

E megjithatë, nuk mund të fshihet, se pushteti është i trembur, në mos prej protestës, dobare prej Aksionit Civil. Është i trembur për një arsye shumë të thjeshtë. Pushteti nuk duron dot agjentë “furacakë” në debatin publik e politik. Këta agjentë “furacakë” i prishin punë sa s‘ka ku të shkojë. Ia prishin të gjitha hesapet. Ndihet mirë, duke pasur këtë opozitë përballë. Edhe kjo opozitë është ndjerë mirë kur nuk ka qenë opozitë, pasi përballë kishte Sali Berishën, dhe kaq. Në arenën e demokracisë, karari i madh për një bandë në pushtet është të ketë një bandë në opozitë, sepse vetëm kështu bëhet i dukshëm simetrizimi i së keqes, se vetëm kështu mund të bëjnë ato debatet e tyre parlamentare, ku i tregojnë njëri-tjetrit pallatet pa leje, lidhjet me grupe kriminale, dashnoret-sekretare etj., etj., e sepse vetëm kështu mund të ngrenë pa fund komisione parlamentare për të hetuar hajdutëritë e sho-shoqit. E në gjithë këtë baltovinë, është e vështirë të dallosh se cili syresh është më i baltosur. Por edhe sikur të ishte e mundur të bëhej një klasifikim i të baltosurve, kjo në esencë nuk do të sillte dobi për askënd. Edhe më pak i baltosuri është megjithatë i baltosur.

Është interesante të vihet re që kjo klasë politike, pikërisht ngaqë është e baltosur në këtë farë feje, nuk tregon asnjë lloj vullneti për të pranuar në botën e saj njerëz të panakatosur me punë të pista apo njerëz, të cilët shquhen për integritetin e tyre moral e intelektual. Politika ka nevojë për shërbimet e këtyre të fundit nga jashtë, por nuk do donte t‘i kishte pjesë të vetën brenda, pasi njerëz të tillë i hapin punë pa punë leader-ëve që gjakojnë thjesht e vetëm pushtet. Dhe në fakt, pse do t‘i donin? A nuk e kanë më të lehtë të bëjnë çfarë të duan, duke pasur si bashkëpunëtorë (nënkupto: shërbëtorë) njerëz meskinë, arrivistë të vegjël, njerëz të shantazhueshëm, njerëz që s‘kanë asnjë ide e asnjë dije mbi politikën?

Nuk është vetëm kjo. Nga ana tjetër është e zorshme të besosh se shpirtrat e lirë të këtij vendi janë duke u djegur prej dëshirës për t‘u futur në stanin e kësaj politike. Çfarë u mbetet këtyre shpirtrave të lirë është të formojnë së bashku një barrikadë ndaj të keqes që pjell prej 16 vitesh klasa politike shqiptare. Shqipëria nuk ka nevojë për partira të reja, apo për anëtarësime KOP-iste që bëjnë make-up-in e këtyre partive të vjetra. Shqipëria ka nevojë, që shoqëria e saj civile të bëhet e zëshme, sa herë që mujsharët e politikës tentojnë të dhunojnë ligjet, Kushtetutën, institucionet. “Aksioni Civil” synon pikërisht këtë gjë.
E PREMTE 29 SHTATOR:
aksionOKP.JPG

Dolores

Primus registratum
Re: AKSIONI CIVIL - Qendrimi Juaj

I njejti mut...kohe te ndryshme................e pe cu be ne Hungari..............Shqiptaret mezi levizin menderen nga vendi......i pashe ato demostratat e Mjaft te vjen per te qeshur ......bashkimi ben fuqine !!!

MLK

Primus registratum

Ky aksion duhet pergezuar e mbeshtetur pasi eshte nga te paktat levizje qytetare kundra mediokritetit, mashtrimit prej 16 vitesh qe i behet popullit, neopotizmit qe ka mbytur politiken e qeverine shqiptare.
Keshtu qe personalisht ne nismen e mare e mbeshtes plotesisht e uroj qe nisma te tilla te jene me te shpeshta, e kjo kundra kujdo qofshin ne fuqi, pozite apo opozite.

ameba

Forumium maestatis

MLK ca thua more /pf/images/graemlins/tonguee.gif Mjafti fatkeqesisht tashme eshte kthyer ne nje leve te verber te atyre qe i paguajne faturat e telefonise celulare...
Bejne sikur dalin ne sheshe, sajojne ca protesta "model", mbushin aparatet me fotot e rastit dhe jua "shesin" donatoreve europiane si projekte te mbaruara... si gjera te arritura a ku ta di une cfare.

Me kete nuk dua te them qe jam kundra "Levizjes Qytetare" dhe aksioneve te marra me te vertete per te miren e ketyre qytetareve, por fatkeqesisht nuk behen gjerat ne kete menyre, me ato tip banderolash plot me sarkazem. Ore vllezer e motra ka menyra shume me te thjeshta per te thene qe ne si popull meritojme te degjohemi... i ka shkuar njeriu ne mendje ketu qe te promovoje nje here nje fushate per te mos votuar asken nga keto "funderrinat" qe jane ne krye te partive politike e maje poltronave te rehatshem te pushtetit... ?

A se per pak desh harrova Ku ishte Mjaft-i dhe Aksioni Civil kur konsumatoreve jua "mbeshtolli" DigitAlb-i dhe SuperSporti??? /pf/images/graemlins/confused.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Dorëheqja është një akt i fisëm, e pikërisht për këtë arsye askujt nuk i ka shkuar mendja të kërkojë akte të fisme nga një zyrtar harbut. Ai duhet shkarkuar në mënyrë ceremoniale. Vetëm kështu mund të marrë me vete e për jetë damkën që meriton, atë të një zyrtari të pistë të administratës. Pas kësaj, të shkojë të merret me organet e drejtësisë. Ndoshta atje, për të mos u bërë kurban, do detyrohet të thotë dhe emrat e atyre që e futën në këtë valle.

[/ QUOTE ]

Sa i përket gazetarit i cili duket se më shumë bën gjygjin e qeverisë se sa përgëzimin e lëvizjes më duhet të them që është po aq berishian sa Berisha. Pëllet për respektim ligji e ndërkohë kërkon shkeljen e tij vetëm se ai vetë është i bindur për fajësinë e Dibrës (që nuk them se është i pafajshëm por nuk mund të them që është fajtor deri sa organi i pavarur gjygjësor ta deklarojë fajtor.

Personalisht e mbështes një lëvizje qytetare edhe pse ka më shumë llafe se aksione. Ndërkohë pretendoj që kjo lëvizje të fuqizohet e të detyrojë qeverinë e opozitën të merren më shumë me problemet e vendit e më pak me problemet mes tyre. Për këtë nevojiten aksione konkrete të cilat mund të dëmtojnë jo imazhin por pushtetin. Ideja e Bunny për të bojkotuar zgjedhjet është një metodë tepër efikase nëse organizohet si duhet. Imagjinoni sikur në Tiranë mos të votohet më shumë se nga 20-30 % e popullsisë! Së dyti, lëvizjet qytetare duhet gjithashtu të mbështesin një formacion politik i cili të jetë i pastër e i pakorruptuar (nga pushteti) në mënyrë që të paraqesë edhe një alternativë në boshllikun politik të krijuar eventualisht në zgjedhje. Mbështetja ndaj një formacioni politik duhet të jetë e kushtëzuar nga vullneti i këtij formacioni për t'u marrë me problemet e vendit.

etj.

MLK

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
MLK ca thua more /pf/images/graemlins/tonguee.gif Mjafti fatkeqesisht tashme eshte kthyer ne nje leve te verber te atyre qe i paguajne faturat e telefonise celulare...
Bejne sikur dalin ne sheshe, sajojne ca protesta "model", mbushin aparatet me fotot e rastit dhe jua "shesin" donatoreve europiane si projekte te mbaruara... si gjera te arritura a ku ta di une cfare.

Me kete nuk dua te them qe jam kundra "Levizjes Qytetare" dhe aksioneve te marra me te vertete per te miren e ketyre qytetareve, por fatkeqesisht nuk behen gjerat ne kete menyre, me ato tip banderolash plot me sarkazem. Ore vllezer e motra ka menyra shume me te thjeshta per te thene qe ne si popull meritojme te degjohemi... i ka shkuar njeriu ne mendje ketu qe te promovoje nje here nje fushate per te mos votuar asken nga keto "funderrinat" qe jane ne krye te partive politike e maje poltronave te rehatshem te pushtetit... ?

A se per pak desh harrova Ku ishte Mjaft-i dhe Aksioni Civil kur konsumatoreve jua "mbeshtolli" DigitAlb-i dhe SuperSporti??? /pf/images/graemlins/confused.gif

[/ QUOTE ]

Mjaft apo Aksioni civil nuk jane te votuara prej popullit, nuk marin para nga populli, pra nuk kane ndonje detyrim te zgjidhin çdo problem te popullit.
Une nuk them se jane perfekte, po une per vete prefereoj ato parrullat e shkruajtura keq ne me sarkazem, se sa ata qe rrine klubeve gjithe diten e kritikojne çdo gje qe behet /pf/images/graemlins/wink.gif

Ps. Ti propozon bunny qe populli mos votojne keta plerat qe jane ne parlament! Pyetjen vetes ja ke bere se kush do ta sensibilizoje popullin te mos votoje perveç shoqatave qytetare? /pf/images/graemlins/laugh.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

E pse merr kot ti /pf/images/graemlins/laugh.gif?

E pe Formula 1? Ça bo aksioni civil për kët pun? /pf/images/graemlins/rolleyes.gif /pf/images/graemlins/tonguee.gif

capuni

Primus registratum

Ore, nuk e di sa nga ju jane ne forumin (me email) te Alb-shkences, por sinqerisht nuk me pelqen fare menyra agresive si shkrun Kristi Pinderi i Aksionit Civil (duke sulmuar individualisht pjesmarresit). Pa pik takti fare! ..bile shpesh here mendoj, ky do ti kaloj njerezit ne anen e vete apo do me i dhene duret?! Nje klase PR s'do i bente keq.

Kondrapedali

Kondrapedali

U bone ti /pf/images/graemlins/laugh.gif.

E si shkru ky Kristi? Se mos je ti që do me e majt hunën përpjet /pf/images/graemlins/rolleyes.gif /pf/images/graemlins/tonguee.gif

capuni

Primus registratum

Flet qarte dhe me fakte ..pastaj n'fund t'artikullit e prish muhabetin kur i fut nai kunj (nga ato personalet si me t'futme) robve te cileve u drejtohet. Kjo metode nuk fiton zemrat e njerzve, por e barazon arsyjen e shkrimit te artikullit me 0-n.

Ela_001

Primus registratum

Iniciative e mire, por mbetet aty. Pak efekt ben ne fund te fundit ekjo e gjitha sepse nuk arrihen gjerat vetem me parrulla. Pikerisht ketu po i calon mushka Mjaft-it. Ndoshta me Aksionin Civil do kene pak udheheqje nga intelektuale qe mund te bejne ndryshim ne te ardhmen. Duhet nisur diku. E persa i perket nismes, eshte per tu pergezuar gjithkush merr nje nisme qe te pakten ngre zerin kunder eventeve qe jane kaq absurde e evidente.

Blendi

Primus registratum

Nuk mendoj se organizimi i shoqeise civile/qytetareve veprimtare eshte ekskluzivitet i Mjaft! dhe as nuk duhet te jete. Ne disa (me te drejte) ka lindur frika se masat e gjera nuk marrin iniciative pasi kane idene e gabuar se keto levizje i perkasin vetem Mjaftit dhe pike.

Mendoj se shkrimi i meposhtem e thellon akoma me tej temen qe eshte hapur ketu.

www.peshkupauje.com
Na duhet më shumë se një “Mjaft”

Duke lexuar bisedimet e nxehta këto ditët e fundit mbi protestën e Aksionit Civil dhe Mjaft para MPPTT-së më erdhi ndër mend një mendim i trishtueshëm; një numër i madh prej nesh s’do ta përkrahin dot kurrë Mjaft. Them i trishtueshëm pasi sido që të ndjehemi drejt Mjaft nuk mund të mohojmë që kjo organizatë është sot pararoja e mishërimi më i mirë i një grupi të tretë, pak më ndryshe nga të dy grupet e vjetra të politikës. Ky grup, i emërtuar shpesh “shoqëri civile”, është padyshim shpresa më e mirë për të ardhmen e vendit por ndryshe nga dy grupimet e tjera politike ai është shumë më i shkoqur, më i pakristalizuar. Prandaj i nevojiten organizata përfaqsuese, si Mjaft, e mbase problemi kryesor në këto çaste është pikërisht se kemi vetëm një Mjaft kur në të vërtetë na duhen shumë më tepër organizata të këtilla.

Arsyet pse Mjaft s’do të gëzojë kurrë një përkrahje unanime janë të shumta e mund të lindin nga përvojat personale (dikujt mund të mos i kenë pëlqyer veprimet personale të përfaqsuesve të Mjaft), nga mosbesimi i pastër ndaj çdo nisme në Shqipëri, nga zilia, apo nga fakti që dikujt mund të mos i pëlqejë që Mjaft kritikon krahun e parapëlqyer politik. Mospërkrahja ndaj Mjaft s’është problem, problemi lind kur na duhet të zgjedhim se ç’duhet të bëjmë nëse s’përkrahim Mjaft. Duhet të përkrahim PD-në? Apo PS-në? Nuk shikoj ndonjë ndryshim të madh midis tyre e aq më pak shikoj ndonjë arsye pse meritojnë përkrahje. Po ç’ngelet? Të mos marrim pjesë fare në jetën publike të vendit? Të presim thjesht zgjedhjet njëherë në 4 vjet për të ndikuar? A nuk është pak?

Ky emërtimi që ka gjetur kaq shpesh përdorim vitet e fundit, shoqëria civile, është njëherësh i dobishëm dhe i dëmshëm. Është i dobishëm sepse tregon një grup të tretë në jetën e vendit, jo zyrtarë të shteti, jo partiakë, por të papërzier drejtpërdrejtë. Njëkohësisht ama ky togfjalësh mund të jetë i dëmshëm nëse bëjmë gabim për një çast ta mendojmë këtë “shoqëri” si një grup monolitik ku ata që përfshihen kanë të njëjtat veçori e dëshira. Kjo është e gabuar, ky grup ka veçori shumë më të shpërndara se partitë apo zyrtarët e shtetit e si rrjedhim ka edhe dëshira e qëllime të shumllojshme. Është rrjedhimisht e pamundur për një organizatë të caktuar, sado e përparuar dhe e re të jetë që të pasqyrojë dëshirat e të gjithë këtij grupi. Dashur pa dashur, një pjesë e grupit “lodhet” dhe largohet nga jeta publike duke zgjedhur të shikojë vetëm punën e vet.

Problemi jonë qëndron në faktin që në kushtet e vështira ku ndodhet vendi nuk mund ti lejojmë vetes luksin e humbajes së pjesmarrjes së kujtdo që mund të ndikojë për mirë. Mjaft është organizata më e suksesshme e shoqërisë civile e ky sukses është njëkohësisht forcë e dobësi. Forcë se i mundëson të ndikojë më shumë, dobësi sepse ndjell më shumë sy vëzhgues që gjejnë më shumë të meta. Forca e saj shprehet për shembull në organizimin e një proteste mbi ujin, dobësia në kërkesat që ngrihen menjëherë se pse nuk protestojnë edhe për korrupsionin e pse nuk kanë protestuar më parë. Le të jemi realistë, ka një kufi për ato që mund të bëjë Mjaft. Vetëm një Mjaft s’mjafton.

Dikush mund të thotë që ka me dhjetëra OJQ si Mjaft e s’na duhen më të reja. Dakort, ka me dhjetëra OJQ. Por duhet shtuar që shumica e këtyre dhjetëra OJQ-ve, ndryshe nga Mjaft, kanë dështuar në tërheqjen e vëmendjes mbi problemin që ngrenë e s’kanë sjellë ndonjë ndryshim. Kjo shumicë OJQ-sh me dy-tre antarë s’e meriton të ekzistojë më se nuk i sjell të mira askujt. Ajo që duhet të bëjmë është të nxisimi krijimin e veprimin e organizatave të suksesshme.

Sot në Shqipëri përballet një klasë politike e kalbur me një popullsi të dëshpëruar politikisht e shoqërisht. Kjo popullsi ka nevojë për avokatë. Kjo popullsi ka nevojë për më shumë Mjaft!

Llukan Tako
1 Tetor 2006

komino

Valoris scriptorum

Nuk besoj se ne kete bote ka persona ndopak te arsyeshem qe jane kunder mobilizimit qytetar (edhe katunar edhe malok por ne menyre "te qyteteruar") ne jeten politike.

Personalisht edhe une, ne menyre "qytetare" mbeshtes pa rezerva kete ide.

Tani vijme tek problemet.

fakt - shqipetaret po kalojne nga apatia ne depresion
fakt - levizja qytetare ne shqiperi behet nga disa klane pak a shume te mbyllura (si klanet pushtetare ne fakt)
fakt - shume vete kane mendimin se keta te "shoqerise civile" here pas here "hedhin nga nje gur ne lume" e pastaj shkojne bejne PALLE te selia e shoqates
fakt - cdo proteste apo aktivitet qe mbaron aty ku filloi ( pa rezultate konkrete pra) eshte si humbje e nje beteje qe demotivon akoma me shume shqipetaret (e sheh, nuk ke c'ben! vrej punen e ul koken!).
fakt - shqiptaret kane prekur fundin dhe kane filluar te germojne

perfundim - VOTO PER VETE

komino

Valoris scriptorum

apo nje "perfudnim" me i mire

Perpara se te nisni nje proteste hartoni nje strategji per ti dale deri ne fund per zot ideve dhe, me e rendesishme, gjeni objektiva konkrete dhe te arsyeshme per protestat!

Cdo proteste e pa organizuar mire, pa objektiva te qarta (dmth e destinuar te falimentoje) dhe qe i kalon caqet e rolit te shoqerise civile duke hyre ne politike thellon me teper klimen apatike e depresive te shqiptareve.
Ata qe nuk dine te organizojne protesta le ta lene kete pune per te tjere se eshe me mire te mos punosh sesa te demtosh.

psh, ne rastin konkret, cili eshte objektivi i protestes????

-Te shaje berishen?!
-Te kerkoje doreheqjen e berishes? (akuzat jane shume shume te renda dhe nuk mund ti kerkohet thjesht te beje nje hap prapa - aq me keq nese kenaqen me kaq pak!)
-Te kerkoje zgjedhje te reja?!

Si do te arrihen keto objektiva?
Cfare efekti do te kete ne popull nese keto objektiva "vdesin" aty ku linden?

Nuk po them se bejne keq qe protestojne por qe protestat duhet te jene paksa me te menduara.

"DHE NJE ZE BUCET NGA LANA"