Aksioma (Llogjika ne matematike)

Diavolessa

Valoris scriptorum
Aksioma (Llogjika ne matematike)

Marre nga firma e njerit:

fuqi mbinjerzore: fizika,
fuqi mbinatyrore: matematika,
fuqi mbimatematikore: ...gjumi..."

Kush mund ta kthjelloje pak me teper?

Futbollisti

Forumium maestatis
Re: Aksioma (Llogjika ne matematike)

Ai qe e ka firme mbase??? /pf/images/graemlins/laugh.gif
Une /pf/images/graemlins/wink.gif

koperton

Primus registratum

Fillimisht postuar nga paperina:
[qb] Marre nga firma e njerit:

Kush mund ta kthjelloje pak me teper? [/qb]
Personi nuk di fizike, matematike e mbase i duken mbi-njerezore/mbi-natyrore.
Ne gjume shikon endrra, llogarite/hesapet i dalin mire. Eshte goditur nga firmat piramidale i shkreti.
Arrin ne perkufizimin mbi-matematikore per gjumin.

Ky mund te jete shpjegimi me i llogjikshem qe mund te gjendet. Gezohem qe di te shkruaje/lexoje. E hoqi Dulla analfabetizmin.

Diddy19

Su@mi

Papi,thuhet aksioma ,jo asioma ( e kuptoj se e ke nga italishtja!)

Pastaj nese eshte aksiome ajo qe ke shkru ti une jam Nane Tereza e Kalkutes! /pf/images/graemlins/tongue.gif

Nese eshte aksiome ,eshte e pamundur te verifikohet vertetesia e saj...Vetem teoremat verifikohen,aksiomat pranohen si te verteta pa vertetim. :book:

:kiss:

shine*

Primus registratum

Fjale me mend e me vend Su@mi! /pf/images/graemlins/wink.gif

Mbase personit ne fjale i duket e pamundur kuptimi i matematikes abstrakte, prandaj fle dhe shume qe te mundohet ta kuptoj, do me ndjek Mendelejevin qe e zgjidhi vendosjen e elementeve ne tabele ne gjume /pf/images/graemlins/tongue.gif .
Per fiziken edhe une them qe nuk di fare, ose vete formula perkufizime, me themel aha. :idea:

:wave:

Diavolessa

Valoris scriptorum

Ju ka Papi ju si shpirta. Mire qe asnjona s'i jep hall /pf/images/graemlins/laugh.gif Prisja nje shkrim nga Manga para se te ja filloja ene vete por ..aha.... Ka humb me duket /pf/images/graemlins/frown.gif

pS: Shine :kiss: yll :angel:

glamdring

Forumium praecox

Nje shpjegim shume modest:

Fuqia e fizikes eshte mbinjerezore, sepse ligjet e fizikes ekzistojne pavarsisht nga ekzistence jone!

Fuqia mbinatyrore e matematikes qendron ne faktin qe disa principe te matematikes, dhe mbi te gjithe numra si "pi", "e" dhe "i" ekzistojne, pavarisisht qe ne natyre nuk gjenden (p.sh. ne natyre nuk ka rreth te perkryer).

Fuqia mbimatematikore e gjumit tregon pafundesine e imagjinates sone, e cila eshte e lire vetem ne gjume, ku ne humbim kontrollin...

glamdring

Forumium praecox

Dhe meqe ra fjala:

Aksiomat jane nje mjet shume i rendesishem ne matematike. Çdo sistem eshte shume i komplikuar per te marre parasysh te gjithe variablat, dhe per ta bere punen me te thjeshte dhe mbi te gjitha per te arritur ne nje perfundim, vendosen disa aksioma apo postulate te cilat jane nje fillim dhe te cilat kufizojne sistemin tone duke e bere punen me te lehte. Mund te vendosim akioma te ndryshme dhe te arrijme ne konluzione te ndryshme, fjala vjen 5+8=1 (mendo oren) ne vend qe te beje 13. Aksiomat e sistemit (apo hapesires) Euklidian u vune ne dyshim per here te pare nga Gauss, dhe me vone arritem ne gjeometrine jo-Euklidiane, qe eshte aq e rendesishme. Megjithate, nga momenti qe nje aksiome vihet, merret si fakt brenda sistemit ne te cilin punon.

Meqe tre shprehjet jane ofruar si aksioma, pyetja logjika do ishte e cilit sistem jane?

;-)

Triumfi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga paperina:
Marre nga firma e njerit:

Kush mund ta kthjelloje pak me teper?
Kete thenje e kam lexu edhe nga nje pakistan " shkenctar i atomit"(i cili ndertoi armen berthamore ne vend).Por,une nuk pajtohem me kete teori,sepse njeriu jo gjithehere nuk sundon ne ligjet perreth,e une besoj se cdo gje e shohim jan te nenshtruara ne nje far menyre,njeriut!!" .Deshmitar i kesaj eshte,ku njeriu ( e kuptuam)nje faktor ndikues me rendesi ne natyre ( pa harruar,se kjo s'do thote se njeriu eshte aparati e natyra; mekaniku).Me shkurte,njeriu eshte pjese e asaj qe ne e quajme mbinatyrore e mbi matematikore ...S'kuptoj as une se cfar kam shkruar. /pf/images/graemlins/laugh.gif (kidding)

shine*

Primus registratum

Shoh qe temes i jeni futur me koke.
Me vjen mire se ka arsyetime me vlere.

Ne fakt dukurite fizike ekzistojne pavaresisht nga ekzistenca jone, e ligjet e fizikes u vune nga ne, ne observuam dukurine pa beme ligjin. Une do ta quaja mbinjerzore sepse nuk ka kufi, te pakten deri me sot ka plot pike pyetje qe nuk duket se e kane pergjigjen tani afer. (Nuk e vej ne dyshim avancimin).

Matematika vertet eshte shkence ekzakte, por nuk do te kishte asnje vlere nqs nuk do te perdorej per probleme te ndryshme natyrore ( kjo qe ne lashtesi). ( jam dy moll, tre dardha /pf/images/graemlins/tongue.gif , shembull primitiv fare /pf/images/graemlins/wink.gif :rolleyes: ).

Per te fundit :sleep: - ndihmon ne çfardolloj shkence.... :thumbsup:

ps: Papi :kiss: /pf/images/graemlins/laugh.gif :wave:

H

hhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaa

Guest

Shoh qe temes i jeni futur me koke.
Me vjen mire se ka arsyetime me vlere.

Ne fakt dukurite fizike ekzistojne pavaresisht nga ekzistenca jone, e ligjet e fizikes u vune nga ne, ne observuam dukurine pa beme ligjin. Une do ta quaja mbinjerzore sepse nuk ka kufi, te pakten deri me sot ka plot pike pyetje qe nuk duket se e kane pergjigjen tani afer. (Nuk e vej ne dyshim avancimin).

Matematika vertet eshte shkence ekzakte, por nuk do te kishte asnje vlere nqs nuk do te perdorej per probleme te ndryshme natyrore ( kjo qe ne lashtesi). ( jam dy moll, tre dardha /pf/images/graemlins/tongue.gif , shembull primitiv fare /pf/images/graemlins/wink.gif :rolleyes: ).

Per te fundit :sleep: - ndihmon ne çfardolloj shkence.... :thumbsup:

ps: Papi :kiss: /pf/images/graemlins/laugh.gif :wave: