AIDS/SIDA

karamel

Primus registratum
Re: AIDS/SIDA

Fillimisht postuar nga Le_Routard:
[qb] Sido qe te jet nje gje eshte e sigurt qe SIDA vjen nga Afrika dhe eshte shume e perhapur ke majmunet. Meqe i kemi pasur te gjithe stergjyshet majmuna do te thote qe nganjeher nuk e di nga te vjen /pf/images/graemlins/laugh.gif

Amper bravo te qoft ne radh te pare qe nuk e rrunke hic! /pf/images/graemlins/smile.gif Ka shume rob qe fillojn e behen qaraman, nje pjes vdesin nga sikleti e jo nga virusi. [/qb]
NUK ESHTE SE STERGJYSHI ZBRET NGA MAJMUNI, SIDA TRANSMETOHET NDERMJET RELACIONEVE SEKSUALE, E KANE FAJNE VETE NJERZIT QE KRUHEN ME KAFSHET!

karamel

Primus registratum

ERSI THEM QE TEMA JOTE ESHTE INTERESANTE PO TANI ME TRITERAPIN ME DUKET SE PO BEJME NJE FLASH BACK!

Le_Routard

Forumium maestatis

hahahahaaa! E kon fajin zoofilat me i llaf! /pf/images/graemlins/laugh.gif

Une zdu me te trem po ka raste qe sida osht mar nga transfuzjoni i gjakut dhe ka raste te tjera, per te cilat nuk flitet shume, qe sida eshte mar nga menyra qe jan enigme... psh ne France kishte dal nje grua 60 vjecare me Sida dhe ajo nuk kishte bo as seks me nonji dhe as nuk kishte qene ne spital....

Une pytje desha me bo, kur mickonja transmeton lloj lloj virusesh ke njeriu po siden a arrin ta transferoj?

Ampero, ka ke hum ere se e ke braktis temen krejt?!

Ela_001

Primus registratum

Paska mickonja andej nga LR.

Nejse, teme vertet aktuale, dhe mjaft interesantete. E ben edhe me te theksuar nevojen per mbrojtje gjate seksit, qe do thoja nuk e kemi aq te theksuar ne shqiperi. Ne angli ishte nje rast ku nje mashkull i infektuar me AIDS pati casual sex me shume femra tip one night stand dhe arriti te infektonte mbi 100 femra gjate kesaj fushate hakmarrje qe i kish vene vetes. U cannot stress enoughf the need for protection during sex.

Desha ti them Amper, qe je shume kurajoz, dhe qe do kete qene vertet nje shok per ty qe ta kesh marre nga nje shqiptare, po nejse kjo semundje nuk njeh preferenca.

Kisha nje pyetje, gjate analizave te gjakut nese virusi eshte i pranishem kjo do behej e ditur apo jo?

edda

Primus registratum

Nuk e di nga e ka prejardhjen ky virus por jam me se e bindur qe e kemi kerkuar vete. Sot flitet vetem per sex-sex-sex, behet sex me çin te dali perpara me meshkuj/femra qe s'i njeh, me qen, me gomare etj.. Po han robi robin
Mendoj qe njerezimi duhet te ndalet pak e te mendoje, ti japi me teper rendesi ndjenjave sepse vetem ato na dallojne nga kafshet

cremaster

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Blendi:
[qb] Me sa di une, SIDA u mund. Tashme, nuk llogaritet me me vite dhe shume doktore mendojne se perfundimisht, virusi HIV mund te mbahet ne kontroll dhe i infektuari te vdese nga pleqeria dhe jo nga HIV.
Mund ta kesh virusin ne trup dhe me mjekime mund te vazhdosh te jetosh nje jete perndryshe te shendetshme. Mbetet pastaj kufizimi ne mardheniet intime me te tjeres, pra perdorimi i mbrojtesve dhe shmangia e perhapjes se virusit. [/qb]
GABIM! GABIM! GABIM!

Eshte gabim te mendosh se lufta kunder SIDAs eshte e fituar. Ende nuk ka nje vaksine. Sa per trajtimin, tipikisht te infektuarit me HIV (qe s'kane arritur tek SIDA ende) trajtohen me 3 klasa barnash, dhe nga secila klase merren 2 ilace dhe kombinohen per te ulur mundesine e rezistences te virusit. Fjala qe perdoret per te pershkruar trajtimin eshte "cocktail", koktej; pacientet marrin nje grusht me ilace perdite, dhe keto ilace kane efekte te shumta anesore.

Pa trajtim, te infektuarit me HIV jetojne mesatarisht 7 deri ne 10 vjet. Me trajtim jeta zgjatet ca, po nuk dihet se sa sepse ilacet jane akoma te reja. Gjate kesaj periudhe duket se ka nje balance midis ritmit te prodhimit te qelizave CD4 nga palca e kockave dhe shkaterrimit te tyre nga virusi HIV (te pakten kjo eshte teoria e tanishme).

Pas kesaj periudhes asimptomatike vjen semundja e vertete: numri i qelizave CD4 bien nen 200, sistemi imun nuk arrin ta kryeje dot punen e vet, dhe pacientet preken nga infeksione qe nuk i semurin dot te semuret e zakonshem. Tipikisht semundja SIDA shfaqet me nje infeksion te mushkerive nga nje fungus i quajtur Pneumocystis carinii.

Nga pikepamja epidemiologjike, nqs nuk prodhohet ndonje vaksine, zgjatja e jetes e keqeson gjendjen, ne vend qe ta permiresoje, sepse ka me shume njerez te infektuar (sepse jetojne me gjate) dhe semundja do perhapet akoma me shume.

Prandaj,

nese je djale, mbaj kondome me vete gjithmone dhe bej kujdes ku e fut zorren

dhe nese je vajze, mbaj kondoma gjithmone me vete, dhe ki kujdes se ke le qe ta futi zorren.

cremaster

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Ela_001:
[qb] Paska mickonja andej nga LR.

Kisha nje pyetje, gjate analizave te gjakut nese virusi eshte i pranishem kjo do behej e ditur apo jo? [/qb]
Vetem nese ti e kerkon kete gje. Te pakten ne USA, analizat per HIV nuk behen pa leje me firme (signed consent form) nga pacienti. P.sh., une te pyes ty "a deshiron te besh analize per virusin HIV?" dhe nqs ti thua "po", une te jap nje shkrese, ti e lexon, e firmos, dhe analiza behet. Nqs ti thua "jo", ose nqs une s'te pyes fare, analizat nuk behen.

Erind

Forumium maestatis

Sigurisht qe te pyesin dhe marrin konsesusin tend per te bere analizat, se je ti i interesuari, pastaj vendimi gojor eshte po i njejte per ligjin si ai me shkrim, po kur te japin ate skeden dhe e firmos eshte per te dhenat e tua qe ti ve ne skede
praktikisht ti i jep te drejten te trajtojne te dhenat e tua.

cremaster

Primus registratum

Qe te sqaroj muhabetin -- per analizen e HIV-it duhet leje e vecante. Normalisht, analiza ne USA analiza e HIV-it nuk behet pa firmosur nje formular te posaçem.

Le_Routard

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga cremaster:
[qb] Qe te sqaroj muhabetin -- per analizen e HIV-it duhet leje e vecante. Normalisht, analiza ne USA analiza e HIV-it nuk behet pa firmosur nje formular te posaçem. [/qb]
Ateher mos nuk i ka bo analizat tamom Amperi re!!!! Mbase nuk ka qen me sida fare, ja ka heq vetes kot nasi koti me duket mu.

Le_Routard

Forumium maestatis

[/qb]
Jo ktu ke une nuk ka muckonja, i kom cu me sherbim atje ke ty! Masnej ti ruju nga muckonjat me dy kom, se ato jon ma te kqia hala /pf/images/graemlins/laugh.gif

ajo qe thash une ishte me teper nje pytje, pse mushkonjat transmetojn ca viruse dhe nuk transmetojn disa te tjere?

Une kam ndegjuar rastin e nje irlandeze qe per tu hakmar shkonte gjunte cunat ne diskotek, dhe mbasi kishte pas seks me 80 vete u bo pishman dhe shkoj u rrefye ke prifti... jo po shani kishen masnej!

cremaster

Primus registratum

[qb] ajo qe thash une ishte me teper nje pytje, pse mushkonjat transmetojn ca viruse dhe nuk transmetojn disa te tjere?
[/qb]
Shpjegim i thjeshte - ca viruse jane te durueshme dhe ca jane te brishta.

Virusi i SIDAs eshte virus teper i brishte, dhe shkaterrohet shume kollaj. Prandaj mushkonjat nuk jane ne gjendje ta transmetojnë. Prandaj edhe menyra e transmetimit te SIDAs eshte nepermjet sekrecioneve te ngrohta qe gjate seksit kalojne nga mashkulli drejtperdrejt te femra ose nga femra drejtperdrejt te mashkulli.

Ela_001

Primus registratum

[qb]
[/qb]
Jo ktu ke une nuk ka muckonja, i kom cu me sherbim atje ke ty! Masnej ti ruju nga muckonjat me dy kom, se ato jon ma te kqia hala /pf/images/graemlins/laugh.gif

/pf/images/graemlins/frown.gif /pf/images/graemlins/tongue.gif