Aferdita

balforum

Primus registratum
Aferdita : Planet apo komet?

Afërdita, shfaqja e rrallë që pritet të mbërrijë

Shekulli

Më datën 8 qershor do të ketë një ngjarje tjetër të rëndësishme: kalimi i Afërditës në vijën mes Diellit dhe Tokës. Kjo do të bëjë që për rreth 5 orë në sipërfaqen e Diellit të duket hija e Afërditës, në formën e një njolle të errët. Kjo është ngjarje relativisht e rrallë, ka ndodhur për herë të fundit në vitin 1882. Por duhet bërë shumë kujdes: Dielli nuk vrojtohet asnjë herë direkt, sepse shkakton verbim. Drejtimi i dylbive është jashtëzakonisht i rrezikshëm, shkakton verbim të menjëhershëm. Në Fakultetin e Shkencave të Natyrës kjo ngjarje do të projektohet në një ekran, me dritën që vjen direkt nga dielli.Nga tarraca e Fakultetit të Shkencave të Natyrës vrojtohet një kometë e bukur, që mund të shihet si një yll në qiell me sy të lirë. Një e tillë kalon një herë në 7-8 vjet. Përgatitet spektakli i rrallë i vrojtimit të planetit Afërditë që do të kalojë mes Diellit dhe Tokës më 8 qershor

Informacione

Kjo kometë që po vrojtohet këto ditë është kapur për herë të parë nga observatorët në vitin 2001

Kometë, nga greqishtja e vjetër do të thotë flokë. Pjesa më spektakolare e saj është bishti i shndritshëm

Kometa Halley është një nga kometat më të famshme të kohës sonë, e cila mund të shihet nga toka afërsisht një herë në 160 vjet

Bishti i kometës është avulli i krijuar nga shkrirja e një pjese të kometës, i shtyrë nga presioni i rrezatimit diellor

Meteorët që bien mund të jenë edhe copëza kometash, të cilat janë gjithnjë burim informacioni për përbërjen e sistemit tonë diellor

Kometa që mund të vëzhgohet këto ditë në konstelacionin e Gaforres ndodhet 50 milionë kilometra larg tokës

Nuk e kuptoj ,njeher thuhet qe eshte planet dhe nje here thuhet qe eshte komete. :confused:

Darien

Primus registratum
Re: Aferdita : Planet apo komet?

Wikipedia ka një përmbledhje të mirë informacioni rreth kalimit të Afërditës (Venusit) midis diellit dhe tokës. Artikulli shpjegon si mund të përdorej historikisht për të mësuar më shumë rreth sistemit diellor dhe pse nuk ndodh më shpesh.

Nuk kam kohë ta përkthej; lexojeni anglisht:
http://en.wikipedia.org/wiki/Transit_of_Venus

Darien

Primus registratum
Re: Aferdita : Planet apo komet?

vt2004_westlake_c1.jpg

gurax

Pan ignoramus
As une nuk arrij ta kuptoj pse nje here i referohen Aferdites si planet, dhe nje here si komete.
Deri tani, une s'di qe jete klasifikuar Aferdita si komete.

Eshte shume e mundshme qe ne artikull flitet ne fakt per dy objekte, Aferditen dhe kometen Halley, pasi permenden te dyja. Por shkruesi i artikullit nuk e ka bere kete gje te qarte dhe jepet pershtypja qe flitet per te njejten gje.

gangsterja

Primus registratum
Madhesia e dukshme ne kundershtim :-4.4
Masa :4,869(e ngritur ne fuqi me 24)kg 8/10 ne krahasim me Token
Densiteti:5.25g/cm3
Shpejtesia e pare kozmike:10.362km/s
Albedo e dukshme gjeometreike :0.65
Perioda orbitale:224.701dit
Pjerresia e orbites:3.394grad
Pjerresia e aksit ne lidhje me planin e orbites:177.36grade
Jashteqendersia e orbites:0.0068
Perioda yjore e rrotullimit:-243.0187dit
Shpejtesia mesatare ne orbit:35.02km/s
Orbita:108,200,000km.0,72Nj.a,nga dielli
Diametri:12,103,6 km
Largesia mesatare nga dielli:108milion km
Graviteti ne siperfaqje:9/10ne krahasim me ate te tokes
Presioni atmosferik ne siperfaqe:90here me i madh se ai i tokes
Materialet ne siperfaqe:gur bazalti
Mali me i larte:"Maxwell",lartesia:16.8km
Temperatura mesatare ne siperfaqe:235(grad celsius)
Anija e pare kozmike qe e ka vizituar:Mariner2 me 1962
Aferdita eshte planeti i 2 per nga largesia nga dielli pas Merkurit .Ai eshte i vetmi planet pa ndonje satelit natyror.Ai eshte planeti i6 per nga madhesia
Aferdita eshte planeti me i shndritshem i qiellit pas diellit dhe henes dhe eshte vezhguar qe nga koherat parahistorike .Nje kohe ne te kaluaren mendohej se ishin 2 objekte te ndryshem ne qiell dhe quheshin ylli i mengjesit Eosphorus dhe ai i mbremjes Hesperus .Historikisht aferdita ka sherbyer si prove per teorine heliocentrike te Kopernikut ,per shkak te fazave te dukshme qe formonte te para nga toka.
Aferdita eshte planet ne baze te te dhenave te mesiperme.

keca

Forumium praecox
venera ose aferdita nuk eshte komete por eshte nje planet dhe qe per shkak te atmosferes se saj shum te dendur qe eka ne krahasim me atmosferren e tokes eshte 60.here me e dendur se atmosfera e tokes dhe per shkak se eshte me afer diellit ne krahasim se toka per kete arsye reflekton shum driten e diellit.nuk eshte komete por planet si toka

Hektor12

Locus omnem
kjo eshte interesante;

HD189733b: kështu është quajtur një planet i zbuluar në vitin 2007, jashtë sistemit tonë diellor. Lajmi më i ri për këtë planet, i bërë i ditur nga Nasa, është ngjyra e tij që e bën shumë të ngjashëm me Tokën kur shihet nga larg.
HD189733b është cilësuar si “planeti blu” për shkak të ngjyrës së kobaltë. “Nga ajo që kemi arritur të mësojmë deri më tani,-shpjegojnë ekspertët-, mund të themi se është hera e parë që arrihet të zbulohet ngjara e një planeti jashtë sistemit tonë diellor. E HD189733b është blu, ashtu si Toka”.

Hektor12

Locus omnem
Per kete sdi cte them per veneren di qe eshte dhe mund te quhet planeti me vdekjeprures per astronautet dhe mjete kozmike ... mjeti kozmik rus me sa mbaj mend qe u ul mbijetoi vetem 5 minuta dhe u shperbe avulloi nga presioni i larte

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
atmosfera e planetit venera eshte 60.here me dendur se e tokes dhe per kete arsye ka presion te madhe dhe erera te forta sa qe edhe ngjyra e planetit ndryshon zakonisht dhe ka temperatur te madhe ne atmosferen e saj dhe ne siperfaqen e saj edhe pse deri sot akoma nuk eshte fotografuar siperfaqja pse sepse arsyja eshte atmosfera e saj.dhe per kete quhet ylli polar i cili shihet edhe me sy te lire duket si nje ylle para agimit dhe para perendimit te diellit pse sepse prej atmosferes aq te dendur i reflekton rrezet e diellit.

Hektor12

Locus omnem
Mo na ngaterro se ylli oolar eshte tjeter ylli I mengjesit po... ndersa ylli polar eshte tjeter ... ai mezi dallohet kur rshte nate e paster