Adoptimi

AnaBlue

Forumium maestatis
Adoptimi

Isha duke kerkuar ne Albforum ndonje teme te ngjashme me Adoptimin por nuk gjeta gje.

Ne shqipetaret e kemi pasur te veshtire te bejme nje hap te tille. Femijet e adoptuar shume here nuk jane pranuar nga pjesa tjeter e familjes si "gjaku" i tyre. Cfare mendoni rreth kesaj ceshtje?

Ndersa jam ne kete teme, desha te postoj dicka qe lexova tek Shekulli dhe per te gjithe ne qe mund te njohim cifte qe duan te adoptojne, kudo ne Bote te jemi, ju lutem vini doren ne zemer dhe hapni fjalen se ne Shqiperi ka femije jetime qe presin te gjejne shtepi qe ta quajne te tyren.

Ja pjesa qe kam marre nga Shekulli:
4 të braktisurit
Të ftuar me biberonë
Kanë dalë për një moment për t’iu bashkuar festës së fëmijëve jetimë. Festë, pjesë e së cilës mjerisht janë edhe vete. Paçka se ashtu të mbështjellë me batanije e me biberonë në gojë nuk mundin të kuptojnë dot. Katër bebe të vogla, më i madhi syresh jo më shumë se një muaj kanë qenë të ftuarit specialë të festës. Dy djem e dy vajza, më e vogla mes tyre, Ema vocërrake, të mbajtur në krahët e katër infermiereve të maternitetit e të shoqërur nga drejtori Halim Kosova, janë shfaqur në derën e sallës ku festohej. Janë jetimë, të braktisur nga nënat që në lindje. “Ftesa ishte për mua, por unë jam rritur me prindër. Ndaj mendova se u takonte pikërisht atyre që të ishin të pranishëm këtu”,- tha drejtori i maternitetit, Halim Kosova, duke shtuar me të qeshur se më parë kishte marrë edhe miratimin e bebeve. “I tregova për ftesën, e ata më buzëqeshën. E kuptova se kishin dëshirë të vinin”,- tha më tej ai. Drejtori Kosova, ka thënë dy fjalë parë të ftuarve edhe për pavijonin e bebeve të braktisur në maternitet, ku nënat për një apo tjetër arsye nuk mundin t’i marrin e t’i rrisin vetë krijesat e tyre. “Quhej pavijoni i bebeve të braktisura, por ne e ndërruam këtë emër. E quajtëm djepi i ëngjejve. Eshtë shumë më mirë kështu”,- tha ai, duke lënë të kuptohej se mesazhi që kërkon të përcjellë është fare i qartë. Sipas infermiereve të këtij pavijoni, që kujdesen për këta fëmijë, gjatë këtij viti ka pasur plot 20 bebe të braktisura. “Krahasuar më vite më parë, numri është ulur”,- thotë Nexhi, njëra prej tyre. Sipas saj, më parë numëroheshin rreth 30 bebe të braktisura në vit. Bebe, që pagëzohen, rriten me dashuri në këtë pavijon e presin birësimin, apo dërgimin në shtëpitë e foshnjës.

drenicaku

Primus registratum
Re: Adoptimi

ana, nuk lexova kete artikullin qe ke postuar por po te tregoi cka une mendoj per adaptim ne pergjethsi. Une mendoj se eshte shume e shejt te adaptosh femij te cilet nuk kane prind apo per te cilet nuk ka perkujdesje te mire. sa i perket disa shqiptarve qe adaptojn femij e mandej i dallojn nga antart e tjer te familjes, une mendoj se kjo eshte gjaja ma e keqe qe nje person mundet me ban dhe ata njerz nuk meritojn te kene femij. ne cofte se nuk mundesh me e dite e me e dasht sikurse te ishte femija i yt, mos adapto. dhe se fundi, sa i perket joshqiptarve me adaptu femij shqiptar apo shqiptart me adaptu femij jo shqiptar, nuk um pelqen aspak. ka familje te mjaftushme shqiptare qe mujn me adaptu femij keshtu qe nuk kisha leju femit shqiptar mu rrite me nje frymzim te hujin.

AnaBlue

Forumium maestatis

Ke shume te drejte kur thua se ka mjaft familje shqipetare qe mund te adoptojne femije shqipetare, por ku jane? Jetimoret jane mbushur plot. Si i behet? Sa dashuri mund ti japi jetimorja femijeve ne krahasim me prinderit?

Isabelle

Valoris scriptorum

Keto jane fenomene te pashmangshme ne cdo shoqeri. Normalisht duhet me shume pune ne lidhje me sensibilizimin dhe bindjen e njerezve qe nese duan mund te marrin vendime decisive dhe te ndryshojne rrjedhen e jetes per keto foshnje.

Fillohet dhe me hapa te thjeshte fare : sikur thjeshte fonde mujore (sado qe te jene) te dhuruara ketyre qendrave per permiresimin e kushteve te jeteses...

Ne Shqiperi ndoshta keto koncepte jane akoma te huaja per njerezit : ciftet qe nuk arrijne te lindin natyralisht dhe adoptojne shihen akoma me keqardhje nga pjesa me e madhe e rrethit farefisnor/shoqeror...

AnaBlue

Forumium maestatis

Cfare te keqe do kishte sikur keto femije te adoptohen nga te huajt? Kina po e zgjidh ceshtjen e femijeve ne jetimore duke e bere shume te lehte procesin e adoptimit nga te huajt. Cdo gje eshte e organizuar si duhet dhe pa pengesat qe shteti shqipetar i nxjerr cifteve te interesuar per adpotim. A nuk do ishin me mire femijet te kishin prinder?

ladouce2005

Primus registratum

Ana te ishte kaq e thjeshte te adoptoje nje femije, shume familje do ishin bere te lumtura nga kjo mundesi, por nuk eshte kollaj.
mund te jete shume kollaj te adoptosh ne Kine, por sa shume pune i duhet nje amerikani apo francezi t'a sjelle femijen e adoptuar ne shtetin e vet? jashtezakonisht shume, dhe ne fund ata heqin dore. pak familje e kalojne sakrificen e letrave e burrokracirave pa fund, etj etj
pastaj ka nje problem tjeter te madh. S'ka garanci qe familja qe adopton nje femije, e kerkon kete per qellime te mira.
ka transplantime, ka shitje te femijeve etj etj

femijet e shkrete, jane te pambrojtur e te pafuqishem ndaj fatit te tyre.
vetem ligji dhe ndergjegjja e njerezimit mund ti shpetoje.
te dhemb shpirti kur lexon gjera te tilla.

numri i femijeve te pastrehe ne shqiperi, tregon pamundesine e prinderve per te mundur ti rrisin vete ata. atehere, dmth qe s'ka shume shanse qe familjet pa femije te mund te jene te stabilizuara financiarisht per te mundur te adoptojne nje femije.

eshte zinxhir gjerash...

Florus

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga AnaBlue:
[qb] Sa dashuri mund ti japi jetimorja femijeve ne krahasim me prinderit? [/qb]
Shume pak!
Problemi kryesor i biresimit ne Shqiperi mendoj se varet nga aspekti ekonomik qe ka familja e cila do te adoptoje nje femije :shrug: problemi psikologjik hyn gjithashtu. Kur dy partnere jane mire ekonomikisht, ajo qe i pengon te adoptojne nje femije eshte mentaliteti qe "ai nuk eshte femija yne dhe nuk i japim dot dashuri natyrale". Koncepti i dashurise duhet te jete me i gjere... /pf/images/graemlins/smile.gif

Guest

Fillimisht postuar nga AnaBlue:
[qb] Cfare te keqe do kishte sikur keto femije te adoptohen nga te huajt? Kina po e zgjidh ceshtjen e femijeve ne jetimore duke e bere shume te lehte procesin e adoptimit nga te huajt. Cdo gje eshte e organizuar si duhet dhe pa pengesat qe shteti shqipetar i nxjerr cifteve te interesuar per adpotim. A nuk do ishin me mire femijet te kishin prinder? [/qb]
Une do te isha e mendimit te pakten ne keto pozita, qe eshte Shqiperia sot per sot,te mos lejohej Adoptimi nga te huajt..per kete arsye..

Ne rast se keta femije, mund te keqtrajtoheshin apo mund te perdoreshin per Transplantime..Qeveria jone..nuk eshte e zonja te mbroje Ceshtjet e tyre.
Prandaj me mire ti dalim rrezikut perpara.

Ndersa per sa i perket Biresimit apo Adoptimit natyrisht qe jam Pro. :thumbsup:

@d@

Primus registratum

Apo familjet shqiptare spo rrisin edhe edukojne femijet e tyre jo me te marrin ata te Jetimores /pf/images/graemlins/frown.gif
S'ka zemeregjersi ne shqiperi(kujtohni pak ca i ben kosovareve) edhe disa qe e bejne ma merr mendja se e bejne per te fituar pike a ku di une.

Cdo njeri deshiron te kete pasardhes( mua po mkalon koha mduket :tipsy: ) Por nese nje dite do gjendesha perball ketij vendimi. Jam e sigurt qe do kisha vendosur per po. Ti japesh jete nje femije eshte dicka, ti qendrosh pran eshte gjithcka eshte Jeta.