A jane fjala e zotit librat e shenjte?

prodigious

Primus registratum
A jane fjala e zotit librat e shenjte?

Ne Bibel & Kuran thuhet se bota filloi me Even & Adamin. Eva & Adami kryen mardhenie seksuale me njetri-tjetrin dhe linden femije. Me vone i bie qe femijet te kene kryer mardhenie seksuale me njteri-tjetrin ose me prinderit e tyre qe te vazhdonte te riprodhohej njerezimi. Pra nga kjo dilet ne perfundimin se njerezimi filloi me incest (seks brenda familjes). Me vone ne Bibel & Kuran thuhet se incest-i eshte mekat.

Si ka mundesi Zoti e filloi njerezimin me mekat, pra me incest? Si ka mundesi qe te quhet mekat nje veprim kur vetem ate ke si alternative dhe kur je i detyruar ta kryesh ate veprim? Ky gabim per mendimin tim eshte nje fakt qe keto libra nuk jane vepra te Zotit. Kush do udhehiqej nga arsyeja dhe jo nga deshira per kundershtim do e pranonte qe ky eshte nje gabim. Por a mund ta pranojme qe gabon Zoti? Jo. Pra dalim ne perfundimin se keta libra nuk jane fjala e Zotit, por produkte te njerezimit. Produkte qe kane patur si qellim te mesojne njeriun se si te kete nje jete te shendetshme, por duke qene se kohet e sotme jane shume ndryshe nga kohet ne te cilat dolen keta libra, atehere shume nga theniet e ketyre librave nuk jane me te pershtatshme per kohen. Mendoj se ne duhet te tregohemi realist dhe te mos tregohemi ekstremist ne zbatimet e urdherave apo keshillimeve te ketyre librave. Si dhe me kryesorja to mso ua imponojme femijeve tane, per te miren e tyre. Diskutim te kendshem.

boss

Primus registratum
Re: A jane fjala e zotit librat e shenjte?

Vallahi osht e tamom. Qent le te lehin, karvani le te ece perpara.
Ti zotnije kot me te pyt, çare ke lexu tina? Per biblen nuk du me fol, per kur'anin po. a e ke shfletu naj here? Nuk e kam fjalen per shfletim me gjet se ku jane gabimet artografike, ku duhet vu pika e presja, porse lexim kuptimor te hysh me brendesi te tij.
Merre i her dhe pastaj flasim nuk ka problem.
Njeriu nje pike sperme eshte, edhe bohet nje coftine e qelbet ne fund, porse shume i guzimshem eshte per tu bere mendjemadh.

sara 2

Primus registratum

Prodi e ke nisur gabim qe ne fillim(per mendimin tim) . Ke postuar nje teme duke menduar se ti vete ke arritur ne perfundimin hynor.Mendon se ke zbuluar te verteten dhe ke pjell vezen e arte.Ti nuk le vend per diskutim ne temen qe ka hap,dhe kete e provon çensurimi (editimi) i menjehershem i pergjigjes se pare qe dhe...

une nuk te pyes nese i ke lexuar apo jo librat e shenjte,pranoj qe çdokush mund t'i kete lexuar dhe nuk perben ndonje fakt me interes per mua.

Ajo çka me intereson dhe me ben pershtypje eshte mendjemadhesia e trreguar, gjithashtu cektesia e nje vegimi qe pretendon se gjeti nje argument per te hedhur poshte librat hynor (!!!!!!)

Ok,llogjika i eshte mveshur njeriut pikerisht per te llogjikuar,dhe bukuria me e madhe ne qenjen njerezore qendron pikerisht ne venien ne diskutim te realitetit qe e rrethon ndaj nuk me habit aspak tema qe hape.Por me habit kurajo qe ke per te pohuar nje çeshtje qe eshte me e nadhe se ty.

Shpesh here kam ndegjuar te quhen frikacak ato qe kane frike Zotin.Po mundohu te llogjikosh per nje çast ne kete qe po te them. Ne rast se : Zoti i Gjithmeshirshem eshte Krijuesi ne fillim i Bibles dhe me pas i Kur'anit, (pra keto libra jane bere prej diturise se nje te Dituri superjor) dhe ti e mohon?Pra po qe se eshte e kunderta e asaj qe ti thua? si do i vej halli?
Pra,ne to ka çeshtje te dyshimta ne pamje te pare por qe Ky qe posedon nje Dituri Superjore te ben thirrje po ne keto libra te thellohesh ne qartesimin e ketyre çeshtjeve pra ate intelekt qe te ka dhene ta futesh pak ne pune per te miren tende qe te mos behesh pre e kurtheve te llogjikes se nje qenjie te nxituar si njeriu ,se ndoshta llogjika nuk i ka per momentin te gjitha elementet per te kryer punen e saj.Mir eshte t'ikerkosh.

Prandaj yll i bukur (mos ma mer per te keq) tashi te bej thirrje ty qe te jesh pak me i hapur ne pranimin e mendimeve dhe argumentimeve te te tjereve duke qene qe dituria hynore nuk eshte depozituar e gjitha ne ty dhe as dituria tokesore. Ne librin e Shenjte Kur'anin eshte nje fjali e cila me mahnit per thjeshtesine dhe konçizitetin e saj por perben nje te vertete universale ne vetvete : "MBI çDO TE DITUR KA EDHE ME TE DITUR".
prandaj per mendimin tim mendjemadhesia nuk i shkon asnje njeriu.

Nese vertet don argumente qe e hedhin poshte zbulimin tend kolosal (te cilat do te benin mire t'ii dije) atehere mundohu te jesh pak me i hapur ndaj argumentimeve te te tjereve ( nese ja vlejne, sigurisht).

dedegjonluli

Primus registratum

Secili qe ka dy klase shkolle e kupton se çka jane keto libra..
Perralla!

studenti100

Forumium praecox

Perrallave vetem femijet dhe mendjelehtet i vene vesh. Kurse per te treguar perralla ka edhe profesione te ndryshme ne te cilat hyjne njerezit e rritur dhe mendjeprehte.

jimmy84

Primus registratum

Ata qe tregojne perralla quhen perralletare. Po atyre qe degjojne apo qe lexojne perralla si u behet?

toronaga

Forumium praecox

Per Saren dhe 4-u: Dikush hap nje teme, kaq e veshtire eshte per ju te merreni me temen dhe mos te merreni me personin qe poston? E bete yll te bukur, te shemtuar, te zgjuar, budalla, por a ka mundesi te merreni eksluzivisht me temen... Une nuk mbaj as anen e teme hapesit, as anen tuaj, prandaj po patet dijet e duhura, sqaroni, nese jo, mos u merrni me personat qe postojne ektu, se tingellon sikur kerkoni te hiqni vemendjen e temes e ta zhvendosni diku tjeter.

Krenarja

Primus registratum

Une mendoj se vetem Kurani eshte liber i derguzr drejteprdrejte nga zoti nepermes muhametit a.s. kurse librat tjere edhe pse jane te derguara tek te gjithe pejgamberet e me parshem nuk kan mbetur si kane qene jane perpunuar disa here dhe jane bere si kane pasur vete deshire njerzit se ne thelb te thelbit te gjitha kane pasur te njjetin qellim BESIMIN NE NJE ZOT DHE TE DERGUARIT E TIJ.

FENIX

Primus registratum

Per mendimin tim tema eshte shume interesante
dhe ja vlen trajtimi i saj, duku u thelluar jo mbi
argumentet qe solli hapesi i temes, sepse ato jan mendime
personale dhe si te tilla vlersohen, por mbi faktin a jan kto
libra ........ libra hyjnor????

Mendimi im eshte po jan libra hyjnor dhe duke u nisur nga besimi im mysliman po trajtoj thenien e Kuranit mbi njeriun dhe pikrisht
ne suren:
76. Insan
Me emrin e All-llahut, Mëshiruesit, Mëshirëbërësit!

76:1. Vërtet ka kaluar një periudhë kohore, që njeriu nuk ekzistonte fare si një diçka i përmendur.
76:2. Ne e krijuam njeriun prej një uji të bashkëdyzuar për ta sprovuar atë, andaj e bëmë të dëgjojë e të shohë.
76:3. Ne e udhëzuam atë në rrugë të drejtë, e ai do të jetë: mirënjohës ose përbuzës.

Qysh ketu fillon hapja dhe studimi mbi pikpytjen e njeriut te pare, a ishte Adami njeriu i pare apo ishte Profeti i pare??
Un mendoj qe ishte profeti i pare dhe si i tille ne emer te tij flitet me cilesin e te parit qe meritoi emrin njeri me te gjitha cilsit e brendshme te njeriut.
Ne nje hadith Kutsi(te vertet) te Profetit Muhamed (a.s.) thuhet
"Me kuranin une vuna gurin e fundit ne shtepin e Zotit"
Pra un perfundova moralin e njeriut, dhe ju solla legjislacionin e tij.
Ne te gjithe librat e zbritur me gjithe ndryshimet ner vite qe kan pesuar njeriu vlersohet si qenia sunduese e Tokes, dhe si e tille me e afert ne ndriqimin e mendjes dhe te zemres, e morali qe sjell cdo liber fetar eshte i tille.

me respekt SMOK

gurax

Pan ignoramus

Une mendoj qe nuk jane libra te shenjte. Nje liber i shenjte nuk mund te modifikohet, hiqen e shtohen vargje ne te sipas deshires se askujt. Sic ka ndodhur psh me Sura Al-Najim 53:19-22 dhe qe me te drejte te plote hap deren e idese se frikshme qe kshtu eshte bere me te tere permbajtjen e Kuranit.

Perpara se te shkruhen arsyet, kujtohuni dhe nje here qe behet fjale per thenie te shenjta dhe jo per tregime udhetaresh dhe qendron ne cdo moment ne fuqi qe:

Deuteronomy 18:20-22
-------------------------
20. Por nje profet i cili pretendon te flase ne emer Tim dicka qe une s'e kam thene, apo nje profet qe flet ne emer te Zoterve te tjere, duhet cuar ne vdekje.
21. Mund te thoni me vete: "Si mund ta dime nese nje mesazh eshte thene apo jo nga Zoti?"
22. Nese ajo qe shpreh profeti ne emer te Zotit nuk ndodh apo nuk behet e vertete, eshte nje mesazh qe Zoti nuk e ka thene. Ai profet ka folur me hamendje. Mos kini frike prej tij.

Megjithate, per t'i qendruar besnik pyetjes fillestare me nje pergjigje direkte dhe pa devijime, mjafton vetem fakti qe "Ka ndryshim" dhe diskutimi per shenjterine e ketyre shkrimeve mbyllet. Pa u futur fare me tej per te kuptuar "Pse mesimi dhe vullnet i Zotit nuk u vu ne zbatim sic meson 'Deuteronomia 18:20'? Me apo pa arsye? Me apo pa vetedije? A mos ka dhe episode te tjere ku eshte mbyllur, me dashje ndoshta, njeri Sy, por keto episode jane akoma te pazbuluar ndonese perpara syve tane?"
Tuneli ne kete rast behet edhe me i thelle dhe edhe me i erret.

FENIX

Primus registratum

Pershendetje Gurax

surja 53 e Kuranit eshte En-Nexhm
dhe te lutem na sill nje argument per ndryshimin e saj.
Se per mu eshte hera e pare qe e degjoj ket ndryshim.

gurax

Pan ignoramus

Jam skeptik qe s'ke degjuar ndonjehere per to. Megjithate:

ka qene origjinal:

"Keni menduar edhe per al-Lat, al-Uzra
dhe Manat, tjetren, te treten?
Keto jane lejleket e ekzaltuara
perulja e te cilave eshte shume e shpresueshme".

U be:

"Keni menduar edhe per al-Lat, al-Uzra
dhe Manat, tjetren, te treten?
Per ju jane meshkujt dhe per Te femrat?
Kjo eshte vertet nje ndarje e padrejte."

FENIX

Primus registratum

sot eshte:
53:18. Ai (Muhammedi) vërtet, pa disa nga shenjat më të mëdha të Zotit të vet.
53:19. E ju, a i shihni Latin dhe Uzanë?
53:20. Dhe atë të tretin e të fundin, Menatin (a kanë fuqi si Zoti i Muhammedit, e ju i konsideroni zota)!
53:21. A mendoni se meshkujt janë tuajët, e të Atij femrat?
53:22. Atëherë ajo është një ndarje e padrejtë!

dhe sinqerisht version tjeter nuk kam degjuar as kam pare rreth
kesaj sureje, aq me shume ne ndryshimin e saj.
Brenda mundesis suaj do doja te dija, ku eshte burimi qe ju keni lexuar rreth ndryshimit te kesaj sureje.
Dhe do isha shume mirnjohes sikur ket burim ta ndani me ne
ne menyr qe ta verifikoj.

Me respekt SMOK

gurax

Pan ignoramus

Per kete histori kane shkruar dy nga historianet me te lashte, Ibn-Ishak dhe At-Tabari. Kjo eshte nje histori qe ka mbi nje mije vjet qe dihet, cudi qe ti s'ke degjuar fare per te. Ngjarjet jane perpara sesa feja muslimane te perhapej ne Meke, dhe i perket fjaleve qe profeti u tha Mekaneve kur e pyeten per relatat e Zotit me perendite e tyre autoktone. Gjithashtu jepet si zanafille se pse Mekanet iu kundervune Muhamedit dhe pasuesve te islamit, pasi mesuan per kete ngjarje.
Ne anglisht njihet si "Story of the Cranes" dhe nje search ne Google per ["story of the cranes" mecca] nxjerr nje liste te gjate plot me referenca, diskutime dhe analiza. Si dhe nje emer tjeter popullor te po ketij episodi.

FENIX

Primus registratum

Tesh e kuptoj se ku eshte burimi i te dhenave, mbi shkrimin Tuaj
"Vargjet Satanike", nuk besoj dhe as nuk e mendoj qe ato te jene nje burim te dhenash i vlefshem (pamvarsisht qe cdo liber e respektoj) per argumentin ne fjale.

Nuk ka pasur dhe nuk ka nje ndryshim ne suret e kuranit, ne kopjen me te vjeter te tij qe ruhet ne Turqi, dhe daton rreth viteve 800 ka argument te mjaftueshem per vertetsin e autencitetit te Kuranit.

gurax

Pan ignoramus

Sidoqofte, ngjarja eshte shume e detajuar ne historine e al-Tabarit, "Ta-rikh, vol.1". Me pas, se cfare zgjedh secili prej nesh te besoje, eshte ceshtje personale.

E

EL-DIABLO

Guest

Hmmm...Teme interesante eshte nga ato qe pak guxojne te flasin gjithsesi jam i mendimit se sado fakte te sjelle dikush per te kundershtuar "librat e shenjte" jam i bindur se fanatiket nuk do i pranojne! Mendimi im eshte se cdokush duhet te diskutoje me llogjike pa fanatizem!

FENIX

Primus registratum

nuk e di se mund te quhet fanatizem besimi...... por edhe argumentimi i te kundertes behet me doza te theksume fanatizmi

studenti100

Forumium praecox

Nje gje nuk kuptova ketu fjalet e historianeve jane fjale zoti apo tregime udhetaresh. Nqs e para Gurax ka te drejte se del se kundershtohen fjalet e zotit me te zotit, nqs e dyta ka edhe mundesi moskundershtimi.

Pastaj ka edhe gjera te tjera, psh Abrahamit i thote zoti shko pri djalin dhe pastaj i thote mos e pri. Ca ndryshoi mendjen zoti si ndryshoi te mos na beje grua nga brinja? Njehere thote mos puno te shtunen, pastaj thote puno. Njerit e djela, tjetrit e shtuna, ca te premteve i bene dite me te mire te javes.