Njerëzit nuk qajnë vetëm në momente të hidhura.
Që nga martesat, diplomimet etj, njerëzit qajnë nga gëzimi por edhe nga mërzia, nervoziteti apo ankthi.
Edhe pse është fenomen shumë i përhapur, shkenctarët ende nuk e kanë sqaruar mire reagimin e njerëzve në situate të ndryshme.
Sidoqoftë lotët e gëzimit janë një mister i vërtetë i shkencës.
Hulumtuesit e ndryshëm kanë thënë se lotët e gëzimit dalin për shkak të lidhjes emocionale me dike.
Të qajmë kur jemi të lumtur ndodh për shkak të dobive shoqërore.
Kur lotët bien faqeve, ndikojnë që të tjerët t’i mbështesin në zgjidhje të problemeve apo edhe moralisht.
Por ekziston mundësia që lotët e gëzimit kanë pakëz mërzi në ta.
Për shembull kur ndonjë student diplomon , prindërit janë krenarë për të dhe gëzohen për sukseset e tij por edhe mërziten sepse ai ec pastaj përpara në jetë.
Pyetësorë të shumtë kanë treguar se lotët e gëzimit janë më të rrallë se sa lotët nga mërzia. joreagues ndaj dhimbjes, dhe gradualisht mund të rikuperohet në një koma më të lehtë, kur reagon ndaj dhimbjes. Me kalimin e kohës personi mund të vazhdojë të përmirësohet dhe të arrijë gjendjen kur është plotësisht i vetëdijshëm për ambientin rrethues dhe mund të fillojë të komunikojë.
Aftësia për të bërë një reagim dukshëm të vetëdijshëm ndaj instruksioneve të jashtme tregon se ai person nuk është më në koma.