A e dini se...

Seyfert

Valoris scriptorum
10014921_1421360008116379_1462845666_n.jpg

A e dini se: Kërmilli. Një prej llojeve të kërmijve, i quajtur kërmilli i kopshtit ka rreth 14,175 dhëmbë të lokalizuar në gjuhën e tij? Një fakt tjetër interesant mbi kërmijtë është se ata mund të flenë për 3 vjet rresht pa asnjë ndërprerje.

Seyfert

Valoris scriptorum
1978883_1421358281449885_1904602027_n.jpg

A e dini se: lojtari më i vjetër i kampionateve botërore në futboll është Kamerunasi Albert Roger Mila. Mila u lind më 20 maj të vitit 1952 dhe në paraqitjen e kampionatit botërorë të mbajtur në ShBA më 1994 ai ishte 42 vjeç. Në realitet tek në moshën 38 vjeçare Mila e arriti kulmin e famës futbollistike dhe njëherit edhe të shpallet nga Federata Afrikane e Futbollit lojtari i shekullit për kontinentin e ‘zi’. Në kampionatin pararendës të mbajtur në Itali më 1990 Mila shënoj 4 gola ndërsa goli i dytë të cilin e shënoj kundër Kamerunit e bëri posaçërisht të famshëm për shkak të mënyrës së festimit të golit e që karakterizohej me një vallëzim mjaft interesant tek flamuri i kornerit. Për këtë arsye më vonë, në vitin 2010, Milla u bë protagonisti kryesorë i reklamës së ‘Coca-Cola’-s.
Roger Mila aktualisht është 61 vjeҫar dhe është ambasador sportiv i kontinentit të Afrikës.

Seyfert

Valoris scriptorum
10418191_787536597956800_2709530269113818831_n.jpg

Moskenesoj, Norvegji

Moskenesoj eshte nje ishull ne cepin jugor te arkipelagut Lofoten, ne Norvegji. Ishulli ka nje siperfaqe prej 186 km2 dhe i perket komunave te Moskenes dhe Flakstadit.
Ishulli perbehet prej nje sere majash te thepisura akullnajore, me e larta e te cilave arrin 1029 metra. Ketu ka mjaft fshatra, ku kryesoret jane Flakstad dhe Fredvang, Selfjord, Krystad ne jug. Ndersa komuna e Moskenes permbledh fshatrat Hamnoj, Moskenes, Reine, Sakrisoj, Sorvagen, dhe Tind, te gjitha ne anen lindore te ishullit. Mjaft turiste i vizitojne keto fshatra.
Ne fillim te luftes se dyte boterore, ky ishull u pushtua nga gjermanet, por u clirua nga armata anglo – norvegjeze, qe pati ne perberjen e saj 22 luftanije angleze, norvegjeze dhe polake. Si rezultat, u shkaterruan dy radio transmetuese gjermane dhe disa anije me te vogla u mbyten.

Seyfert

Valoris scriptorum
10703590_786689674708159_8982029955000658743_n.jpg

Bore ne shkretetiren Atakama, Kili
Shkretëtira e Atakamës është një nga vendet më të thata në botë. Në thatësirën e ajrit ndikojnë disa faktorë. Vargu i maleve të Andeve dhe vargu i bregut të Kilit bllokojnë retë nga lindja dhe perëndimi.. Shtojmë se ajri i ftohtë i bregut Humboldt në Oqeanin Paqësor, krijon një shtresë ajrore të ftohtë gatë bregut të detit, pengon formimin e reve të shiut. Për më tepër, rajoni me presion të lartë në Oqeanin Paqësor jug-lindor, krijon erëra rrotulluese, duke formuar një anticiklon, i cili ndihmon për të mbajtur të thatë klimën e shkretëtirës së Atakama-s. Këto kushte klimaterike të thata ishin faktori kryesor për ESO-n në vendosjen e teleskopit shumë të madh (VLT) në Paranal, në shkretëtirën Atakama. Në Observatorin Paranal, që ndodhet në majën e Cerro Paranal-it, nivelet e reshjeve zakonisht janë nën dhjetë milimetra në vit, dhe me lagështi shpesh nën 10%.
Kushtet e vëzhgimit janë të shkëlqyera, me mbi 300 netë të qarta në vit. Mesatarisht për rreth 2 ditë ne vit ndodh që moti të pengojë vëzhgimet astronomike në shkretëtirën e Atakama-s. Kjo fotografi tregon një pamje të bukur të Cerro Paranal-it. VLT ndodhet në majë në të majtë, dhe teleskopi kërkimor VISTA ndodhet në një kulm pak të ulët, një distancë e shkurtër në të djathtë. Qielli blu tregon se kjo është një ditë e qartë me diell. Megjithatë këtë herë, diçka është ndryshe: një shtresë e hollë dëbore ka transformuar peisazhin e shkretëtirës, duke prodhuar një pamje të rrallë, të bukur e të pazakontë.

Seyfert

Valoris scriptorum
10641015_347972358709218_4721935211970353696_n.jpg

Kosmonauti
Shqipetaro - Amerikan: Alan Shepard

Kur fluturoi per here te dyte per ne hene kosmonauti A. Shepard me 1968 - 9 ( Dhjetor - Shkurt ), mori me vete flamurin shqipetar,vetem e vetem ti tregoj botes se ai ishte shqipetar. A. Shepard mburrej me identitetin e tij, dhe krenohej qe ishte shqipetar.

Seyfert

Valoris scriptorum
10006449_972865069406595_1445749293413978144_n.jpg

Njerëzit nuk qajnë vetëm në momente të hidhura.
Që nga martesat, diplomimet etj, njerëzit qajnë nga gëzimi por edhe nga mërzia, nervoziteti apo ankthi.

Edhe pse është fenomen shumë i përhapur, shkenctarët ende nuk e kanë sqaruar mire reagimin e njerëzve në situate të ndryshme.
Sidoqoftë lotët e gëzimit janë një mister i vërtetë i shkencës.

Hulumtuesit e ndryshëm kanë thënë se lotët e gëzimit dalin për shkak të lidhjes emocionale me dike.
Të qajmë kur jemi të lumtur ndodh për shkak të dobive shoqërore.
Kur lotët bien faqeve, ndikojnë që të tjerët t’i mbështesin në zgjidhje të problemeve apo edhe moralisht.

Por ekziston mundësia që lotët e gëzimit kanë pakëz mërzi në ta.
Për shembull kur ndonjë student diplomon , prindërit janë krenarë për të dhe gëzohen për sukseset e tij por edhe mërziten sepse ai ec pastaj përpara në jetë.

Pyetësorë të shumtë kanë treguar se lotët e gëzimit janë më të rrallë se sa lotët nga mërzia. joreagues ndaj dhimbjes, dhe gradualisht mund të rikuperohet në një koma më të lehtë, kur reagon ndaj dhimbjes. Me kalimin e kohës personi mund të vazhdojë të përmirësohet dhe të arrijë gjendjen kur është plotësisht i vetëdijshëm për ambientin rrethues dhe mund të fillojë të komunikojë.

Aftësia për të bërë një reagim dukshëm të vetëdijshëm ndaj instruksioneve të jashtme tregon se ai person nuk është më në koma.

Seyfert

Valoris scriptorum
10312372_971128959580206_5440940414892253398_n.jpg

Sipas një studimi, kur një mashkull lihet, ai vuan më shumë se sa një femër

Meshkujt e vuajnë më shumë fundin e një dashurie. Madje, sipas studimit, ata janë më të predispozuar që të konsumojnë alkool dhe drogë.

Meshkujt, ashtu siç të gjithë e dimë, kanë tendencë që të mos flasin mes shokëve dhe në këtë mënyrë ata janë emocionalisht më të brishtë kur lihen nga partnerja e tyre. Kryesisht bëhet fjalë për meshkujt e moshës 18-23 vjeç. Studimi duket se ka zbuluar një sekret të madh të tyrin!

Seyfert

Valoris scriptorum
10653730_971124822913953_7166063679042147252_n.jpg

Pjepëri është një prej kultivimeve më të lashta. Atdheu i tij është Azia e Mesme dhe Azi a Vogël, ku ai është mbjellë tashmë që prej 2000 vjetësh. Njeriu i parë që rriti një pjepër në serë në Europë ishte kopshtari i mbretit të Francës Lui XVI.

Roli i lëngut të pjepërit në organizmin tuaj:

Aktivizon në organizëm proçeset e metabolizmit, stimulon funksionimin e mëlçive. Ai ka gjithashtu efektin e stimulimit e tëshkarkimit të urinës dhe të jashtqitjes. Fibrat e pjepërit në zorrë absorbojnë në mënyrë aktive substanca toksike.

Lëngu i pjepërit është një prej mënyrave më të mira për të forcuar dhe pastruar organizmin. Lëngu i pjepërit gjithashtu përdoret kundër anemisë në raste kur organizmi është shumë i dobët, dhe pas ndonjë sëmundjeje të mëlçisë. Ai përdoret edhe për të kuruar sëmundjet kronike të mushkërive dhe të lëkurës dhe në rastet e kapsllëkut. Ka edhe rezultate të mira në mjekimin e aterosklerozës.

Lëngu i pjepërit shkatërron qëlizat e kancerit. Acidi folik që ndodhet në pjepër stimulon absorbimin e formimeve të reja.

Narkomane

Valoris scriptorum
A e dini se mjalti eshte ushqimi i vetem qe nuk prishet kurre.
A e dini se rrushi ne furren me mikrovale pelcet. Provojeni
A e dini se milingonat mund te jetojne dy jave nen uje!
A e dini se ylli i detit nuk ka tru.
A e dini se ditelindjen e ndani me 9 milion njerez. Pra, ne te njejten dite me ju, ditelindjen e festojne edhe 9 milion te tjere ..
A e dini se ngrenia e nje molle ne mengjes e largon gjumin me shume se nje kafe?!
A e dini se numri i anglishtfolesve ne Kine eshte me i madh se numri i popullsise se SHBA-ve.
A e dini se ne Turqi ka mbi 1 milion njerez me emrin e Mehmet!
A e dini se nje gote uje i nxehte ngrihet me shpejte se nje gote uje i ftohte ne frigorifer!
A e dini se per arsye se numri 13 konsiderohet i pa fat, ne SHBA ne shume hotele ne katin e 13-te nuk ka dhoma.
A e dini se cdo vit numri i makinave shtohet 3 here me shume se numri i njerezve!
A e dini se njeriu me i gjate ne historine boterore ka qene shtetasi amerikan R. P. Wadlow, i cili ka vdekur ne vitin 1940. Gjatesia e tij ka qene 2.72 metre.
A e dini se pershkak te mungeses se gravitetit, astronautet ne qiell edhe nese qajne ose qeshin, lotet e tyre nuk bien.
A e dini se kalorite qe harxhohen gjate ngrenies se ketyre perimeve, jane me shume se kalorite qe kane.

Narkomane

Valoris scriptorum
* Syri i nje struci eshte me i madh se truri i tij.
* Ne trurin e maceve ka 32 muskuj.
* Seul (kryeqyteti i Korese se Jugut) ne gjuhen vendase do te thote kryeqytet.
* Ne SHBA 1/3 e zezakeve mes 20-29 vjeç jane ne burg ose nen hetim.
* Nje mashkull harxhon mesatarisht 3350 ore duke u rruajtur e qethur.
* Kur thyhet nje xham disa copeza shperndahen me shpejtesi 3000 milje ne ore.
* Bethoveni para se te kompozonte fuste koken ne uje te ftohte.
* Planeti Uran mund te shihet me sy te lire.
* Ajsbergu me i madh i matur deri me sot ka qene me gjatesi 200 milje dhe gjeresi 60 milje, ai ka pasur nje
siperfaqe me te madhe se Belgjika.
* Dallga me e madhe e regjistruar deri me sot ka qene ne vitin 1971 ne Ishullin Ishigaki, Japoni,
me lartesi 85 m.
* Ne nje nate te kthjellet mund te shihen rreth 2000 yje me sy te lire.
* Vetem mushkonjat femra piskojne.
* Lindjet vjetore ne Indi, e kalojne popullsine e Australise.
* 96% e sallatorit, eshte uje.
* Ne 1 kg limon ka me teper sheqer se ne 1 kg luleshtrydhe.
* Shteti me me teper rruge te asfaltuara eshte Franca.
* Ajnshtajni deri ne moshen 9-vjeçare nuk fliste normalisht.
* Nje shqiponje mund ta shohe prejen e saj qe 3000 metra larg.
* Kuajt mund te qendrojne deri ne 1 muaj ne kembe.
* Nuk mund te teshtish pa i mbyllur syte.
* Fluturat shijojne me ane te kembeve.
* Delfinet flene me nje sy hapur.
* Nje njeri qesh mesatarisht 13 here ne dite.
* Minjte mund te durojne pa uje me teper se devete.
* Ne trupin e nejriut muskuli me i forte eshte gjuha.
* Pavaresiht nga madhesia dhe trashesia nje flete nuk mund te paloset me teper se 9 here.
* Femrat i perpelitin syte 2 here me shume se meshkujt.
* Nje ari i rritur mund te vrapoje po aq shpejt sa nje kale

Narkomane

Valoris scriptorum
- Normalisht,çdo person qesh 15 here ne dite.
-- Coca-cola origjinale ishte jeshile
-- Fjala''VARR''rrjedh nga greku''koimetirion''qe do te thote vend per te fjetur.
-- Shteti me % me te madhe te personave qe shkojne ne kembe per te punuar eshte Alaska.
-- Ne afrike % e personave qe jetojne ne vetmi eshte 28 %,ndersa ne ameriken e veriut eshte 38 %.
-- Prinderit me te rinj te te gjithe kohrave me moshe 8 dhe 9 vjeç jetuan ne kine ne 1910.
-- 111.111.111x111.111.111=12.345.678.987.654.321
-- Zemra e karkalecit ndodhet ne koke

Narkomane

Valoris scriptorum
Femra që ka lindur më shumë fëmijë është një ukrainase. Ajo ka lindur 69 fëmijë, nga të cilët vetëm dy i kishin vdekur gjatë lindjes.
Fëmija më i rëndë në botë është lindur në vitin 1954 nga italiania Carmelina Fdele nga Aversa. Djali i saj peshonte ditën e lindjes 10,2 kg.
Bethoveni para se të kompozonte fuste kokën në ujë.
Anjshtanji deri në moshën 9 vjeç nuk fliste normalisht.
I vetmi majmun që është dënuar nga një gjykatë e vërtetë është shimpanzeja Coco në Florida, në vitin 1984. Ky majmun jetonte me një të papunë artist, i cili jepte spektakle të vogla. Shuma e vjedhur arrinte vlerat 200 000 USD. Ai u dënua me burgim të përjetshëm.

Narkomane

Valoris scriptorum
Breshka mund të ecë me 10 km në orë.
Milingonat e ndjejnë tërmetin që më parë dhe dalin menjëherë nga foletë.
Peshqit e harrojnë çdo gjë që ndodh vetëm pas 10 min.
Një njeri harxhon mesatarisht 3 vjet të jetës në tualet.
Në krahun e një majmuni ka rreth 25 milionë qime.
Në Zelandën e Re ka 4 milionë njerëz dhe 70 milionë dele.
Mesatarisht në botë shkohet në shkollë 200 ditë, në SHBA 180 ditë, në Suedi 170 ditë, në Japoni 243 ditë.
1 në 10 persona në botë jetojnë në ishull.

Narkomane

Valoris scriptorum
Libri që mban rekordin më të madh për shitje është ai i Hillary Klintonit, me librin autobiografi "Histori e përjetuar". Në ditën e parë të hedhjes në treg të këtij libri, në qershor të vitit 2003, u shitën në një ditë (rekord) 200 000 ekzemplarë të tij.
Mbiemri më i shpeshtë në botë në rangun internacional është mbiemri Chang.
Rreth 75 milionë njerëz në Kinë kanë këtë mbiemër. Vendin e dytë e ka mbiemri Smith në Angli. Rreth 800 000 veta e kanë këtë mbiemër.
Kazinoja më e madhe e botës gjendet në MGM - HOTEL, në metropolin e Las Vegasit. Në një sipërfaqe afërsisht 16 000 kuadrat metër, gjenden pothuajse 3500 automate të lojërave të ndryshme dhe 165 tavolina loje.
Biblioteka më e madhe në botë gjendet në kryeqytetin amerikan Uashington.
Kjo bibliotekë u ndërtua në 24 Prill 1800. Në të gjenden 107 milionë shkrime të të gjitha arteve.
I vetmi elefant në botë që flet është pjesëtar i një cirku rus. Ky elefant mundet të thotë deri në 20 fjali. Elefanti ka jetuar që në vogëli mes njerëzve dhe ka arritur të artikulojë tinguj njerëzish.
Burri më i shkurtër në botë është Gul Mohammed nga India. Pas matjeve të bëra më 19 qershor 1990 në spitalin “Rahm Manohar” të New Delphit (In), u arrit se ai është vetëm 57 cm dhe mban deri më sot rekordin.

Narkomane

Valoris scriptorum
Shkencëtarët britanik kanë llogaritur se macet, të cilat ata i mbajnë në shtëpi për 1 vit asgjësojnë50 milion minj dhe 20 milion zogj të vegjël.
Fëllëza është në gjendje që 30 ditë të jetojë pa ushqim.
Në janar të vitit 1978 në mishtoren "la Ron" në Misuri të SHBA-ve është prodhuar suxhuku me gjatësi prej 5,7 metrash dhe peshonte 207,3 kg.
Me gjatësinë e verifikuar zyrtarisht prej 8,8 cm turku Mehmet Ozjurek është shpallur para disa kohësh fitues në garat e dyta ndërkombëtare të hundëmëdhenjve të mbajtur në Stamboll.
Në Britaninë e Madhe është kultivuar lakra më e madhe. Pesha e saj është 51,80 kg.
Autobusi i prodhuar në Moskë (Rusi) më vitin 1955 është i gjatë 17 metra dhe në të mund të vendosen 200 udhëtarë.
Braziliani Edson Donasimento Pele, konsiderohet si futbollisti më i mirë i të gjitha kohërave. Në 1254 ndeshje futbolli ai shënoi 1216 gola.
Fusha më e madhe e naftës në botë është ajo e Ghavar-it (Arabia Saudite), e ngritur nga kompania a përpunimit të naftës "Armako". Madhësia e fushës është 241, 5x35. 42 km2.
Alfabeti më e gjatë është i gjuhës kamboxhiane me gjithsej 72 shkronja.
Numri më i madh i të vdekurve nga uria është shënuar në periudhën 1918-1943 në të cilën vdiqën gjithsej 28 104 000 njerëz.
Alfabeti më e gjatë është i gjuhës kamboxhiane me gjithsej 72 shkronja.