Re: A duhet te bashkohen Shqiperia dhe Kosova?
Qe një artikull adekuat nga "Iliria" -
www.iliria.net
Kosova e pavarur apo bashkimi kombëtar - Për çka luftuan të parët?
Të bashkuar dhe/ose të pavarur
Pjesa më e madhe e partive politike të mëdha në Shqipëri, si në pozitë, ashtu edhe në opozitë, boshtin themelor të programit të vet e bazon në "mirëqenjen dhe zhvillimin e Shqipërisë". Nënkuptohet, Shqipërisë aktuale, të cunguar. Nuk përmendet asku në këto programe diçka shqiptare që nuk është brenda kufijve aktual - pothuajse, pjesët tjera të Shqipërisë etnike nuk ekzistojnë fare.
Pjesa më e madhe e partive politike të mëdha në Kosovë, si në pozitë, ashtu edhe në opozitë, boshtin themelor të programit të vet e bazon në "mirëqenjen dhe zhvillimin e Kosovës". Në këtë rast, lëje që nuk përmenden pjesët tjera të Shqipërisë etnike, por madje as nuk përmendet fare shteti amë!
Në ish-republikën jugosllave të Maqedonisë, pjesa më e madhe e partive politike shqiptare të mëdha, si në pozitë, ashtu edhe në opozitë, boshtin themelor të programit të vet e bazon në "mirëqenjen e shqiptarëve dhe zhvillimin e trojeve ku jetojnë ata" - kuptohet brenda këtij "shteti" artificial.
Dhe madje edhe në Mal të Zi, të tri partitë aktuale shqiptare në programet e veta kanë kryesore "përmirësimin e gjendjes së shqiptarëve në Mal të Zi" - duke mos përmendur, madje as së paku me një fjali, trojet tjera shqiptare.
Siç shihet, në të gjitha këto shtete, partitë politike shqiptare janë koncentruar kryesisht në çështjen lokale - disa prej tyre madje edhe duke harruar amanetin e dikurshëm se "do të luftojnë për komb". Nuk mund të thuhet se luftohet për komb, kur e bën atë vetëm për një pjesë të kombit, duke "harruar" se po ekzistoka edhe një pjesë e madhe që nuk përfshihet fare!
Këtu kemi të bëjmë me një metodë klasike të "Brainwashing" - domethënë "shpërlarjes së mendjes", apo më mirë të themi "dirigjimit të mendjes". Pse e themi këtë? Sepse me veprimin e partive aktuale pikërisht kjo është duke ndodhur - partitë po veprojnë në atë mënyrë që të dirigjojnë dhe të kanalizojnë ndjenjat kombëtare te populli vetëm në një pjesë lokale të Shqipërisë, duke i "bërë" njerëzit që të harrojnë esencën e të gjitha luftave të deritashme.
Deri në luftën e dytë botërore askush nuk ka biseduar për atë se "duhet ta bëjmë Kosovën të pavarur" - nga vet fakti se askush nuk e ka përjetuar Kosovën si një njësi të posaçme, por vetëm ashtu siç edhe ka qenë - pjesë e pandashme e Shqipërisë. Prandaj e tërë lufta e forcave kombëtare ka qenë e koncentruar drejt ribashkimit me shtetin amë, prej ku Kosova është shkëputur me dhunë nga ana e Fuqive Evropiane.
Në një formë apo tjetër kjo ka vazhduar edhe pas luftës, mirëpo ka filluar të vërehet ndikimi i forcave të ndryshme të cilat në një moment kanë filluar të propagojnë ekzistimin e njëfarë "shteti kosovar". Për fat të mirë, me krijimin e UÇK-së, duket se u kthye ideja origjinale për çlirimin e Kosovës dhe bashkimin me Shqipëri - ide kjo nga e cila linden edhe disa parti politike.
Do të kishte qenë logjike, që partitë e lindura nga UÇK-ja të kenë në programin e vet të shënuar qëllimin kryesor të veprimit të tyre - në fjalë, bashkimin kombëtar. Mirëpo çka ndodhë? Sapo përfundoi lufta, të gjitha këto parti pothuajse "harruan" këtë amanet që e patën kur ishin UÇK - dhe sa çel e mshelë sytë bën një ndryshim 360 shkallësh. U harrua bashkimi kombëtar, u harrua shkaku pse u luftua, u harrua gjithçka, vetëm për t'i shkuar "për qejf" botës, apo dikujt tjetër.
Tani, të gjitha këto parti, me zë të lartë propagojnë "pavarësimin e Kosovës", "krijimin e shtetit të Kosovës" - rrjedhimisht, edhe krijimin e një kombi të ri - kombit "kosovar". Ngjajshëm propagojnë partitë në Shqipëri duke folur vazhdimisht për shtetin shqiptar (të cunguar) dhe madje edhe këta duke mbështetur "kolegët" e tyre për t'i shtyrë popullin që të lakmojnë pavarësimin e Kosovës, në vend se t'i animojnë ata për idenë e bashkimit kombëtar.
Kjo është Brainwashing - sot edhe nëse e pyet një fëmi në rrugët e Prishtinës "Për çka je ti?" ai do të përgjigjet se është për pavarësimin e Kosovës. Ai madje as nuk do të dijë diçka në lidhje me bashkimin kombëtar, bashkimin me shtetin amë - "Shqipëria? Ku është ai shtet, a është në Evropë?" - Një përgjigje e tillë nuk do të ishte fare e çuditshme.
Populli është pothuajse i "bombarduar" me këtë propagandë - Kosova, Kosova, shteti, kombi kosovar, populli kosovar - kjo është e njëjtë sikur të thuhet "kombi malësor", "kombi tropojan", ose "kombi çam".
Kjo ka arritur aq përmasa të mëdha sa që është krijuar edhe antagonizëm në lidhje me bashkimin kombëtar! Kështu, sot është fare e natyrshme që banorët e Kosovës të thonë se "është më mirë që Kosova të jetë e pavarur, sesa të bashkohet me Shqipëri" , ose "po çka na duhet Shqipëria, asaj veç ia kemi pa sherrin"...etj. Të tjerët, në Shqipëri e thonë të njëjtën për Kosovën, duke i shërbyer kështu lobit politikan, i cili me këtë ka për qëllim vetëm mbajtjen e pozitave. Ndërsa populli, "i programuar" me këto demagogji bie në kurthë.
Duket se ata nuk e kuptojnë këtu një çështje themelore - nëse Kosova pavarësohet, në gjendjen aktuale siç është, jo vetëm që Kosova lindore (lugina e Preshevës) është e humbur përgjithmonë, por rrezikohet madje edhe copëtimi i mëtejm i territorit të Kosovës - për shembull, humbja e pjesës veriore të Mitrovicës, ose ata 2500 hektarë që veç u humbën me marrëveshjen Serbi-Maqedoni. Kjo është zgjidhja më e dobët për Kosovën.
Zgjidhja e vetme optimale, dhe e drejtë, është bashkimi kombëtar, I TË GJITHA TROJEVE SHQIPTARE. Nuk duhet patur akademi shkencore të kryer, për të kuptuar se më i fuqishëm, në çdo aspekt, është shteti 10 milionësh, sesa sheti 2-3 milionësh.
Zgjidhja e cila propagohet nga partitë e mëdha në Kosovë dhe në Shqipëri, është vetëm zgjidhje parciale, e cila "i harron" shumë pjesë etnike shqiptare, dhe krijon një Kosovë mjaft të dobët, e cila do të ishte vazhdimisht e rrezikuar nga fqinjët sllavë. Një Kosovë e tillë do të mbetej përgjithmonë e ndarë me kufi me pjesët tjera të popullit shqiptarë - duke i lënë kështu të ndara pronat tokësore, lidhjet familjare, dhe rrjedhimisht një mori problemesh administrative - më në fund, kjo nuk do të kishte fare dallim nga gjendja nën Serbi. Përsëri do t'i duhej vëllaut të kërkojë vizë nga disa shtete, vetëm për të patur mundësi ta vizitojë vëllaun, i cili, fatkeqësisht, banon ndoshta vetëm 2-3 kilometra më largë, por i takon shtetit tjetër. Këto janë disa argumente kombëtare. Mirëpo, edhe nga aspekti ekonomio-strategjik, ekzistojnë shumë argumente në dobi të bashkimit kombëtar:
Kosova ka mjaft pasuri tokësore - medet vetëm që për t'i eksportuar dhe shitur të tillat do t'i duhej të lidhë kontrata me shtetet sllave, meqë Kosova NUK KA DET. Kjo nënkupton faktin që Kosova atëherë është praktikisht e varur (PËRSËRI!) nga Serbia dhe Mali i Zi, dhe duhet t'u paguaj këtyre shteteve taksa të posaçme, vetëm për të patur të drejtë t'i shfrytëzojë udhët dhe portet e tyre. A nuk do të ishte më profitabile zgjidhja tjetër - bashkimi kombëtar? Kosova ka pasuritë tokësore, kurse Shqipëria e ka detin! Një shtet i tillë, me një pozitë fantastike gjeo-strategjike do të ishte nyje lidhëse direkte e mesdheut me Evropën kontinentale. Shqipëria do të ishte dera kryesore e lëvizjës së madhërave për mbarë Evropën. Paramendoni vetëm se sa vende të punës do të krijoheshin me këtë! Turizmi do të lulëzonte, dhe Shqipëria do të ishte shteti më i fuqishëm në mbarë Evropën juglindore.
Ata të cilët në Shqipëri e duan vetëm Shqipërinë, si dhe ata në Kosovë të cilët e duan vetëm Kosovën, janë shkurtpamës. Madje edhe të parët tonë, që luftuan për bashkimin kombëtar, disa edhe duke qenë të pa shkollë, ishin më largpamës, sepse ditën ta shohin përparësinë e bashkimit kombëtar, dhe nuk luftuan për copëtim të mëtejm të Shqipërisë. Pavarësia po - por njëherë bashkimi kombëtar. Mospërfillja e idealit të tyre, për të cilin dhanë jetën, do të ishte mallkim për mbarë kombin shqiptar.
- Artan Kodra
(analizën e plotë mund ta lexoni në edicionin e shtypur të revistës "Iliria"

-
www.iliria.net