A do te mund te rezistonit ndaj tundimit te parase?

komino

Valoris scriptorum
Re: A do te mund te rezistonit ndaj tundimit te parase?

Fillimisht postuar nga Shpetimtari:
[qb] Gene, me fal qe do t'me duhet te te korrigjoj pak ne ato qe thua.
E para jo persona apo grup personash, por Shteti Ligjor dhe vetem ai me mekanizmat e krijuara per kete pune dmth me pak fjale Sekuestrimi i pasurive te vena ne menyre te jashteligjshme dhe abuziviste, kjo e bere ne rruge ligjore, pas denoncimeve me prova dhe fakte konkrete.
E dyta, ato regjistrimet qe po i permend perseri, gje qe ben gabim, (pasi njehere the se ishte nje mendim i thene ashtu kot) nuk me duket se i ke permendur me kontekstin per ti dorezuar ne gjykata, por per presion.

P.s. Gene, une shoh se ndajme pothuajse te njejtat pikpamje sa i perket kesaj teme, prandaj une nuk do vazhdoj ashtu siç ben ti me kundershtime apo duke u kapur, kjo them se eshte e fundit, nga une ne drejtimin tend s'do ndodhe me. [/qb]
ok shpetimtar meqenese mbase jemi dakort ne parim atehere po e le rastin konkret dhe te them se si e mendoj une luften kunder korrupsionit

1- nuk mund ti kerkosh nje personi te korruptuar qe te hetoje e te denoje te tjeret si ai (me duket mese normale kjo)

2- kam pershtypjen qe korrupsioni ne shqiperi eshte nje problem struktuaral dmth nuk zgjighet lehte nga vete strukturat e shtetit edhe si kut te vesh ne krye 10-20 ministra te ndershem (po qe se nuk vjen kapitan amerika ose supermeni e te tjere po nuk besoj)

3- mendoj qe cdo individ nuk duhet te prese qe korrupsioni te zhduket me frymen e shenjte e aq me pak qe te korruptuatit te bejne autokritike e te kthejne pasurite e vena

4- me menyren qe propozova mendova se shprehja ne menyre sintetike te gjithe keto mendime te miat e sidomos te fundit

5- meqenese me pare e kisha propozuar rregjistrimin si forme presioni e ridimensionoj kete dhe them se po deshe edhe mund ti drejtohesh gjykates (po pate besim)

6- meqenese po trajtonim nje propozim timin me duket absurde te thuash se jam une qe kundershtoj e "kapem" thjesht po perpiqesha ti pergjigjesha dyshimeve tua (e konsideroj dicka normale te kesh dyshime)

7- nqs ke perceptuar nje ton tendencioz ne shkrimet e mia te garantoj se gabohesh (ne fund te fundit as mua as Ty nuk na hun e as na del gje "nga xhepi"
thumbsup.gif

Noe

Primus registratum

Pergezime Gene.
Ndajme te njejtat mendime sa i perket korrupsionit dhe menyren se si duhet luftuar ai. Me duhet te dal nga fillimi pasi shoh me poshte se tema e Gigo-s u ngjall perseri dhe po e ndjek me interes sidomos mendimin e nje pjese te mire te diskutanteve (me vjen mire qe ti si bashkebisedues nuk ke ato koncepte), dhe te them te drejten mbase dhe behem pak pesimist, pasi e theksoj dhe njehere se mbase mbivleresohet shume teoria qe vendin tone duhet ta drejtojne medeomos vetem ata qe mbarojne studimet jashte shtetit, pasi ketyre u del b**** vendit duke marre 700 pike ne TOEFL-in e tjera si keto dhe nuk ka asnje mundesi qe keta te korruptohen. Mua personalisht me duket diçka e tepruar.

romeo

Forumium maestatis

Mendoj se do te jete shume e veshtire per Shqiperine qe te mundi korrupsionin. Fakti eshte se ky i fundit eshte shnderruar ne nje gje krejt normale ne kulturen tone. Te tere ne Shqiperi e dine qe qeveritaret merren me gjera pak te pastra, dhe shpesh jane te implikuar me njerez qe i perkasin publikisht botes se kontrabandes, droges apo krimit te organizuar.
Por edhe pse keto gjera dihen mjaft mire, ka shume tolerance. Njerezit dalin me fraza te tipit
„Edhe pernedimi keshtu eshte bere, eshte normale qe ka korrupsion“
„ne Amerike po mos te kishte qene mafia, amerika nuk do te kishte ecur perpara“
„pse deputeti, ministri, funksionari vetem me rroge shteti do rroje?? Eshte normale qe ndonje gje e merr”
Ja par keto jane fraza tipike qe deshmojne nje fenomen qe tashme eshte gdhendur me shkronja te medha ne kulturen tone.
Eshte shume e veshtire per nje te ri ti rezistoje tundimit te nje jete lluksoze qe mund ti ofroj nje pozite qeveritare. Edhe pse ky mund te jete edukuar dhe shkolluar ne perendim nuk eshte e thene qe kjo gje mund ti sherbeje si valsine under korrupsionit.
Puna qe duhet bere qendron ne rrenje, behet fjale per te ndryshuar nje “background” kulturor qe rrezikon te rrenjoset akoma me thelle. Behet fjale te ndryshosh mentalitetin e njerezve dhe kjo gje nuk eshte aspak e lehte. Njerezit duhen riedukuar dhe ripergjegjesuar. Per fat te keq kemi qene per 50 vjet ne nje diktature qe i hoqi çdo pergjegjesi individit dhe e shpergjegjesoj ate plotesisht.
U deshen 50 vjet qe ky proçes te arrinte kulmin dhe mendoj se do te duhet shume kohe qe te behet e kunderta, domethene te ripergjegjesohet individi dhe te arrije te kuptoje se mund te beje diçka per te ndryshuar situaten, duke dale nga pasiviteti qe nuk ben gje tjeter perveçse ti japi nje dore te forte atyre qe jane te korruptuar (parlamentare, qeveritare, funksionare dhe police te thjeshte).

Gigo

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Shpetimtari:
[qb] Pergezime Gene.
Ndajme te njejtat mendime sa i perket korrupsionit dhe menyren se si duhet luftuar ai. Me duhet te dal nga fillimi pasi shoh me poshte se tema e Gigo-s u ngjall perseri dhe po e ndjek me interes sidomos mendimin e nje pjese te mire te diskutanteve (me vjen mire qe ti si bashkebisedues nuk ke ato koncepte), dhe te them te drejten mbase dhe behem pak pesimist, pasi e theksoj dhe njehere se mbase mbivleresohet shume teoria qe vendin tone duhet ta drejtojne medeomos vetem ata qe mbarojne studimet jashte shtetit, pasi ketyre u del b**** vendit duke marre 700 pike ne TOEFL-in e tjera si keto dhe nuk ka asnje mundesi qe keta te korruptohen. Mua personalisht me duket diçka e tepruar. [/qb]
Me duket se ta kam dhene nje pergjigje me lart qe nuk e ke lexuar akoma (mendo sa i kujdesshem je
rolleyes.gif
). Nqs do ti pergjigjesh temes sime per studentat pergjigju atje ku eshte direkt dhe jo ketu te tema jote duke i rene nga Kina.

komino

Valoris scriptorum

nuk mendoj se ka ndonje gje te keqe sikur i njejti problem te trajtohet ne dy tema te ndyshme

ndonjehere ndodh te qe i njejti person te jape dy mendime kontradiktore per te njejtin problem dhe kjo me duket shume interesante

qe te kthehem ne teme

Te dhena te padise se bere nga kryeprokurori Demiri ndaj farudin arapit (admin i fajdeve)
bera c-p nga forumi edsh marre nga nje gazete (55)

Asetet e shitura nga Grupi i Mbikeqyrjes brenda 5 muajve te vitit 2001

1. Lokali i Klubit "Partizani" Tirane, vleresuar 15.000$, shitet 700.000
leke.

2. Magazina tek "Niko Avrami" Tirane, vleresuar 52.500$, shitet
1.400.000 leke.

3. Karburant tek Coca-Cola me sip.2000m2, vleresuar 1.028.000$,
shitet 3.780.000 leke.

4. Arka e Kreditit, banese me 3 kate ne Tirane me sip.400m2 e
vleresuar 1.644.780$, shitet 2.800.000 leke.

5. Nyje e Inerteve Cekreze e blere nga Vehbi Alimucaj 3.000.000$
dhe pas blerjes e ka rikonstruktuar me te gjitha makinerite, e
vleresuar nga gjykata me eksperte 14.160.000$, shitet per
26.801.000 leke.

6. Lokal ne Llogara e vleresuar 238.000$, shitet 2.200.000 leke.

7. Fabrika e Vajit ne Permet e vleresuar 1.500.000$, shitet 300.000
leke.

8. Fabrika e Birres ne Permet e vleresuar 480.000$, shitet 300.000
leke.

9. Hotel Turizmi Permet, vleresuar 2.457.400$, shitet 3.920.000 leke.

10. Fabrika e Qumeshtit Permet, e vleresuar 860.000$, shitet
840.000 leke.

11. Hotel Turzimi Gramsh, vleresuar 1.138.000$, shitet 7.100.000
leke.

12. Pike Karburanti Qafe-Thane, Pogradec me 650 m2 e vleresuar
865.000$, shitet 2.225.000 leke.

13. Magazine Fushe-Kruje, vleresuar 40.000$, shitet 490.000 leke.

14. Hotel-Restorant Germenji Erseke vleresuar 162.300 $ shitet per
430.000 leke.

15. Baxho Leskovik e vleresuar 90.000$, shitet 100.000 leke.

16. Apartament banimi ne Erseke, vleresuar 31.070$, shitet 450.000
leke.

17. Lokal Tursitik ne Skrapar vleresuar 70.000$, shitet 350.000 leke.

18. Hotel Turizmi Skrapar, vleresuar 4.241.000$, shitet 13.300.000
leke.

19. Hotel-Restorant Molla Tirane, vleresuar 1.167.000$, shitet
19.502.000 leke.

20. Objekte ne plazhin e Patokut me 20.000m2 truall te zene dhe
10.000m2 truall i lire, shiten 3.000.000 lek, ne nje kohe qe jane
vleresuar gjithsej rreth 4,5.000.000$

21. Zyra sherbimi ne Golem me sip.190m2 shiten 520.000lek, ne nje
kohe qe kane qene vleresuar 321.100$.

22. Truall ne bregdet Golem Kavaje me sip.16025m2, shiten
40.600.000 leke, ku i bie 2530lek 1 m2 toke ne bregdet.

mendoni sikur te jete e vertete e gjithe kjo
mua me duket cmenduri (dhe sinqerisht e kam te veshtire ta besoj)

kur thoja me siper se parate e te korruptuarve do te merren perseri,e kisha fjalen per kete lloj korrupsioni.
te rimarresh ato para eshte shume e theshte se me duket qe eshte vjedhur diten me diell

Noe

Primus registratum

Se pari pershendetje Gigo dhe me fal per mosvenien re te pergjigjes nga ana jote, e te premtoj se nuk do i bie nga Kina por do te vi dhe te tema jote.
E kam shprehur qe ne fillim se nuk duhet ta shohim deri ne hymnizim qeverisjen e vendit tone vetem nga studente qe kane mbaruar studimet jashte shtetit.
Nga shembujt e shumte qe kam dhe degjoj kur dale ne Tirane nuk me rezulton ashtu si te ka thene gjyshja jote, por e kunderta ku babezia nuk ka te ndaluar, e per me teper ne te perfshin dhe disa djem e vajza te rinj e te bukur qe kane mbaruar studimet jashte shtetit, por s'eshte e thene qe pavaresisht rrogave te larta perseri duan qe dhe mua po me kujton nje shprehje te gjyshes time per keta lloj tipash qe kane si moto :"Jemi mire e kemi shume, por duam perseri".
Gigo, problemi eshte se une nuk jam kunder asaj qe thua ti, por eshte e natyrshme qe une shtroj pyetjen e mesiperme qe a mund ti rezistojne tundimit ata qe studiojne dhe neser do te qeverisin, ose pak rendesi ka kjo ne do qeverisin apo jo, por ne vendet e punes ku do punojne(flas gjithmone ne administrate ne sherbim te popullit dhe jo ne sektorin privat pasi aty i merr persiper vete te gjithe risqet qe mund te lindin nga sjellja si e mire ashtu dhe e keqe).