50 universitetet me te mira ne Evrope

Rambla

Primus registratum
Re: 50 universitetet me te mira ne Evrope

Per mendimin tim universiteti prestigjoz vlen per çdo dege (fakultet), nuk mendoj se zgjidhja varet nga fakulteti; kjo eshte e vertet kur don te zgjedhesh midis 2 o me shume universitetesh qe ofrojne te njejtin sherbim. Kurse persa i perket personaliteti, ajo vlen ne çdo universitet te jesh (dhe per çdo gje ne jete).
Universitetet e mira jane te mira sepse ofrojne nje pergatitje, organizim dhe kushte me cilesore dhe duke qene qe keto kondicione kushtojne si rrjedhoje jane dhe universitete private. Pastaj nese personi perfiton nga okazioni qe i eshte dhene me mire per ate. Ne rast te kundert gjynah me harxhu leket kot.
Gjithsesi ka shume kritere per te cilesuar cilat jane universitetet me te mira ne Evrope/Bote. Por pak me intereson me u lavdru per universitetin , rendesi fundi fare eshte qe 'di fatto' te jete i mire dhe une te ndjehem mire se kam bere zgjedhjen e duhur (edhe pse mezor pres te mbaroj).

Florus

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga rambla:
[qb] I klasifikimi eshte kot fare, nuk eshte koherent dhe as i sakte. [/qb]
Po pra :confused: as edhe nje universitet taljon :eek:

bejeni klasifikimin e 50 uni me te vjetra ne bote edhe shifeni se kush fiton :book:

1. UNIBO - 1088
.
.
.
.
:cool:

Rambla

Primus registratum

Po pra, i thashe atyre te unit tim kete punen e klasifikimit..bo si ngelen, dhe te mendosh sa shume krenohen me faktin qe studiojne aty /pf/images/graemlins/laugh.gif . I thyeva endrrat e studenteve universitar te privilegjuar /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga AnaBlue:
[qb]Emri i nje universiteti te shquar ne resume te hap dyert shume me shpejt dhe kollaj se emri i nje univ. qe nuk e njeh njeri. [/qb]
ti hap dyert per ÇFARE ?

per nje rroge te mire ?

te ben milioner ?

te lumtur ?

te ditur ?

te njofshem ?

apo çfare ?

ps; mu njerezit me mastera e shkolla te mira ketu ne forum, me duken me TE TRISHTUARIT e tij.

e kjo eshte e vertete edhe per ata qe ndodhen jashte tij.

zog

Primus registratum

boh se harrova, keta tipat me shkolla t'mira, ne shqiperi po kthehen, PER NJE COPE PUNE. sala po i therret ne ndihme te tij me poshteru nano horrin. haha!

ka nje teme tek politika per ket eveniment.

mengjesi

Primus registratum

Nga 1 ne 500, sa I TRISHTUAR je ti zogu? /pf/images/graemlins/tongue.gif

Le_Routard

Forumium maestatis

Ai ska si te jete i trishtuar se osht pa dipllom mesa duket. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Rambla

Primus registratum

Uni im s'ben pjese tek shkollat me te mira te botes keshtu qe mund ta bej pyetjen pa u ndjere e perfshire personalisht /pf/images/graemlins/tongue.gif :

atehere zog, ç'kupton ti me te trishtuar dhe ku e kuptove ti qe jane me te trishtuarit?
Pastaj o zog nese ti lexon ndonjehere ndonje shkrim te trishtushem te ndonje anetari s'do te thote qe tjetri eshte ' i trishtushem' shpesh.

Me duket e çuditshme qe ti zog thua 'per nje cope pune', nga ty s'e prisja. Pse çka te keqe qe te kthehen ne SHqiperi? Do japin kontributin e tyre, kjo s'eshte aspak negative, madje tregon qe shqiptaret fundja fare s'jane dhe aq 'individualiste'.
Apo e kishe fjalen qe ajo 'shkolla' atyre nuk i vlejti fare jashte dhe prandaj u kthyen ne Shqiperi?

zog

Primus registratum

ti po flet si me shkolle, apo si pa shkolle ?

sepse po te flasesh, si nje me shkolle, do te kisha interes me ma shpjegu çfare ti mund te kontribuosh ne kete bote ?

e aq me teper ne shqiperi ?

psh ma shpjego njeçik çfare po kontribuojne ata me shkolla ne shqiperi. mere kordelen si shembull, ajo eshte krenare qe ka mbaruar nje nga tridhjete shkollat me te mira.

çfare po kontribuon ajo ? çfare di te beje ajo, me teper nga une i pashkolli ?

zog

Primus registratum

qe ta kuptosh ku du te dal, rambla, po te jap nje shembull :

nje kepucar thote : une kam bere keto kepucet.

ndersa nje tjeter thote : une kam bere shkolle te larte.

cilin nga keta te dy ti vlereson me shume ? per cilin KE NEVOJE me shume ? pra cili kontribuon me shume ?

Isabelle

Valoris scriptorum

Ky nuk eshte ilustrimi me adapt per ate qe mendon qe do te percjellesh Zog (sipas men'jes time). Nese ke nevoje per kepuce padyshim do gjemosh kepucarin dhe ai do te jete 'kontribuesi i dites', javes apo stines. Ne rast se ke nevoje te shohesh nje psikoanalist do kerkosh nje te tille, dhe po te ftilloi, do te fitoje njetrajtesisht dhe ky te njejten pozite si kepucari.

Ne US shkollimi eshte biznes si cdo aktivitet tjeter qe okupon pjesen me te madhe te dites se njerezve. Nuk besoj se dijes mund ti vesh cmim. Nese thoni se shkollat nuk marrin persiper te te mbushin me dije por te mesojne metodiken, atehere automatkisht them qe metodika me e mire mesohet konkretisht ne natyre kur perballesh me jeten (mjaft individuale dhe pa formule).
Nje shkolle me reputacion nuk garanton aspak dije apo aftesi individuale : pastaj le qe c'eshte reputacioni si koncept iher ? Si lind, si zhvillohet, si matet: kush e mat?

Ne Shqiperi per shembull kohet e fundit jane hapur shume shkolla fillore/mesme private : te flasesh me prinder pergjigja direkte eshte qe "na marrin e sjellin femijet me autobuz, kane klasa te arreduara mire, ngrohta dhe me transformator më vete: sju hikin dritat kurre". Hoooopa lind reputacioni ! Eshte per te te ardhur keq por ja qe me problemet me te cilat ndeshemi atje, nje shkolle e tille e meriton reputacionin e larte si dhe levdatat. Me pak llaf : sipas nevojave dhe kjo pune.

Duke vene perballe nje kepucar te afte qe i eshte dashur te punoje fort dhe tja dale mbane konkretisht cdo dite te jetes se tij dhe nje te shkolluar me arsim te larte qe ka shkuar ne shkolle pasi kjo eshte norma e rrethit perkates shoqeror, kam shume me shume respekt dhe stime per kepucarin :shrug: .

Ne fund fare I firmly believe that what's most important is what makes one happy : keto te tjerat jane dhe nje here kufizime qe veme ne mes sho-shoqit si per ti komplikuar marredheniet humane dhe nje here me shume.

Rambla

Primus registratum

Po filloj duke te shpjeguar si e shoh une universitetin: nje faze e jetes, qe me mire ta besh sesa mos ta besh (as me shume as me pak se kaq).

Nuk jam nga ato tipat shume mas universiteteve, gje qe ne Shqiperi perhere njerezit e kane pas dhe qe ne fakt sme pelqente shume. Perhere degjoja 'ai/ajo eshte me universitet' /pf/images/graemlins/laugh.gif . Pastaj vura re ne fakt qe edhe jashte Shqiperi po njesoj ishte vetem se ne shqiptaret si gjithmone i kemi gjerat me te 'theksuara/ekstremist' se te tjeret.

Kontributin...une mendoj se edhe pse shumica e njerezve ka tendenca te 'punoje' vetem per veten, ai ne te vertet ben pjese e nje komuniteti keshtu qe edhe 'sikur' mos te doje te kontribuoje , ne te vertet e ben. Sa me i afte te jete personi ne punen e tij aq me mire do te jete per te dhe per 'komunitetin' ku ai ben pjese. çdo njeri pra sjell kompetencat qe i perkasin fushes se tij dhe sa me shume te jene njerezit dhe sa me te larmishme kompetencat, aq me mire do jete. (mendo njerezit e medhenj, te cilet kishin njohuri tek shume fusha te ndryshme). dmth ka baza per 'zhvillim'. pak a shume keshtu e shoh.
Kordelja nuk e di mese merret dhe se ne çfare menyre kontribuon ne Shqiperi. Pastaj besoj se ne kete rast nuk duhet te merret 'personi single' si shembull, por nje grup njerezish: mundesite jane me te shumta qe nje grup 'profesionistesh' te bej me shume se nje 'grup personash te pashkolluar' (he mendo pak psh per ndertimin e nje dige). Gjithsesi ky eshte vetem nje aspekt (dmth konfronti 'me universitet-pa universitet), jane dhe shume arsye te tjera qe ndihmojne ne kontributin qe personi i jep 'komunitetit' ku jeton.

Do zgjidhja te parin: me duket me 'kompetent/i afte' sepse nuk ka nevoje te thote qe kam bere shkollen per kete pune (edhe pse ai shume mire mund te kete studiuar) , edh pse gjithsesi nje kontroll te cilesise se dy puneve sdo ishte keq /pf/images/graemlins/tongue.gif . Por une se kam vene ndonjehere ne dyshim kete aspekt, kam qene perhere per konceptin e 'aftesise de facto'. Pastaj nje njeri vertet kompetent nuk ka nevoje te thote qe kam mbaru uni dhe ku e kam mbaruar (ne fakt jane te tjeret qe e thojne per te).

zog

Primus registratum

o glambring o puçranjos (ketu bazohem tek fotoja tate, pra flas me fakte /pf/images/graemlins/laugh.gif ) me syze buthkavanozi (po si pate sot, do i vesh mot) qe s'te dashuron asnje femer. hahaha!

normal qe ty te duhet shkolla, ku tjeter do i gjesh vlerat TI !

zog

Primus registratum

o rambla oj cuce, ti je akoma kalamo e s'ke dal ne jete, ohuuuu sa gjera s'di akoma ti.

shkolla eshte pjese e nje sistemi, ajo vlen (ose qellimi saj final eshte) VETEM per te te dhene nje ZANAT. kur shkolla behet vetem per DIPLLOME, per te vegjetuar ne nje zyre e dredh zinxhirin ajo si hyn ne pune fare shoqerise, perkundrazi ajo rrit BUROKRACINE aq te demshme per prodhimin.

shumica (e shqiptareve gjithashtu) e bejne shkollen vetem per TI PERKITUR nje klase te caktuar sociale.

ata e vetquajve veten intelektuale. po sa jane te tille ?

intelektuale te bejne veprat (jo botimet siç thote sonila) e jo shkolla.

te gjithe te medhejte e kesaj bote, duke futur ketu edhe ajnshtajnin, shume pak prej tyre ose asnje, nuk e ka vazhduar shkollen deri ne fund.

dhe normal, ne te ecet me rritmin e klases, pra te mases se nxenesve, dmth, une jam i detyruar te kaloj ne faqen tjeter te librit deri kur toça si, glabringu a si quhet, ta kuptojne e asimilojne faqen aktuale.

por KOHA NUK E PRET gjenine, ai ecen me rritmin e tij te pershpejtuar (sepse natyra e ka pajisur me mison), prandaj ai gjithmone nje dite i shkeputet shkolles duke e lene perfundimisht ate.

Isabelle

Valoris scriptorum

Vetem mu s'me ishe adresu direkt /pf/images/graemlins/laugh.gif ! (nuk jam komshie e Shaban Qoses jo /pf/images/graemlins/laugh.gif ).

I hate it when u're right /pf/images/graemlins/laugh.gif ! Mjaft here nuk te bie asnje llaf poshte (m'kane njit qamet 2 paragrafet e fundit).

Shnet /pf/images/graemlins/smile.gif !

Isabelle

Valoris scriptorum

Mos ki merak se u them une qe edhe shkolla jote po ta deshi suma ty renditet ne liste /pf/images/graemlins/laugh.gif ! Le qe kuptohet vetvetiu /pf/images/graemlins/laugh.gif !

Megjithate sic e thua dhe vete 20-30% hyjne ne pune. Pjesa tjeter 'e marrin me lëng, se mishi ka mbaruar'.

Nuk me duket se Zogu 'i pashkolle' po shan ata 'me shkolle'. Zogu po sqaron nje realitet me te prekshem dhe qe jane fiks pjesa derrmuese qe per te realizuar nje standard te caktuar jetese duhet te kalojne ne ca kanale te paracaktuara nga te tjere (familje, pozite shoqerore ... etc).

:shrug:

Guest

Une do doja te dija ku do shkonte secili nga ne:
tek nje kepucar qe ka tradite me shekuj qe jane kepucare
apo
tek kepucari qe ka punu dy muaj eksperience pune dhe ka mesuar vetem te nguli thumba???

Si cdo aspekt jete cdo gje ka ekstremet e saja qe bejne qe gjerat te shihen me nje fare fleksibiliteti.

E kam thene edhe me pare, student i zgjuar di te nxjerri me te miren nga nje shkolle e dobet ashtu si nje student i dobet arrin te hedhi poshte punen e shume brezave. Emrin e ben njeriu jo emri njeriun.

Le_Routard

Forumium maestatis

Nashti une e them dhe e riperseris sa here te jete e nevojshme, qe perkufizimin me te mire nga ana filozofike per shkollen e dipllomen e ka dhene Majmuni Hirko.

I madhi Hirko ka thene qe 'diplloma eshte si letra higjenike, te cilen eshte me mire ta kesh kur te nevojitet'

/pf/images/graemlins/laugh.gif

Sa per shkollen ajo te jep njohurit, por te jep edhe 'emrin', te cilat se bashku, shpesh, te japin punen me rroge te mire.

Ketu po bejme pergjithesime, se ka edhe plot perjashtime. Ka plot nga ata te pashkolluarit qe jane treguar me te zotet se ata te shkolluarit.

Por kjo nuk do te thot qe nuk duhet bere shkolle, duhet bere ne qofte se te jepet mundesia, dhe ne qofte se ke mundsin te zgjedhesh universitetin eshte me mire te zgjedhesh ate me te mirin.

zog

Primus registratum

teoria eshte ; kur dime gjithçka e asgje nuk funksionon.
praktika kur gjithçka ecen e njeri s'di qyshpse.
ketu, ne kemi mbledhur teori e praktike bashke; asgje s'funksionon e njeri s'di pseqysh.

ajnshtajn.

Isabelle

Valoris scriptorum

shkolla ime me ka mesuar qe ne fillim mos kem merake listash.

... nuk ja vlen te permendim ketu dhelpren, rrushin qe e kapi apo se kapi e te tjera /pf/images/graemlins/laugh.gif . Megjithate je pergjigjur mjaft vrazhde duke pas parasysh qe une po beja shaka dashamiresisht.

te tere qe kane lindur ne kete bote hyjne ne pune per mendimin tim. sepse nese do ndjekim rrjedhen e supozimit, ata 20-30% jane po aq te humbur pa ata 70-80% per te cilet zbatojne ose zhvillojne me tutje idete e "gjenive".

Ketu fillon te shprehurit ne menyre shume shkollore = teorike per mendimin tim (ksaj rradhe /pf/images/graemlins/laugh.gif ). Padyshim qe ne nivele humanizmi seicili prej nesh ka rendesine dhe impactin e tij ne bote /pf/images/graemlins/laugh.gif . You may be nothing to the world : but the world to somebody /pf/images/graemlins/laugh.gif

nuk me duket se shava zogun se shau shkollaxhijt.

Dhe une nuk me duket qe te akuzova qe po shaje Zogun. Le qe shaje po ta majti : pune per ty dhe Zogun /pf/images/graemlins/laugh.gif .

zogu po shpreh pikepamjet e tij. une te miat. "realiteti" eshte shume i nderlikuar per t´u sqaruar nga zogu, une, ti apo te tere ne se bashku. ne mund te diskutojme per te kaluar kohen, shprehur aftesite ose dhe tallur by.then. por me realitetin kemi vertet shume pak te bejme.

Kjo ne fund bie ndesh ne nje forme me ate ne fillim qe 'te gjithe hyme ne pune per dicka', ne kete realitet qe jetojme. Realiteti eshte padyshimi yni : se kemi marre akoma hua. Kshu qe marr guximin te te them qe si ti, dhe une, dhe Zogu, dhe cuni i xhajes se Zogut, pa harruar te gjithe anetaret e tjere ketu dhe duke mos lene menjane komshinjte, profesoret, shoket, miqte, te shkollet dhe te pashkollet - kemi vertete shume te bejme se kete realitet fundja jetojme dhe perflasim.

Te gjitha keto sipas mendimit tim - se mos harroj ta theksoj /pf/images/graemlins/laugh.gif !